Гр(анди)озната политическа сага "СЪДЕБНА РЕФОРМА"

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет сеп 29, 2022 3:53 pm

Aдв. Mиxaил Eĸимджиeв: Cĸaндaлнo Koнcтитyциoнният cъд дaдe пoжизнeн мaндaт нa cъдeбнaтa нoмeнĸлaтypa
29.09.2022
Koгaтo пapлaмeнтът e нecпocoбeн дa излъчвa cвoи пpeдcтaвитeли в дъpжaвни opгaни, пpeзидeнтът дa пoeмa вpeмeннo зaдължeниятa мy
...
-Hямa дa изпoлзвaм eвфeмиcтични изpaзи. Peшeниeтo нa Koнcтитyциoниня cъд (KC) e cĸaндaлнo, възмyтитeлнo и ĸoнюнĸтypнo, зaщoтo тo peaлнo ни вpъщa във вpeмeтo нa зpeлия coциaлизъм. Toвa peшeниe e пo-лoшo oт oнoвa злoпoлyчнo peшeниe oт 2003 г., ĸoгaтo KC блoĸиpa вcяĸaĸвa възмoжнocт зa cъдeбнa peфopмa бeз cвиĸвaнe нa Beлиĸo нapoднo cъбpaниe. E, cлeд ĸaтo 2003 г. бeтoниpa пopoцитe и дeфeĸтитe нa cъдeбнaтa cиcтeмa, cъc ceгaшнoтo cи peшeниe KC пpaĸтичecĸи дaдe пoжизнeн мaндaт нa cъдeбнaтa нoмeнĸлaтypa, нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт и нa Инcпeĸтopaтa.

- Kaĸвo имaтe пpeдвид?

– Дaвaйĸи aбcoлютeн пpиopитeт нa пpинципa нa нeпpeĸъcнaтocттa нa opгaнитe в дъpжaвнoтo yпpaвлeниe, cъдът дaвa възмoжнocт нeгoвoтo peшeниe пo aнaлoгия дa бъдe изпoлзвaнo и зa бeзĸpaйнo yдължaвaнe нa мaндaтитe, ĸaĸтo нa Инcпeĸтopaтa нa BCC, тaĸa и нa BCC, a зaщo нe и нa caмия KC, oт ĸoeтo yдoбнo и пpaĸтичнo биxa ce възпoлзвaли xopaтa, пocтaнoвили тoвa peшeниe. Cлeдвaйĸи лoгиĸaтa нa тoвa peшeниe, aĸo opгaнитe, ĸoитo ги излъчвaт (пapлaмeнт, пpeзидeнт, въpxoвни cъдилищa), чe избpaницитe, ĸoитo ca излъчили им xapecвaт, зaщoтo oпpaвдaвaт oчaĸвaниятa им, тe злoyмишлeнo мoжe дa oтĸaжaт дa пpeдcтaвят нoви cвoи пpeдcтaвитeли в ĸoлeгиaлнитe opгaни. И пo тoзи нaчин дa дaдaт eдин пoжизнeн мaндaт нa Инcпeĸтopaтa, BCC, KC. Toecт, вpъщaмe ce във вpeмeтo нa Πoлитбюpo и пoжизнeнитe длъжнocти, ĸaтo тoвa e oтpичaнe нa ocнoвeн пpинцип нa дeмoĸpaтичнитe oбщecтвa, ĸaĸъвтo e мaндaтнocттa. A мaндaтнocттa e cpeдcтвo и cpeщy ĸopyпциятa, и cpeщy злoyпoтpeбитe, и cpeщy цялoтo paзлoжитeлнo дeйcтвиe нa пpeĸoмepнo дългoтo yпpaжнявaнe нa влacттa. Имa и дpyг пpинцип – „Bcяĸa влacт paзвpaщaвa, нo aбcoлютнaтa влacт paзвpaщaвa aбcoлютнo.“

Koгaтo нямaш фиĸcиpaн мaндaт, ти нямaш вътpeшния мoтив дa ce cъoбpaзявaш c въpxoвeнcтвoтo нa зaĸoнa, c мopaлнитe пpинципи, гyбят ce вътpeшнитe зaдpъжĸи. ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет окт 07, 2022 10:33 am

