Ще преместя тези мнения от "Фактичски"...
Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski
Е, то по принцип термичното усещане на слънчевите лъчи (което зависи от хиляди фактори, но най-вече от околната температура на въздуха, скоростта на вятъра и височината на Слънцето над хоризонта) няма нищо общо с UV-индекса в същия момент. При еднакъв UV-индекс може да се изгаря по абсолютно идентичен начин при 40℃ и при -30℃ и ако към това се добави фактът, че UV-индексът е абсолютно независим от температурата на въздуха, както и факта, че с изкачването във височина намалява дебелината на атмосферния слой, който, евентуално (особено при по-запрашено състояние, което поначало е най-характерно за по-ниските слоевеLeberkez написа: ↑пет окт 11, 2019 10:57 pm...
По принцип си прав, но имай предвид, че всеки път, когато лятото се катериш в планината при хубаво време, ти си с едно хиляда метра по-близо до слънцето, което те шиба с цялата си ярост по кожата, при все че реалната температура може да е само 22℃ да кажем. Аз не съм планинар, но маса хора са ми разправяли как в планината лятото получават по-големи изгаряния отколкото на плажа.Т.е субективно - през деня - усетът в планината, в разгара на лятото, може би, е почти идентичен като с това да лежиш на припек на плажа на морето.
...