ТОПЛО/СТУДЕНО ВРЕМЕ, СЕЗОННИ КРИТЕРИИ/ПРЕХОДИ (разяснения, обсъждания, спорове)

Климатът - многогодишен режим на времето и тенденции в неговото изменение в миналото, настоящето и бъдещето. Климатична и метеорологична информация (архиви) за минали години и нейното обсъждане. Наблюдения върху режима на климатичните елементи. Обобщение на времето по месеци, сезони, години.

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Бял облак

mnn
Мнения: 11327
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am
Местоположение: София Подуене, ж.к. Банишора, Видин (31 м.н.в)

Мнение от mnn » чет окт 07, 2021 11:42 pm

Ти си просто един субект, а правилата са си правила и затова са измислени. За да няма 2 мнения. Септември е норма минус. Поднормен за месец е от -1℃ аномалия. И тук грешиш.

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 3565
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » чет окт 07, 2021 11:46 pm

lancelot написа:
чет окт 07, 2021 11:41 pm

Тая норма нз защо още се коментира тук, като вече е далеч от официална. :dontknow:
Щото още чакаме да пуснат новата, ама явно отнема време да се изчислят нещата.


Винди, спри се с твоите простотии. Една идея по-ранно пречупване на типично летните стойности, последвано от по-хладни септември и октомври, по никакъв начин не предопределя характера на остатъка от есента, камо ли пък зимата. Отделно, че пък висока котловина като София няма как да е репер за цяла България.;)

Windy
Мнения: 10074
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » пет окт 08, 2021 9:05 am

Норма-минус е Септември, да, съжалявам :oops: :oops:
Но за това да се брои летен ден при няма и 25 градуса температура на денонощна база дори и за един от сроковте не мога да го приема...
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

mnn
Мнения: 11327
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am
Местоположение: София Подуене, ж.к. Банишора, Видин (31 м.н.в)

Мнение от mnn » пет окт 08, 2021 9:35 am

Отново казвам, че ти си само 1 субект. Друг не приема, че валежите се отчитат на следващия ден сутринта, но такова е правилото. Затова и септември си е преходен месец. Няма нищо по-нормално от това първо единият показател да реагира и след това и двата едновременно, което да. постави началото на сезона есен. И тези, които се дивят сега, да се върнат на 2007-ма и да видят как още след началото на септември в София падат и двата критерия. Това е пример за рязко идване на есента метеорологично.

Windy
Мнения: 10074
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » пет окт 08, 2021 11:26 am

Еми да, не е нормално валежите да се записват за следващия ден. Нито пък началото на преходен сезон да не се зачита от момента на паданато на един от двата критерия, че нали самото падане на този критерий показва че е започнал прехода към другия сезон :lol: :lol: :lol:
Та да, не приемам и не мисля да приемам тези неща за нормални, просто защото нямат логика, не са, вредят включително на качеството на данните и на оценките за състоянието на времето и климата, особено в дългосрочен план.
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

mnn
Мнения: 11327
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am
Местоположение: София Подуене, ж.к. Банишора, Видин (31 м.н.в)

Мнение от mnn » пет окт 08, 2021 1:16 pm

Да кажем тогава на дядо Господ оттук-нататък да не вали от 09:00 сутринта нататък и да няма вече количества, защото се записват за следващия ден. Много си е логично. Това са правилата и времето си е време. Така или иначе твоите думи са субективни и нямат стойност в тези теми, защото са в противовес с правилата. Все едно аз да кажа, че не е нормално минималната да е вечерта. Студен фронт, идвай сутринта, защото не може да има минимална вечер. Нищо, от време навреме трябва да се посмеем малко.

