Предполагам всички са чували нещо по темата за "световната конспирация на фармацевтичните компании" (или просто за мизантропската, крайна комерсиализация) по въпроса около "болестоопазването". И някой да не е чувал нищо, тук е мястото да се говори за подобни неща... но основно просто за болести, разбира се

...
Модератор: mmirro
-
Stringmeteo
- Site Admin
- Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
-
Контакти:
Мнение
от Stringmeteo » пон ное 07, 2022 3:07 pm
Протест на спешните медици, настояват за достойно заплащане и подобряване на условията на труд
07.11.22 в 12:22
От днес до 13 ноември в 12 ч. на обяд всяка линейка на територията на България, независимо къде се намира, ще включва звуков и светлинен сигнал за 3 минути в знак на протест, за да напомнят за дългогодишно трупаните и нерешени проблеми на работещите в Спешна помощ на 240-те народни избраници, на които предстои да актуализират Бюджет 2023.
По този начин спешните медици искат да спазят законовите ограничения за стачни действия, но искат да заявят, че докато продължават да изпълняват дълга си, очакват конкретни парламентарни решения.
Заради ниската оценка на труда си медиците настояват за достойно заплащане, тъй като от 10 г. заплатите им не са актуализирани, както и средствата за издръжка на центровете, в които работят.
...
-
quittr
- Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Мнение
от quittr » вт мар 07, 2023 7:56 pm
Не, че е нещо изненадващо, но нека припомним на зомбитата невероятните постижения на ОПГ ГЕРБ:
https://trud.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B ... 340290589/
Да живее Боко, Киро и Асен са виновни, че разориха държавата с тия безбожни лекарски заплати, които вече са 40% от румънските...

Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!
-
bismarck
- Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Мнение
от bismarck » ср мар 08, 2023 10:40 pm
И това ви е много, некадърни неграмотници.

-
Victus
- Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
- Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)
Мнение
от Victus » чет мар 09, 2023 4:55 pm
Не е така. Трябва да се радваме, че все още има млади лекари в страната. Скоро може да не останат нито кадърни, нито некадърни. При личните лекари положението е плачевно като средна възраст. 1% са под 39 години:
Личните лекари на възраст, само 1% са до 39 години
8% от джипитата ни са надхвърлили 70
Цели 38 на сто от личните лекари са над 60 години, 17 на сто - над 65 години, а 8 на сто са над 70 години.
Това, ако не е катастрофа. До десетина година няма да има кой да ни прегледа. Самите лични лекари, колкото и да работят след пенсионна възраст, ще започнат да измират. Ама пък изнасяме за чужбина лекари на килограм.

"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов
-
4itatel
- Регистриран: съб мар 21, 2020 11:36 pm
Мнение
от 4itatel » чет мар 09, 2023 5:15 pm
Victus написа: ↑чет мар 09, 2023 4:55 pm
Не е така. Трябва да се радваме, че все още има млади лекари в страната. Скоро може да не останат нито кадърни, нито некадърни. При личните лекари положението е плачевно като средна възраст. 1% са под 39 години:
Личните лекари на възраст, само 1% са до 39 години
8% от джипитата ни са надхвърлили 70
Цели 38 на сто от личните лекари са над 60 години, 17 на сто - над 65 години, а 8 на сто са над 70 години.
Това, ако не е катастрофа. До десетина година няма да има кой да ни прегледа. Самите лични лекари, колкото и да работят след пенсионна възраст, ще започнат да измират. Ама пък изнасяме за чужбина лекари на килограм.
И как става хем държавата с най-много лекари на глава от населението, хем няма кой да лекува

Нещо сметките не излизат. Иначе казах и в другата тема за заплатите, като иска по-висока заплата кутъра просто да убеди хората да правят по-големи здравно осигурителни вноски и ще има повече пачка за него. Половината работещи се осигуряват на минимум. Друг е въпросът, че колкото и осигуровки да плащаш (аз по принуда се осигурявам на максимум) накрая като наистина ти потрябва лекар, зъболекар и тн получаваш един дебел кОр ако не си платиш допълнително.
По въпроса с кой колко е кадърен, да куцо и сакато стана лекар в днешно време, като знам какви мой съученици станаха лекари да ме страх да отида на лекар

