ЛИНКОВЕ КЪМ МЕТЕО-СПИСАНИЯ И НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ (ВРЕМЕ И КЛИМАТ)

За първите три неща е почти ясно, а за творчеството - става въпрос за лични или чужди произведения, тясно свързани с науките метеорология и климатология...

Модератор: angilari

wilkosz
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » пет фев 14, 2020 12:30 pm

На някого отваря ли му се този линк?
Би трябвало да има дигиталния архив на списание Сердика, излизало месечно от 1937 до 1952 г. И където имало между другото и метеорологични данни!
Линкът го намерих по нова година, не се отваряше, писах на библиотеката, те ми отговориха че е в профилактика, после пак ми писаха че вече е пуснат. Но продължава да няма достъп. :dontknow:
https://www.libsofia.bg/page/bg/resursi ... aldquo.php
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Geogri Zahariev
Регистриран: съб яну 28, 2012 6:40 pm

Мнение от Geogri Zahariev » пет фев 14, 2020 1:57 pm

wilkosz написа:
пет фев 14, 2020 12:30 pm
На някого отваря ли му се този линк?
Би трябвало да има дигиталния архив на списание Сердика, излизало месечно от 1937 до 1952 г. И където имало между другото и метеорологични данни!
Линкът го намерих по нова година, не се отваряше, писах на библиотеката, те ми отговориха че е в профилактика, после пак ми писаха че вече е пуснат. Но продължава да няма достъп. :dontknow:
https://www.libsofia.bg/page/bg/resursi ... aldquo.php
Отварям го и получявям съобщение "Недостатъчни права за преглед".

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет авг 27, 2020 12:45 pm

Прогноза на мъгла за района на летище София
АВТОРЕФЕРАТ на ДИСЕРТАЦИЯ за присъждане на образователна и научна степен „доктор“ по специалност „Метеорология“, шифър 01.04.11 („Науки за земята, шифър 4.4“) на ИЛИАН ЙОРДАНОВ МАНАФОВ
Научен ръководител доц. д-р Гергана Герова | София 2017

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон авг 29, 2022 11:06 am

A substantial stratospheric cooling event is now being observed over the Southern Hemisphere following a massive injection of water vapor
29/08/2022
Strong cold anomalies are being detected in the stratosphere over Southern Hemisphere. The anomalous cooling results from the water vapor coming from the January Hunga Tonga eruption. Cooling on this scale has not been seen in modern satellite records, so this is a significant event.

Изображение

Бял облак
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » съб ное 26, 2022 2:08 pm

Оригиналната снимка за хода на налягането при Варна-Акчелар и Петрич е заменена с трайна такава! (бел. на админа)

Проверявах дали е излязал месечния бюлетин на НИМХ и рекох да цъкна на списанието им, където стои една статия за предизвиканата атмосферна вълна от изригването на вулкана Тонга.
http://meteorology.meteo.bg/global-chan ... 26_2_1.pdf

Дават се графики с изменението на атмосферното налягане в София-Младост, Шабла и Сандански от автоматични барометри.
Заключението накрая на статията е следното:
This short paper illustrates the recently built capacity of NIMH to detect short lived
atmospheric phenomena by a network of automated instruments. The case of a rare
geological phenomenon – an atmospheric shock wave triggered by a violent eruption
of a volcano at the other side of the globe – gave an opportunity to demonstrate this
newly built capacity of NIMH. The shock wave itself is a once-in-a-life-time event
that merits its documentation in our national scientific literature.
Слагам два шота на интересни графики.

Ход на налягането в Младост
Изображение

Ход на налягането в Шабла и Сандански
Изображение
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ОК, нека сега да илюстрираме нашия скромен капацитет с визуализиращите се автоматични любителски станции тук в сайта. Които станции са закупени на цени от порядъка на около 5-600лв. Разбира се, като включим компютър, клетка и др. крепежни елементи (за дъждомер, за ветромер), камера и т.н. сумата набъбва докъм 800-1000лв. Това само като за начало, без поддръжката. Скромно, но от сърце. Защото идва от личните ни джобове.

