СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА/ДЪЛГОВИТЕ КРИЗИ

...

Модератор: Weatherman

weather_master
Мнения: 17179
Регистриран: 28 май 2007, 09:07
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » 17 мар 2023, 20:53

Ами реално сега тези обезценени акции на някои банки ще бъдат изкупени от частни милиардери, които в последствие ще станат още по-богати. В основата на проблема с ликвидността са точно тези 1% свръх богати хора. Те държат над половината земно богатство. Трилионите напечатани пари последните 10 години основно отидоха при тях.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69946
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 18 мар 2023, 21:05

Джулиан Джейкъбс: Централните банки ще продължат с лихвените покачвания
Според него обезценката на облигациите, в които бяха инвестирали двете фалирали американски банки Silicon Valley Bank и Signature Bank, изгубиха силно от стойността си заради агресивната лихвена политика
18.03.23 в 10:20
На сигурно място ли са парите ми? Това е въпросът, който си зададоха редица американци, когато започнаха проблемите с регионалните банки в Съединените щати. Фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank събудиха призрака от финансовата криза през 2008/2009 година, когато отново властта се опитваше да успокои пазарите, но "твърде голямата, за да фалира" банка Lehman Brothers стана символ не само на най-големия банков банкрут, но и на началото на рецесия. И докато отначало всичко изглеждаше отвъд Атлантика, макар и в най-голямата икономика в света, Европа потръпна, когато се сринаха акциите на Credit Suisse – втората по големина банка не къде да е, а в Швейцария. Един по един представители и на швейцарските институции, но и на европейските започнаха да успокояват, че положението е под контрол. Така ли е?

"Когато банкерите печелят, използват печалбата за себе си; когато са в беда, ние плащаме техните сметки", казва икономистът и философ Насим Талеб, автор на прочутата книга "Черният лебед". И ето – изненадващо за едни, съвсем логично за други, докато централните банкери се борят с инфлацията чрез лихвените повишения, в Съединените щати започнаха банкови фалити. В Европа също настръхнахме, когато в известната с банките си Швейцария, акциите на Credit Suisse се сринаха на фондовата борса. В интервю за "Събота 150" Джулиан Джейкъбс от Официалния форум за парични и финансови институции заяви, че турбуленциите са комбинация от регулаторни пропуски и паричната политика на централните банки
...


Защо фалира SVB?
14.03.23 в 18:13
Silicon Valley Bank (SVB) – това може би е една от най-зле управляваните банки за това десетилетие, заяви в новия брой на подкаста „На всяка цена“ Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в „Делтасток“. „Има два основни фактора за срива на банката – агресивното покачване на лихвите от страна на Федералния резерв и изключително некомпетентния мениджмънт на SVB“, коментира Чаушев. Той посочи, че в управата на банката е бившият финансов директор на Lehman Brothers, както и един от мениджърите в Deutsche Bank през 2007 година.
...

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 26463
Регистриран: 29 май 2008, 12:18
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » 20 мар 2023, 09:58

Забавата продължава, а обясненията на пишман-гурутата са особено интелигентни :grin1:

Започна следващата стъпка: бърз ръст на цената на златото. Мина 2К зелено, а 2500 според мен е въпрос на дни. Само преди няколко години взех няколко тройки, за 2 К в лева. Сега са кръгло 4 и ме е яд, трябваше дори със заемни средства да взема повече. Истинско такова.
При това - имайте предвид, че при графиките става дума за "хартиено" злато. Ако тръгнете в съответната банка да си искате физическо такова, ще стане още по-забавно! :buble:

Кефи ме само как изгарят заемите в момента. С красив син пламък! :buble: :buble: :buble:

ПС Между другото, поглъщането на КС от УБС е такава красота! КС си има акционери (не ми се рови за процента, който иска, може да го направи), най-едрите от които - саудитци. Как мислите, дали поглъщането е гласувано от съвета на акционерите (там с право на глас)? Аха, ама друг път! За няколко дни, през и над всякакви правила, тия пичОве правят такава акробатика, че ум да ти зайде.

