Въпроси по ДРУГИ ТЕМИ (пак тясно свързани с метеорологията!)

То е ясно - който се интересува от нещо (около понятие, термин, явление, процес...) - пита, а който смята, че може да отговори или просто има какво да обясни на останалите - си казва приказката ;)...

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 21588
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср юни 05, 2019 1:57 pm

Едва ли има някой, който разчита на студен юни. Ако има - да се коригира, поне в главата си :)
:buble:

petko_n76
Мнения: 193
Регистриран: пет фев 05, 2021 1:03 am

Мнение от petko_n76 » пет фев 26, 2021 9:21 pm

Извинявам се ,че питам пак сигурно ще ми кажете ,че съм "прост" ,но едно не разбирам
Защо примерно за дата 27 февруари се взема стойността от 20 часа вечерта на 26 февруари ?
Каква е логиката да пишеш в архива записана температура от предния ден ,след полунощ според мен трябва да се взема температура за деня ;)
Искам логично обяснение ,защо е така ,защото не ми го побира мозъка ?Защото примерно при застудяване в Бургас в 20:00 може да е било 15.7 градуса и а към полунощ да е било към 7 ,а на следващия ден не е станало 15 ,но вземат от предния ден ...Пълно безумие!

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 58787
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт сеп 07, 2021 5:05 pm

Какво ще стане, ако Земята спре да се върти
Има два сценария
7 септември 2021

Не е достатъчно задълбочено това, особено от климатологична гкледна точка :grin1: , но...

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 21588
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср сеп 08, 2021 2:25 pm

Много по-интересно е, какъв би бил климатът, ако Земята лежеше с оста си в еклиптиката ;) Тогава на полюсите щеше да има едно зверско лято и една зверска зима и щеше да е негодно за живот. Много по-яко би било на екватора с две зими и две лета. Разбира се, съмнявам се, че на подобна планета би възникнал разумен живот. Но не пречи теоретично да бъде заселена в екваториалните области.
Който не го е правил, може да си завърти един умствен експеримент, страхотно би било ; )
На полюсите слънцето/звездата лятото ще спре в зенита, след което ще започне бавно от ден на ден да слиза към хоризонта, за да се скрие под него за половин година.
Но на Екватора ще е най-яко: там денят винаги ще бъде равен на нощта, както му е редът. Само че единствено през двете лета (условното планетарно равноденствие и около него) ще минава близо до/през зенита. С наближаването на двете екваториални зими (лета/зими в полярните области) ще изгрява все така точно от изток и залязва точно на запад, но все по-ниско над хоризонта.
Якото е, че по време на условните "слънцестоения" и няколко дни/седмица-две преди и след тях, в екваториалните части Слънцето ще се търкаля почти по хоризонта и ще има бели нощи (няма да има пълен мрак, тъй като нощем ще е само няколко градуса под хоризонта). В планините (върховете им) на Екватора Слънцето ще се търкаля над хоризонта по време на екваториалните зими, т.е зиме няколко дни няма да залязва въобще : ))

С астрономията е ясно, виж, какъв би бил климатът - това е по-интересната част. Със сигурност в тропическите/умерени области ще се създават невъобразими, чудовищни градиенти от всякакво естество, а по време на съответните полярни зими геопотенциалите може да падат и 2-3 пъти спрямо лятото. каква част от чудовищните ветрове ще достигат екваториалните области по време на екваториалните зими - ....

Отговори

Върни се в “Въпроси и разяснения - метеорология и климат”