ЛИЧНИ ДИАЛОЗИ (разни)

Хубаво е, когато се обменят мнения по разни въпроси, да има поне минимум информация за стоящите отсреща, достъпна за всички... Тук всеки може да споделя неща за себе си или да пита другите, това е мястото и за теми, свързани със срещи на форумци, учене и работа. За образование и работа, свързани с времето и климата, има друг раздел ("Образование, реализация, наука (метеорология/климат)"): viewforum.php?f=30

Модератори: Radoslav Petkov, ncuxap

Потребителски аватар
vedrin
Регистриран: вт яну 25, 2022 5:12 pm
Контакти:

Мнение от vedrin » ср окт 25, 2023 1:34 pm

BGMountains е основният слой по подразбиране, с покритие на България и части от съседните страни, който разработваме от 15-тина години с няколко приятели и много съмишленици. Tourist Map слоят стъпва върху данни от OpenStreetMap с изглед подобен на картната основа в Windy. Изборът на слой в kade.si става посредством синьото ромбче горе вдясно.

Потребителски аватар
Мракогор
Регистриран: съб окт 20, 2007 9:49 pm

Мнение от Мракогор » ср окт 25, 2023 2:11 pm

vedrin написа:
ср окт 25, 2023 1:34 pm
BGMountains е основният слой по подразбиране, с покритие на България и части от съседните страни, който разработваме от 15-тина години с няколко приятели и много съмишленици. Tourist Map слоят стъпва върху данни от OpenStreetMap с изглед подобен на картната основа в Windy. Изборът на слой в kade.si става посредством синьото ромбче горе вдясно.
Поздравления за което, от години ползвам само бгмаунтинс за ходене из българските планини, правя си по картата маршрути и гледам винаги да избирам неизвестни и ненаселени непопулярни дестинации. Основно в Родопите, за което въобще и не съжалявам. Има ли как да се подават сигнали за неточности и други. Част от пътеките и чешмите вече ги няма(обрасли до неузнаваемост, сухи или разрушени чешми), обрасли и непроходими черни пътища, а в същото време на най-изненадващи места чистак нови горски пътища дето ги няма по картите. Ама то узаконената дървена мафия не спи, Родопите са едно огромно сечище вече :thumbdn: .

Потребителски аватар
vedrin
Регистриран: вт яну 25, 2022 5:12 pm
Контакти:

Мнение от vedrin » ср окт 25, 2023 2:19 pm

Мракогор написа:
ср окт 25, 2023 2:11 pm
Има ли как да се подават сигнали за неточности и други.
Имаме тракинг-система, в която всеки би могъл да се регистрира и да подава сигнали за неточности или нови данни под формата на бележки (tickets).

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София,Младост-1, н.в 603м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » ср окт 25, 2023 10:31 pm

vedrin написа:
ср окт 25, 2023 1:34 pm
Благодаря ти! Бързах и не разцъках всички опции от ромбчето, та да стигна до правилната.
Иначе картата е топ. Евала на теб и цялата ви група. :thumbup:

mnn
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am

Мнение от mnn » нед окт 29, 2023 4:21 pm

quittr написа:
нед окт 29, 2023 2:43 pm
...
Нека не бъдем докрай черногледи, погледано в световен мащаб или пък исторически, живеем добре. Ние обаче сме част от ЕС с предпоставки да живеем доста по-добре и уредено, стига да бяхме една или две идеи по-умни и дейни. Справка -Румъния.
Аз пък не смятам, че хората от градовете с ниски заплати живеят добре. Много хора през периода на ковид преживяха някои сътресения. Аз също не го изкарах леко и се наложи да се върна във Видин. При едни прости сметки със заем 400 лв. и нетна заплата 605 оставам с 205 лв за месеца. Не знам, кое му е добре. Добре, че беше апартаментът в София и наемателите реално изплащаха заема, докато ме нямаше. Имах варианти сега, като е с нови мебели да го продам, да си покрия кредита и да си купя 2 едностайни във Видин. Единият да го дам под наем, но пак доходът ще ми е най-много 1000. Тук в София за тези месеци, в които работя, спестих 3000 /6 месеца по 500/. След февруари мога да внеса 5000 към кредита. В края на другата година, ако не 5000, поне още 4000. И така до 3-4 години ще съм го изплатил. Ако не се лъжа точно ти беше писал, че всеки човек си има мечти в живота. На първо място аз поставям именно това. Да си изплатя апартамента на първо време.