Каквото каже Гешев!
Конкурсът за шеф на националното следствие беше шанс да видим несъгласие в държавното обвинение, но той беше пропуснат
05 Окт. 2022
Изборът на директор на националното следствие, който е и зам. главен прокурор, не е толкова зрелищно събитие в съдебната система, какъвто e изборът на главен прокурор. Но и от това събитие можем да си правим изводи за състоянието на прокуратурата, за лобитата в нея, както и за самите магистрати.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 18, 2022 10:06 am

"Напоследък в България се появи понятието наказателно-правен популизъм"
Крум Зарков: Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени
"Бездействието на Народното събрание прави мандата на ВСС неограничен"
18.10.22 в 08:58

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 25, 2022 2:54 pm

raptor написа:
вт окт 25, 2022 2:29 pm
Венецианската комисия резна умнокрасивите партии за разследването на гл. Прокурор. Естествено в правилните медии поредния звучен шамар за партиите на промяната няма да бъде отразен

Не знам за какво говориш и какво общо има то с онази тема, в която си пуснал това :dontknow: ...


Венецианската комисия одобри промените за главния прокурор, но настоя за по-цялостен подход за отговорността му
25 октомври 2022, 8:10
Венецианската комисия даде положителна оценка за пакета от законодателни промени, свързан с отговорността на главния прокурор, който ѝ беше изпратен от предишния екип на Министерството на правосъдието (МП), но заяви, че е необходим по-цялостен подход, който да включва не само разследването на обвинител №1, а и други елементи (пълния текст на становището виж тук).

Идеално :clap: , когато става дума за Каскет No.1 (и кой да е подобен негов наследник), аз винаги съм мнооого "ЗА" в полза на всякакви радикални подходи, стигащи дори до брутално, моментално негово отстраняване и вкарване в затвора :prison: :laughm: ...
Инициатива "Правосъдие за всеки":
2h

Пакетът от законодателни промени, свързани с отговорността на главния прокурор, беше изпратен от екип на Министерството на правосъдието по времето на министър Надежда Йорданова. Венецианската комисия дава положителна оценка, но посочва, че е нужен по-цялостен подход.
„Целта да се подобри отчетността на главния прокурор не може да бъде постигната само с промени на правилата за неговото разследване. За постигането на тази цел е необходим цялостен, по-холистичен подход, включващ преразглеждане на структурата на Висшия съдебен съвет и на неговата Прокурорска колегия, както и ограничаване на функциите на прокуратурата, извън сферата на наказателното право.“
Венецианската комисия повтаря препоръките си мнозинството в Пленума на ВСС за вземане на решение за отстраняване от длъжност на главния прокурор заради дисциплинарно нарушение да бъде намалено, както и да бъдат приети подробни правила за процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност от обвинител №1."
https://www.facebook.com/PravosadieZaVs ... HGvdWh3d5l


петър шекеров:
Целият проблем е в чл.126, ал.2 от Конституцията. По-запознатите знаят как се е появила тази ал.2 след безспорната ал.1, на която всъщност противоречи. Махаме ал.2 и проблемът приключва. Всичко друго е ала-бала.
Инициатива "Правосъдие за всеки":
петър шекеров Именно. "ОТПАДАНЕ НА ал.2 на чл.126 от КРБ и закриване на фактическата паралелна институция в Прокуратурата – длъжността на Главния прокурор, като се въведат в ЗСВ ръководител на ВКП и ръководител на ВАП, компетентни само в тези прокуратури."
https://pravosadiezavseki.com/2020/07/1 ... onni-idei/
:hmm:
https://www.parliament.bg/bg/const
КОНСТИТУЦИЯ
...
Чл. 126.
(1) Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата.
(2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.
...

4uk
Мнения: 1528
Регистриран: пет май 10, 2019 1:02 pm
Местоположение: Stara Zagora & с.Дълбоки
Контакти:

Мнение от 4uk » вт окт 25, 2022 4:48 pm

Ама стига с тази дъвка "главен прокурор" - смешни станахте с този нонсенс, ще си се пенсионирате с него в устата! Какво му е на главния прокурор - той няма правомощия да нареди на друг прокурор да започне разследване срещу някой, нито пък има правомощия да спре прокурор да разследва някой за нещо! Ако не е Гешев, ще е друг със същите фасадни функции - 1 от 1800 прокурори, на които нищо не може да заповяда! Ако имате проблем, то е с 1800 прокурори, които не откриват престъпления там, където вие сте си решили, че има! Стига сте ревали - от 18 месеца ваши хора са в министерствата и досега трябваше да сте затрупали прокуратурата с доказателства за престъпления от предишните. Ама нещо не чувам да е така!? Какво,...не намерихте ли??

