ЕПИГНОЗИ (анализи, обсъждания, спорове постфактум) - КРАТКО-/СРЕДНОСРОЧНИ (2020-2023)

Тук всички със що-годе сносен опит в прогнозирането на времето (или в четенето на чужди прогнози :D) могат да обсъждат предстоящи (евентуално де:) ) събития на атмосферната сцена. А останалите пък могат да четат и питат ;)...

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: пет фев 08, 2013 12:10 pm

Мнение от lancelot » ср мар 01, 2023 7:31 pm

Мусала геройски запази норма минус по 91-20, малко не стигна за студен месец там.
Точно в норма по 61-90
https://www.stringmeteo.com/synop/temp_ ... rd=num#sel
Огромна разлика с извънпланинските станции. Рилци и Сандански в норма по 91-20.
СБГ отново доста над норма. Там нещата са най-трагични откъм зима, масово над 4 градуса отгоре за сезона.
https://www.stringmeteo.com/synop/temp_ ... %D0%98#sel
Там последните години направо зимата липсва, дни със СП почти няма, топло е, а нормите са си тежки и наднормеността голяма.
Be an encourager. The world has plenty of critics already.

mnn
Регистриран: чет дек 16, 2010 12:02 am

Мнение от mnn » съб мар 04, 2023 10:16 pm

За отминалата зима вече нявсякъде нещата бяха трагични освен най-високите върхове. ЮБг имаха доста топъл декември. Февруари не можа да компенсира. В другата тема ще извадя и 06-07. Някои места успяват да я минат, други не. Януари 2007 е брутален за места в СБг и общата аномалия си остава за 06-07 в много места там за разлика от ЮБг, където вече властва 2022-2023 /справка- линковете в другата тема за дългосрочни епигнози/.
Има разлика между аномално и средно. Най-трагични са нещата в ЮБг без нито 1 ден със СП в някои места и със средни над 6℃ до близо 7℃ за сезона.

Потребителски аватар
lancelot

Мнение от lancelot » пет май 26, 2023 8:38 am

В София месец май с бая разлика е най-студен, като аномалия, от станциите в таблицата
https://www.stringmeteo.com/synop/temp_ ... %D0%98#sel
Подобни бяха нещата и през април. Има добър шанс май да излезе студен дори по 61-90 тук.
Не ми се рови архивите кога последно София е имала два студени месеца по 61-90 поред, някой ако има желание. :grin1:

kerry
Регистриран: съб сеп 14, 2019 3:35 pm

Мнение от kerry » съб май 27, 2023 8:54 am

Аа нещо бъркаш,по тв казаха че температурите се повишават 8-)

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm

Мнение от bismarck » пет юни 23, 2023 12:12 pm

Още вчера ми се стори, че чух прогнозиран интервал от НИМХ 31-36 ама реших, че не съм чул добре. Ето текста:
Прогноза за България за 23.06.2023
Днес преди обяд ще бъде слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста, над планинските райони и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми; възможни са локални интензивни явления в крайните западни райони. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София - около 31°.
Само 1-2-3 градуса няма да познаят, да го напиша отсега. Не, че е болка за умиране, но 31-36 е малко прекалено, а довечера, ако се сетя и имам желание, ще коментирам пак. :deal:

добавка от 16:36:
Та, за протокола: да не изпадаме в подробности (слънцето навсякъде е реално на мах, тъй че това се изключва като оправдание), почти навсякъде има по 1-3 градуса реални, по-ниски от прогнозираните максимуми. Не, не е болка за умиране, но уай дъге?
Помня, че миналата година точно по това време пак имаше един период с подобни необясними леки изхвърляния на НИМХ. Както пее чалга-легендата: "ти ми кажи, защо така се получава". Обясненията са няколко като варианти. Ако приложим бръснача на Окам ще излезе, че се заяждам, затова оставям тази елементарна логическа процедура на желаещите.

simovremeto
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am

Мнение от simovremeto » вт юли 11, 2023 6:34 pm

Безхаберниците, не само, че разминаха температурите с 2, 3 градуса, айде това е да кажем за техните стандрати, не толкова странно, но как вчера в прогнозата има за днес, нямаше и намек за днешните валежи в СИБ. Не бли уцелили градустие, та то цял процес е изпуснат за днес. Да, знам не е за първи път, но това за днес беше ясно от няколко дни, че има такива условия, в опашката на вихъра на североизток. Нищо, нали са експерти и специалисти, а как неспециалисти се справят по-добре от тях? Ама карай. Не, че нещо, но вчера давах интервю по Нова нюз и то още преди обед, и специално казах, че днес в СИБг ще превали и прегърми, включително и по Северното Черноморие, като споменах и Варна, даже ако не ме лъже паметта два пъти го казах. Е, знам, ще си го преместят, но просто да не дават квалификации, какъв бил оня и какъв тоя, още повече за капитани на самолети и кораби, чакай и аз, да си го преместя. :laughm:

PETAR_YANKOV
Регистриран: чет мар 27, 2014 8:25 pm
Местоположение: в.з. Осеново, Варненско -302м.н.в./с.Левски - Варненско- 328м.н.в./гр.Варна, кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от PETAR_YANKOV » вт юли 11, 2023 6:52 pm