Потребителски аватар
gosho97
Мнения: 13369
Регистриран: вт юли 03, 2012 10:05 am
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » пет окт 08, 2021 11:41 pm

Ами те тези правила нали пак от някакви "субекти" са измислени, да не би да са паднали ей така от дядо Господ? :dontknow: И ако при някои от "правилата" за измервания като този при отчитане на екстремуми има доста логика, други като измерването на валежа не чак толкова - или поне от моя гледна точка. Нали за това е форум тук, за да се обсъждат тези неща, ясно е, че тука няма да променим правилата, а не и това целта. Освен това е хубаво действително да има някакви определени рамки за отчитане на данните, за да може да има съпоставимост с други станции, с изминали периоди и т.н. Това обаче не означава, че не може да се коментира дали дадено "правило" е адекватно или не.

Освен това, mnn, аз оставам с впечатлението, че ти изобщо не разбираш смисъла защо дадено правило е по този начин, каква е идеята измерването да е по този начин и т.н. просто някъде си прочел, че е така и край. Тоест хал хабер си нямаш от нещата, най-просто казано, а само си назубрил някакви норми като все едно да назубриш теорема по математика, но да нямаш представа за какво ти е как да я използваш и т.н. Това е моето мнение де, на един прост субект, може и да греша. :)
'
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

mnn
Мнения: 11327
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am
Местоположение: София Подуене, ж.к. Банишора, Видин (31 м.н.в)

Мнение от mnn » пет окт 08, 2021 11:56 pm

Каквото съм успял да видя, съм се информирал и за мен нещата има логика да са така. Също така не подкрепям субективността, че сме свършили с 1961-1990. Тя остава на заден план, но по нея може да се съди и занапред какви са промените. Ако става на въпрос, всичко може да се оспорва. Като се започне с аномалиите защо са 1℃ за месец, 0,7℃ за сезон и 0,5℃ за година, като долни граници и така-нататък. Да се дадат обективни доводи тогава защо смятат така. Други лично аз няма да приема. Така всеки може да си тълкува нещата, както си му е изгодно. Точно затова трябва да има правила и да са измислени от някой с доводи.
Последна промяна от mnn на пет окт 08, 2021 11:57 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
gosho97
Мнения: 13369
Регистриран: вт юли 03, 2012 10:05 am
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » пет окт 08, 2021 11:57 pm

naftalinov написа:
чет окт 07, 2021 10:27 pm
А аз много пъти съм си мислел за "абстрактността" на данните. ОК, по някакви си там правила трябва да е на полянка с тревичка, да си ги има и птичките, и пчеличките, бяла клетчица, за да е всичко точно, ОК, приемам. :) Но кой ли се интересува от това...!? Вземете един Люлин, една Банишора, Красна поляна... Кой жител на тези райони ще го интересува какви са условията в Младост на някаква поляна?! Хубаво, в името на някаква си там теория е добре станцията да отговаря на някакви стандарти, ама аз, например, не живея в Морската градина, ами в гъсто-застроен район от широкия център на Варна. Мен ме интересува като изляза на терасата или долу, на улицата, ще ми е студено ли, ще ми е жега ли...? Смятам, че следва всеки град с площ над х квадратни километра, да има по 2 станции - едната да е "по правилата", а другата да е баш в центъра, дори на площада, нарочно да няма трева - напълно урбанизирана. Така хем съфорумниците като mnn ще спят спокойно, хем обикновените граждани ще получаваме по-смислена информация, която ни засяга и интересува пряко. Какво мислите?
Kакъв по-точно би бил смисълът от станция на центъра насред бетона? Какво ще получиш повече като информация, което смяташ, че ще е по-точно от станция в някой парк насред зелена поляна?
Представи си, че има две станции в урбанизираната част на града и двете на площади или сред бетон, но около едната има повече дървета в околоността, а другата е на гол площад, за да ти е по-ясно представи си станция на площад Независимост и такава на Червения площад, и двете ще са в урбанизирана зона, и при двете ще има завишение, но какво завишение точно не е ясно, не е важно в момента. Важното е, че при площад Независимост винаги ще имаш по-висока Т, заради липсата на дървета, но ти ще имаш данни и от двете места, като в определени моменти вероятно разликата ще е няколко градуса при разстояние сигурно 1-1,5км, ако не и по-малко. В такъв случай кое ще е по-точното за теб? Като цяло разбирам ти идеята, че в урбанизираната част на големите градове температурите са различни спрямо поляните около тях, но няма как да има станция на всяка улица, има как да има повече станции, но не и на такива места, каквито предлагаш ти понеже просто няма смисъл от такова нещо. А и честно казано дори и да се сложи станция в някоя малка полянка баш в центъра повярвай ми няма да е с 5 градуса по-топло от Морската. Просто усещането много често не отговаря на реалната температура и затова те съветвам да използваш таблици за изчисляване на усещането спрямо вятър, влажност и реална температура от стандартна станция макар и в Морската или в околията на града, мисля че би било доста по-полезно от поставяне на датчици баш в центъра. Тогава ще знаеш ще ти е студено ли, ще ти е жега ли и т.н. :hmm:
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 21703
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » съб окт 09, 2021 11:27 am