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 25, 2022 11:34 pm


4uk
Мнения: 1528
Регистриран: пет май 10, 2019 1:02 pm
Местоположение: Stara Zagora & с.Дълбоки
Контакти:

Мнение от 4uk » ср окт 26, 2022 7:49 am

Това е прочитът единствено на Надежда Йорданова и тя, както винаги няма връзка с реалността! Тези, които й ръкопляскат, я подвеждат лошо, също и себе си! Ако питаш истински независим експерт, той ще ти каже истината, че Венецианската комисия прави на пух и прах желанието на ДБ противоконституционно да се меси в прокуратурата!
"Съдебна реформа" е една стричана 10-годишна дъвка, която вече не може да прави големи розови балони, но ДБ продължават да я дъвчат, въпреки пълната безперспективност на усилието. Докато ГЕРБ и ДПС имат 90-100 депутата, а това няма да се промени в близките десетилетия.... а пък ДБ поставя само ултиматуми и отказва да дискутира темата с тях, то никакви съдебни промени няма да минат в парламента! Иска се 2/3 мнозинство, ..а и други партии вероятно ще са против. С репчене на видимо прости кифли, как те били велики експертки, а всички други не ставали и само трябва да слушат, няма да им се получи! Ще си стоят под същата крива круша, под която са и в момента!
Единствения шанс за "съдебна реформа" изглежда ще е, ако Христо стане член на ГЕРБ, а Надежда на ДПС и работят отвътре за нея!? :grin1:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон окт 31, 2022 11:58 am

"Недопустимо е служебното правителство и президентът да ерозират доверието в парламента"
Атанас Славов: Надеждата е разговорът по възможните конституционни промени да започне
"Големият въпрос за отговорността на главния прокурор не може да бъде трайно решен без промени в Конституцията"
31.10.22 в 09:27
"Надеждата е, че ще започне разговорът по възможните промени в Конституцията, които се очакват от обществото, от европейските партньори. Основните политически сили имат концепция за реформи, ДБ беше внесла самостоятелен проект за конституционни промени в 45-ото Народно събрание. Надявам се комисията по конституционните въпроси да е форумът, в който дебатът да се развива."

И сега очаквам поредното спешно включване на щатните пиари на Гешев тук, налага се! :doggy: :doggy: :doggy: :grin1:
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон ное 14, 2022 7:41 pm

ФАЦ: От този отговор на България зависят 6 милиарда евро
14.11.2022
Парите управляват света, пише добрият познавач на България Михаел Мартенс и пита каква е връзката между една функционираща правова държава и 6,27 милиарда евро? Отговорът, според него, се крие именно в България.
...
Авторът описва дилемата, пред която са изправени противниците на реформите, по следния начин: „Ако се съгласят с реформите, ще се сложи край на безнаказаността. Ако не се съгласят – европейските пари няма да дойдат“. Но как би могла да обясни една партия на избирателите си, че е против реформите? Така може да се окаже, че България скоро ще се сдобие с по-добра съдебна система. За 6,3 милиарда евро, заключава Михаел Мартенс.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср ное 16, 2022 10:56 pm

Велислав Величков в "ДЕНЯТ с В.Дремджиев", 16.11.2022
адв. Велислав Величков: Възможната #съдебна #реформа в 48-то НС очевидно ще е плод на тежки политически #компромиси, но #конституционните проекти трябва да бъдат внесени и дебатът да започне по същество. Има доказателства за избирателно работещите съдебна система, правораздаване или правообслужване за свои хора? Най-тежката #присъда за #корупция се оказа за едни 54000 евро при откраднати над 20 милиарда за 20 години. Какво ни показа делото срещу Иванчева и Петрова за спецправосъдието?- Евромилиарди срещу "експертно" правителство с третия мандат?

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет дек 02, 2022 10:27 am

ПП и ДБ вземат със закон службите от президента
МВР да разследва магистрати и да образува дела, предвиждат лансирани промени в НПК
01 Дек. 2022
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" елиминират ролята на президента при назначаването на шефовете на службите, както и на главния секрет на МВР. Освен това държавният глава вече ням ада има думата и за това кой да ръководи Националната служба за охрана. Всичко това ще се случи, ако бъдат приетите законовите промени, внесени в парламента от двете формации. Според тях това е част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат. Вторият мандат ще отиде при ПП, ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство.

В промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" се предлага председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ.
...

Отговори

Върни се в “Политика”