ТЕКУЩИ ДАННИ (и снимки) ЗА ЕВРОПА, СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО И РУСИЯ (2023)
Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari, ASENOV
Тъкмо пускам снимка от камерата в Холменколен, където след 2 часа ще има биатлон. Много добре е отрупано, обаче започва затопляне и още към 17 ч. моделите го дават на мине нулата и да започне мазалото. В Хамбург е пролет +15 и това няма как да не се отрази и на съседното Осло.

„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“
- lancelot
- Регистриран: пет фев 08, 2013 12:10 pm
Тази църква обаче не е в Холменколен, а в Хаслум, на СЗ от Осло. Гледам е на 383мнв.
Бая снежец има, ама вече леко минава нулата и идните дни ще го мачка лека полека.
https://www.google.com/maps/place/Haslu ... 2F1239plsj
https://en-gb.topographic-map.com/map-m ... 2C10.54385
Това са някви местни хълмове до 500мнв.
Бая снежец има, ама вече леко минава нулата и идните дни ще го мачка лека полека.
https://www.google.com/maps/place/Haslu ... 2F1239plsj
https://en-gb.topographic-map.com/map-m ... 2C10.54385
Това са някви местни хълмове до 500мнв.
Be an encourager. The world has plenty of critics already.
То и Холменколен е точно на същата височина, същото е, и е само на 6 км от тази камера. Даже и по-високо има над Холменколен, ходил съм там с метрото, след тази станция, на която се слиза за Холменколен, има още 5 спирки, които са по-нависоко, а последната най-високата е малко над 500 м височина.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“
Отложиха го заради мълга за утре. Е няма да видим състезание в хубава зима там. Утре вече ще е жалко пролетно топло време при +5 и мъглата ще си стои, докато не изяде всичкия сняг. Защо все напират да организират биатлон на такива атлантически места, където снегът се топи и има влажни гадни адвективни мъгли. В Лапландия днес заваля сняг, който ще е обилен и ще продължава да трупа до утре, а минусите не са застрашени там изобщо. Не можах да отида в планината до Йеливаре, където са провеждали ски слалом през 80-те и където снегът е гарантиран. Защото циркулацията беше такава, че в континенталната част беше сухо със стар сняг без покривка по дърветата и не беше красиво, по-интересно бяха изваляванията от сняг по норвежкото крайбрежие, затова удължих престоя там и зачеркнах Йеливаре в Швеция.
- lancelot
Ами високо е Холменколен и затова го правят там.
За писта по биатлон ще си има сняг, няма как да изчезне толкова много, а и винаги може да си докарат от склад.
Виж надолу към града сигурно бързо ще изчезне при това топло време, което се задава.
То даже над 300мнв го дават с мокри снегове идните дни и няма да е чак жега, за разлика от долу в ниското.
https://www.yr.no/en/forecast/daily-tab ... lmenkollen
https://www.yr.no/en/forecast/daily-tab ... /Oslo/Oslo
Там слънцето не е чак толкова силно още като тук.
Ще следим тази камера, дето даде ти да видим какво ще става, но затиснат сняг на писта ще издържи още не малко време.
За писта по биатлон ще си има сняг, няма как да изчезне толкова много, а и винаги може да си докарат от склад.

Виж надолу към града сигурно бързо ще изчезне при това топло време, което се задава.
То даже над 300мнв го дават с мокри снегове идните дни и няма да е чак жега, за разлика от долу в ниското.
https://www.yr.no/en/forecast/daily-tab ... lmenkollen
https://www.yr.no/en/forecast/daily-tab ... /Oslo/Oslo
Там слънцето не е чак толкова силно още като тук.
Ще следим тази камера, дето даде ти да видим какво ще става, но затиснат сняг на писта ще издържи още не малко време.
В Холменколен бях на 1 ноември 2019, нямаше никакъв сняг, но имаше мъгла естествено.
Осло е много гранично. Точно там минава границата между устойчивата и рядката СП. Източно и югоизточно от Осло обикновено няма сняг и е океански климат като Гьотеборг, докато северно и западно има почти цяла зима нон стоп, в обхвата на североизточния поток откъм Лапландия попада. Самото Осло в северозападната част е много по-снежно, отколкото в югоизточната.
Преди това съм бил Осло края на януари 2010 г., имаше към 40 см навсякъде, включително по цялото крайбрежие, но това беше зима-изключение.