И на плажа трябва да има една, ама на 20 сантИма над пясъка. За да имаме ""обективни данни" за търкалящите се.... морски крави там :grin1: :offtopic:

mnn
Мнения: 11327
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am
Местоположение: София Подуене, ж.к. Банишора, Видин (31 м.н.в)

Мнение от mnn » съб окт 09, 2021 7:01 pm

Windy написа:
пет окт 08, 2021 11:26 am
Еми да, не е нормално валежите да се записват за следващия ден. Нито пък началото на преходен сезон да не се зачита от момента на паданато на един от двата критерия, че нали самото падане на този критерий показва че е започнал прехода към другия сезон :lol: :lol: :lol:
Та да, не приемам и не мисля да приемам тези неща за нормални, просто защото нямат логика, не са, вредят включително на качеството на данните и на оценките за състоянието на времето и климата, особено в дългосрочен план.
Вместо да се смееш, вземи и помисли над тези неща. Имаш в тази тема доста солиден архив /ако наистина те интересува да вникнеш в някои неща, може да си ги намериш сам/. Доста пъти ти се каза и не само от мен /Радослав Петков също е писал/, че между двата критерия, този с прага на денонощните от 15℃ има по-голяма тежест. Замисли се, че средната денонощна се формира от цялото денонощие. Другото е, че едно е да започне преход, а друго е да се установи сезон трайно по двата критерия. Просто разположението на страната ни предизвиква доста дискусии и пререкания по някои линии от страната примерно Шумен-Добрич. Стара планина също при някои нахлувания така влияе, че разликата север-юг може да е 15℃ примерно. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... %D0%B8.jpg
По класификацията на поясите на Алисов много добре се вижда колко е гранична страната. Първоначално някои твърдяха, че тази тема била излишна. Аз не съм съгласен и ето горепосочен довод защо е така.
Предишните години също нямаше ли летни максимални и по двата критерия до малко след началото на октомври дори и в котловините ? Определено всяка година е различна и точно поради тази причина смятам, че тази тема не е излишна и може да се отразяват с постоянство сезоните метеорологично, защото нерядко пъти излизат извън климатично установените такива. Пак се връщаме на картата по-горе. Просто сме гранична страна.

naftalinov
Мнения: 881
Регистриран: нед окт 21, 2012 7:11 pm
Местоположение: Варна, Чаталджа

