ПРОБЛЕМИ, КУРИОЗИ И ИЗЦЕПКИ ОКОЛО ОФИЦИАЛНИ ПРОГНОЗИ (за времето в страната)

Вече има теми по въпроса, като ги сложа тука всичко ще блесне и без никакви обяснения...

Модератор: Бял облак

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm

Мнение от bismarck » чет апр 20, 2023 1:54 pm

Просто ми е любопитно. При практически слънчево време, 145 дкм геопотенциал и 5-6 във височина със западен вятър, наистина ли е трудно да дадеш точна прогноза за максимума във Видин? 18 според НИМХ, като още преди ЛЧВ пладне (час преди астрономическото), Т вече е с градус над предвидената от корифеите. Днешният видински максимум със сигурност ще ковне теорет максимум за посочените параметри и ще е най-вероятно около/поне 22 градуса. И не става дума за 3-3.5 градуса разлика. :dontknow: Както казва командирът на подводницата - майната и на Австралия, дисциплината е важна.

Една елементарна самообучаваща се програма, написана от 6-класник би се научила, на база най-тъпо отчитане по горните параметри за съответните обстановки и време на годината.
Тук въпросът дали става дума за елементарна некадърност или бездушие (нали заплатата вър'и) е риторичен: отговорът не е от значение, след като резултатът е налице.

yavor_zhekov
Регистриран: чет юли 31, 2014 4:02 pm

Мнение от yavor_zhekov » пон юли 10, 2023 12:54 pm

НИМХ са дали интервал 32-37 за утре. Отново тотална неадекватност. :thumbdn:
"Страхът е просто състояние на ума, а състоянията на ума подлежат на контрол и насочване" - Наполеон Хил, Мисли и забогатявай..

mnn
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am

Мнение от mnn » пон юли 10, 2023 1:01 pm

mnn написа:
пон юли 10, 2023 9:32 am
....
Иначе и за мен е интересно, че ЕЦ са малко по-горещи от ГФС конкретно за този четвъртък-петък. Попринцип е обратното в повечето случаи. https://www.yr.no/nb/v%C3%A6rvarsel/dag ... ofia/Sofia
За София-Младост зависи кой ще улучи от двата модела. Не, че 1-2℃ е кой знае какво, но е редно да се отбележи тази рядка ситуация при основните модели.
Да, надценени са малко, защото се водят основно по ЕЦ, които някак си са по-горещи този път. Все пак 1-2℃ повече не е кой знае какво и чак "неадекватност" ми се струва силна дума /виж, ако бяха с 5-7℃, е друго/. Имали са разминавания с 4-5℃ и отгоре при определени ситуации, които са лесно прогнозируеми при появата на правилен вятър най-вече. Другите издънки са при инверсии. Там вече е по-трудно и донякъде по-оправдателно, но все пак има и други модели при инверсии, които са по-близо до истината за съответното място. При НИМХ обаче на пиедестал е най-вече ЕЦ. За Видин съм засичал и аз и не само разлики от рода на 5-7℃ прогноза/реалност.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » пон юли 10, 2023 2:42 pm

yavor_zhekov написа:
пон юли 10, 2023 12:54 pm
НИМХ са дали интервал 32-37 за утре. Отново тотална неадекватност. :thumbdn:
Това вече не е неадекватност, а тотално осиране. При това, забележи, може да твърдим това още в момента. :dontknow:

Така е, защото или 1/ Са задължени да бъдат папагали на ЕС, дори, когато е не съвсем адекватен - просто методологията им е строго ограничена с интерпретиране на този модел. Никаква лична инициативна и креативна, гъвкава интерпретация 2. Са некадърни и като подвариант, им дреме на Дедовия, заплатата нали върви.

ПС Метнах едно око на ЕС от любопитство. Не, не е виновен моделът, не е вариант 1 :buble: :buble:
Няма вариант за 35-37 при тия 17-20 на 850 и геопотенциал малко над 150 декаметра, освен с тежка клизма (по-скоро - не) под Кресна. Ама пак ще сбъркат само с 3-4 градуса, какво толкова.
https://www.wetterzentrale.de/maps/ECMOPIT00_39_2.png

Frape
Регистриран: нед юли 03, 2011 8:29 pm

Мнение от Frape » пон юли 10, 2023 3:14 pm

Има буря близо до града,бая е черно на ССЗ.

yavor_zhekov
Регистриран: чет юли 31, 2014 4:02 pm

Мнение от yavor_zhekov » пон юли 10, 2023 3:40 pm

Aбсолютно! :thumbup:
Не им се занимава да си ъпдейтват прогнозите. Написали са я сигурно преди 3-4 дни, когато евентуално ЕС може да е прогнозирал тогава такъв интервал. :grin1:
"Страхът е просто състояние на ума, а състоянията на ума подлежат на контрол и насочване" - Наполеон Хил, Мисли и забогатявай..

