ЕНЕРГИЯ ОТ ВЕИ, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ. ЕКОЛОГИЯ РАЗНИ

Тази тема също е доста популярна и няма нужда от много обяснения, струва ми се.
Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 8218
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » ср юни 22, 2022 7:36 pm

https://www.businessinsider.com/germany ... &r=US&IR=T


Зеленият кретенизъм в действие :grin1:

Потребителски аватар
ivog_68
Мнения: 2820
Регистриран: пон дек 16, 2013 9:48 pm
Местоположение: Панагюрище 535м н.в.

Мнение от ivog_68 » ср юни 22, 2022 8:34 pm

Австрия, която внася руска газ на 80%, също прие да отвори отново електроцентрала на въглища, ако ограничените доставки на газ от Русия доведат до енергийна извънредна ситуация. Централата "Мелах" беше последната електроцентрала в страната захранвана с въглища. Тя бе затворена през пролетта на 2020 г.
Други, които се запасяват с въглища за техните ТЕЦ са сърбите . "Мини Марица-изток" и Белград са сключили договор за 1,7млн т. въглища на стойност 166 млн лв за срок от 10 месеца. Досега лигнитни въглища от Маришкия басейн не са се търгували извън страната .
Цената за братята сърби ще е 9% по-висока от тази на която се продават на нашите ТЕЦ, или около 95лв/тон .
Да добавим, че през първото тримесечие на тази година "Мини Марица-изток" отчитат печалба от 55млн лв при 7млн лв загуба през същия период миналата година .

... имаш крава, пиеш мляко.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 62574
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон юли 04, 2022 3:13 pm

Водородът тръгва към домовете и отправя предизвикателство към нефта и газа като местни енергийни източници
04 юли 2022
Водородът заема мястото си в света на възобновяемата енергия. Регионални проекти, като водородни долини и водородни острови, служат като модели, по които това универсално гориво може да се произвежда и потребява на местно равнище от по-големи екосистеми.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 62574
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт юли 12, 2022 2:36 pm

MAE: Πpoизвoдcтвoтo нa coлapни пaнeли e пpeĸaлeнo ĸoнцeнтpиpaнo в Kитaй
07.07.2022
Cтpaнитe тpябвa дa paзшиpят пpoизвoдcтвoтo нa coлapни (cлънчeви) пaнeли, в cpaвнeниe cъc ceгaшнaтa ĸoнцeнтpaция нa пpoизвoдcтвoтo в Kитaй. Taĸa щe мoжe дa ce гapaнтиpaт cигypни дocтaвĸи и дa пocтигнaт цeлитe зa нaмaлявaнe нa въглepoдните eмиcии, зaявиxa oт Meждyнapoднaтa aгeнция пo eнepгeтиĸa (MAE), цитиpaни oт Poйтepc.

bismarck
Мнения: 22632
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт юли 19, 2022 6:22 pm

Разказ от 1 лице от УСАта. Човекът е доста сериозен, а специфичният изказ с някои буквално преведени англизми :laughm: е негова запазена марка. Линк към оригинала - отдолу.

Сбити преразкази на разговори с тексасци от около Хоустон, с обща тема електрофикацията, искам да кажа, напъните към електрификация:
Инжинер, електрически, работи за ток доставка корпорация:
"... Аз често обядвам тук, когато съм изпратен до жилищния комплекс Хикс, което тези дни е практически всяка седмица, а с тези жеги - по няколко пъти на седмица. Там (в жилищния комплекс Хикс; б.а.) живеят богати... как да ги опиша без отрицателни намеци... екологисти. Доста всред тях имат електрически коли. Обикновено вечер, щом се приберат от работа, и включат колите да се зареждат - мрежата изгаря от свръх-източване. Поне така беше. После се научиха да включват колите за зареждане сутрин, когато тръгват за работа. Защото те имат по 2 електрически коли: с едната се движат до като другата се зарежда. И мрежата започна да изгаря и сутрин. И ето ме мен, хвърча като пинг-понг между складовете и комплекса да поправям изгорялите мрежа съставки. Моята група и аз. Колкото бензин спестяват екологистите, ние изгаряме със сервизните камиончета да поправяме. И ето, питате ме дали мрежата на комплекс Хикс ще бъде модернизирана: и точно в това е трагедията! Жилищен комплекс Хикс има най-модерната, за Хоустон и за Тексас, че и за 3/4 от САЩ, електрическа мрежа! Практически 95% от другите ток потребители по Тексас още мечтаят тяхните мрежи да бъдат модернизирани до нивото на тази в комплекс Хикс. Което ще стане. Някога. Вероятно при нашите внуци. А че електрическите коли са бъдещето: вероятно са, за бъдеще започващо поне 50 години в нашето бъдеще, ако ме разбирате. ..."

