SETI/(търсене на) извънземен живот и разум. Екзопланети

Между астрономията и метеорологията има някаква връзка, по-скоро само косвена, и въпреки че астрономията (астрофизиката) поначало си е доста сериозна и сложна наука, подобно на метеорологията и тя може да се причисли към раздела "романтични науки" ;) ...
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет окт 27, 2022 12:52 pm

Не виждаме извънземни, защото никой не иска да дойде тук
27 октомври 2022
...
Много мислители и учени са разглеждали парадокса на Ферми и са се опитвали да измислят причина, поради която не виждаме никакви доказателства за напреднала технологична цивилизация. Възможно е животът да е изключително рядък, а пречките пред междузвездното пътуване да са твърде сложни.

В наскоро публикувана статия има нов отговор: може би нашата Слънчева система не предлага това, което търсят високотехнологичните цивилизации: подходящ тип звезда.
...

Потребителски аватар
meteo fen
Мнения: 12645
Регистриран: пон ное 18, 2013 12:06 am
Местоположение: Пазарджик, 210 м. надм. в.

Мнение от meteo fen » чет окт 27, 2022 1:20 pm

Ами ако извънземните са усвоили удължаването на живота и живеят толкова дълго, че отделните индивиди могат да бъдат част от многобройни експанзии в други звездни системи? Ами ако те не са строго индивидуални като нас, а са някакъв хибрид от индивид и генетичен колектив? Ами ако могат да приемат нова генетична информация по начини, които ние не можем да си представим? Ами ако размножаването е безнадеждно остаряло за тях и те са свободни от тези грижи и ограниченията на краткия живот? Какво, ако те вече дори не са органични същества и видовете неща, които ни мотивират, са в тяхното далечно минало? Ами ако те са симбионти? Има стотици други варианти.
Времето е господарят на нашата Вселена. Времето управлява всичко - от нашата собствена продължителност на живота, през възрастта на извънземните цивилизации, до живота и смъртта на звездите и планетите. Относителността може и да си играе с времето, но не може да го спре да тече.

Не знаем какви цивилизации може да има и как те биха могли да управляват и възприемат времето. Дали сме предубедени от собствения си опит? Разбира се, че сме. Но какво, ако извънземният живот е толкова различен, че опитите ни дори да обсъждаме парадокса на Ферми се нуждаят от корекция на курса? Ами ако цялото им разбиране и преживяване на времето се различава коренно от нашето?
Ами ако обществата им са толкова различни, че няма нужда да се разширяват? Ами ако самото разширяване не си заслужава? Изглежда, че това обрича цивилизациите на смърт, когато планетата им спре да поддържа живота. Но какво, ако те го заобиколят по някакъв начин? Ами ако има още стотици неща, за които не можем да се сетим?
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт ное 15, 2022 1:06 pm

Център в Шотландия готви хората за контакт с извънземни
15.11.22 в 09:24
Напредъкът в технологиите направи търсенето на извънземен живот (SETI) по-вероятно да доведе до контакт с извънземни, отколкото в друг момент от историята ни като вид. Науката е направила така, че астрономите са в състояние да открият състава на планети извън нашата Слънчева система. В резултат на това в Шотландия беше създаден нов изследователски център, посветен единствено на търсенето на извънземен живот.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт ное 15, 2022 5:13 pm

Ще отговорят ли Енцелад и Тритон на въпроса: „Сами ли сме?“
15 ноември 2022
Енцелад е една от 83-те луни на Сатурн - леден свят, който изхвърля гейзери от воден лед от гигантски пукнатини близо до южния си полюс.
Засега Тритон обикаля около Нептун близо до границата на Слънчевата система със своите активни гейзери, азотна атмосфера и възможен вътрешен океан.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 64059
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет ное 18, 2022 3:44 pm

Учени от НАСА: Причината да не сме открили извънземни е, че те са се самоубили
преди 3 дни
B cтaтия, ĸoятo пpиличa пoвeчe нa пpизив зa дeйcтвиe, oтĸoлĸoтo нa нayчнa фaнтacтиĸa, двaмa yчeни oт HACA пpeдcтaвят интepecнo oбяcнeниe зaщo вce oщe нe cмe cpeщнaли дpyги интeлигeнтни фopми нa живoт.

Отговори

Върни се в “Астрономия, астрофизика. Космически мисии”