ИКОНОМИКА, ФИНАНСИ, БИЗНЕС (разни) (2021-...)

...

Модератор: Weatherman

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон фев 05, 2024 12:45 pm

Съвсем реални са. Някой горе се изряза "хората имат пари" и отчасти е вярно, но с един нюанс. Хората имат повече пари от преди 20-ина години, но тези пари са много по-евтини от тогава. И ако сиренето и пилешкото са около 3-4 пъти по-скъпи от преди 20 години, за наемите не съм съвсем сигурен, коефициентът може би е по-малък. Разсъждавам на празен ход в момента, без да знам дали наистина е така.
Но все пак и преди 15 години не мисля, че наемите за тристаен бяха под 800-1000 лева. :dontknow: 500 със сигурност не бяха, ако приложим "пилешкия атрактор" :grin1:

misacho
Мнения: 8664
Регистриран: вт ное 09, 2010 9:09 am
Местоположение: Сливен,с.Дъбовица,Бургас

Мнение от misacho » пон фев 05, 2024 12:47 pm

Трябва да си луд да даваш такива пари за наем, а не да теглиш кредит и да си купиш нещо. Който ги има тези пари да ги дава, има поне още толкова, че и отгоре като заплата на месец. :grin1: :dontknow:

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон фев 05, 2024 1:03 pm

Да, Мисачо, моята логика е същата. Нещо повече, аз навремето с един вече изплатен заем си напазарувах 50-ина декара земя и лозя. Можех и повече, но заедно с тия, които вече имах, щях да ида в трицифрени количества, а не ми се занимава с тях лично, изкушението е голямо.

Отговорът на въпроса ти е в това, че някои хора изпитват едва ли не суеверен страх от това да теглят кредити. Тъй им е бил казвал дедА им(СЗ говор). И дедА им е прав, ако имаме една нормална монетарна икономика с ЛП на кредита над или пази Боже много над тоя на инфлацията.
В днешни условия, обаче, на квази-кейнсианска икономика, дори няколкото години почти нулева инфлация рано или късно излиза през носа, Справка - последните няколко години, когато по групи стоки е и над 50 на сто общо, а по други - и над 60-70. Тъй че ако си теглил кредит на някаква нормална ставка (до 6-7 на сто), за 5 леко пред и пост-ковидни години инфлацията го е редуцирала с поне една трета - съвсем грубо.
А една галопираща направо те прави цар :grin1:
Лично аз имам два крайни примера от близките си. Прадядо ми през 30-те е теглил кредит, не знам при какви условия, за да построи къща. Въпреки 9 септември, го е плащал почти до седемдесетте години. Нямам идея наистина на какви условия, допускам, че все пак след 50-те и паричната реформа при Червенков не е (или е - засяйкох този страхотен човек само до 12-годишната си възраст и такива въпроси не са ме вълнували.....). Къщата остана, хубава, 2 по 100 квадрата, солидна работа. Но какво му е било - не знам, Тогава парите са били доста по-трудни за изработване...
Втората крайност: заемът "за 30 години" през 90-а на родителите ми, остатъкът от него майка ми е изплатила при Виденов с... една заплата. :laughm:
Тъй че... от до има разлика. Затова и едното ми образование, което завърших, е икономика, макар че имаше поне 2-3 по-интересни за мен хобита/поприща. след физиката. То не е и нужно човек да има тапия, достатъчно е 1 да чете 2 да мисли 3 да диверсифицира 4 да не прави глупости (бързи кредити, рисковани вложения - пирамиди етц. в т ч спокойно слагам и биткойните :grin1: )

gugun4u
Мнения: 2245
Регистриран: ср апр 30, 2014 1:18 pm
Местоположение: Sofia, Suha Reka / Haskovo

Мнение от gugun4u » пет фев 09, 2024 11:12 am

Една от причините за нереалните спрямо доходите цени на имотите е, че:
1. Лихвите по депозитите са 0 и няма абсолютно никакъв смисъл да държиш кеш (предвид и инфлацията)
2. Такава ни е данъчната политика, че за собствениците на малки до средни фирми, които са на печабла, е много по - изгодно в края на годината да напазаруват няколко имота и да ги пишат като разход за фирмата от колкото да платят данък печалба - Това се случва вече от няколко години.
3. Ниската инвестиционна култура в България и мисленето, че имаш ли свободни пари, то те непременно трябва да се инвестират в имот и нищо друго.

4. Всичко това нямаше да е толкова проблемно, ако тези хора правеха нещо с имотите си - да ги дават под наем, да ги покупко-продават активно, и прочие. НО НЕ. Наемите са ниски в сравнение с цената на имота и цената да го обзаведеш. Напрактика няма начин да оправиш и обзаведеш дори двустаен апартамент за по - малко от 50-60К, а наема му е 800-1000 лева. Дори при адекватно ползване от наемателите след 7-10 години ще е за ремонт отново, поне на половината от тази стойност, и то ако не случиш на наематели, които ще го унищожат, а законите и правосъдието в България са такива, че почти няма начин да ги осъдиш - тоест духаш. В същото време ако продадеш по - малко от 3 години от момента, в който си го купил, дължиш сериозен данък върху печалбата от действието + ако си фирма, ще ти надуе допълнитлно "приходната част"

Сега, имаме точка едно, две и три, които водят до купуване на имоти без реална нужда и 4. - при, която имотите седят заключени и напрактика все едно не съществуват, заради, което цените пък ръстат, защото хем има повече апартаменти от нужното, хем ги няма, а търсенето на нови вдига цените.

