Промените на климата и влиянието им върху околната среда, хората и бизнеса

Доста полулярна тема напоследък, мисля, че няма нужда от допълнителни пояснения...

Модератори: Бял облак, Hristo Chipilski

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7538
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » нед юли 25, 2021 12:02 am

Антарктика е заобиколена само от океани на хиляди км и е много затворена циркулацията , сравнение със северния полярен кръг.На север много повече суша и хаотични вълни в джетстрийма и.т.н
Обаче сега като се замисля , няма много процеси които пренасят вм от южното полукълно в северното или обратно.Има ама не са много сякаш.Нека някой друг да каже.Основно вм пътува от екватора до съответния полюс и обратно.Т.е възникват 2 въпроса - първо южното полукълно има доста по малко население и замърсяване , но пък нивата на ц02 са общо взето същите.Значи все пак ц02 се миксирана доста равномерно из планетата.В същото време най-вероятно свързано пак с горната причина на юг, темп аномалии са си окей.Дето се вика нищо общо с извращенията на север.И отделно разбира се заради по-малкото суша и повече океани.Които поемат много демидж :grin1:

Windy
Мнения: 10074
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » нед юли 25, 2021 2:56 am

Абе това заледяване и заснежаване на Антарктика хич не е хубаво. Аз съм чел немалко статии по въпроса, основно се предполага че заради затоплящите се води на океаните около континента на самия континент вали много повече сняг от преди (няма как да се знае със сигурност, защото за там няма много подробни данни за много дълги периоди от време). Идеята е следната - много повече сняг - много повече лед, който се топи, дърпайки повече енергия от крайбрежните води и така постепенно там тръгва процес на заледяване и охлаждане. Албедото също се повишава - все по-често и все по-големи площи се покриват с все по-дебел нов сняг, който е с много по-високо албедо от омесения с прахови частици фирн. Това спомага за допълнителното застудяване на микроклимата, или поне поддържане на температури за акумулиране на сняг/лед по-дълго време. Там може да се акумулира сняг и лед дори и температурите да са доса наднормени, тъй като нормите са дълбоко отрицателни. Цялата работа просто опира до енергиен баланс. Дали могат да стигнат силоте на Антарктика че да дръпне цялата планета надолу... Разковничето ще е само в морските течения, не в атмосферния пренос. Ето една карта за размисъл:

https://media.nationalgeographic.org/as ... 2a7cad0da0

Студеното течение по Западния ръб на Южна Америка за мен е най-интересно в случая - защото процесите в Антарктида повлияват със сигурност на Ел Ниньо / Ла Ниня цикъла... На Гълф Стрийма е видимо че не може да повлияе значително (май). :-?

За всеки случай ако агресивно намалим парниковите емисии, а се окаже че сме задействали мощен компенсаторен механизъм междувременно, може да ни се отели волът, тъй като един период на затопляне е нещо много по-приятно за преживаване от Мини Ледников Период или недай Боже началото на нов пълноправен ледников период. :deal:
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 59044
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт сеп 07, 2021 5:12 pm

Съдбата на белите мечки – могъщите владетели на Арктика
Бъдещето на белите мечки изглежда все по-несигурно, а учени предупреждават, че до няколко десетилетия те могат да изчезнат напълно
7 септември 2021
От всички животни, съществуването на които е застрашено от климатичните промени, едни са се превърнали в истински символ на катастрофалните последици от тези процеси. Става въпрос за белите мечки – най-големите сухоземни хищници в света.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 59044
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед окт 10, 2021 5:28 pm


misacho
Мнения: 7286
Регистриран: вт ное 09, 2010 9:09 am
Местоположение: Сливен,с.Дъбовица,Бургас

Мнение от misacho » пет окт 15, 2021 4:40 pm

Какво ще се случи с Бургас, ако температурата се повиши с 3°C?
https://www.flagman.bg/article/251598

Отговори

Върни се в “Глобалното затопляне - митове и реалности”