Ход на налягането във Варна-Акчелар и Петрич (записи на 5 минути)
Изображение
Много добре се вижда как вълната е дошла първо от изток, а след това от запад. Вижда се и че преминава през страната за около 22 минути.

А ето и ход на налягането в Гложене (на 1 минута)
Изображение

Очевидно, атмосферната вълна е регистрирана и от нашите любителските станции не по-лошо от модерната апаратура на НИМХ, финансирана от държавния бюджет.

Големият въпрос тук е каква е полезността за хората на въпросната новоизградена автоматизирана инструментална мрежа на НИМХ? Отговорът е кратък - почти никаква. Защото тези станции чисто и просто са буквално скрити, няма публичен достъп. Излишно е да обяснявам, че най-голямата ценност е да се има достъп до данни на момента, за да се вземат адекватни решения от всякакво есетство. Разбира се, анализите постфактум също са изключително ценни. Но и за тях няма достъп до данни.
Не крия, че политиката по криене на данни от страна на НИМХ направо ме вбесява всеки път като се сетя за това :grin1: Разбирам сами да се финансират, но всичко се издържа от държавата, от всички нас.
Както и да е. Глас в пустиня.
Не ми се нагазва никак в тия лайна, но един ден трябва да се обединим в организация и да ги накараме да пуснат всички данни публично. Защото именно данните от измервания са гръбнака в метеорологията. Стига с това криене! Бахти жалкото, първобитно мислене!
За момента съм се замислил следното: директора на НИМХ би трябвало да има някакво време предвидено за среща с граждани. Ами ще взема да отида да се срещна с него и да си поговорим. Защото това което правят е безобразие. Години наред. И ако ние не надигнем глава няма кой. Всички институции са заспали дълбок сън, както много добре знаете. Научната общност у нас (доколкото я има) също си пасува и явно се чувства удовлетворена от статуквото. Трябва да започнем да хвърляма камъни в това блато (не само с писаници във форума), инак ще си стои така вовеки веков.

И сега излиза, че станциите тук дават на хората много повече оперативна моментна информация, отколкото цял шибан институт по метеорология с история 130г.! :thumbdn:

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: вт юли 03, 2012 10:05 am
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » съб ное 26, 2022 6:35 pm

Честно казано и аз съм бесен на отношението на института, но нямам идея какво може да се направи, за да има реален ефект.

НИМХ имат мрежа с автоматични станции на Унисист, от които от дъжд на вятър показват някакви моментни стойности в страницата си във фейсбук. Защо например поне тази мрежа не може да е достъпна до всички? Просто липса на желание.

Отново ще спомена, как ми държаха сметка веднъж като им исках данни за валеж от един голям дъжд в Константин и Елена. Та това е нещо толкова елементарно, а бяха такива разпити защо ги питам все едно търся строго конфиденциална информация, а ние чакаме пълни данни... Аз съм много скептичен вече към каквото и да било. Много е писано по темата, но наистина не знам какво може да се направи, аз бих участвал, ако има някой идея. :dontknow:

И да, нашата мрежа тук е не по-малко добра откъм качество на данните, нищо че станциите са за 500-600лв. Във времето се е доказало, че тези станции дават много точни данни при правилна инсталация на уредите и поддръжката им, така че всеки един представителен пункт е много ценен. :thumbup: А и като нищо НИМХ следят и АС-тата тук, изобщо не бих се учудил.

П.. С може и да звучи смешно, но според мен ако това беше нормален институт дори би трябвало да си сътръдничи с хора като нас. Така и мрежата на института би станала много по-обхванта, но знам че това е в сферата на фантастиката..
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

stratega
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » съб ное 26, 2022 6:46 pm

Напоследък започнаха да съобщават данни за температури, вероятно от тези автоматични станции в емисиите новини по радиото. Например наскоро засякох да споменават Перник, Дупница, Смолян и т.н при съобщаване на най-ниски стойности.