Осло е много гранично. Точно там минава границата между устойчивата и рядката СП. Източно и югоизточно от Осло обикновено няма сняг и е океански климат като Гьотеборг, докато северно и западно има почти цяла зима нон стоп, в обхвата на североизточния поток откъм Лапландия попада. Самото Осло в северозападната част е много по-снежно, отколкото в югоизточната.
Преди това съм бил Осло края на януари 2010 г., имаше към 40 см навсякъде, включително по цялото крайбрежие, но това беше зима-изключение.
- lancelot
Нормално.
Блазе ти, някой ден и аз се надявам да обиколя тези места, както зимно с шейна, така и лятно време да обикалям с колело из Норвегия, Швеция, Финландия.
Бая много има за виждане там.
Само дано не хвана някоя зима като онази преди няколко години, дето Атлантика беше мега силен и вкарваше яко влага и топло из цялото Скандинавие, та чак до Москва.
Рекордно топла зима беше, преди няколко години, навън съм и не мога да гледам архиви.

Блазе ти, някой ден и аз се надявам да обиколя тези места, както зимно с шейна, така и лятно време да обикалям с колело из Норвегия, Швеция, Финландия.
Бая много има за виждане там.

Само дано не хвана някоя зима като онази преди няколко години, дето Атлантика беше мега силен и вкарваше яко влага и топло из цялото Скандинавие, та чак до Москва.
Рекордно топла зима беше, преди няколко години, навън съм и не мога да гледам архиви.
Пожелавам ти да посетиш тези места.
Аз не бих ходил през лятото, защото ще е хладно като Хамбург и още по-хладно, писнало ми е от хладно и мрачно лято. Лятото ме тегли на юг към България и Средиземноморието. Но сигурно има чар в белите нощи и ако е слънчево, ще е интересно преживяване.
Ако отидеш обаче в северна Швеция, там и онази топла за Европа зима, там си е била снежна, гледах архива, даже тогава е имало най-дебела СП в Кируна и района. Защото Атлантикът е бил активен и точно по тази ос, на която е Кируна, всичко южно от там е било топлик. 1 метър сняг е имало в Кируна през февруари и март 2020 г. в най-топлата за Европа зима. Също и при предишни топли за България и Германия зими ми направи впечатление, че снегът в Лапландия е бил най-дебел. При студени зими, СП там е по-тънка, но и най-лошите зими през февруари тя не е била под 35-40 см. Има много сериозна гаранция, но няма гаранция, че няма да уцелиш дни с плюсове.
Иначе Кируна не е много интересно, и самият град е някак дисхармоничен, така го възприех. Има огромна мина за желязна руда и пушеци, които се стелят южно от града всеки ден нон стоп. И има много блокове многоетажни, все едно си в соца, това е характерно за Швеция, във всеки град ги има, което е странно.
Много туристи ходят на Лофотен в Норвегия, това са някакви острови югозападно от Нарвик, но аз не проявих интерес, защото не искам морски климат. Там лятото сигурно е готино.
След Лапландия, ми се породи сериозно плахата идея да посетя и остров Шпицберген. От Тромсьо има ферибот, който пътува два дни и на третия пристига. Там има табели, че има опасност от бели мечки извън населените места, даже и в тях влизат понякога. Сам е опасно, но ако е с група и с опитен водач, сигурно правят такива разходки, там е много планински релефа и е неземно красиво. Месец март би бил добре, преди да се стопи снегът и когато вече дните са достатъчно дълги.

