Не знам, но даже и през 90-те (до около средата им), когато съм се пускал понякога за ден-два на север (или в района на Обзор-Шкорпиловци) в началото на септември, определено си беше бонус водата да е повече от 20-21℃, пряко сили 22℃, съвсем очевидно е (поне за мен), че тогава нещата бяха коренно различни ... Да, може би по-съществената промяна започна някъде към края на 90-те, от тогава насам май съм нацелвал и доста по-топла вода по това време, примерно поне 24℃, а в по-следващи години даже и повече ... А след това по някое време спрях да ходя през септември, макар че с годините времето ставаше все по-годно за море по него време, но все пак с голяма доза риск ... Ето, даже и през миналата година имаше наводнения долу-горе по него време, а тази година - май пак почти или направо съвсем ... Но да, даже и да има(ше) някакви изцепки в началото на септември, много често и преди времето се кротваше за някакъв период след това, така че, не знам ...
А, да, забравих да спомена една важна подробност - още от края на 90-те вече ходя основно на юг и впечатленията ми за края на сезона на север избледняха (все пак се е случвало да отида за поне ден, примерно в Шкорпиловци, на отиване или на връщане от на юг), така че може и да съм излъгал леко за бързото затопляне на водата (ако все пак е било основно на юг ) от тогава насам, ако говорим основно за водата на север ... Но то тези неща могат да се проверят и от архивите, поне за Варна и Бургас, а до някое време (2013) - и за Шабла и Ахтопол ...