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: вт юли 03, 2012 10:05 am
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » съб ное 26, 2022 6:54 pm

Това не е нищо. Въпросът е, че няма достъп до тези станции. Споменават само най-топлите и най-студените места в съответния момент. Аз може да се интересувам за друго място например, а те няма да съобщят за него. Наистина не разбирам какъв е проблемът да има обществен достъп до тези станции.

В повечето институти дори може да си гледаш исторически подневни данни. Разцъквал съм на Испания - брутално много инфо за всичко има. Може много да се черпи опит от там.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

bismarck
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm

Мнение от bismarck » пон май 22, 2023 1:50 pm

Хубав материал от сайта Климатека (повечето са млади специалисти и ентусиасти и съдържанието е добро, в никой случай не очаквайте УРА и иху-аху, дайте да дадем и да смажем ГЗ!!!). Споменаван е и друг път, при това един от пишещите тук има някакво замесване в него, но не съм сигурен, нямам точнао инфо.
Както и да е, линкът е към хубав материал за промяната на климата и как би се отразил на отглеждането на маслодайна роза у нас. Материалът излиза от втръсналите алармизми с потопения Вануату, коралите и Бангладеш (примерно) и осветява тема, която касае нашата страна сега и в близко бъдеще.
За мен бе любопитно да видя, че средногодишната Т в Казанлък се е увеличила с над 2 градуса последните десетилетия - от малко над 10 до близо 12 и половина. Това е съвсем резонно, помня, че преди година-две правих материал, че в Европа средното затопляне е над 2, близо 2 и половина градуса.
В самия материал има и линк към, външно изследване на наш колектив (на англ е), който също ми се видя ценен от птичи поглед - признавам, в момента нямам време да го чета задълбочено, но си заслужава.
Цитат от прессъобщението:
В този текст Надежда Шопова търси връзката между розите и климата. Тя уточнява, че розите и качеството на розовото масло са силно взискателни към влажността на въздуха, а засушаването се отразява върху добива на цвят. В статията Надежда разказва и за традициите и защо България е сред фаворитите на световния пазар по производство на рози и продукти, заедно с Турция, а Розовата долина е адресът на най-качественото розово масло у нас.

Данните, които тя цитира, показват, че в момента у нас всяка година се произвеждат между 2 – 3,5 тона розово масло. Установено е, че специфичните климатичните условия са сред най-важните фактори, влияещи върху добивите и качеството на розовото масло. В този текст Надежда разглежда въпроса как променените климатични условия биха се отразили на розопроизводството – как колебанията и измененията в основните метеорологични елементи ще се отразят върху качеството на маслото и дали в по-далечно бъдеще климатичният натиск може да доведе до промяна на сезона на розобер, появата на развитие на болести и неприятели и др.
https://www.climateka.bg/klimatichni-pr ... odstvo-bg/

Потребителски аватар
zabravi
Регистриран: съб юли 31, 2021 7:16 pm

Мнение от zabravi » пон май 22, 2023 2:03 pm

Евала, че го пусна това, откога търся данни за Казанлък. :bowdown:
Валежите в справочника явно са сбъркани - 588л за периода 1931-70(85?), а тук са дадени над 750л за след 1979.
Темп графика кефи най-много. :buble:

stratega
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » съб май 27, 2023 9:12 am

zabravi написа:
пон май 22, 2023 2:03 pm
Евала, че го пусна това, откога търся данни за Казанлък. :bowdown:
Валежите в справочника явно са сбъркани - 588л за периода 1931-70(85?), а тук са дадени над 750л за след 1979.
Темп графика кефи най-много. :buble:
Да, интересни графики в Метеоблу, но не мисля, че са достоверни. Нямам идея откъде и как събират тези данни. В момента гледам за Благоевград в Метеоблу е посочена стойност от 803мм за 2021 година, докато в годишния бюлетин на НИМХ количеството е 712мм. За 2020-та също не съвпадат.

Отговори

Върни се в “Медии. Линкове. Софтуер. Метео-творчество”