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » вт юли 11, 2023 9:34 pm

Абе. Къде е батко...? (37) :grin1:

wilkosz
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » пет ное 17, 2023 3:12 pm

Начало на няколко преместени мнения от други теми. (бел. на админа)

Лееко неадекватна прогнозата на Анастасия Стойчева. Каза, че валежите ще спрат в понеделник, и че в неделя ще продължи да вали и да е сняг. А те спират още сутринта рано в неделя и после няма да има вече валежи. Освен това много категорично се изказа за образуване на снежна покривка в София, и за валежи 20-30 литра в северозападна България. Докато за източна България каза 50-90 литра валежи се очакват. И виелици в СИ България.
https://nova.bg/news/view/2023/11/17/43 ... %B2%D0%B5/
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

svetlin_vr1995
Регистриран: нед яну 01, 2023 10:23 am

Мнение от svetlin_vr1995 » пет ное 17, 2023 3:52 pm

wilkosz написа:
пет ное 17, 2023 3:12 pm
Лееко неадекватна прогнозата на Анастасия Стойчева. Каза, че валежите ще спрат в понеделник, и че в неделя ще продължи да вали и да е сняг. А те спират още сутринта рано в неделя и после няма да има вече валежи. Освен това много категорично се изказа за образуване на снежна покривка в София, и за валежи 20-30 литра в северозападна България. Докато за източна България каза 50-90 литра валежи се очакват. И виелици в СИ България.
https://nova.bg/news/view/2023/11/17/43 ... %B2%D0%B5/
A тая кака от години я бие критическата, може би завист че не може да догони по-младите си колежки :D. Проф. Рачев и Симеон Матев са класи над нея

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет ное 17, 2023 4:02 pm

Това за "критическата" беше доста неуместно в случая обаче. :deal:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » пет ное 17, 2023 10:25 pm

А може и да е. Да напомня, че ми писа на стената, с което ме обвини, че съм им "крадял прогнозите". Наложи се да я блокирам, защото каксийка не е големите грандове, които ставахме в 6 без 15 сутринта в петък като деца да им чуем седмичните прогнози, а е една достойна за съжаление напълно некадърна казионна бездушна чиновничка. Убеден съм, че знаеш за какво говоря. Тааа...по-добре критическа като обяснение, освен пълна некадърност и комплекси.
Кое избираш? или има трето обяснение? Чакам го с огромно любопитство. :thumbdn:

wilkosz
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » съб ное 18, 2023 10:37 am

Добавен цитат от админа, преди местене на мнението.

geoge написа:
съб ное 18, 2023 10:34 am
... Баси майтапа с тия валежи до момента :palm1: :laughm:
Голям провал с валежите наистина. Днес през по-голямата част на деня няма да вали изобщо, дори в СИ България, както и не вали отдавна. Анастасия Стойчева, която каза, че в източна България щели да паднат 50-90 мм, да си скъса дипломата. И на мен ми се искаше да паднат такива валежи, и ги коментирах по моделите. Но ако трябваше да говоря пред телевизията, много щях да си помисля дали да кажа, че ще паднат 90 мм. Има разлика. Моят опит за такива циклони от миналото е, че си падат 30-40 мм при най-изразените обстановки, а обикновено 20-30 мм. Така че това си е реалистичното. Освен ако ГЗ не е въвело нови нотки.
Ако си професионалист, не трябва да папагалстваш каквото дават моделите, а да разсъждаваш доколко това е реалистично и да внасяш корекции спрямо опита, който си натрупал. Нея я анонсират като опитна, от 2000 г. е започнала там. Значи е долу горе на моя възраст.
Последна промяна от wilkosz на съб ное 18, 2023 10:42 am, променено общо 1 път.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Отговори

Върни се в “Проблеми около метеорологията и климатологията”