БТВ завалиите от полигона са изстреляли всички налични 18 ракети, дано ги заредят скоро пак.

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski
Нека да започна с втория въпрос, защото той е по-характерен за общата конвективна динамика. Пръстенът от облаци, за който говориш ти, e породен от така нареченото плътностно течение, което се получава вследствие на низходящите движения под конвективните облаци (на английски феноменът има доста имена, част от тях са cold pool, density current и gravity current). Много правилно описа процеса - низходящият поток се удря в земята, при което се създава област от относително по-високо налягане (както по хидростатични, така и по нехидростатични причини), и образувалият се градиент на налягането изтласква студеният въздух радиално навън. Може да бъде показано, след прилагане на принципа на Бернули, че скоростта на плътностното течение е право пропорционална на корен квадратен от разликата в приземното налягане (или температурата, ако приложим закона на хидростатиката) между течението и околната среда. Конвективните облаци, за които говориш, се образуват по фронта на плътностното течение, където има механично-индуцирани вертикални движения. При подходящи условия, които са свързани с оптимален баланс между големината на вятърния срез и интегрираната по дебелината на плътностното течение отрицателна подемна сила (така наречената RKW теория), вертикалните течения по фронта на плътностното течение са максимални и има най-голяма вероятност за образуването на конвективни нови облаци. Има и други интересни въпроси, свързани с честотата на образуване на нови облаци по фронта на плътностното течение, но няма да навлизам в детайли на този етап. За допълнително четиво, прочети лекцията на един наш професор Джереми Гибс ето тук.nikolai kamburov написа:Отново пристигам с малоумни въпроси, хаха...
Един от тях е. Много ми е интересно защо се получава следната ситуация. Имаме например буря над Стара планина. Да речем над връх Ботев. Имаме стабилно време в СБг, само със съвсем малки изолирани купести облаци. Започва да се стели наковалня към СБг от бурята в Балкана. И след като бурята стане по-сериозна и наковалнята по-плътна и приближавайки малките купести облаци, те запопват да растат. На сателита се вижда много точно. Как младата наковалня достига тези слаби купести образувания и те започват веднага да се развиват и в повечето случаи дават началото на нова буря, особено при добри условия. Сякаш тази наковалня носи по-добри условия, дава тласък на малките купести и те се развиват. Надявам се съм го обяснил разбираемо. Много ми е чудно защо става така?
Друг въпрос пак с подобни неща. Забелязвал съм често по сателитите как при предимно силни бури и предимно при стационарни такива как след като станат достатъчно силни и от основното ядро във всички посоки, без тази откъдето е дошла бурята, се разпръскват купести облаци с много по-бърза скорост от тази на клетката. Някак като пръстен се носят, сякаш изтласкани от потоците, които си създава самата буря. Много често този пръстен с купести като мине 30-40км и се забавя, хваща основния поток отново и се развива линия от бурички. Наистина ми е интересно какво ли обяснение има това. Даже не знам дали ме разбрахте. Ако на някого му се занимава, но не ме е разбрал ще се опитам да намеря някакви сателитни снимки за целта.
Експертите съветват хората, които се намират сред природата, при гръмотевични бури и силни ветрове да стоят далече от високите дървета. Ако има сух предмет, е най-добре да се седне върху него. От пожарната съветват хората на открито да не лягат и да не докосват земята с ръце. Най-добрата защитна позиция била да се клекне и тялото плътно да се прилепи към ходилата. Главата да се наведе надолу и коленете да се притиснат до гърдите.
...