quittr
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am

Мнение от quittr » нед окт 29, 2023 4:52 pm

Имам предвид сравнено с повечето страни в Африка, Южна Азия, немалка част от Южна Америка. Част сме от най-богатите милиард, говоря общо за страната.
Там все още много хора буквално умират от глад. В някои страни средната продължителност на живота е около 40-45 години и детската смъртност е 20-30 процента.
Ние трябва да се сравняваме с останалите европейски страни и е ясно, че изоставаме с много.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

mnn
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am

Мнение от mnn » пон окт 30, 2023 5:56 pm

svetlin_vr1995 написа:
пон окт 30, 2023 4:44 pm
quittr написа:
пон окт 30, 2023 3:24 pm
svetlin_vr1995 написа:
пон окт 30, 2023 1:03 pm
mnn написа:
нед окт 29, 2023 10:44 pm
Аз не се оплаквам, а констатирам и дадох пример как за една и съща работа възнаграждението във Видин е 605 лв, а в София е 1280. Затова и съм в София. За София не смятам, че ГЕРБ нищо не са направили. Може би е време за смяна, но да видим дали ще по-малкото зло. Отново стъпвам на това изказване.
Колега ти базикаш ли се, че с тия пари правиш нещо освен да съществуваш в Софията , то тия пари дори чисти, не бруто, вече за Враца са малко, в София всичко под 2 бона нето, дори за сам човек, е едно просто същестуване, а ако е със семейство и да не се ограничава, трябва да взима от 3 нагоре. Аз в момента взимам 1.7 чисто някъде и ми горе-долу ми стигат за месеца, а не съм женен и рядко се изхвърлям с някакви излишни харчове.
Наистина в София за млад човек, при това висшист, да си с 1280лв звучи скандално. Ако платиш наем, половината заминават, като сложиш и сметките, не знам за храна какво ти остава....
То това да си платиш сметките и да си купиш ядене евентуално, не е живот, а същестуване. Човек на каквато и да е длъжност, трябва да може поне веднеж месечно да си позволи една почивка, ако ще е и за 2 дни да е. Щото това да работиш за да си платиш сметките и да чакаш другия месец, да направиш същото и докато си се усетил, то живота си е минал.
1280 е за 16 работни дни за 10 работни часа. По принцип надниците са до 80-100 лв за София на ден. Има и още по-скандални неща и хора с образование работят за под 1000 чисто в София. Аз, като завърших бакалавъра, звънях за банков касиер и ми казват през 2018 г. 750 лв чисто, когато бях под наем и след 2-3 години при добро представяне може нагоре. Основно във финансите извън чуждестранните фирми се търсят банкови касиери и консултанти в офиси, като сега възнаграждението е до 1200 и обикновено в джобса нямат обявена заплата длъжностите, които са с ниска такава, но аз знам какъв е интервалът сега и не е над горепосочения. За момента аз избирам за работя в офис, който пак предлага банкови услуги без застраховки, за да мога да взема малко повече.