Сещате ли се какво става с дела на акционерите на КС? Правилно) Духат - изцяло или частично (с или без гълтане и поримляскване). :buble:

Всичко това беше очаквано и за това пиша тук от години: въпросът беше не дали, а кога ще се случи това. Няма как да лееш на пазара кухи трилиони и да не се случи това, което се случва. Т е има - да държиш лихвите нулеви и даже минусови (това само по себе си е нонсенс, това е друга тема). Но тогава през тънките пробойни на огромния балон се отцеждат пари, които отиват на реалния пазар на НЕЩА - енергия, суровини, ядене най-вече и тръгва...да - това, което имаме - инфлация. Давай да вдигаме лихвите за да я озаптим...и получаваме това, което получаваме. Една съвсем нормална дори ниска лихва от 3-4 на сто започна да гроби банките като мухи.
Ко прайм ся? А, обвиняваме Путин. Много го ласкаят по тоя начин.

ППС Ето и една прогноза: златото до дни/месеци ще удвои цената си. Просто паникьосаните хамстери ще търсят начин да спасят част от парите си. За другите реални неща не мога да преценя: вероятно ще има голяма волатилност при цените на суровини и енергоносители.
Така е, като влагаш години в хартии, дори виртуални хартии, вместо в нещо реално. Щото реалното не носело доход, а хартиите - виж бе миналата година са нараснали с 20 на сто. И не им светва лампичката, че са БАЛЪЦИ.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 10084
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » 20 мар 2023, 10:39

Сега тия същите ще се опитат да прокарат криптото и съвсем ще я вапцаме , големи циркове очаквам следващите години и рецесии и голямо преразпределяне на капитал и власт.Общо взето май няма адекватни в пилотската кабина на запада и парахода отива към катастрофа по някое време , кога едва ли някой знае , ама показаният не са добри :laughm:

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 10084
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » 20 мар 2023, 11:24

weather_master написа:
17 мар 2023, 20:53
Ами реално сега тези обезценени акции на някои банки ще бъдат изкупени от частни милиардери, които в последствие ще станат още по-богати. В основата на проблема с ликвидността са точно тези 1% свръх богати хора. Те държат над половината земно богатство. Трилионите напечатани пари последните 10 години основно отидоха при тях.
Да ама ако питаш супер демократ като Стринг на тия проблеми не трябва да се обръща внимание , достатъчно е да плюем Путин и да подкрепяме безусловно всеки , който е против него , другото ще се намести някакси :laughm:

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 26463
Регистриран: 29 май 2008, 12:18
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » 20 мар 2023, 13:25

Когато кобрата глътне уж тлъст, ама много отровен плъх! :buble:

Изображение

Victus
Мнения: 7514
Регистриран: 23 яну 2011, 03:51
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » 20 мар 2023, 14:24

Като при шока от COVID-19: Водещите централни банки започват доларови инжекции
Часове преди това централната банка на Швейцария (SNB) обяви, че двете най-големи банки в страната, UBS и Credit Suisse, ще се слеят след усилени преговори. На акционерите на Credit Suisse и притежателите на облигации от нейния алтернативен дълг от първи ред - или AT1 - беше наложено да понесат загуби в размер на 17 млрд. долара. Тези загуби могат да увеличат стреса на пазарите за банково финансиране през новата седмица.
Този път наистина ще има недоволни. :laughm:
Такова окрупняване на банковия сектор не е на добре. Да не стане, така че централната банка да купи всички останали в отчаяните опити да се спаси системата. Ако продължи така, в последната си фаза финансовият капитализъм ще премине към социализъм. :grin1:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Geogri Zahariev
Мнения: 7407
Регистриран: 28 яну 2012, 18:40
Местоположение: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

Мнение от Geogri Zahariev » 20 мар 2023, 16:20

Ми ще понесат.
Това е демокрацията.
Това е капитализмът.
Но защо втората по големина банка в една от най-стабилните държави в света фалира?

Ми щото всички грешат, не само лошите, разбирай ония от И Европа или третия свят.

Ето история:

Октомври 2022 г. – Обявен е план за префокусиране на групата към банкиране за богатите. Той включва повишаване на капитала с 4 милиарда швейцарски франка, съкращаване на 9000 служители до края на 2025 г. и отделяне на инвестиционното банкиране в „Си Ес фърст бостън“. Саудитската национална банка (СНБ) купува 9,9 на сто от активите на банката.

Март 2023 г. – Годишният доклад на „Креди сюис“ признава наличието на „съществени слабости“ във вътрешния контрол върху финансовото отчитане, както и стабилизиране на отлива на клиенти, но не и „обръщане на тенденцията“. Акциите на банката падат с 30 на сто, след като СНБ обявява, че не може да увеличи дела си в „Креди сюис“ поради регулаторни проблеми. Швейцарската национална банка хвърля на банката спасителен пояс от 50 милиарда франка, за да спре разрастването на банковата криза. Швейцарските власти обявяват, че „Креди сюис“ отговаря на „всички капиталови и ликвидни изисквания, наложени на системно важните банки“.