Мнение от naftalinov » нед окт 10, 2021 12:56 am

mnn написа:
съб окт 09, 2021 7:01 pm
Windy написа:
пет окт 08, 2021 11:26 am
Еми да, не е нормално валежите да се записват за следващия ден. Нито пък началото на преходен сезон да не се зачита от момента на паданато на един от двата критерия, че нали самото падане на този критерий показва че е започнал прехода към другия сезон :lol: :lol: :lol:
Та да, не приемам и не мисля да приемам тези неща за нормални, просто защото нямат логика, не са, вредят включително на качеството на данните и на оценките за състоянието на времето и климата, особено в дългосрочен план.
Вместо да се смееш, вземи и помисли над тези неща. Имаш в тази тема доста солиден архив /ако наистина те интересува да вникнеш в някои неща, може да си ги намериш сам/. Доста пъти ти се каза и не само от мен /Радослав Петков също е писал/, че между двата критерия, този с прага на денонощните от 15℃ има по-голяма тежест. Замисли се, че средната денонощна се формира от цялото денонощие. Другото е, че едно е да започне преход, а друго е да се установи сезон трайно по двата критерия. Просто разположението на страната ни предизвиква доста дискусии и пререкания по някои линии от страната примерно Шумен-Добрич. Стара планина също при някои нахлувания така влияе, че разликата север-юг може да е 15℃ примерно. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... %D0%B8.jpg
По класификацията на поясите на Алисов много добре се вижда колко е гранична страната. Първоначално някои твърдяха, че тази тема била излишна. Аз не съм съгласен и ето горепосочен довод защо е така.
Предишните години също нямаше ли летни максимални и по двата критерия до малко след началото на октомври дори и в котловините ? Определено всяка година е различна и точно поради тази причина смятам, че тази тема не е излишна и може да се отразяват с постоянство сезоните метеорологично, защото нерядко пъти излизат извън климатично установените такива. Пак се връщаме на картата по-горе. Просто сме гранична страна.
Тук аз се присъединявам към мнението на mnn. Субективните усещания не могат да се сравняват по тежест с обективните фактически данни и правилата за тълкуването им. Както казват някои, "едни по-умни глави от мен са измислили кога времето да се нарича лятно, кога есенно и т.н.". Колега, имаш ли възможност да изброиш критериите за всички сезони (и двата за преходите между всеки два сезона през годината), че не ги знам и, честно казано, не се сещам къде точно да ги потърся :?: Ще съм ти благодарен. :)

По отношение на това, че справките приписват част от суровите данни към грешен ден - благодаря за обяснението на колегата Гошо97 по-горе по отношение на температурата. Вътрешно в себе си имах някакво подозрение, че може да се окаже някаква такава балансна точка от денонощието, която да е търсил авторът на правилата. Аз го разбирам като "моментът от денонощието, през който статистически най-рядко се отчитат минимуми и максимуми, а именно 19:45" и затова той е подходящ. Също така, взаимно с него си споделяме недоумението защо същото се прилага по отношение на валежите :?: Какво общо има едното с другото :?: Единствената логика, която виждам за себе си е да няма разделение и една работа да се върши два пъти. Явно за улеснение веднъж дневно да правят обобщение хем на Т, хем на валежи, може би... :roll:

mnn
Мнения: 11327
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am
Местоположение: София Подуене, ж.к. Банишора, Видин (31 м.н.в)

Мнение от mnn » нед окт 10, 2021 10:06 am

Аз имам още нещо, което да пусна за валежите, като довод защо сутрешният срок е най-подходящ за изминалото денонощие и да помислите вие дали е логично ? Предполагам всеки е забелязал, че в синопите се пишат цели числа, като количество- например 5-15 литра. Реално, като температурите с десетите, тези количества може да са 4,6 и 14,7 литра примерно. Това се сумира сутринта и се получават точните количества. Ако беше примерно за синопа 15 ГМТ да пише 4,6 литра, след това 18 ГМГ 14,7 литра и при 21 ГМТ да се сумират за самото денонощие, щеше да е друго. Следващите неща, които не бива да се подминават са грешките. Нерядко пъти между синопите стават грешки и на следващия ден до сутринта не всеки път, но по-често има корекции и се отчитат реалните количества. Това може да го считате, като друг довод.
Преходът от пролет към лято е средните денонощни да са трайно над 15℃ и максималните трайно над 25℃, от лято към есен средните денонощни да са трайно под 15℃ и максималните трайно под 25℃, от есен към зима средните денонощни да са трайно под 5℃ и от зима към пролет средните денонощни да са трайно над 5℃ до 15℃. Вижда се, че за двата сезона няма граници на максималните, защото самата тежест пада повече върху средните денонощни. Те важат само за местата в умерения климатичен пояс.

Отговори

Върни се в “Климат”