НАЗАД/НАПРЕД КЪМ ПРИРОДАТА/СЕЛОТО - плюсове, минуси, съображения

Тази тема също е доста популярна и няма нужда от много обяснения, струва ми се.
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69437
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

НАЗАД/НАПРЕД КЪМ ПРИРОДАТА/СЕЛОТО - плюсове, минуси, съображения

Мнение от Stringmeteo » вт фев 21, 2023 11:56 am

Напред към природата! Все повече българи се връщат по родните места
Как изглежда животът в екообщност и защо става привлекателен за младите хора?
15.02.23 в 11:01
Как изглежда съвсем животът в екообщност? Далеч от урбанизирания живот – това е път, избиран от все повече млади хора, избрали да загърбят градския ритъм и да се завърнат към хармонията с природата и бавното живеене.

pallister
Мнения: 20
Регистриран: ср ное 16, 2022 8:36 pm

Мнение от pallister » ср фев 22, 2023 8:44 am

Stringmeteo написа:
вт фев 21, 2023 11:56 am
Напред към природата! Все повече българи се връщат по родните места
Как изглежда животът в екообщност и защо става привлекателен за младите хора?
15.02.23 в 11:01
Как изглежда съвсем животът в екообщност? Далеч от урбанизирания живот – това е път, избиран от все повече млади хора, избрали да загърбят градския ритъм и да се завърнат към хармонията с природата и бавното живеене.
Завръщането в селото от масовия млад човек - първо няма поминък, както бях писал по-рано, преживял съм го , може да стане, но първо трябва да се вземат земите от арендаторите, за да има някакъв доход- едно време хората без техника и препарати и торове са се издържали от това , второ - трябва някаква национална политика за насърчаване на това, а досега се правеше обратното с тези субсидии и зърнари, още повече програмите за млад фермер и развитие на селските райони от началото до момента е тотал корупция, и трето, продукцията която се произведе, да има някаква цена , без прекупвачи ,търгаши и т.н, всичко това е много трудно постижимо, по скоро по реалистично и привлекателно е работа в големия град и къща в близко село примерно до 20 км. Хем ще има някакъв паричен доход, хем ще има възможност да се живее на село в природата и най-малко с едно малко лично стопанство да се задоволяват 60 ,70 % от нуждите от хранителни продукти (вафли и шоколад,не може да произведем на село :) ), и малка зеленчукова градина, като по този начин даже и ще се храним по екологично, най малко и ще избегнем спекулата .Но всичко това е трябвало да има някаква приемственост и условия, не може току така да вземеш един 100 процента градски човек, който не е виждал прасе на живо, и да го пуснеш на село,не е придаден някакъв опит от близки, защото за мен само с райгараса и люлките не е истински живот сред природата.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср фев 22, 2023 10:34 am

Палистер го е написал достатъчно изчерпателно, нямам какво да добавя.
Т е има много какво да се добави, но няма смисъл.
Тъпите мафиотчета-антидържавници УБИХА лозарството в края на миналия и началото на тоя век с лобистките си закончета. Якото е, че реално съсипаха и повечето от самите клиенти на тияв лобистки закони, ака "частни изби", които в момента вегетират на границата и спонсорират невнятно дебилни сериали тип "вина" и там оня за избата на брега на Дунава (там НИКОГА не е имало и НЕ МОЖЕ да има лозарство).
Но това е частна тема. Главната е, че самото общество е консуматорско-умнокрасиво.