-
4itatel
Мнение
от 4itatel » чет мар 09, 2023 5:24 pm
quittr написа: ↑вт мар 07, 2023 7:56 pm
Не, че е нещо изненадващо, но нека припомним на зомбитата невероятните постижения на ОПГ ГЕРБ:
https://trud.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B ... 340290589/
Да живее Боко, Киро и Асен са виновни, че разориха държавата с тия безбожни лекарски заплати, които вече са 40% от румънските...
България е номер едно по пушене, пиене и застоял начин на живот, там е разковничето за високата смъртност, а не в заплатите на лекарите. Истината е че държавата трябва да направи всичко възможно да намали до минимум хората стигащи до лекар, като наложи строги ограничения за тези пороци - скъп алкохол и цигари, ограничаване на местата за пушене, образователни програми за повече дживение. Самите лекари и те си падат доста по пафкането съм забелязал, което е доста грозно, лекар да пуши. А уж трябва да сте за пример

-
Victus
- Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
- Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)
Мнение
от Victus » чет мар 09, 2023 5:30 pm
4itatel написа: ↑чет мар 09, 2023 5:15 pm
Друг е въпросът, че колкото и осигуровки да плащаш (аз по принуда се осигурявам на максимум) накрая като наистина ти
потрябва лекар, зъболекар и тн получаваш един дебел кОр ако не си платиш допълнително.
То така е най-справедливо. Кешираш директно на специалиста без да се занимаваш със здравни каси и осигуровки. Който ги няма накуп, едно хубаво кредитче на изплащане и да видим дали ще пие и пуши занапред.
На запад цялата система е такава. Дълг до над козирката и докарване на населението до лудост, а държавата до психиатрична клиника.
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов
-
4itatel
Мнение
от 4itatel » чет мар 09, 2023 5:36 pm
Victus написа: ↑чет мар 09, 2023 5:30 pm
Друг е въпросът, че колкото и осигуровки да плащаш (аз по принуда се осигурявам на максимум) накрая като наистина ти
потрябва лекар, зъболекар и тн получаваш един дебел кОр ако не си платиш допълнително.
То така е най-справедливо. Кешираш директно на специалиста без да се занимаваш със здравни каси и осигуровки. Който ги няма накуп, едно хубаво кредитче на изплащане и да видим дали ще пие и пуши занапред.
На запад цялата система е такава. Дълг до над козирката и докарване на населението до лудост, а държавата до психиатрична клиника.
О аз нямам нищо против цялата система да е частна на принципа на застраховките, купуваш си застраховка с определено прокритие. Обаче БЕЗ да плащаш всеки месец на държавата 500-600 лв. здравни за той дет....сещаш се. Колкото до тези без застраховки като умрат няколко човека защото им е отказана медицинска помощ другите ще се научат или ще си плащат за здравните услуги или ще водят здравословен начин на живот. Така хем пазара ще отсее лекарите и болниците, които си вършат работата и изведнъж ще видиш как с по-малко лекари се лекуват много повече хора и по-добре.
-
мълния
- Регистриран: ср ное 24, 2010 3:05 am
Мнение
от мълния » чет мар 09, 2023 6:11 pm
Интересна логика имате, само забравяте че колкото и здравословно да живееш може да паднеш и да си счупиш я ръка я крак и като не си плащаш да изтеглите и вие по едно кредитче яко. Да знам че системата е скапана, и аз съм здравно осигурен и преди време ми се наложи лека операция, е платих си и допълнително за целта. И тва ще ми е интересно да видя как баба ти умира щото няма застраховка пък ти нямаш пари да и я платиш, може пък да я рискуваш за назидание на другите, знам ли.
-
4itatel
Мнение
от 4itatel » чет мар 09, 2023 6:21 pm
мълния написа: ↑чет мар 09, 2023 6:11 pm
Интересна логика имате, само забравяте че колкото и здравословно да живееш може да паднеш и да си счупиш я ръка я крак и като не си плащаш да изтеглите и вие по едно кредитче яко. Да знам че системата е скапана, и аз съм здравно осигурен и преди време ми се наложи лека операция, е платих си и допълнително за целта. И тва ще ми е интересно да видя как баба ти умира щото няма застраховка пък ти нямаш пари да и я платиш, може пък да я рискуваш за назидание на другите, знам ли.
