Разделно събиране/рециклиране на отпадъците. Проблемната пластмаса

Тази тема също е доста популярна и няма нужда от много обяснения, струва ми се.
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 59044
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб юли 03, 2021 9:44 pm

Столичани все по-активно изхвърлят разделно текстил и обувки
03.07.21 в 17:40
Десетки тонове текстил вече е събран за последните две години, когато на територията на Столична община започна поетапното разполагане на специализираните контейнери за текстилни отпадъци. В момента такива има в 25 столични района.

Vassiln
Мнения: 5
Регистриран: вт окт 13, 2020 5:24 am

Мнение от Vassiln » съб авг 21, 2021 2:00 pm

Оказва се, че не е добре да се изхвърлят в контейнерите за рециклиране: найлонови торбички, касови бележки, кутии от пица, и други работи.

Шест неща, които не трябва да рециклирате

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 59044
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб авг 21, 2021 8:31 pm

Проблемът е, че торбичките са доста голяма част от замърсяването с пластмаса :dontknow: , все пак, доколкото разбирам, те не са фатален проблем, само може да затруднят малко рециклирането, евентуално. За мазнотиите е ясно, това го спазвам отдавна. За керамичните съдове поначало никога не съм мислил, че имат нещо общо със стъклото :dontknow: . Специално за касовите бележки винаги съм имал едно наум, защото знам за бисфенола в тях, но не бях сигурен дали той все пак не се разпада при рециклирането и не съм убеден, че представлява чак такъв проблем, все пак той доста се разрежда (бележките са много малка част от отпадъците), какво става в такъв случай още когато пипаме касовите бележки, когато ги вземаме на касата, би трябвало направо да се отравяме? :dontknow: Да, факт е, че и за това съм чел още много отдавна една малко жълта статия, че едва ли не мъжете, които пазарували много в моловете на гаджетата си, след това ставали импотентни (не заради преразхода на бюджет :grin1: , а защото това било едно от действията на бисфенола), но... :dontknow:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 59044
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 12, 2021 4:04 pm

Немският вариант на сливи за смет: Как боклукът става суровина, от която всички печелят
10.10.2021
Отпадъците у нас все още не се оползотворяват достатъчно и се създава риск за природата и човешкото здраве. Това е изводът в доклада на Сметната палата, който прави преглед на управлението на отпадъците в цялата страна. Освен, че изоставаме драстично от европейските цели за намаляване на депонирането на битовите отпадъци, тази седмица жителите на столичния квартал Кремиковци протестираха срещу искането на Столичната община да увеличи капацитета на сметището в Долни Богров, което отдавна трябваше да е затворено.

И за да се разбере какво в нашата система за управление на отпадъците куца, екипът на БНТ отиде до една малка община в Германия.
...

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 21703
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср окт 13, 2021 9:17 am

Немците имат специални контейнери за пластмасови шишета втора ръка пред входовете на всеки по-голям супермаркет. Срещу тях получаваш разписка, която после ти приспадат от самата сметка. Съвсем реална, действаща и не толкова трудно приложима и у нас система. Защо не я прилагат? Защото 1. са дебили на държавна хранилка и не са там за да вършат работа съответните, от които би зависело това. 2. Ресайкл-мафията, предполагам. Факт е, обаче, че аз, консумирайки семейно по 1-2 шишета на ден, в края на седмицата бих могъл 1 или 2 дни да си пазарувам безалкохолното само срещу върнати пластмасови шишета. Не е кой знае какво, но е реална стъпка към намаляване на боклуците.
Ааа, има и трето много важно. Който е бил в германия, знае какви са тамошните пластмасови шишета - не тънко найлонче като тукашните, а значително по-дебели, да те е яд да се разделиш с тях :)) Тук вече топката е и в производителите. Нямало разлика в качеството? Аха, сигурно! :grin1:

misacho
Мнения: 7287
Регистриран: вт ное 09, 2010 9:09 am
Местоположение: Сливен,с.Дъбовица,Бургас

Мнение от misacho » ср окт 13, 2021 10:02 am

Може би не го правят, защото всяко шише или кутийка трябва да се маркират със специално лого, тип кю ар код. Трябва сигурно фабриките където ги произвеждат да се оборудват с такива машини. Плюс тук все още има много квартални магазинчета, които на запад почти липсват и клиентите им няма да искат да плащат 25 стотинки за пфанд( phand - така се нарича стойността, която ти начисляват към шишето) а самото газирано примерно да струва 45 ст. 45+25=70, докато не си върнеш шишето. А и така ще трябва да ги накараш да отидат до големите вериги за да ги върнат. Едва ли всеки квартален магазин ще сложи пфанд машина.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 21703
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет окт 14, 2021 10:42 am

Мисачо, няма съвършено щастие. Да продават в рециклируемо стъкло, както едно време. Това според мен, е също вариант Б. Ама ще е по-тежко, е и? Едно време да не е било леко??
А проблемът на Кола, Пепси, примерно Дерби и БББ е никакъв, убеден съм. Плюс хиперите. Няма как да е проблем това.
При това, знаеш, не съм екоталибан като Стринг. Етикетчетата от касовите апарати, моля ти се! :grin1:
Но рециклирането на над 90 на сто от пластмасовия амбалаж може да се уреди. Той е реален проблем.
Отделно, алуминиевите кенчета (цената на тон алуминий мина 3 К и гони 5 в ЗЕЛЕНО!!) могат да се връщат, както в Хърватия (но оттам нямам личен опит, само съм чел) срещу 20 стотинки. И ще видиш как ще ИЗЧЕЗНАТ от боклуците.С тая цена на алуминия могат да се изкупуват на себестойност плюс някакъв бонус. И няма защо да търсим конспирации - елементарно е. И, за разлика от малоумията с незначителните глупости - осъществимо и ефективно.

Отговори

Върни се в “Как да живеем екологично”