Ето и настояще:
https://www.google.com/amp/s/fakti.bg/a ... ig-to-fail

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69946
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 20 мар 2023, 17:29

Срив на акциите на Credit Suisse с 60% и на UBS с 14% след банковото сливане
20.03.23 в 11:29
Акциите на Credit Suisse се сринаха в началото на днешната търговия с цели 65%, след като швейцарската банка се съгласи да бъде погълната от нейния конкурент UBS, но за едва 3 млрд. франка.

Тези акции отрицателна цена ли имат вече?! :-? :laughm:

Изображение

Потребителски аватар
meteo fen
Мнения: 14090
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06
Местоположение: Пазарджик, 210 м. надм. в.

Мнение от meteo fen » 20 мар 2023, 17:45

А на борсовия пазар днес поне навината въобще не се отрази, има отново сериозен спад в цената на акциите им...

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 26463
Регистриран: 29 май 2008, 12:18
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » 20 мар 2023, 19:16

Victus написа:
20 мар 2023, 14:24
Като при шока от COVID-19: Водещите централни банки започват доларови инжекции
Часове преди това централната банка на Швейцария (SNB) обяви, че двете най-големи банки в страната, UBS и Credit Suisse, ще се слеят след усилени преговори. На акционерите на Credit Suisse и притежателите на облигации от нейния алтернативен дълг от първи ред - или AT1 - беше наложено да понесат загуби в размер на 17 млрд. долара. Тези загуби могат да увеличат стреса на пазарите за банково финансиране през новата седмица.
Този път наистина ще има недоволни. :laughm:
Такова окрупняване на банковия сектор не е на добре. Да не стане, така че централната банка да купи всички останали в отчаяните опити да се спаси системата. Ако продължи така, в последната си фаза финансовият капитализъм ще премине към социализъм. :grin1:
Там е работата - сегашният пишман-капитализъм е по-социализъм от БайТошовия и съветския, Без хипербола. Тогава който не работеше си го репресираха по един или друг начин и мизерстваше(не говорим за соцмафиотчета етц). Сега "има права" - реално сме доста по-социална държава от т нар "соцдържави". Няма ни емотикон, ни хипербола. Ама купонът е към края си.

weather_master
Мнения: 17179
Регистриран: 28 май 2007, 09:07
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » 25 мар 2023, 10:39

Хайде, германските банки са следващите :laughm: https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.co ... index.html

Там спасяването ще е трудно. Макс, тегли спестяванията и под дюшека ги слагай. :grin1:

Victus
Мнения: 7514
Регистриран: 23 яну 2011, 03:51
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » 25 мар 2023, 12:29

В сряда ЕЦБ смело вдигна лихвите с половин процентен пункт и резултатите не закъсняха. Най-голямата германска банка тръгна да потъва, а официалната инфлация в еврозоната все още е с 5-процентни пункта над лихвите. 8,5% към февруари 2023.
https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_ ... ex.en.html
Битката с инфлацията стана много опасна игра.
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

weather_master
Мнения: 17179
Регистриран: 28 май 2007, 09:07
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » 25 мар 2023, 13:26

Ако германските банки тръгнат да потъват, нещата стават неспасяеми. Те раздадоха трилиони евро кредити. Като знам моят познат как си купи 4 апартамента без никакви лични пари и следващите 15 години реално почти нищо няма да изплаща освен 1.7% лихва. Нещата май наистина отиват на зле.

wilkosz
Мнения: 30003
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 25 мар 2023, 15:20

Не съм в Дойче банк, да потъва тая. И без това конспираторите отдавна знаят, че ще има банков креш. Изобщо не ме изненадва нищо. Очаквах го. Затова в последните месеци изхарчих щедро няколко хиляди евро за е-байк и за Лапландия. Поне да ми остане нещо. Няма спасение в нищо, и имотите ще бъдат иззети на тези, които имат. Тоя мехур, който се помпа от 2008 г. нататък, и който само временно отложи дезастъра, беше ясно, че ще се пръсне, и моментът вече дайде. Няма да се тръшна и да рИвъ.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Отговори

Върни се в “Икономика”