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: пет фев 08, 2013 12:10 pm

Мнение от lancelot » ср ное 15, 2023 6:48 pm

gugun4u написа:
ср ное 15, 2023 6:40 pm
lancelot написа:
ср ное 15, 2023 6:26 pm

Гугунчо, пак си почнал да рипаш из темите и да даваш наклон. Всеки си има право да си прогнозира, никъде не съм писал докрая на месеца. Идната седмица максималните Т ще са предимно от 10-11 до около 15 градуса.
Ето ти един Пазарджик например: https://www.wetterzentrale.de/de/show_d ... id=OP&bw=1
Ето ти и София: https://www.wetterzentrale.de/de/show_d ... id=OP&bw=1
ЕС не се различава много.
Това е тема за Опашки и много неща са несигурни, освен топлите варианти в 95% от времето. :grin1:
Просто субективизма, на мен лично ми идва в повече и това е моето мнение. Както на някой не им писва нон стоп да мрънкат и спамят всеки ден, че ще е вечно топло, без значние какво дават моделите, така мен това ме дразни и също го споделям със света. Да, ако действително е нон стоп топло, и аз бих бил меко казано недоволен и сигурно бих хвърлил offtopic, макар да не е много правилно. Но точно при тези несигурност 50-60% от мненията да са "ще топло, защото.... абе топло ще е", сори, мен това ме дразни, както ти се дразниш на моя коментар по - горе.
Аз не се дразня на нищо, друже. Нито пък влагам някакви чувства дали ще е топло или студено, просто си споделям мнението и не мога да променя климата. :grin1: Тук много хора се вживяват и изкарват някакви лични пристрастия, което пречи на обективната преценка.
Без инверсии и с тази динамика ще си е топло занапред в повечето дни след понеделник. Може и да греша, но в момента така ги виждам нещата. :flourish:
Be an encourager. The world has plenty of critics already.

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: пет фев 08, 2013 12:10 pm

Мнение от lancelot » чет ное 23, 2023 3:49 pm

gugun4u написа:
чет ное 23, 2023 3:29 pm
Leberkez написа:
чет ное 23, 2023 2:50 pm
gugun4u написа:
чет ное 23, 2023 2:29 pm

Валежите са завишени и по ЕС, който обикновено непосредствено преди обстановките е по - точен, заради по - добрата си резолюция. Инак аз вече сериозно се замислям, дали опита да отида до Мала църква за Weekend - a няма да е твърде рискован. Там като нищо да отпере половин метър.
Да, Самоковско ще вземе сериозен пай от тази обстановка.
Направо скачай петък след работа, ако можеш. До неделя вечерта или понеделник рано сутринта все ще са разчистили, колкото и да е паднало. :lol:
Абе до 15-20 сантиметра по пътя не ме притесняват ако нямаше други коли. Лошото е, че ако си такова мамата в София, не знам до колко ще пратят снегорини нагоре, въпреки, че уж за междуграските пътища се грижи АПИ, а и винаги ще се намери някой тарикат спестил от гуми и ще запуши пътя. Но да, не тръгна ли до събота 9-10 сутринта, май по - добре да не тръгвам.
Дар е да може да иде човек уикенда точно на тази обстановка в припланинско или планинско място. :thumbup:
Въобще не се чуди. Аз даже и ските ще си взема за Добринище нагоре към хижа Гоце Делчев и после ще се пусна надолу до курорта, живи здрави.
Be an encourager. The world has plenty of critics already.

gugun4u
Регистриран: ср апр 30, 2014 1:18 pm

Мнение от gugun4u » чет ное 23, 2023 4:23 pm

lancelot написа:
чет ное 23, 2023 3:49 pm
Дар е да може да иде човек уикенда точно на тази обстановка в припланинско или планинско място. :thumbup:
Въобще не се чуди. Аз даже и ските ще си взема за Добринище нагоре към хижа Гоце Делчев и после ще се пусна надолу до курорта, живи здрави.
Мда, ще е шоу в планината факт. Колата попринцип също обича сняг, та от тази гледна точка притеснения нямам. Остават факторите АПИ и останалите "дебили" по пътищата. От друга страна, да видиш как падат може би 50+ санта сняг за около едно денонощие не се случва всеки ден дори в планината. Плюс, че имам усещането, че там ще доизчежда и в неделя.

Отговори

Върни се в “Лични. Образование. Работа. Взаимопомощ”