Всеки иска да копне с мотичката 2 домата и да си седне зад бюрото - не става. сЕди си зад бюрото и не се морИ.
Трябва смяна на парадигмата: връщане към истинските десни ценности, на първо място - уважението към труда и най-вече абсолютно пиедестална и недосегаема частна собственост. Ако мога дас гръмна крадеца на място в овощната си градина или зеленчукова, аз ЩЕ мога да се издържам с няколко декара интензивна култура. АКО елгеберастията поставя безсмисления живот на крадеца над собствеността, както е сега - нека спрем дотук. Не, никакво реално връщане, запазване, възстановяване няма да има по дефиниция.
Има и мнооого други почти нерешими проблеми, като евтиният внос заради високите дотации в Европа. Решението са солидни дотации и тук, но това е равнозначно на сто процента корупция- както сред вземащите решения за дотациите, така и сред самите мошеници "по програми". Дотук - два принципно неразрешими проблема.
Има и поне още един: самата законова база, отчасти припокриваща се с първия, но различна - по сектори. За зеленчуците не съм в час, но за лозята знам: АКо аз мога да си продавам виното от тези площи, ще изпипам такива 5 или 10 декара лозя (800-1000 килограма на декар), че спокойно ще се издържам с тези площи. Обаче! Не може) Законът не позволява. Изисквания - един куп, безсмислени и с цел да се хрантутят "наши хора" от всякакви институции. Затова - последният да затвори вратата (лозята - по памет - от един милион декара преди 30 години, сега са грубо между 100 и 200 хиляди, т е един порядък по-малко.
И докато при вината някакви смешници от т нар "бутикови изби" създават имитация на дейност (фантазиите ви са бедни какви боклуци пиете за десетки лева бутилката :laughm: ) при зеленчуците нещата са видими и зле - цените на доматите и краставиците са достатъчни за извод какво е положението.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср фев 22, 2023 10:41 am

Нека, обаче, да туря една лъжица мед в катрана. :buble:
Ако човек има някакъв друг доход, спокойно може да си завъди някакво малко стопанство, до половин-един декар, задължително да сложи 100-200 кв м оранжерия и да се подсигури в голяма степен с 1-2 култури, примерно домати и краставици.
Ако не попада пред погледа на държавните търтеи от всякакви институции (т е ако не продава, освен някакви символични излишъци, но всички излишъци домати, чушки и краставици подлежат на консервиране - никаква фира!).

Може и от 100-200 квадрата (ако искате, мога да ви кажа от кои стари сортове по райони можете за завъдите - лозя вече стават дори на североизток и в софийско!) лозе за собствени нужди да засадите: само след 3 години ще имате собствени сигнални количества вино, а след 5-7 ще берете в зависимост от сорта до 200 кила +- отлично винено грозде и да си правите по стотина литра вино, пред което "бутиковите" боклуци могат да ви дишат прахта!

Можете да завъдите и десетина кокошки, с автоматизирано хранене и поене (не е кой знае какво като пари, не е проблем!) което ще ви подсигури с яйца целогодишно практически, а ако обичате пилешко, с едно зареждане на инкубатора бройлери, след 21+ 50 дни ще имате 100-200 килограма отлично бройлерно месо, практически пак за цяла година.

С почистените, извинете, лайна, на кокошките можете да компостирате достатъчно естествена тор за оранжерията и няма да ви трябва (или почти, зависи) "купешка" тор за зеленчуците.
И т н и т н.
Аз повече от 15 години правя това, при това в непълен обем, но - заслужава си, вЕрвайте) (лозята са изключение, там е душата ми, но както казах, това е огромна, болезнена и безнадеждна като перспективи, тема).

4uk
Мнения: 2076
Регистриран: пет май 10, 2019 1:02 pm
Местоположение: Stara Zagora & с.Дълбоки
Контакти:

Мнение от 4uk » ср фев 22, 2023 11:54 am

Някои села си имат фейсбук-групи, които не знам защо не се използват за натурална размяна или търговия!? Може и с други платформи - вайбър,....!? Който си обработва двора, винаги има излишъци от нещо и нужда от друго, което може да взема от друг, ако има информация, че имат взаимнодопълващи се нужди и възможности. Например някой отгледал ранни домати и пише в селската платформа - "имам излишни домати, търся яйца..или картофи - може и отложено във времето". И така за каквото се сетите - мляко, плодове, зеленчуци, вино, пиле, домашен суджук. Така вместо да плащат скъпо за боклуци в магазина, ще пестят пари и ще имат мотивация да отглеждат повече неща, като разменна монета с другите - няма как всеки да отглежда по 20 вида зеленчуци и 10 вида плодове, не е рентабилно!?
P.S. Тази година ще сека едни череши и райски ябълки на село, защото са ми далеч над нуждите на семейството, ..че и на приятелите! :dontknow:

pallister
Мнения: 20
Регистриран: ср ное 16, 2022 8:36 pm

Мнение от pallister » ср фев 22, 2023 1:25 pm

Ами, Бисмарк е влязъл в детайлите, малко или много, и е засегнал темата с възможност за най - лесното и приложимо изпълнение на собственото производство...И малко встрани от темата, винаги съм се дразнил на гледането на домашни любимци, и не конкретно на тях, или на хората, които ги имат, (това са опитомени животни, които махат стреса от града), откакто се помня, подозирам ,че никой не проявява желание да изчисти примерно клетката на бройлерите , който отглежда за месо(от които ще има пилешко месо за цяла година),но акото и космите не е проблем в жилището.Темата , която обсъждаме е доста обширна тема, много субективна, напоследък и обективна.., но в крайна сметка е нищо повече от цена на труда...айде, изчислете парично, натурално, или както искате, какъв труд е всеки ден по 10 минутки да отделиш на (говоря в детайли):Всеки ден , при отглеждането на теле за месо, което е вързано в двора ви, имате точно , повтарям точно 10, 15 минути за обслужване( за бройлерите даже е по лесно, Бисмарк го каза).Храната му , се осигурява за 5 часа сумарно за годината(1 декар люцерна се коси за 1 час, ако имате косачка,даже 10 минути, пренос, сушене и готово.За твърдия фураж, дори и да си го купиш(болшинството взимат рента), пак ще го изхраниш..Изкарва се 90 кг чиста телешка кайма, която е несравнима като качество с нищо у нас на пазара...Още повече като се смеси със свинско , реално -С ТОЗИ ТРУД ДВАМА ЧОВЕКА се хранят добре с качествена храна(темата с качествената храна предлагана по магазините е доста обширна, не ми се захваща..) седем осем месеца! ....Примерите са безбройни, за тази тема , които са "За' напред към природата /селото, адмирации , че я засегнахте..Идеята на 4uk също е много добра, за момента гледам ,че се продават много консерви от месо и сладка, но натуралната размяна е колкото и стара и ограничена, е винаги подържана от мен, защото елиминират парите, което не е малко...

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср фев 22, 2023 7:59 pm

4uk написа:
ср фев 22, 2023 11:54 am
Някои села си имат фейсбук-групи, които не знам защо не се използват за натурална размяна или търговия!? Може и с други платформи - вайбър,....!? Който си обработва двора, винаги има излишъци от нещо и нужда от друго, което може да взема от друг, ако има информация, че имат взаимнодопълващи се нужди и възможности. Например някой отгледал ранни домати и пише в селската платформа - "имам излишни домати, търся яйца..или картофи - може и отложено във времето". И така за каквото се сетите - мляко, плодове, зеленчуци, вино, пиле, домашен суджук. Така вместо да плащат скъпо за боклуци в магазина, ще пестят пари и ще имат мотивация да отглеждат повече неща, като разменна монета с другите - няма как всеки да отглежда по 20 вида зеленчуци и 10 вида плодове, не е рентабилно!?
P.S. Тази година ще сека едни череши и райски ябълки на село, защото са ми далеч над нуждите на семейството, ..че и на приятелите! :dontknow:
Чук, ще ме извиняваш, ама това са глупости. 5 кила излишни домати? На кокошките - и те душа носят. 50? Отлично сгъстено пюре/лютивка, лютеница с малко чушки.
Селски групи, пфффффффффффффф