Симо👍

Потребителски аватар
lancelot

Мнение от lancelot » нед авг 06, 2023 3:42 pm

yavor_zhekov написа:
нед авг 06, 2023 3:38 pm
lancelot написа:
нед авг 06, 2023 3:32 pm
Прогнозата на нимх за 27 тук днес беше голямо изхърляне, то в Бъкстон и 24 не може да стане.
При мен макса е 24.7, сега е 24.6, предимно облачно. Най-много до 25 да докара в центъра, но не се знае, може и да няма този шанс.
Температура във височина е достатъчна да стане 27-28, въпросът е, че има облаци и не може да изпече по-продължително.
Ами ЕС си даваше доста точно за днес облаци сутрин, после за кратко слънце и после облаци по обяд и повече облаци следобед, чак намаляване на облачността вечер и то след залез. На фона и на валежите в полето можеше да се коригират НИМХ сутринта на 24-25 градуса, което нямаше да е далеч от истината, не че е някаква драма, просто преди малко ми попадна прогнозата им за днес от цели 27. :grin1:

gugun4u
Регистриран: ср апр 30, 2014 1:18 pm

Мнение от gugun4u » вт сеп 05, 2023 11:05 am

Вече можем да отчетем пореден доста сериозен провал за ГФС. До последния ден на август прогнозираше турбо жега за периода 4-8-9 сепмптември. ЕМ да ама точно обратното. Доста хора се и подлъгаха по него в очакванията си.
ЕС също не бе напълно точен, но при него разминаванията от към средните стойности на ансамбъла преди 4-5 дни са с 2-3 градуса на 850 и подценените количества дъжд, но като цяло прогнозата и реалността доста се доближават.

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: вт юли 03, 2012 10:05 am
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » нед ное 19, 2023 6:55 pm

В крайна сметка имаше валежи от сняг в ЮИБ, така че тук е момента да отдадем заслуженото на НИМХ, понеже помня, че бяха осмивани тук за тази си прогноза, е, този път познаха. :lol: :thumbup: За мен обаче остава пълна загадка липсата на червен код за Варна и Добрич за вятър? Не знам какво трябва да се случи, сгради ли да падат, че да бъде обявен такъв, или може би да има много жертви? :dontknow: :? :?
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm

Мнение от nikolai kamburov » нед ное 19, 2023 9:52 pm

Би трябвало червен код да се издава за доста опасно време, хората да не излизат, а властите да се подготвят. Такива обаче наистина не се дават.
Червени кодове слагат не рядко за Смолян, когато се очаква силно валежен циклон. И в повечето случаи дори не е за оранжев такъв.
Но…система. И тези БГАлърт нали уж тестват системата си. Тя не е ли насочена към точно такива опасни явления? Да бяха пуснали един смс, че във вечерните часове се очаква силна буря…
Всичко е един цирк.
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: вт юли 03, 2012 10:05 am
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » нед ное 19, 2023 10:06 pm

Именно, червеният код е именно за такива много опасни ситуации. Тази обстановка беше кажи-речи ясна няколко дена преди това дори и тук коментирахме. Да, няма да е окей, ако се слагат червени кодове като в Сърбия или както метео балканс за щяло и нещяло, ама и никога да не се дават такива или само по заучен метод, както казваш за южните Родопи, пак не е адекватно.

Помня, че при обстановката в Царево пак имаше индикации предните дни за много валеж, не какъвто падна, но все пак за червен код, но такъв имаше пред свършен факт, сега и това дори не се случи. :dontknow:

Наистина не разбирам логиката на това, все пак мисля има някакви критерии за обявяването на кодове, а някак си си мисля, че за снощи от всички възможни метеорологични модели крещеше нуждата за червени кодове. В същото време предходния ден имаше жълти кодове в СЗБ за дъжд, където почти нищо не валя.

Ясно, че АЛАДИН е един много скапан модел, но пък ако си профисионалист, както претендират от там, че са такива, може би е добре да "хвърлят едно око" и на други основни модели и на база на всичката събрана информация, опита и личните познания на изготвящия прогноза да може да се синтезира най-точната информация, а не да се папагалства по един доста съмнителен модел. :thumbdn:

Да, може би ако тази буря се беше случила в София, от всички посоки щеше да канти аларма и 100% щеше да има червен код, поне така си мисля. Варна е леш целия град в момента. :thumbdn:
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София,Младост-1, н.в 603м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » нед ное 19, 2023 10:18 pm

В добавка на написаното от Гошо, нека пак да споменем, че НИМХ дори не проявиха доблест да се коригират в джижение, било то в последния възможен момент. Както при Царево, така и снощи. :thumbdn:

И при двете обстановки имаше загуба на човешки животи.

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm

Мнение от nikolai kamburov » пон ное 20, 2023 2:30 pm

И много материални щети…
Вероятно от НИМХ дори не осъзнават …
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

wilkosz
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » пон ное 20, 2023 3:21 pm

Това, че НИМХ не познаха, че в източна България ще има 50-90 литра валежи, може да бъде извинено. Но не и това, че въпреки че никой модел не даваше почти никакви валежи за СЗ България, те твърдяха, че ще вали 20-30 литра там.
Освен това Анастасия Стойчева уверено твърдеше, че в София ще се образува снежна покривка. Още тогава знаех, няма как да се образува и се чудех на това изказване. И това не може да бъде извинено.
Те твърдяха, че ще продължи да вали и в неделя и че валежите едва в понеделник ще спрат. По модели беше ясно, че още сутринта в неделя и в източна България ще са спрели, и така и беше.
Така че поредната много слаба прогноза на професионалистите от НИМХ. :roll:
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Отговори

Върни се в “Прогнози за времето”