НЕУСТОЙЧИВО С ПРЕВАЛЯВАНИЯ/БУРИ (осн.25-30.5.,2-3.6.), ОКОЛО/МАЛКО ПОД НОРМА - 15.05.2023-... (Бг)

Фактически данни за времето в страната и света, интересни явления, текущи уеб-камери, препратки към информация в Интернет и медиите, отнасяща се за времето в момента.

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari, ASENOV

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: пет фев 08, 2013 12:10 pm

Мнение от lancelot » пет май 26, 2023 9:03 am

Страхотно слънчево и прохладно утро в София, идеално за всякакви дейности.
Сега е 13.5, тъй че и в следващите часове ще е комфортно, преди да се развали, евентуално.
На Мусала вчера е превалял сняг, но това не е кой знае каква изненада.
Be an encourager. The world has plenty of critics already.

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: вт юли 03, 2012 10:05 am
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » пет май 26, 2023 10:26 am

Много топъл ден отново, 23℃ още сега, отново има шанс за 25℃, зависи вече колко време ще пече, но общо взето във Варна вече си е лятно, разбира се раннолятно, но все пак от седмица насам съм захвърлил всякакви връхни дрехи и си ходя по шорти и вечер. След отвратителната пролет, която имахме най-после вече времето е супер откъм Т, хем не е и жега, идеално е сега за навън. :thumbup:

От НИМХ изобщо не са отбелязали бурята рано сутринта, често се случва изобщо да не отразяват гръмотевични бури от официоза, така че ако се водят статистики за брой дни с гръмотевици със сигурност ще са доста изкривени. Около един час продължи и макар да не бяха чести гърмежите бяха здрави, а светкавиците озарителни, учудващо е, че изобщо не са отбелязани като явление, явно са спали на нощната смяна. :grin1:

Днес Обзор има нов шанс за подобрение на най-високата си Т за тази година. 5 дена преди началото на лятото най-високата Т там е от зимата все още, което е много впечатляващо едва ли има подобен случай в историята. Съмнява ме да не падне до 31-ви, но ще е доста странно, ако зимата остане с по-висок макс от пролетта. :lol:
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Потребителски аватар
zabravi
Регистриран: съб юли 31, 2021 7:16 pm

Мнение от zabravi » пет май 26, 2023 10:29 am

Във Варна трябва да има поне няколко станции поради релефа, ама предвид как науката у бегето е завряна в кучи гъз, трудна работа...

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет май 26, 2023 10:32 am

gosho97 написа:
пет май 26, 2023 10:26 am
... Съмнява ме да не падне до 31-ви, но ще е доста странно, ако зимата остане с по-висок макс от пролетта. :lol:
Е, що пък не, нали новата зима е старата есен, а новата пролет е старата зима? :roll2: :laughm:

В София пък поне за втори път през този месец май имахме мъглива сутрин :vov: , не визирам данните от официалната станция, отдавна е очевидно, че те са твърде непредставителни за по-голямата част от града :dontknow: ... Сега вече от поне час и половина, даже поне два, пИче яко :coolsun: , да видим до кога, от известно време си се виждат добрите развития по околните планини :hmm: ... :thst:

Потребителски аватар
gosho97
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » пет май 26, 2023 10:57 am

zabravi написа:
пет май 26, 2023 10:29 am
Във Варна трябва да има поне няколко станции поради релефа, ама предвид как науката у бегето е завряна в кучи гъз, трудна работа...
На мен лично не ми липсват официални станции за Варна конкретно, аз и PETAR_YANKOV основно сме поставили доста такива в нашия район, при това с идеални за условията разположения на пунктовете, което компенсира липсата на "официално" инфо. Може би западната част на града е малко по-затъмнена откъм метеоинфо само летището е налично в този район, ако имах къде бих сложил и там представителна станция, но за момента нямам. Те от НИМХ от година и кусур имат система с автоматични станции, която не могат да пуснат толкова време вече общодостъпна, така че не се надявам на чудеса, ясно ми е, че от този институт трудно ще има такива.

