БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

...

Модератор: mmirro

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 44307
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » чет яну 04, 2024 10:30 pm

stratega написа:
чет яну 04, 2024 8:23 pm
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/80-g-ot- ... imki-video
80 г. от бомбардировката на Дупница: Десетки разрушени сгради и над 60 жертви (снимки/видео)
Над 60 жертви, повече от 50 ранени, разрушени 52 жилищни сгради, прекъснато е електричеството, водопроводната мрежа, Дупница замира - денят е 4 януари 1944 година. Около 13.00 часа на обяд дупничани преживяват ужасите на Втората световна война.

В този ден преди 80 години от авиобаза в град Бари Италия над 108 англо-американски самолета Б-17 излитат в посока България. Целта е столицата София. Поради гъста мъгла и невъзможност да открият набелязани обекти самолетите бомбардират съседни селища. 250-килограмови фугасни бомби са хвърлени над Босилеградско, Мездра, Враца, Искърския пролом...
И две снимки, изобразяващи зимните условия, тогава:

Изображение

Изображение
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет яну 04, 2024 11:54 pm

Руснаците са гадни изроди, факт.

каруцаря
Мнения: 4
Регистриран: ср дек 13, 2023 7:02 pm

Мнение от каруцаря » пет яну 05, 2024 12:28 am

Stringmeteo написа:
ср ное 01, 2023 1:22 pm
Посланикът на Турция у нас: Не разбирам защо българските ми приятели настояват да наричат себе си роби
01.11.2023
Посланик Айлин Секизкьок е попитана и дали "общата ни история прави отношенията между България и Турция по-трудни". "Знам, че този въпрос е много чувствителен, и съм се въздържала да говоря за това дълго време, защото си давам сметка, че този въпрос е табу за турския посланик. За мен е болезнено да да слушам и чета за "500 години пълен мрак", "Османско робство", "турци варвари" и пр., казва тя.
България е била най-развитата част на Османската империя. Вярно най-западналата от всички империи по онова време, но все пак най-богата провинция. Недвусмислен е факта, че България веднага след освобождението прави златни пари. БНБ влиза в Латинският монетарен съюз през 1880.Една година след създаването на институцията. От къде се е пръкнало това злато при едни роби винаги ми е стояло като някаква мистерия. :dontknow:

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет яну 05, 2024 3:42 pm

Аха. Само дето от 3 милиона през 13 век (колкото англичаните), 5 века по-късно сме толкова или по-малко. А англичаните - ....
Въобще, умнокрасивитетът напоследък много пласира тая теза : ) А шизоидите, начело с Дървосекача в коментарите, са над 50 на сто от коментиращите. Добре, че успях да поизгоня тоя нагъл кукумицин от тия на ДИРа. :grin1:
Колкото до конкретната дума.... разбира се, че е глупава.

nikolson
Мнения: 39
Регистриран: ср яну 10, 2024 9:53 pm

Мнение от nikolson » чет яну 11, 2024 6:08 pm

Горното не е вярно. Не сме били 3 млн. в края на XIV век, не сме три милиона през XIX век. Но, да, демографското развитие е по-бавно.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69437
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон яну 22, 2024 8:25 pm


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69437
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт яну 30, 2024 12:51 pm


nikolson
Мнения: 39
Регистриран: ср яну 10, 2024 9:53 pm

Мнение от nikolson » чет фев 08, 2024 10:13 pm

Защо и как България влиза в Тристранния пакт:
позив БКП.jpeg
позив БКП.jpeg (75.61 KБ) Видяна 104 пъти
Документ от разпит на Антон Танев Гошев, известен като Антон Югов:
https://policefiles.archives.bg/dosieta ... 5-23-28-57
Долу на стр.3 четем:
"Съдържанието на лозунга е следния: Искаме военен съюз със СССР, смърт на англо-френския капитализъм, искаме общ фронт със социална, прогресивна и героична Германия"
#MAKAKTAKA

nikolson
Мнения: 39
Регистриран: ср яну 10, 2024 9:53 pm

Мнение от nikolson » пет фев 09, 2024 11:32 am

Да продължим с малко архиви:
============================


Москва, 18 ноември 1940 г
Допълнение към разговора (между Молотов и Рибентроп)

Проект на споразумение

Споразумение между силите на Тристранния пакт - Германия, Италия и Япония, от една страна, и Съветския съюз, от друга.

