ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОДОБРЕНИЯ В САЙТА

Накратко: тук е мястото за всякакви критики (включително за бъгове), забележки, идеи и препоръки относно текущото съдържание на сайта и какво може да се реорганизира (промени, добави, махне и т.н.) в него. А ако някои от идеите се окажат наистина много добри и най-вече - осъществими... ;)
Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон окт 31, 2022 10:55 pm

Да де, ама нали се сещаш, че някой трябва да разполага с реалните данни ден по ден за даден град, за да направи подобна статистика за него :deal: . За Пловдив няма никакви достъпни данни след 10.2013г., а и за доста дълги периоди от преди това (например за 1985-1999г., 1929-1950г.) данните са доста прецакани или липсващи :dontknow: ... Не че и за Варна няма доста дълъг период с оскъдни подобни данни (1929-1950г.), поради което и за този период за там игра доста стъкмистика и данните в оригинала ми са с много въпростелни и други знаци :laughm: ... Някой ден може да се престраша да пусна подобна (или още по-сложна :) ) стъкмистика и за Пловдив, макар че перфекционистът (поне за някои неща :grin1: ) в мен яко се бунтува за подобни волности :dontknow: ...

Потребителски аватар
grum
Регистриран: нед май 17, 2009 7:11 pm

Мнение от grum » пон окт 31, 2022 11:05 pm

Stringmeteo написа:
пон окт 31, 2022 10:55 pm
Да де, ама нали се сещаш, че някой трябва да разполага с реалните данни ден по ден за даден град, за да направи подобна статистика за него :deal: . За Пловдив няма никакви достъпни данни след 10.2013г., а и за доста дълги периоди от преди това (например за 1985-1999г., 1929-1950г.) данните са доста прецакани или липсващи :dontknow: ... Не че и за Варна няма доста дълъг период с оскъдни подобни данни (1929-1950г.), поради което и за този период за там игра доста стъкмистика и данните в оригинала ми са с много въпростелни и други знаци :laughm: ... Някой ден може да се престраша да пусна подобна (или още по-сложна :) ) стъкмистика и за Пловдив, макар че перфекционистът (поне за някои неща :grin1: ) в мен яко се бунтува за подобни волности :dontknow: ...
Разбирам да … жалко наистина за станцията в Пловдив , явно не се стопанисва добре или не знам …

Plam
Регистриран: вт авг 16, 2022 12:17 pm

Мнение от Plam » пон окт 31, 2022 11:17 pm

Точно днес и аз се замислих, че май липсва трета станция за рекорди и интересни температури между София и Варна, ако това не претрупва сайта. Някоя представителна за вътрешната равнинна част на страната.

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон окт 31, 2022 11:56 pm

Хайде честити норми 91-20 и за Ловеч! :laughm: Обаче нещо съмнително ниски се получиха :hmm: , мирише ми на местене на станция или... :dontknow: Онези разлики клим./син. се оказаха с пик през август и септември (по близо 0,5℃ в полза на синоптичните :!: ), направих съответните корекции в нормите, но все тая, не в това е проблемът с тази станция, макар че ще има лек проблем да сравняваме средни по синоптични (с които само разполагаме) с почти реалните (надявам се) норми, тоест изчислени по-скоро по климатична методика :hmm: ... Но както и да е, засега оставям данните, макар и с поне едно наум, надявам се поне, и да е имало местене, сега станцията да е там, където се е намирала през повечето време в периода 91-20 :grin1: ... А че в предния период (евентуално) е била на друго място... :dontknow:

Мда, проверих и определено станцията е местена, при това неясно колко пъти. :dontknow: Някъде през 60-те и 70-те се мяркат две надморски височини - 165 и 197 м (като поне през част от времето тогава тя се е намирала при някакво тамошно поделение), а в момента тя се води на 220 м, което... ясно какво означава. За съжаление обаче трудно можем да изровим точните години на въпросните местенета...

alfa
Регистриран: чет мар 10, 2011 10:31 am

Мнение от alfa » съб мар 11, 2023 9:45 am

... за триене

Бял облак
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » нед май 14, 2023 6:24 pm

Стринг, защо не пуснеш в тази таблица още една колонка с нормата 1931-1960? :) Така всеки лесно ще може да види промените в климата за близо 100г назад за средната месечна температура.
Има данни за няколко станции като Видин, Сливен, Сандански, Мусала, Варна и Бургас. Бих могъл да направя норми и за Гложене (по Кнежа и Оряхово) и Рилци евентуално (по Благоевград, стига да има данни).
За София за жалост май няма да стане, тъй като има големи различия с предишното място в центъра на града и ми се струва, че би било прекалено голяма стъкмистика да се прави нещо там.

Също така би било интересно (поне на мен лично) да се добави и колонка с комбинация от трите или 100-годишна норма, 1920-2020 например.

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: пон ное 18, 2013 12:06 am

Мнение от meteo fen » нед май 14, 2023 8:20 pm

Много хубаво ще бъде ако има визуализирано и годишна карта на валежите и температурна също, аномалиите ще се виждат чудесно. Месечните са много хубави, но годишните ще са още по -информативни за да се придобие поглед какво се случва дългосрочно....

Бял облак

Мнение от Бял облак » чет ное 16, 2023 11:22 pm

Би било полезно и интересно да се добавят опции за сравнение и по срокове в сравнителната таблица.
https://www.stringmeteo.com/stations/temp_month_aut.php

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 16, 2023 11:43 pm

Как го виждаш по-точно? :hmm:

Бял облак

Мнение от Бял облак » пет ное 17, 2023 3:25 pm

Представям си го като горната таблица, само че стойностите да са от срокове. Над таблицата да има падащо меню, от което да може да се избира интересуващия ни срок.

Отговори

Върни се в “Подобрения в сайта. Мнения и предложения”