Световна/чуждестранна политика (разни)

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 62574
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср авг 03, 2022 2:04 am

Председателят на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси все пак пристигна на визита в Тайван
02.08.22 в 18:07
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси все пак пристигна в Тайван във вторник късно вечерта местно време, започвайки посещение, за което Пекин я предупреди да не предприема, заявявайки, че това ще подкопае китайско-американските отношения, съобщава Ройтерс.

Американският самолет Boeing C-40C, превозващ председателя на Камарата на представителите, кацна във вторник на летище Сонгшан в Тайпе в Тайван, докато напрежението между Вашингтон и Пекин продължава да нараства. Делегацията беше посрещната от външния министър на Тайван Джоузеф Ву и Сандра Оудкирк, висш представител на САЩ в Тайван.

На летището Сонгшан в Тайпе Нанси Пелоси направи официално изявление, в което се отбелязва, че нейното посещение зачита подкрепата на правителството за демокрацията на острова.
...

Victus
Мнения: 7009
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » ср авг 03, 2022 8:37 am

weather_master написа:
ср авг 03, 2022 1:00 am
Те ще бъдат още по-опустошителни за китайската икономика. Да не забравяме, че основният експорт на Китай е към САЩ. Според теб кой в момента им помпи инфлацията на американците. Ами Китай много ясно.
Как страната, която произвежда най-много стоки помпи инфлацията, а страната, която има 30 трилиона дълг и произвежда основно долари и търговски и бюджетни дефицити - не? :dontknow:
Реално Китай не получава нищо за част от износа си към САЩ. Износът се плаща с внос, а не с трупане на долари по сметките.
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

weather_master
Мнения: 16151
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » ср авг 03, 2022 9:58 am

Ами погледни данните и ще го видиш. Инфлацията в Китай е или беше 2%, а цената на производството беше 15% вдигната. Тоест Китай изкуствено вдига цената на производството и ги изнася навън стоките, като така помпи инфлацията в САЩ. Доста гениално последствие от търговската война започната от Тръмп.

4uk
Мнения: 1346
Регистриран: пет май 10, 2019 1:02 pm
Местоположение: Stara Zagora
Контакти:

Мнение от 4uk » ср авг 03, 2022 10:42 am

Китай наистина не получава нищо за част от стойността на изнесените за САЩ стоки - на повечето от стоките им бяха наложени мита, които пълнят американския бюджет, а стоките се плащат с обезценяващи се новонапечатани долари, с които можеш да си купиш все по-малко стоки - нефт, газ, метали, зърнени храни и всичко. Който печата парите винаги ще е в по-изгодна позиция, защото хартията винаги ще е по-евтина от това, което купуваш с нея. Това си е кражба на изработеното благосъстояние на един народ от друг. Китай търси и ще продължи да търси начин да прекрати това в бъдеще! Единият вариант е засега неуспешния подход на Русия - да се опита да наложи юана(рублата), като световна валута и валута, с която единствено могат да се купуват стоки произведени и изнасяни от Китай(Русия). Ако Европа може да се откаже от руския газ и нефт, то едва ли САЩ и света могат да се откажат от евтините китайските стоки, които са в основата на достъпното масово потребление. Юанът, като световна валута ще позволи на Китай да напечата десетки трилиони юани за всички желаещи да търгуват с Китай, което рязко ще вдигне китайското влияние и благосъстояние... и справдливостта в търговията. За САЩ обаче е въпрос на живот и смърт да останат единствената страна печатаща световната валута, със 100% печалба от всеки новонапечатан долар!
Ще става все по-интересно!
P.S. България има интерес доларът да остане световна валута, доколкото вече сме вградени в тази система, а не е ясно в каква субординация ще попаднем, ако тя бъде разрушена от руско-китайските усилия! Едно е ясно - няма да е демократична! :flourish:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 62574
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср авг 03, 2022 12:26 pm