Инжинер, превоз, въвлечен в оценката / усъвършенстване на електрически возила:
"... Точно тази електрическа кола, виждате ли я, ей там на рекламата? На заредена батерия обсегът й е над 450км, рекламата казва. С малки буквички, някъде, че действителният обсег ще зависи от специфични условия и обстоятелства, да. Точно тази, рекламираната кола, ми я разпределиха за битова оценка, седмица да я ползваме с моето семейство, да видим как действа в нашите битови условия на редови трудещ. 2 дни след като ми разпределиха колата беше седмокрай: решихме с нея да отидем на излет до близък язовир. Натоварихме се цялото семейство, 4 човека, плюс куче, със сгъваеми столове и маса и надуваема лодка, с храна. Колата лъщи като бижу, батерията 100% заредена. На пулта контролът отчита наличен обсег 480км. Знаете какви жеги ни пекат тези дни, да? Тръгваме на път, с охлаждане в купето, на температурата която държим в нормалните ни, с бензин, коли - която е доста умерена, защото знаете бензинът колко рипна, и пестим. На кратко, колата издеяни 137км. Язовирът беше на около 100. Не очаквахме обсегът да е рекламирания 450км, но очаквахме - ако ще бъдем лъгани, да бъдем лъгани с фактор от 2, за по-приемливо лъгане, ако има такова нещо. Значи, очаквахме 100% заредена батерия с обсег 480км да издеяни истински 200км. Не. Добре че имахме зареждачка да се включва в обикновен ток, и след много часове на пре-зареждане в бензиностанция край язовира, се прибрахме. Съпругата ме надзираваше и контролираше, когато пишех моя доклад от битовата оценка, да не се изпусна да поясня какво точно къде и как бих заврял в идиотите натрапващи електрическите коли. Тези... да ги нарека учтиво "майчеебци"... имат ли представа за живота на редовия трудещ? Добре, можем да минем и без излет до язовир - когато достатъчно обеднеем и сме само с електрически коли. А как ще ходя на работа? В тази жега, с охлаждане работещо в купето! С въпросната кола едва ще мога да ходя до работа и да се прибирам. Значи, ще ни трябва втора кола, с нея да пазаруваме и да се движим, до като другата се зарежда? Кой трудещ се американец има такива пари?! И това е за усъвършенствана - йеп! усъвършенствана! - електрическа кола, която няма изглед за качествено подобрение в обсега! ..."

Инжинер по информатика:
"... Във фирмения магазин на Тесла ми показаха моделите. Всичко лъскаво, прекрасно. Продавачите наизустили всичкия рекламен материал: на всеки въпрос декламират правилния отговор. Идва време да се кача в кола и да я врътна пробно. Къде е ключът? Електрически. Чрез радио връзка. Хм! Току се окажа заключен от колата, когато не трябва. А, звъня до централа на Тесла - и те чрез радио контрол ми отключват колата. Те ми я отключват от далече - значи могат и да ми я заключат? Мацката продавачка мълчи, стиснала устни. Нагазвам в материал който не е бил покрит в рекламните томове. Шофирам колата - добре. Понечих да изляза: опитвам се да отворя вратата. А! И това чрез електричество. Добре, а ако стане произшествие - или просто електрониката запецне - как отварям вратата? Чупя стъклото? Центърът на Тесла щяли да я отворят, от далече. Значи могат и да ме заключат вътре в колата, от далече? Мацката пак силно мълчи. После се досеща да отбележи, че това са крайно невероятни обстоятелства. Крайно невероятните обстоятелства, в информатиката, се случат доста често, казвам аз. Отделно липсата на мой пряк механически контрол - и възможността на друг от далече да контролира мен. Явно такава напреднала технология не е за мен, на края се изцепи началника на продавачите. Не, не е, съгласих се; врътнах се кръгом и излязох от магазина. ..."
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... sb=5&part=

bismarck
Мнения: 22632
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет юли 29, 2022 2:30 pm


Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 11882
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » нед юли 31, 2022 1:51 pm

Много си забавен. Изцяло гламав човек!
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

bismarck
Мнения: 22632
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон авг 01, 2022 5:09 pm

Напълно е възможно. Но има и вариант просто да си тъповат и с обща култура, характерна за наборите ти - никаква.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 62574
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет авг 12, 2022 10:52 pm

Защо "Исторически парк" спира вятърен проект за 1.2 млрд. лв.
С аргументи, че вятърните перки причиняват рак и чума и под натиск от "Исторически парк", община Ветрино наложи мораториум върху изграждането на ветрогенератори
12 август 2022 07:16
Темата накратко

- Под натиск от "Исторически парк" Ветрино стана първата община в Европа, наложила пълен мораториум върху изграждането на ветрогенератори.
- Конкретната причина е проектът "Добротич уинд" на международната CWP Europe на стойност 1.2 млрд. лв.
- Ивелин Михайлов от "Исторически парк" цитира като причини за натиска над общината несъвместимост с неговия бизнес, както и твърдения, че ветрогенераторите водят до смъртност.
...
Историята има отражение и на национално ниво. В момент на енергийна криза България спира огромен проект за възобновяема енергия, който би бил с мощност 519 мегавата и за година трябва да произвежда около 1.6 млн. мегаватчаса - 5% от общите нужди на България. При това на изключително конкурентна цена - според сметките на CWP Europe токът ще бъде с около осем пъти по-ниска цена, отколкото е текущата на борсата.
...
Поредна чутовна българска простотия :palm: , със силен патрЕотарски аромат и... щипка "Възраждане" :laughm: ... :? Жителите на община Ветрино - поредните "истински" (всъщност, кавичките са излишни май :) ) българи, които вятър ги вее на бял кон :grin1: ...

Отговори

Върни се в “Как да живеем екологично”