Правителствата на силите от Тристранния пакт - Германия, Италия и Япония, от една страна, правителството на СССР, от друга страна,

Мотивирани от желанието да установят, в полза на всички засегнати народи, нов ред в техните естествени сфери на влияние в Европа, Азия и Африка и да създадат здрава и трайна основа за техните общи усилия в тази посока, се споразумяха както следва:член 1

В Тристранния пакт, сключен в Берлин на 27 септември 1940 г., Германия, Италия и Япония се споразумяват с всички възможни средства да се противопоставят на превръщането на войната в световен конфликт и да си сътрудничат съвместно за бързото възстановяване на мира в целия свят. Те изразяват готовност да разширят сътрудничеството си с народите на други страни, които се стремят към постигането на същата цел. Съветският съюз декларира, че одобрява целите на силите на Тристранния пакт и от своя страна се съгласява да следва същата политическа линия като силите на Тристранния пакт.член 2

Германия, Италия и Япония и Съветският съюз се задължават взаимно да зачитат естествените сфери на влияние. Тъй като тези сфери на влияние влизат в контакт помежду си, Силите постоянно ще се консултират помежду си относно стъпките, които трябва да бъдат предприети за разрешаване на възникнали проблеми.

Германия, Италия и Япония от своя страна декларират, че признават съществуващите граници на Съветския съюз и ще ги спазват.член 3

Германия, Италия и Япония и Съветският съюз се задължават да не влизат в блокове от държави и да не подкрепят никакви международни блокове, насочени срещу една от четирите сили.

Четирите сили ще направят всичко възможно, за да си помогнат икономически, а също така ще допълнят и разширят съществуващите между тях споразумения.Член 4

Договорът влиза в сила от момента на подписването му и се сключва за срок от 10 години. Правителствата на четирите сили ще се консултират помежду си относно удължаването му преди изтичането на споразумението.

Съставен в четири оригинала на немски, италиански, японски и руски език.

Москва, 1940 г.
================

Ако мислите, че само Пактът Молотов-Рибентроп от 1939 година има таен протокол, не сте прави. Към горния доковор също има:

Таен протокол №1

Във връзка с подписването днес на сключеното между тях споразумение, представителите на Германия, Италия и Япония и Съветския съюз заявяват следното:

1) Германия декларира, че без да се вземат предвид териториалните промени, които ще настъпят в Европа след сключването на мира, основните й териториални интереси са в Централна Африка.

2) Италия заявява, че без да се вземат предвид териториалните промени, които ще настъпят в Европа след сключването на мира, нейните основни териториални интереси са в Северна и Североизточна Африка.

3) Япония заявява, че нейните основни териториални интереси са в региона на Източна Азия на юг от Японската империя.

4) Съветският съюз декларира, че основните му териториални интереси са на юг от територията на Съветския съюз към Индийския океан.

Четирите сили декларират, че като си запазват правото да регулират някои несъществени въпроси, взаимно ще зачитат териториалните интереси на другата и няма да създават пречки за тяхното изпълнение.

Москва, 1940
=================

Таен протокол № 2
към споразумението, сключено между Германия, Италия и Съветския съюз

По повод подписването днес на Споразумението между Германия, Италия, Япония и Съветския съюз, представителите на Германия, Италия и Съветския съюз заявяват следното:

1) Германия, Италия и Съветският съюз са на мнение, че е в техен общ интерес да освободят Турция от нейните международни задължения и постепенно да я въвлекат в политическо сътрудничество с тях. Те декларират, че ще преследват тази цел чрез тесни консултации в съответствие с общ план за действие, който ще бъде определен в бъдеще.

2) Германия, Италия и Съветският съюз декларират съгласието си да сключат многостранен договор с Турция, в който трите сили признават съществуващите граници на Турция.