Президентът на Тайван Цай Ингвен благодари на Пелоси за подкрепата
03.08.22 в 07:18
Пътуването, което не е подкрепено от президента Байдън, е първото на такъв високопоставен американски служител от 25 години.
...
Критика за визитата дойде и от Северна Корея. Външното министерство в Пхенян я нарече неблагоразумна намеса във вътрешните работи на Китай. Според говорител на ведомството китайската страна има пълното право да предприеме ответни мерки срещу външни сили, които открито осъществяват подобна намеса и разрушават териториалната й цялост.
...
Тук са пропуснали да споменат, че Венецуела и Куба също били много против, ВЕНСЕРЕМОС! :joyhat: :firework:

bismarck
Мнения: 22632
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср авг 03, 2022 2:18 pm

Вижте сега.
Китайците все някак по дефолт минават за мн мъдри етцетцетц.
Те правилно не започнаха трета СВ заради лудата баба. Обаче, това е унижение за тях и ще го носят дори след като САЩ вече не са същите и десетилетия след това.
Ако не са били готови да "ударят", просто не трябваше да показват клипове с кораби, самолети, колко са яки и да заплашват страшно през час, че еди какво си, ако дойде в Тайван.
Дойде - нека дойде, майната му.
Но след всички дуения и помпане на мускули - сори, не се съмнявам, че ще започнат игра на мръсно и задълго срещуи арогантните УСАци, да не направян НИЩО, си е резил. Световен резил.

Помните ли - независимо дали харесвате Путягата или не, как и с него се бъзикаха. Че само заплашвал.
Е?
Сега се поставете на мястото на по-голямата част от света, ненавиждаща америгоските арогантни боклуци: кой остана единствената им светлина и упование, след като великия Китай се оказа нерешителен мачор?) :grin1:

bismarck
Мнения: 22632
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср авг 03, 2022 2:19 pm

Stringmeteo написа:
ср авг 03, 2022 12:26 pm
Президентът на Тайван Цай Ингвен благодари на Пелоси за подкрепата
03.08.22 в 07:18
Пътуването, което не е подкрепено от президента Байдън, е първото на такъв високопоставен американски служител от 25 години.
...
Критика за визитата дойде и от Северна Корея. Външното министерство в Пхенян я нарече неблагоразумна намеса във вътрешните работи на Китай. Според говорител на ведомството китайската страна има пълното право да предприеме ответни мерки срещу външни сили, които открито осъществяват подобна намеса и разрушават териториалната й цялост.
...
Тук са пропуснали да споменат, че Венецуела и Куба също били много против, ВЕНСЕРЕМОС! :joyhat: :firework:
Сигурен съм, че истинският президент на Венецуела, признат от УСА и Европа, г-н Гуайдо, няма как да не е бил против китайските тирани.

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 4647
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » чет авг 04, 2022 4:53 pm

Огнян Минчев:
Михаил Саакашвили е на границата на смъртта в частна клиника в Тбилиси, защото режимът на олигарха Бидзина Иванишвили отказва да го освободи за да напусне страната за лечение в чужбина. Саакашвили е осъден за свои действия като президент на Грузия след завръщането си в страната през есента на 2021 г. Съществуват сериозни подозрения за политически мотивиран съдебен процес в една правосъдна система като грузинската, която е в значителна степен под контрола на управляващия режим. Трудно е да се каже дали Саакашвили трябва да понесе наказателна отговорност за част от своите действия като президент на Грузия между 2003 и 2012 г.

Това, което е сигурно е, че Михаил Саакашвили има решващ, ключов принос за модернизацията на Грузия в първото десетилетие на 21 век. В резултат на неговото управление Грузия се превърна в страна, способна да претендира за европейска и атлантическа интеграция. Посетих Тбилиси за първи път месеци след Розвата революция от 2003 г. Градът изглеждаше като едно злокобно място. "Африканска" нищета, липса на електричество, безлюдни улици...,. По главния булеврад Руставели възрастни женици, облечени потресаващо бедно продаваха за дребни стотинки бонбони, цигари и дъвки... На площада имаше хотел от световна верига. Влизането във фоайето му те изпращаше моментално в един съвършено друг свят - като с машина на времето.

