Снимки от днес. Днес пътувах с катамаран от Сплит до Дубровник. 5 часа. С автобус щеше да е 4,5 часа. Почти никаква разлика.
Билетът струва 37 евро. Скъпо е, но е много по-евтино от Германия. Там от Хамбург до остров Хелголанд за 3 часа път, струва 90 евро. Катамаранът е на друга фирма ТП лайм, вчера беше на Ядролиния. И двата са супер. Даже и Уай фи имаше в днешния, във вчерашния не.
Северните склонове на всички острови са полегати и зелени, а южните стръмни, голи и скалисти, като Стара планина.
Корабът мина през Хвар и през Корчула. Там също е много як стар град.
Това ядене от снимките ми беше вечерята в Дубровник във веган ресторант. Сметката е 24 евро. Ако нямах разядка щеше да е 16 евро. Но основното ядене всъщност е от евтин материал - спагети от тиквички.
Ходих и в голям супермаркет Хърватска верига Концум. Само местните плодове и зеленчуци са евтини. Всичко друго е по-скъпо от Германия. Как живеят тези хора с техните 990 евро заплата

Не е много по-висока от българската.
Изгодни са наровете. 1 кг. нар е само 1,72 евро. Прасковите също са евтини 1,20 евро/кг. Кестените са изгодни за мен, 6 евро/кг, в Германия под 9,90 евро не падат, дори в Лидъл са толкова.
Орехи, бадеми, шам фъстък са на същите цени като в Германия. Половин кг орехи и бадеми са по 3-4 евро. Хърватската лютеница е айвар, има и македонски вариант. Взех си малък буркан за 2,60 евро. Големият е на промоция и е по-изгоден, но няма да мога да го изям, докато съм тук 3,32 евро за 500 гр. буркан.
Соковете са скъпи над 3 лева са най-евтините. В Германия за толкова вземам литър 100% изцеден сок, не от концентрат.
Вечерта говорих с хазяина, каза че Дубровник е богат, заради туризма, но че има райони в Хърватия, където хората са бедни. А магистралата не винаги била такава хубава, наскоро била правена наново. Каза, че и в Хърватия има голяма корупция.
Снимката от балкона ми е гледката от стаята. 4 нощувки в тази стая в Дубровник 195 евро. Над Дубровник се извисява стръмен гол склон. Има лифт, утре ще се кача ако не вали. Днес беше идеален хубав ден, но не можах да го използвам много заради пътуването. От утре дават пак леш с порои, дни наред, дано пак да не ни уцелят както не ни уцелиха в Сплит.
Имаше хало, водата в адриатическо море е по-синя от Черно море. Явно всички морета са по-силни от Черно море, щом и за Гърция така съобщавате. Но Черно море е по-синьо от Балтийско, съвсем определено.
Последната снимка е връх Свети Никола на остров Хвар, където го изкачих вчера, днес от катамарана от морето го видях. Екстра

„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“