Индивидуални решения за екологично осветление и отопление

Тази тема също е доста популярна и няма нужда от много обяснения, струва ми се.
Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 21929
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Индивидуални решения за екологично осветление и отопление

Мнение от bismarck » чет ное 18, 2021 9:50 am

По-късно днес ще снимам, ако ми остане време, автономните соларни лампи, с които се сдобих последния месец.
Засега са 3 бр с площ на фотоволтаиката около 0.5 кв дециметра (цвъчки)и един голям - Луцифер :grin1: , с площ на око поне 5 кв дециметра, може и малко отгоре, не съм ги мерил.
Не мога да дам други данни, освен някакви измислени ватове на китайците, които едва ли имат общо с реалността.
Само практически изводи.
Много съм доволен от големия (Луцифер). Дори при последните няколко дни облачно време, успява да се зареди достатъчно, за да свети на слаба мощност криво-ляво до полунощ, което е много, почти цяла лятна нощ. Сега, при слънчево време, за няколко часа е фул и свети достатъчно ярко, за да се сравни с обикновена мрежова лампа. Но както се досещате, след първоначалния монтаж, забравяте за всякакви грижи.
Мслките не ги знам с какви батерии са, но Луцифер е с 4 стандартни метал-хидридни ААА или АА, като в упътването пише, че са сменяеми, могат да се ползват и литиево-йонни акумулаторни батерийки. Голяма красота и до пролетта смятам да се снабдя с още няколко, за да ми свети двора лятото като Лудогорец Арена. Или Васил Левски, все едно :grin1:
Когато тръгна да наблюдавам някоя интересна планета, лесно се гасят с дистанционно.
Цената на малките беше 15 лв, на голямата - 45.
Като идиот първата малка я взех онлайн за 30 с доставката, за която цена после купих още две от видинския пазар.
Има и един проблем. Могат да гледат само към северната четвърт, ако искате да се заредят добре. Предполагам при по-дълъг ден и на изток и запад.
Проблемът е решим при единия модел, който е с разделено панелче за волтаиката и отделно - за ЛЕДовете, с кабелче до 5 метра.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 21929
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » съб ное 20, 2021 9:50 am

Тази сутрин тукашното ми куче ме събуди към 6 и реших да се възползвам да проверя автономното осветление.
Всичко свети! Час преди изгрев, т.е след цяла 14-часове нощ на непрекъснато 30 на сто мощност плюс включване на 100 процента от датчиците заради вятъра и вибриращите найлони на оранжерията за по 10 секунди през няколко минути (реагира на котки, хора и движещ се от вятъра найлон).
Става дума за най-късите дни и най-дългите нощи в годината.
Затова взех решение да сложа на стопанските сгради и двора 10-12 от мощните до лятото, фактически отпадайки необходимостта от мрежова ел енергия за осветление. Теоретично и в жилищните е възможно, но не ми харесва светлината - много е бяла. Ще експериментирам напролет с някакви филми за сваляне на цветовата температура поне малко. Не искам оранжева, но поне малко да жълтее, едно 4000 К са ОК.
Пак напомням, че не става дума за тежка система с контролери, кабели и акумулатори, а за много по-елементарно решение, най-пипкавата част от което е самото поставяне на телата по подходящ начин.
"На палци"
1. Осветлението, ако човек е в къща, може да се мине веднага на слънчево такова. Тук усилията са минимални и наистина евтини.
2. За Компютри и съвременни ТВ е необходима няколкостотин ватова система, която не е кой знае какво и се изплаща за няколко години (малко), основно перо е акумулаторът. Трябва малко резерв като площ за облачните зимни дни. С малко напъване тук може да влязат и фризер и хладилник, но вероятно ще трябва хибридна система и малко по-голяма площ на волтаиците.
3. Отоплението и топлата вода са по-трудният проблем, само зимата и тук всеки решава индивидуално по най-елегантния и достъпен за него начин, Тук решението е или половин декар волтаици, което е безсмислено, ако не давате излишъците в мрежата (10-11 месеца ще имате такива) или някакъв друг вид еко-отопление, пелети или твърдо гориво. И - готово, независим сте от тока в мрежата и не отделяте емисии.

Отговори

Върни се в “Как да живеем екологично”