През следващото десетилетие посещавах Тбилиси неколкократно. Под управлението на Саакашвили градът се разделяше с патината на своята сивота и нищета, проблясваха истинските ценности и достойнства на този велик космополитен град на границата между Европа и Азия. Саакашвили уволни цялата пътна полиция - за системна корупция - и създаде грузинския КАТ и полицията от нулата. Обвиняван бе, че злоупотребява с власт, но под неговото ръководство архаичните ориенталско-съветски административни устои на грузинската изостаналост и корупция бяха разтърсени из основи. Всеки ден се създаваше нещо ново. Към реформисткия патос на управляващото Национално движение (партията на Саакашвили) се присъединяваха почти всички неправителствени организации, професионални гилдии, интелктуални кръгове.

Саакашвили реформира до неузнаваемост държавната администрация. Във всеки областен град бе изградена специална сграда на националните административни институции, оказващи услуги на гражданите. Имаше 24 часов срок за регистрация на фирма - без разтакаване с документи. За три часа трябваше да се издаде задграничен паспорт и лична карта. Корупцията се преследваше жестоко. До ден днешен - 10 години след слизането на Саакашвили от власт - Грузия заема съвсем прилично място - около 30-та поред в ежегодната класация на Transparency International за възприятие на корупцията. За сравнение - България е в началото на седмата десятка.

Позициите на Саакашвили се разклатиха след като Путин нахлу с войските си в Грузия през август 2008 година, обвинявайки Тбилиси в "агресия" срещу Южна Осетия. Последната е част от суверенната територия на Грузия. Но въпреки това агресия нямаше. Имаше поредица от ежедневни руски провокации месеци наред, за да бъде провокирано правителството в Тбилиси да реагира и да се отвори пътят на руската инвазия. Така бе блокирана възможността Грузия да кандидатства за членство в НАТО. След изтичането на втория мандат и идването на власт в Тбилиси на политическото движение Грузинска пролет на основния противник на Саакашвили - олигархът Бидзина Иванишвили (направил парите си в Русия през 90-те години), лидерът на грузинската "нежна революция" от 2003 г. и президент на страната Саакашвили напусна Грузия под заплахата да бъде осъден и затворен.

Саакашвили далеч не е ангел. Неговото управление реалистично се свързва с редица силови действия - включително такива, които са може би на ръба на закона. Невероятните по постсъветски мащаби реформи от десетилетието на Саакашвили не бяха осъществени по "пътека от рози". Срещу тях имаше силна и неумолима опозиция. Политическите нрави в Кавказ не предполагат враговете да се "галят с перо". Въпреки всичко, Грузия дължи страшно много на своя трети президент след обявената независимост през 1991 г. - Михаил Саакашвили. Евентуалната смърт на този човек на грузинска земя в резултат от продължителни гладни стачки би била унижение за грузинското национално достойнство и задочна, но ценна победа за основния враг на реформатора Саакашвили в Кремъл. Владимир Путин никога няма да прости на Саакашвили за това, че "Миша" - както неформално го наричаха приятели и врагове - показа на света, че и на територията на бившия Съветски съюз може да се живее нормално, да се изгражда правова държава и да се пази националното достойнство. Какъв арогантен човек наистина е този Михаил Саакашвили, да оспори основните устои на великодържавната империя - корупция, произвол, потисничество...

https://faktor.bg/bg/articles/novini-sv ... a-politika


Саакашвили е с диагноза анорексия, непоносимост към редица продукти и смаляване на мускулната маса в следствие на пост-стресова депресия

wilkosz
Мнения: 27365
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » чет авг 04, 2022 5:56 pm