Примерно в Малага, която по официално инфо е два пъти почти колкото Варна и два пъти по-малка от София има цели 3 официални пункта в западната, централната и източната част на града, а за другите официални станции в градчетата-сателити да не изброявам като Фуенхирола, Торемолинос и т.н. При това от всички тези станции има достъпно, напълно безплатно и пригледно инфо на всеки час и то не само за текуща Т и валежи, ами влажност, вятър, макс, мин и т.н плюс графики, нищо не се крие. Възхитен съм от тяхната национална служба, за пореден път го казвам, знам че сме много далеч от това ниво, но поне се надявам някой от нашите в НИМХ да почерпи малко опит от тях. Испанската АЕМЕТ е еталон за национален институт и начин на оповестяване на метеолорогична информация.

Иначе Обзор вече подобри зимния си рекорд от 22.3℃, трудна работа щеше да е да го удържи, въпреки зимната пролет. :grin1:

weathers
Регистриран: нед яну 24, 2021 9:59 am

Мнение от weathers » пет май 26, 2023 12:14 pm

24 градуса при мен, за сега прогнозите за дъждове пропадат, а и на сателита не се вижда да се задав нещо

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: пет фев 08, 2013 12:10 pm

Мнение от lancelot » пет май 26, 2023 12:17 pm

При мен слаб ръмеж, като иглички се усеща по кожата. Няма да намокри.
Променлива облачност. 19 градуса.
На север оттук има развитие, на юг към града е доста слънчево.
Be an encourager. The world has plenty of critics already.

mnn
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am

Мнение от mnn » пет май 26, 2023 12:20 pm

Пътувам към Видин. На Кумарица вали вече. Смрачава се доста.

Орлин
Регистриран: пон юни 07, 2021 1:45 pm

Мнение от Орлин » пет май 26, 2023 12:22 pm

mnn написа:
пет май 26, 2023 12:20 pm
Пътувам към Видин. На Кумарица вали вече. Смрачава се доста.
Ако си с влака виж дали във Владо Тричков е валяло :D

mnn

Мнение от mnn » пет май 26, 2023 12:29 pm

В момента вали слаб краткотраен дъжд на Владо Тричков. 12:44 Слаб краткотраен дъжд и в Своге в момента.

Потребителски аватар
Ric
Регистриран: чет фев 19, 2009 9:44 pm

Мнение от Ric » пет май 26, 2023 12:56 pm

Южно от Провадия започна да бухва доста, в същата посока в която на разсъмване имаше клетка, бързо размила се по изгрев слънце.

Plam
Регистриран: вт авг 16, 2022 12:17 pm

Мнение от Plam » пет май 26, 2023 1:12 pm

На северозапад от Перник - буря. Измъкнах се в последния сух момент. В града леко проръсва засега.

stratega
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » пет май 26, 2023 1:46 pm

При мен подобно на вчера по границата се разви мощна конвекция, на която не мога да и хвана върха, но тя ще се изтегли на югозапад и от нея пак ще вали в Македония:

Изображение

Изображение

Иначе някъде на с/сз към Кюстендилско също се виждат върховете на някои добри конвекции:

Изображение

Вчера онази стания във Вундера, която беше отчела 30-тина литра в Кюстендил е мерила вярно, защото и по картата на НИМХ има едно малко петно над града с такъв валеж.

mnn

Мнение от mnn » пет май 26, 2023 1:54 pm

След малко тръгвам от Мездра. Яка буря има между Враца и Мездра с мълнии.

Потребителски аватар
gosho97

Мнение от gosho97 » пет май 26, 2023 2:18 pm

Абсолютно безнадеждно е днес за бури. :| Има развитие на купести облаци, по-мощно беше преди около час южно и североизточно от тук, но в момента на радара не изглежда да има нищо кой знае какво. Още малко и ще изтече времето, в което и тук може да хванем нещо, понеже при този ССИ-ен поток и образуващия се бризов фронт с напредването на деня облачната маса се изтегля западно.

Отговори

Върни се в “Фактически данни за времето”