3) Германия, Италия и Съветският съюз ще работят заедно, за да заменят настоящата Конвенция за пролива Монтрьо с нова конвенция. Съгласно тази конвенция Съветският съюз ще получи неограничено право на преминаване през Проливите по всяко време за своя флот, докато всички други сили, с изключение на черноморските сили, както и Германия и Италия, по принцип ще се откажат от правото за преминаване през Проливите за техните военни кораби. По принцип търговските кораби, разбира се, ще имат право на свободно преминаване през Проливите.Москва, 1940 г

alfa
Мнения: 774
Регистриран: чет мар 10, 2011 10:31 am
Местоположение: Sofia

Мнение от alfa » пет фев 09, 2024 11:40 am

Член 4 - ...и се сключва за срок от 10 години...
Всеки си е правил сметката да го наруши.

nikolson
Мнения: 39
Регистриран: ср яну 10, 2024 9:53 pm

Мнение от nikolson » съб фев 10, 2024 7:17 pm

Из дневника на Стефан Стамболов:


От 6-ий декем. 1886 г.
Никулден! На тоя голям за българете праздник почвам третята книга от моите бележки; и без да ща, въображението ми неволно ма тегли да погледна назад 10-12 години и да си спомня за как съм минавал тоя праздник било между селенете, като съм им проповядвал словото Божие за възражданието на Бълг. царство и съм ги събирал и кълнал под байрака на нашата свобода и независимост, било между нашите емигранти в Влашката земя, дето сме замишлявали и крояли плановете за освобождението на Отечеството ни от турското иго, без да са допитваме и да вземаме ум от разни аксаковци, катковци и хитровци, без да бъдем в нищо подпомогнати от нашите богаташи станали тоже Влашки чокои. В Гюргево, събрани в така наречената бълг. казарма, дето са храняхме с боб по преимущество, защото хляба беше по-скъп от боба, ние скроихме плана за възстанието на 1876 година. Там са избраха и назначиха апостолите и организаторите, които направиха възстанието и които може да са каже развързаха ръцете на Россия и й дадоха възможност да са намеси в нашите дела, да ни помогне и освободи, но същевременно да си възстанови военната чест, да си отнеме назад взетата от нея Бессарабия, да вземе Карс и Батум, да разпокъса на части турската империя и да я намали, а с това да улесни и упрости пътя си към Цариград, за да забие на Св. София осмоконечния кръст. Какви хора бяхме тогава ние, които разклатихме и подкопахме цялата турска империя? Няколко горещи и екзалтирани патриоти, силни с верата в своето право и свято дело, готови да умрат за идеята, която проповядваха, фанатици, които предпочитаха смъртта от позорното робство, и които пред нищо са не спираха, от нищо не са бояха само да са увенчае делото им със сполука. Идеята беше уздряла, времето дошло България да са освободи и малцината живи останали бълг. апостоли бидоха честити да видят плода на своите трудове, да видят мечтата си осъщественна! В борбата ни с турците за нас Россия беше свята; на нея ние гледахме с пълно и безпределно доверие, от нея ние чакахме да ни помогне и ни освободи и действително надеждите ни са оправдаха! Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичаните; защото те поддържаха страната на турците и високо проповядваха и викаха, че Россия не иде да освобождава християнете от турците, но иде да ги пороби и с време завладее и погълни. Кой българин вярваше тия немско-английски палаври? Кой не са отнасяше към тях с презрение и даже с отвращение като към подли и безчестни интриги? А между тем минаха са 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни. Днес много български дейци, които преди 10-12 години би загинали под русските знамена в една война с Германия, Австрия и Англия, не би помислили да идат на руссите да им помагат и даже желали би руссите да бъдат надвити и победени, за да може България свободно да въздъхне и да са укрепи вътрешно и вънкашно като държава. Едно време турците душаха бълг. свобода и народност, днес същото дело искат да извършват нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург. Едно време ние са борехме и пазихме от турците, днес същото правиме с руссите. О, как са измениха работите: не е чудно, че са измениха и симпатиите на българете. Послушни до вчера на руссите, ние днес са боиме от тях като от огъня и чумата. Горделиви със силата, могъществото, величието и приятелството на Россия, ние днес са боиме от това могущество, бягаме от приятелството и, както агнето бяга да се не среща с вълка. Като разбрахме, че Россия иска да унищожи царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние са сепнахме, събрахме силите си и са почна между Руссия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между освободителите, днес превърнати в грабители, и освободените, между малкия и слабия Давид и исполина Голиата. Тая борба с жив интерес, с трепет в сърдцето, с искренни симпатии към българете и заслужена ненавист към Россия, следеше и следи всичкия образован свет, всичките велики и малки сили. И ясно е за всекиго, че всички желаят да одържат победа българете над руссите, безмерно малкия и слабия над безмерно големия и силния. С едно постоянство, което учуди всичкия свят, с една неучаквана вещина и с една примерна ревност и бдителност, с една предвидливост и съобразителност българете унищожиха всичките руски интриги, разкъсаха всичките им примки и прескочиха всичките трапове, които им беха приготвили „освободителите". Интригата и подкупът, заплашванията и заканванията не подействуваха, изкуственно приготвените бунтове умряха преди да се родят, обещанията и надеждите много малко души прилъгаха, нотите останаха мъртва буква и обаянието на името на белия цар не може да умае и плени като една българска политическа патка. След големите и ненаситни желания и надежди, след верата в могъществото на царското име, дойде хладното и отрезвяващо разочарование, което показа на царския пратеник Каулбарса, че неговата миссия няма да сполучи и че българете няма да си продадат Царството за голи обещания, и само за да чуят едно царско „спасибо". Тогава са почна вече открита война. Руссите си дигнаха пандерите и заминаха из земята ни. Те със скрежет забавен и стиснати юмруци са заканват на българската свобода и народност и за да си отмъстят за несполуката и да унижат България, те чрез Турция ни предложиха за княз един продажен черкезин, един нарицало княз, един див кавказки деребей, като когато във времето на еничарете и даалийците в България е имало цели хиляди. В това са изля и въплоти русската безсилна злоба. Това беше помията, с която тя поиска да облее бълг. престол, за да го обезличи и опозори. Но и тука русската брадва удари у камък. И тук горчива несполука. Плашилото на окупацията испари са като тънка мъгла пред възходящето слънце, ужасните клипери, доведени деца да плашат, си отидоха по-живо но здраво, Каулбарса изкочи из комина, като някоя стара вещица, и с българската работа, която искаше сам царя да са занимава и да я решава, днес са занимава и я решава цяла Европа. Аз вярвам, че България ще излезе цяла и невредима от днешната криза, мене ми шепне някой таен глас, че скоро държавния ни кораб ще влезе в добро и безопасно пристанище и че покровителя на всичките моряци и кораби, бълг. светец Св. Никола ще пази нашия кораб посред разиграното и разбесняло житейско море. Да са не закачат с нас руссите, защото голямо зло има да им пати главата. Срещу делото на днешния Александър III ще работи сянката на баща му Александър II, и ако тоя Божи помазанник не си мени акъла, много ма е страх, че ще го стигне участа на дядо му Николая, вярвам ще са управдае още веднаж поговорката: който копае трап за другите, самичък в него пада. Да вярваме и са надяваме, че бълг. господ няма да остави България да пропадне...
Аз са заприказвах по-горе за стари и нови работи и в това, което до тука писах, исках да покажа, че в борбата ни с Россия правдата и правото е на наша страна, и че в България днес за днес може да бъде толкова гибелна за Россия колкото беше в 1876 година за Турция. Историята са повтаря и играе се същата всемирна комедия, само актйорите са изменяват. Днес фитила, с който може да са запали общоевропейската война е в ръцете на българите, в нашите ръце. Има хиляди поводи и средства да са запали оганя. Едно от най-простите и действителните е преизбирането на Батенберга за бъл. княз. Преизбери го, повикай го да дойде в София и да са настани в двореца, и руссите щът-нещът ще трябва да дойдат със сила да го изгонят. Значи ще стане нужда от русската окупация, срещу която ще бъде Австро-Венгрия. Руссия ще влезе н капана, който отколе и са гласи, и ще са почне общоевропейската война, в която по всека вероятност Россия ще бъде бита и разбита. За това нашите братушки, които надали са готови за една сериозна война, ще сторят много добре да си понамалят претенциите и ограничат апетитите, а така също да не бият котката в затворена стая, защото тя може да се хвърли на врага им и тогава не са знае що може да стане, или котката ще бъде прибита, или калугера удушен.

Отговори

Върни се в “Изкуство, култура. История”