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » ср фев 22, 2023 8:07 pm

pallister написа:
ср фев 22, 2023 1:25 pm
Ами, Бисмарк е влязъл в детайлите, малко или много, и е засегнал темата с възможност за най - лесното и приложимо изпълнение на собственото производство...И малко встрани от темата, винаги съм се дразнил на гледането на домашни любимци, и не конкретно на тях, или на хората, които ги имат, (това са опитомени животни, които махат стреса от града), откакто се помня, подозирам ,че никой не проявява желание да изчисти примерно клетката на бройлерите , който отглежда за месо(от които ще има пилешко месо за цяла година),но акото и космите не е проблем в жилището.Темата , която обсъждаме е доста обширна тема, много субективна, напоследък и обективна.., но в крайна сметка е нищо повече от цена на труда...айде, изчислете парично, натурално, или както искате, какъв труд е всеки ден по 10 минутки да отделиш на (говоря в детайли):Всеки ден , при отглеждането на теле за месо, което е вързано в двора ви, имате точно , повтарям точно 10, 15 минути за обслужване( за бройлерите даже е по лесно, Бисмарк го каза).Храната му , се осигурява за 5 часа сумарно за годината(1 декар люцерна се коси за 1 час, ако имате косачка,даже 10 минути, пренос, сушене и готово.За твърдия фураж, дори и да си го купиш(болшинството взимат рента), пак ще го изхраниш..Изкарва се 90 кг чиста телешка кайма, която е несравнима като качество с нищо у нас на пазара...Още повече като се смеси със свинско , реално -С ТОЗИ ТРУД ДВАМА ЧОВЕКА се хранят добре с качествена храна(темата с качествената храна предлагана по магазините е доста обширна, не ми се захваща..) седем осем месеца! ....Примерите са безбройни, за тази тема , които са "За' напред към природата /селото, адмирации , че я засегнахте..Идеята на 4uk също е много добра, за момента гледам ,че се продават много консерви от месо и сладка, но натуралната размяна е колкото и стара и ограничена, е винаги подържана от мен, защото елиминират парите, което не е малко...
Тук нямам какво да добавя, това би трябвало да се сложи в нещо като тийзър на темата.
Освен за натуралната размяна. Тя е нещо хубаво, но при нея играе много силно психологията. И мнителността. "Абе, дали не се минах с тия 10 яйца срещу 2 кила домати (минал се е тоя с доматите, в нормална вселена не се е минал, нашата не е нормална).
Но мнителността е нелечима. Пример: Стринг, който е или поне беше един от най-аналитичните умове, които познавах, е убеден, че съм "платен от руснаците" само защото не харесвам западния неокомунизъм. Чист, изчистен пример за мнителност и последвала грешна интерпретация на критично мислене. :laughm:

А притежаващият стока едно често е склонен да надценява стойността и.
Давам пример от себе си: кило грозде и преди 15 години, и днес, струваше един лев номинално - т е реално е поевтиняло 5-6 пъти (то и преди 20 струваше толкова, грозде като от моя регион - лозарски от 5 хиляди години). Кило зеле преди 20 години беше 15 стотинки, сега е пак левче, слиза на 80 ст - на практика еквилибриум.
Ама знаете ли кога ще дам кило грозде за кило зеле? Никога. - на кокошките, на ракия или за тор.
Да ядат фекалии зелчарите. Без обяснения. :grin1:

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » съб мар 25, 2023 9:22 am

Да се върна към конкретика, макар че ми се струва, това е по-скоро за отделна тема. Конкретно в подобен форум, обаче, едва ли има чак толкова интерес/уващи се, така че накратко:
Понеделник стартирах 2 инкубатора с общо 80+ яйца.
Ще се излюпват няколко дни преди Великден. Идеята е на самия Великден да не съм тук: когато са излюпени, първите няколко дни ядат и отделят малко, освен ако не са бройлери, а тия не са. Една хранилка и една поилка ги подсигуряват. Разбира се, един комшия ще ги наглежда веднъж дневно, не е кой знае какво, реално без физическа намеса. Тия животинки се гледат сами, дори като бебета, ако им осигуриш условия (дълъг кашон, два направени отоплителя, споменатите храна и вода и - това е!). Постелята може да изкара и седмица, в началото наистина не я товарят с отпадъци - пак да натъртя - обикновените пилета! :grin1:

Какво имаме след между 6 месеца и година? Имаме 20-40 на сто пилета за готвене (много хубаво и крехко месо, макар в срв с бройлерите винаги му се вижда малко на човек! :| ), неизбежна фира, фирата е основно в късна есен (пилетата се броят наесен е една от малкото много точни поговорки!). Фирата силно се намалява с яко антибиотици и грижи, но както казах, аз имам друга филофофия: така действа и естествен отбор, а оцелелите през зимата следващата година са змейове! Та освен изядените пилета - петлета без видими качества, остават няколко петли и 30-40 на сто от първоначалната бройка кокошки. Кокошките още към Нова година стават доста тлъсти и в зависимост от породата можете да ги консумирате директно с някакво овкусяване - варене, печене, може да се влагат и в разнообразни ястия, ако човек има време.