Аз не бих ходил през лятото, защото ще е хладно като Хамбург и още по-хладно, писнало ми е от хладно и мрачно лято. Лятото ме тегли на юг към България и Средиземноморието. Но сигурно има чар в белите нощи и ако е слънчево, ще е интересно преживяване.
Ако отидеш обаче в северна Швеция, там и онази топла за Европа зима, там си е била снежна, гледах архива, даже тогава е имало най-дебела СП в Кируна и района. Защото Атлантикът е бил активен и точно по тази ос, на която е Кируна, всичко южно от там е било топлик. 1 метър сняг е имало в Кируна през февруари и март 2020 г. в най-топлата за Европа зима. Също и при предишни топли за България и Германия зими ми направи впечатление, че снегът в Лапландия е бил най-дебел. При студени зими, СП там е по-тънка, но и най-лошите зими през февруари тя не е била под 35-40 см. Има много сериозна гаранция, но няма гаранция, че няма да уцелиш дни с плюсове.
Иначе Кируна не е много интересно, и самият град е някак дисхармоничен, така го възприех. Има огромна мина за желязна руда и пушеци, които се стелят южно от града всеки ден нон стоп. И има много блокове многоетажни, все едно си в соца, това е характерно за Швеция, във всеки град ги има, което е странно.
Много туристи ходят на Лофотен в Норвегия, това са някакви острови югозападно от Нарвик, но аз не проявих интерес, защото не искам морски климат. Там лятото сигурно е готино.
След Лапландия, ми се породи сериозно плахата идея да посетя и остров Шпицберген. От Тромсьо има ферибот, който пътува два дни и на третия пристига. Там има табели, че има опасност от бели мечки извън населените места, даже и в тях влизат понякога. Сам е опасно, но ако е с група и с опитен водач, сигурно правят такива разходки, там е много планински релефа и е неземно красиво. Месец март би бил добре, преди да се стопи снегът и когато вече дните са достатъчно дълги.
Не разбирам нищо от сферата на хидрологията и хидроинжнерството, но примерът ти за Искъра е доста неуместен, понеже незнам дали си чувал за ВЕЦ Пасарел. Дебитът на река Искър след стената на язовир Искър, преди ВЕЦ Пасарел е много, много силно повлияна от всичките тези хидросъоръжения вече много десетки години. Много лековато им постави на Французите диагнозата "дебили"stratega написа: ↑ср мар 15, 2023 12:46 pmАми разгледай и за ноември стойностите. Месецът за е по-валежен дори и от декември и януари. Има опция да се види и като процент от нормата. Общо тези три месеца - ноември, декември януари близо 2/3 от страната е над норма за валежите. А тук има реанализ за есента:wolfie написа: ↑ср мар 15, 2023 1:27 amКакви сензации, не виждаш ли реките? И какво постваш последните един, два месеца, не помниш ли целия регион миналата година колко продължителни сухи периоди имаше?stratega написа: ↑вт мар 14, 2023 2:05 pmМалко са ми прекалени такива журналистически сензации. За декември и януари във Франция са паднали хубави валежи. Над 50% от станциите са с количества по-големи от 80-90мм и за двата месеца. Февруари е бил доста сух. Ясно, че ще има места, които ще минат между капките, това е все пак голяма територия. Никой обаче не казва, че малкият дебит на реките е и заради натръшканите един след друг вецове, като част от зелените простотии.
https://www.meteociel.fr/climatologie/c ... annee=2022
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/ ... 3cpcp1.png
Да си търсят вината в нецелесъобразното изразходване на водните ресурси. Сложи на ИскърО няколко големи, несъобразени с дебита ВЕЦ-ове между язовира и Панчарево и ще видиш и тук колко вода ще има реката, дори при нормални валежи. Да, очевидно има провинции, съставляващи 10-20-20 и нещо процента от територията, където есенно-зимните валежи не са компенсирали сухото лято. Просто в репортажа изглежда, че сякаш някаква масова суша е обхванала цяла Франция.

There is not such thing like "enough snow"
http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА
В Холменколен дъжд и топла, ядяща снега гъста мъгла.
Зимната приказка е в Лапландия. В Паяла вече не знаят къде да дянат планините от сняг при 104 см СП, в добавка толкова слънчево време. Прекрасна неделя. Като бях в Кируна на автогарата, случайно пред мен тръгна автобус за Паяла.
Влакнестите облаци по небето за признак за нов фронт, от който ще завали отново сняг още вечерта.

Зимната приказка е в Лапландия. В Паяла вече не знаят къде да дянат планините от сняг при 104 см СП, в добавка толкова слънчево време. Прекрасна неделя. Като бях в Кируна на автогарата, случайно пред мен тръгна автобус за Паяла.
Влакнестите облаци по небето за признак за нов фронт, от който ще завали отново сняг още вечерта.
Красивата континентална снежна и слънчева мартенска зима в Кируна ще продължи. Чак до април няма да има плюсове, няма да има и топене, защото Тмакс ще са доста далеч от нулата. СП в момента е 78 см. Когато бях там беше 60 см. Ако не бях на работа, пак бих отишъл.