АВТО-МОТО СВЯТ

Това е мястото на теми, за които няма други подходящи раздели...

Модератори: mmirro, Weatherman

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm

Мнение от bismarck » нед окт 22, 2023 12:15 pm

Study: Half of EV owners go back to ICE cars, except Tesla owners

Няма какво да се добави :dontknow: :grin1:
The new study states that the main reason EV owners give for switching back to ICE cars is pricing, infrastructure and range anxiety. A few EV owners also mentioned how having an ICE or hybrid vehicle in the garage as a backup just felt better.

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: пон ное 18, 2013 12:06 am

Мнение от meteo fen » ср окт 25, 2023 12:23 pm

Германски пробив при батериите - издържат 10 пъти повече зареждания

Осигуряват по-голям пробег, нямат проблеми в студ и жега, не се запалват Докато конвенционалните литиево-йонни батерии трябва да се сменят след около 1250 цикъла на зареждане, с почасово зареждане и разреждане твърдотелната батерия HPB в момента има поне 12 500 цикъла на зареждане при подобно натоварване. На теория това трябва да увеличи капацитета на 54 Kwh батерия до 108-135 Kwh, като по този начин ще увеличи обхвата му при пълно зареждане до 800 км. Toyota обещава пробег до 1000 км

https://www.24chasa.bg/biznes/article/15952144

Потребителски аватар
snow wall
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm

Мнение от snow wall » ср окт 25, 2023 8:44 pm

На кой му е притрябвал да произвежда, пък и да купува електромобил с батерия която издържа 12 500 цикъла и то такава с пробег 800км, то по тази кола всичко останало ще се разпадне много преди това. Може би за камиони, но пак е много, евентуално за домашни системи за фитоволтайци.
Малко ме съмняват тези данно , но ще разберем. Твърдотелните батерии в това им е проблема, кратък живот.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » пет окт 27, 2023 12:31 pm

И аз съм на мнение, че по-скоро става дума за рекламен пиар на "ефективни мениджъри". Дано не съм прав, ама да видим :)

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » съб окт 28, 2023 10:15 am

Т е би било мн хубаво, но....

Auto execs are coming clean: EVs aren't working
With signs of growing inventory and slowing sales, auto industry executives admitted this week that their ambitious electric vehicle plans are in jeopardy, at least in the near term.

Several C-Suite leaders at some of the biggest carmakers voiced fresh unease about the electric car market's growth as concerns over the viability of these vehicles put their multi-billion-dollar electrification strategies at risk.

Among those hand-wringing is GM's Mary Barra, historically one of the automotive industry's most bullish CEOs on the future of electric vehicles. GM has been an early-mover in the electric car market, selling the Chevrolet Bolt for seven years and making bold claims about a fully electric future for the company long before its competitors got on board.

But this week on GM's third-quarter earnings call, Barra and GM struck a more sober tone. The company announced with its quarterly results that it's abandoning its targets to build 100,000 EVs in the second half of this year and another 400,000 by the first six months of 2024. GM doesn't know when it will hit those targets.

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон ное 06, 2023 2:14 pm

Използвайте този трик, преди да купите употребяван автомобил
Или за какви сериозни проблеми ще ви разкаже пръчката за измерване на маслото
06.11.2023 07:47
Малко шофьори биха се сетили да докоснат щеката за измерване на маслото, докато двигателят работи. Понякога обаче си струва да я извадите именно при запален двигател - особено на не много нова кола. Сега ще ви обясним защо.

:hmm:

5 неочаквано здрави коли за под 8 000 лева
От Hyundai до Volkswagen: на тези автомобили може и да им липсва блясък, но не им липсва ресурс
06.11.2023 11:02

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 16, 2023 6:27 pm

5 митa зa aнтифpизa, в ĸoитo и oпитнитe шoфьopи вce oщe вяpвaт
11.11.2023
Bъпpeĸи фaĸтa, чe вcичĸи coбcтвeници нa aвтoмoбили peдoвнo cлeдят, дoливaт или cмeнят oxлaждaщaтa тeчнocт, oĸoлo aнтифpизa битyвaт мнoгo нeлeпи мнeния и cлyxoвe. B тaзи cтaтия cмe cъбpaли нaй-пoпyляpнитe митoвe, в ĸoитo пpoдължaвaт дa вяpвaт дopи oпитни шoфьopи.

:hmm:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » съб ное 18, 2023 10:56 am

Как МРАЗЯ да сменям гуми заедно със стадото, но тая година така ще стане. Обикновено ги слагам още в началото на октомври, но нали старата основна е тоталка, а новата взех преди 3-4 седмици. За капак тъпаците ме забавиха седмица с доставката (ноо са извеняяаме, ама блек факин фрайди) и сега се чудя дали въобще да се занимавам, след като си ги взема или да оставя за понеделник. :thumbdn:
Преди 4-5 г имах два форда Мондео - огромни багажници, обаче боклук като коли (американска работа), та за едната имах комплект летни и зимни заедно с джантите. Рахат работа - за минути. :twisted:

Потребителски аватар
SKYLINE
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm

Мнение от SKYLINE » вт ное 21, 2023 9:29 am

Да са поФаля - онзи ден си докарах новата количка на ход от Германия.Направо се изкъртих от каране , 2230км ги взех за 28 часа с 2 почивки по 2 часа :grin1: Едни Турци ми чукаха на джама в 5 сутринта на паркинг в Унгария , искаха да ме обират и ги сикдирдосах...ама се разсъних и само 2 часа сън...после следобяд пак една дрямка в Румъния и накрая за капак каране по сняг в Бг :grin1:

https://i.ibb.co/dLZdFrb/IMG-5568.jpg
https://i.ibb.co/vYb57BX/IMG-5572.jpg

Lexus is250 2010та автомат фул екстри без шибидах само.
Много доволно засега.Комфорт, разход..супер
Вчера викам да и сложа зимни гуми...отивам в Диана най-големия доставчик тука във Варна...и 8:30 сутринта като хуни се изсипаха 50 човека вътре , опашки от коли на улицата чак :grin1: Първия свободен час бил на 29ти ноември хахахха и си казах ще оставя стадото да се изреди и ще я обувам в средата на демекври.Тогава няма никой :grin1: Има едни 2 седмици дето всичко пощуряват и направо не е за ходене.
Иначе идеята с джантите е окей ама попринцип пак е хубаво да минават на баланс един път на 2 години.Иначе да крикчето и си ги сменяш :thumbup:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » вт ное 21, 2023 11:19 am

Ей бе човек, да го еба, що не се похвали предварително. Обяснявам и не, не се бъзикам. Като летя дотам, си вземам няколко, ако има място в багажа ама със самолет не е работа, трябва по земя :grin1:
Има една немска кОла (само там я има, няма Швицарска, няма Холандия, проверено!) - явно само немците имат моя перверзен вкус :grin1: с портокалов сок. Част от него - истински. Докарана е идеално за моя вкус, пробвал съм да си направя сам от обикновена, ама изобщо не е същото) Да беше минал през Алди (май я има и в пени, ама не съм сигурен) да метнеш един стек в багажника, до Варна щях да дойда да си я зема!! :buble:
Всеки луд с номера си (все пак ще дойда от Разград, не от Сф или Вд само за тая цел, там имам роднини).

Иначе по темата направо съм на тръни, Аудито на жената е тук, ама не искам да го карам със зимните гуми - до петък няма проблем, но в Сф няма кой да се занимава да ги сменя, там също стадото баш сега се е сетило, естествено.

Потребителски аватар
snow wall
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm

Мнение от snow wall » вт ное 21, 2023 12:31 pm

Къде ги намирате все тия опашки за гуми не знам, в моя район ли е по спокойно, не знам. Отиваш при кварталният майстор, зарязваш я даваш си телефна или ти казва след колко време да дойдеш, на 5 минути ходене от нас има двама гумаджии, по надолу на 15м има още един. Тая година отидох на булЦар Борис в локалното, преди кръстовището с Околовръстното в една къща-10 мин съм чакал, прави и реглаж. Мслко по нсгоре на Околовръстното към павлово са два сервиза един след друг: ЕМ Комплект 33 и представителите на Nokian. В Овча купел 1 има още поне 5 гумаджии и сервизи дето сменяват.
Skylane, поздравления за колата, супер е ! Май и аз ще трябва да ходя до Германия за нова, но ми казаха че трябва да намеря някой който говори немски, с английски не ставало.

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » вт ное 21, 2023 5:53 pm

Щях да взема , няма проблеми ама на...не се похвалих по-рано :grin1: Даже и баща ми ми вика - ти за кво се прибираш празен , хората мъкнат някви неща като са с кола.... :grin1:
Относно гумите , става въпрос за големите гумаджийници , щото искам да си купя и гуми за колата, тия малките кварталните по има шанс да ти направят монтаж...ама пак е навалица и се чака бая.И отделно много от тях са жалки , нямат място , спираш на бордюр , хвърлят ти болтовете в калта и ги навиват с боклуците и ти преебават резбата :grin1: Дразнят ме такива.
Попринцип ходя след 10ти декември - няма никой.
А за немците да - тегави са с англисйкия....аз имам рода там , дето ми помогна , превежда итн иначе надали бих се навил да тръгна ей така.А по автокъщите говорят английски, руски , обаче са араби повечето и тряа да се внимава за измами.Вкарват коли от Италия , връщат километражи и ги продават за немски итн
Моята е директно от първия собственик жена от Берлин на 150к км, засега изглежда пушка , ще я видим :grin1:
Аз винаги като купувам кола държа да знам историята и кой я е карал...особенно ако е по-скъпа.
Друг вариант за топ кола е да си вземеш от представителство....там пак са готини с история итн обаче са и бая скъпи....и въпреки всичко нивото в Германия е паднало доста...и на сервизи и на всичко, не е като преди 20 години като кажеш немска кола знаеш че е топ....пак много трябва да се внимава.Пълно е с измамници
Друго важно е да набележиш поне 2-3 коли...да говориш с продавачите и да се уговориш, щото ако не ти хареса , да имаш други варианти...иначе може да е преебавка :grin1:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » вт ное 21, 2023 6:36 pm

Опашките ги намирам във Видин в момента, защото съм тук по изключение за това време на годината за по-дълго. В Сф по принцип правя като Скълина - оставям я на един пич и вечерта си я вземам. като няма кал!! :grin1: Но обикновено и това не се налага, защото си слагам зимните още началото на октомври. Ама не е ли рано още? не е, не е, слагай, нали си плащам. :cool:

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » вт ное 21, 2023 7:54 pm

:grin1:

Изображение

Plam
Регистриран: вт авг 16, 2022 12:17 pm

Мнение от Plam » вт ное 21, 2023 9:11 pm

Ако грайферът й е поне 4 мм, давайте я насам! ;)

Отговори

Върни се в “Разни (крими, аварии, авто-мото, голотийки, хумор...)”