ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ/СПЕШНА ПОМОЩ/ПРЕВАНТИВНА МЕДИЦИНА

Предполагам всички са чували нещо по темата за "световната конспирация на фармацевтичните компании" (или просто за мизантропската, крайна комерсиализация) по въпроса около "болестоопазването". И някой да не е чувал нищо, тук е мястото да се говори за подобни неща... както и просто за болести, разбира се :) ...

Модератор: mmirro

Victus
Мнения: 6133
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » съб окт 09, 2021 2:25 pm

weather_master написа:
съб окт 09, 2021 12:08 pm
ГЕРБ направиха такава политика в образованието. По едно време нямаше да имаме и учители. За 3 години вдигнаха заплатите в сектора с близо 100% и вече учителската начална заплата е към 1500лв. До колко виждам вече има не малко млади учители в сектора. Нещата много се успокоиха там. Явно на ред е и здравеопазването. Реално това са може би двата най-важни сектора за обществото. :)
Има една съществена разлика между двата сектора. Училищата са обществени организации(частните могат да се регистрират по Търговския закон), а болниците и лекари/зъболекари са търговски дружества или еднолични търговци. Търговците работят за печалба. Затова с наливане на пари няма да стане работата. Болниците си имат управител/изпълнителен директор, на който само собствениците могат да казват какво да прави. Дори в държавните/с мажоритарен държавен дял е трудно да се вдигат заплатите на персонала с декрет, а какво остава за частните.
В този сектор трябва друг подход. След като законодателят е казал "а", трябва да каже и "б". Търговците се финансират на пазарен принцип. Взаимоотношенията са доставчик-клиент. Така трябва да бъде и в здравеопазването. Не може да имаш фирмена организация със солидарен принцип на финансиране. Цялата система се изражда в социализъм. Всеки иска да бърка в общата каса, но никой не иска да внася.
Проблем на пазарното здравеопазване е, че 2 милиона пенсионери ще ревнат, че ги убиваме. За тях може да се измислят някакви месечни ваучери от по 50 лв да не реват много. :grin1:
За спешната помощ ще са необходими кредитни линии, ако клиентът е в безсъзнание. Това би създало стимул да бъде спасен, за да си изплати лечението.
Въпреки тези малки неудобства след приватизацията на държавните болници и ликвидирането на НЗОК всичко би работило много по-ефективно. Личната отговорност към здравето ще бъде издигната на пиедестал, след като плащаш всичко от собствения си джоб или болницата прибере имотите ти, ако не искаш/не можеш да платиш. :grin1:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

weather_master
Мнения: 14823
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » съб окт 09, 2021 2:40 pm

И ще станем точно като САЩ със здравеопазването, където едно раждане ти е $15000-$20000. Ще се прави един голям бизнес с болните. Поне според мен най-глупавото нещо, което може да се направи, е ликвидирането на НЗОК.

Victus
Мнения: 6133
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » съб окт 09, 2021 2:47 pm

Щом се намират по 200 лв за фалшив сертификат, ще се намерят и 2000 лв за едно раждане. Нашите цени няма как да стигнат американските. Все пак имаме най-много болници на глава от населението. Конкуренцията ще е жестока, ако повечето не фалират. :grin1:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

weather_master
Мнения: 14823
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » съб окт 09, 2021 2:59 pm

Говориш пълни глупости! Всички сме карали колите си на сервиз и често гледаме да минем тънко с най-евтиният вариант. Това ще стане и със здравето на хората. А знаеш ли че има хора много болни, на които лечението им струва десетки хиляди на месец??? Това е абсурдно, което говориш! В крайна сметка трябва да има човешка солидарност и човещина. Аз нямам нищо против цял живот на плащам стабилни здравни осигуровки и дано да съм здрав и да не ми се налага да ползвам, даденото от мен за здравеопазване. Но знам че тези пари помагат на много болни хора и съм спокоен, че някои ден може да помогнат и на мен. Живял съм в САЩ 2 години, бях осигурен с много добра застраховка и бях в страх, защото ако трябва да използвам здравни услуги, отивах на хиляди долари, които дори ги нямах налични. Това ли искаш да стане в Бг? Наистина още не мога да повярвам, че има хора, които заради злобата си от кражбите, са говори да развалят нещо хубаво и работещо, вместо да го стегнат и оправят.... :thumbdn:

Victus
Мнения: 6133
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » съб окт 09, 2021 3:17 pm

weather_master написа:
съб окт 09, 2021 2:59 pm
Говориш пълни глупости!
Ясно ми е, че няма да стане такова крайно непопулярно здравеопазване. Но посоката трябва да е тази. Повече личен принос и по-малко солидарни плащания. Така или иначе най-тежко болните пак разчитат на дарения. Именно защото от общото се краде и не остава за всички нуждаещи се. :deal: Фондът за лечение на деца в чужбина беше закрит точно заради финансови злоупотреби. Ето линк:
https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/gdbop- ... v-22370311
Посяга се на пари, заделени за болни деца. Представи си какво е в НЗОК тогава.
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Отговори

Върни се в “Медицинско-лекарствени раздумки”