Изключително манипулативна поръчкова статия. По времето на управлението на Саакашвили Грузия беше помпана с американски пари с цел откъсване от влиянието на Русия и насаждане на русофобия. Това беше причината Русия на "нахлуе" през 2008 г. Не е беше по-различна от тази в Украйна, за да спре вредното американско подмолно влияние.
Симо беше наскоро в Грузия, каза че като кривнеш встрани от центъра, си е нищета и разбити улици.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 4647
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » чет авг 04, 2022 8:50 pm

wilkosz написа:
чет авг 04, 2022 5:56 pm
По времето на управлението на Саакашвили Грузия беше помпана с американски пари с цел откъсване от влиянието на Русия и насаждане на русофобия. Това беше причината Русия на "нахлуе" през 2008 г.
Аха, значи току някой си е помислил дори да скъса руския синджир и да поеме по различен път и ще последва нахлуване, така ли?

Щото сега в Украйна има оправдания, че се строяли бази, че се тормозело рускоезичното население на изток, ама тогава в Грузия какво имаше?
И Осетия, и Абхазия са изконно грузински територии - страна с многократно по-богата и по-стара история отколкото любимата ти степна сатрапия. :deal: Руснаците, още 1992-1993, активно подпомагат сепаратистите от Абхазия в кървата война продължила една година и последвана от геноцид.

А иначе по повод това, че вече почти не остана съсед на Русия, който да не иска да се откъсне от орбитата ѝ на влияние и да се интегрира към ЕС, само идва да ти покаже, че хората знаят кое е по-хубаво. Не са ти виновни американците. ;) Ще кажеш, че руснаците са кротки и хрисими и не наливат огромни средства директно да си купуват олигархичния и политически елит в държави като България, че да им обслужват иконимическите и геополитически интереси. Айде холан. Аман вече от лицемерие. На руснаците все някой им е виновен, все някой ги заплашва, все някой ги натиска....


Иначе Миша Саакашвили си е американси възпитаник, това е факт. Чел съм преди години, че още 90-те, докато е бил студент в САЩ, службите им си го вербуват и общо-взето пътят му е бил полупредначертан, но никой не може да отрече това, което е успял да направи в ерата му на президент на страната.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 62574
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет авг 11, 2022 10:55 am


quittr
Мнения: 16575
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » чет авг 11, 2022 1:15 pm

Финаландия са на светлинни години от нас. Не само като финансово благопполучие, то свъшност е резултат от коренно различен манталитет.
В страната на Бай Ганьо трябва да управлява някой дърт генерал, сух и празнословец, за предпочитане да обича Русия. Специален бонус е да е компетентен по всички теми и да ръси максималнои много вулгарзими. :cool: Нека краде, колкото иска, важното е да отговаря на тия характеристики.
Тук младите и образовани хора с някакъв акъл и прогресивни идеи са неопитни недорасляци. Трябва само да папкат и слушкат умните генарали, които ни водят светлото бъдеще (или минало).
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

weather_master
Мнения: 16151
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » чет авг 11, 2022 2:20 pm

Финландките са готини мацки. Много пъти преди съм бил там и наистина имат доста красиви блондинки. Обаче заради студено време не малка част са с по-дебели крака и задници. :lol:
Куит, прав си. Напълно различен манталитет са. Там данъците са жестоки. Има необлагаем минимум, а заплатите към 4500-5000евро ги облагат с над 40%. При по-високите заплати облагането стига до 65% мисля. Много глоби са % от годишните ти доходи за последната година. Данъците на имотите сигурно са също солени. Наистина са друг манталитет. Ние хем искаме да ни е хубаво, хем ако може да не плащаме. Няма други като нас. :lol:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 62574
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет авг 12, 2022 11:10 am

Реших да добавя още малко подробности-провокации :grin1: , които може да се сметнат и за "камъни в моята градина"... основно от Бай Ганьо-патрЕотаря, разбира се :laughm: ...

Санна Марин - дете на еднополови родители е най-младият премиер в света
09.12.2019
34-годишният министър на транспорта е номинирана да стане най-младият премиер на Финландия и третата жена, която застава начело на финландско правителство, предадоха световните агенции.

Отговори

Върни се в “Политика”