То това и сега се случва, сумати хора умират защото нямат пари да си платят да им обърнат по-сериозно внимание или да си платят супер скъпи лекарства. Пенсионната система също трябва да се реформира и всеки да е отговорен сам за пенсията си, а не както сега всичко в общия кюп и после каквото реши държавата. Няма идеална система всичко е въпрос на компромиси.
-
stratega
- Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
- Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.
Мнение
от stratega » чет мар 09, 2023 6:22 pm
То ако здравеопазването е изцяло на пазарен принцип, по-добре да закриваме изцяло всички държавни органи и институции. Съдебната система така или иначе не работи. Има достатъчно разкрития по света(а вероятно и у нас това се случва), че за един запушен нос(образно казано) в частна болница те пращат на още 5-6 ненужни изследвания, за да ти вземат допълнително пари.
-
4itatel
Мнение
от 4itatel » чет мар 09, 2023 6:28 pm
stratega написа: ↑чет мар 09, 2023 6:22 pm
То ако здравеопазването е изцяло на пазарен принцип, по-добре да закриваме изцяло всички държавни органи и институции. Съдебната система така или иначе не работи. Има достатъчно разкрития по света(а вероятно и у нас това се случва), че за един запушен нос(образно казано) в частна болница те пращат на още 5-6 ненужни изследвания, за да ти вземат допълнително пари.
И в държавните/общински болници е същото, гледат да те завъртят по по-скъпата пътека да им платят повече. Като свърши пътеката примерно 7 дни бай, бай вкъщи, независимо от състоянието ти. И без това масата болници са пред фалит. А "частните" болници не са баш частни в момента, частни са само печалбите, загубите са за сметка на държавата. И на частни и на държавни болници им плаща здравната каса. Пак казвам идеална система няма, но в момента никой по веригата не е доволен и е нужна сериозна реформа в бъздънната каца наречена здравеопазване. Както и да го въртим и сега за всичко по-сериозно пак се плаща и при "безплатното" държавно здравеоопазване.
-
Windy
- Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Мнение
от Windy » пет мар 10, 2023 12:04 pm
4itatel написа: ↑чет мар 09, 2023 5:36 pm
Victus написа: ↑чет мар 09, 2023 5:30 pm
О аз нямам нищо против цялата система да е частна на принципа на застраховките, купуваш си застраховка с определено прокритие. Обаче БЕЗ да плащаш всеки месец на държавата 500-600 лв. здравни за той дет....сещаш се. Колкото до тези без застраховки като умрат няколко човека защото им е отказана медицинска помощ другите ще се научат или ще си плащат за здравните услуги или ще водят здравословен начин на живот. Така хем пазара ще отсее лекарите и болниците, които си вършат работата и изведнъж ще видиш как с по-малко лекари се лекуват много повече хора и по-добре.
ООО ако ми поискат всички налични пари за лечение умирам с чиста съвест, майната му. Айде, ще наливаме в бездънни ями. Че аз цял живот се осигурявам на максимума, колко още пари да давам, за да получа нещо адекватно насреща си?! Тоя живот не може да е все в услуга на някого другиго, човек трябва да може да живее и за себе си, иначе няма смисъл, то от живот се превръща в съществуване. Не че нямам заделени 50-100 хиляди за зор заман, ама все пак не е нормално да плащаш и после пак да плащаш, за кого е тайна че се злоупотребява зверски с тия средства?! Сериозна реформа - да, но просто наливане на още пари по разни схеми и схемички, айде не мерси!
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.
-
Stringmeteo
- Site Admin
- Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
-
Контакти:
Мнение
от Stringmeteo » ср мар 15, 2023 4:02 pm
За първи път у нас: Кръвен тест открива над 70 вида рак в ранен стадий
09 март 2023
Революционен метод с кръвен тест открива над 70 вида рак в ранен стадий. България е сред първите десет страни в Европа, където ще се прилага, наред с Великобритания, Германия, Испания, Полша.
...
Trucheck™ осигурява едновременен скрининг на над 70 вида рак с проста кръвна проба. Нужна е само 20 мл венозна кръв. Може да замести всички обичайни методи за скрининг - мамография, колоноскопия, компютърна томография на бял дроб и пр.
...