Има обаче много сериозен проблем в цялата работа. В момента, в който на част от хората пазарували бетон на тон им потрябват пари, защото и 100 апартамента да има фирмата ти, не ги ли ползваш по някакъв начин, ти тези пари не ги виждаш, пък ако фирмата ти е на захуба заради стагнацията в запдна Европа, една такава продажба няма да ти прецака тънката схема... Та, в момента, в който някаква част от тези хора решат да изкарат апартаментите на пазара, то същият ще се наводни. Наводни ли се, знаем какво става - верижна реакция. Цените започват да падат, повечето от останалите напазарували също ще изкарат имотите за продан, за да вземат пари преди да са се сринали цените и ще настъпи една много интересна спирала, която вече сме виждали. Въпросът е не ДАЛИ, а КОГА.

P.S. Специално за тези, които казват, виж каква е инфлацията, балон няма, само ще споделя, че съседният на моя апартамент със същата квадратура се продава на три пъти по - висока цена, от колкото аз взех моя преди 8 години. За 8 години инфлацията НЕ Е 300%
P.S.2. Тези, които пазаруват, защото им трябва жилище, до някъде мога да ги разбера, но до някъде не. Повечето нормални хора им трябва кредит за да вземат жилище почти без значение в кой икономически етап се случва това. Само, че ако сте 2 - ма човека със сравнително балансирани доходи - ок. Или поне доходи на партньора, които да могат сами да покриват вноската по кредита и някакви много базисни нужди. И да паднат цените, живееш в това жилище така или иначе, не гледаш цените и изплащаш.
Добре, но ако сте един човек с високи доходи вкъщо, примерно някой от IT Сектора, инженер, добър лекар, каквато и да е друга професия, където си стигнал до добър доход, но другия партньор няма това щастие и работи за 2-3К, как и защо точно теглиш кредит от 300-400К лева?
Никой не мисли, че за периода на този кредит има шанс да стане катаклизъм в икономиката, да счупиш крак, ръка, нещо друго, да трябва да си в по - дълъг болничен, да има криза в сектора ти. Сега много хора се надяват IT сектора да потъне защото са кухи, бездарни и завистливи, ок, той няма да потъне, но ще мине през накаква турболенция факт. Какво правиш, по време на такъв период, ако си сам или заплатата на партньора ти не стига само за кредита, а камоли за храна? Познавам не малко хора, които са поели този риск, нямат пари и за 2 месеца живот в банката и казват ... абе много си черноглед, нищо няма да стане. Да, може и да не стане... ама ако стане?

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69437
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон фев 12, 2024 8:41 pm

"Броят на ипотечните кредите е достигнал 200 000"
Георги Заманов: Плавно вдигане на лихвите по ипотечните кредити през 2024 г.
"8% от домакинствата в България имат задължение към банка"
12.02.24 в 14:08
Плавно вдигане на лихваите по ипотечните кредити - в рамките на 0,25 - 0,5 процента.
Тази прогноза за 2024 година направи пред БНР Георги Заманов, главен изпълнителен директор на една от големите банки в България, член на УС на Асоциацията на банките.


:hmm:
Нещо в данните на този пич (с явен конфликт на интереси в случая :) ) не е както трябва, но не успях да разбера точно какво, слушайки го днес :dontknow: ...

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон фев 12, 2024 11:19 pm

Чистопородният Блумберг: Бюджетният дефицит на УСА за първата третина на финансовата година е 16 на сто. :buble:

https://www.bloomberg.com/news/articles ... iscal-year

nikolson
Мнения: 39
Регистриран: ср яну 10, 2024 9:53 pm

Мнение от nikolson » нед фев 18, 2024 2:58 pm

За парите и цените преди и след

За първи път чета сравнителен анализ от такъв род. Срещал съм откъслечни факти, но не и систематизирано така.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 9660
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » нед фев 18, 2024 4:16 pm

Интересен анализ.
Накрая ей това е най-важния извод , ако данните са коректни и може да се вярва
https://www.reduta.bg/wp-content/upload ... 02/8-4.jpg - покупателната способност.

weather_master
Мнения: 17077
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » нед фев 18, 2024 10:34 pm

И някой като ми каже че по комунизма било по-добре... Такива с правата лопата трябва да се гонят.
Иначе прави впечатление големият ръст при ерата на ГЕРБ. И това е по данни от средна заплата. Реално е още повече. И всичко това благодарение на първият кабинет на Борисов и политиката на Дянков. Историята ще го покаже, че това, което се случи с Промяната забатачи държавата. Ясно се вижда и се усеща застоя. Наистина жалко е колко много идиоти имаме в обществото и тук във форума. И гези идиоти и те гласуват. И тези идиоти много лесно се подреждат по елементарна пропаганда. Къде е Рашков сега? Какво стана с тази Хемус? Къде са милиардите откраднати? И защо сега пак няма пари като ПП са отговорни за хазната? Всичко беше долна пропаганда и лъжи и сега всички тези идиоти, които бяха по площадите са отговорни за застоя на държавата. Ето това са пропуснати години на разстеж. Но са съжаление не очаквам разкаяние от подобни хора. За тях те са си прави, но ще минат години и историята ще покаже истината.

Иначе реалният стандарт на живот в България е много по-висок от това което се декларира. Наскоро гледах интервю на някакъв мангал с 9 деца. Човекът е строителен работник - арматурист и куфраджия. Работил на две места и взимал по 3-4 бона от всяко. С помощите от държавата за 9-те му деца си докарвал близо 10 бона на месец доход. 100% този се осигурява на 933лв. Като него са стотици хиляди работещи.

Отговори

Върни се в “Икономика”