Няма да се спирам на породи, защото един човек в моята ситуация не може да ги поддържа, това е просто съвсем неангажиращо реално странично хоби. Но все пак, януари отделям 3-4 (тая година са 5, но петата - снасяща зелени яйца е на път да се самоизгеноциди - ядат си яйцата, а на мен нито ми се занимава, нито имам време да вземам сериозни мерки - заминават във фризера - щом са решили така) групи с по 1-2 петела от породата плюс 1-2 кокошки за разнообразие (голи шии, помпони, гащи етц) и сега се залагат яйцата. Идеалният вариант е да се излюпят март-април, но се изисква присъствие заради студовете - да не изпадам в подробности: както знаете, аз съм в движение и няма как).

И накрая: резултата. Онзи ден заклах една (освен периодичното зареждане с по 1-2 на фризера) и я сготвих, по-точно половината от нея. На 2 години е, порода Австралорп. Това е една от най-ценните породи: снасят достатъчно и достатъчно големи яйца, а месото е доста добро, черно(тъмно), напомня на дивеч/фазан, без лоясалата структура на някои други породи.
В гювеч на фурна става такъв безумен мозък само със зелено (лук, чесън, лапад), че няма как да се опише.
А сам човек може да я яде 2-3 дни най-малко. За 4 членно семейство е идеална за 2-3 яденета.

Всъщност, ако момчето горе не се бе включило в тая тема, хич и нямаше да се навия да описвам тия неща, но и един да се осъзнае, че реалната качествена и чиста храна е на една ръка разстояние пред него, пак би било добре като резултат.
И една вметка: аз съм далеч от съвършенството като "сръчни ръце". Правя много неща, но има поне 30-40 на сто мъже извън града (ако включим в сметката ЕнфлоенцАри и протестАри, ставам най-добрия, но говорим на фона на нормални мъже, умеещи да ползват ръцете си) по-добри от мен в това да направят нещо от дърво, стомана с електрожен и т.н.- т е убеден съм, че мнозина не знаят колко лесно могат да правят тия неща.
Не говорим за кокошките, те са само една илюстрация.

ПС Обяснявам защо с кокошките не става - мисля, че в града е забранено да се гледат. Петлите са проблем. За мнозина, за мен и други - не са, но знаете ли като се разкукуригат 5 петлета как реагира градската женка? :laughm:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69437
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср авг 23, 2023 2:37 pm

Може ли връзката с природата да се превърне в движеща сила?
Климатека | 23 август 2023 в 10:27
Връзката с природата може да увеличи индивидуалното благополучие и да доведе до устойчиво поведение на социално ниво

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69437
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет яну 26, 2024 11:09 pm

Архитектура от естествени строителни материали: здравословна, комфортна и климатично неутрална жизнена среда
Климатека | 25 януари 2024
Използването на естествени строителни материали, които са традиционни, здравословни и екологични, е ключово за опазване на природата и смекчаване на климатичните промени

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 25707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » съб яну 27, 2024 12:41 am

Без да отварям линка, присъда: Комсомолщина.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69437
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед фев 11, 2024 10:38 pm

„Да хванеш гората”: От Ню Йорк и Калифорния до Паничище
11 февруари 2024 17:00
Историята на Павел, който обиколи Америка, но избра да стане хижар. Голяма част от живота му е минал в чужбина. Работи и се развива в Ню Йорк, Калифорния и Чикаго. Но коренът и планината го дърпат към родината.


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 69437
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Хр. Смирненски/Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт фев 20, 2024 2:26 pm

Това долу е мнооого добро :clap: :bowdown: , даже ще го пусна в още една тема :grin1: ...

„Да хванеш гората”: Невена и Кирил, които възродиха Ослен Криводол
18 февруари 2024 16:46
Фестивал, детски лагери и възстановяване на местното училище са само част от съвместните им проекти

Отговори

Върни се в “Как да живеем екологично”