КРАТКО ПОДОБРЕНИЕ»БУРИ/ПРЕВАЛЯВАНИЯ, ЗАСТУДЯВАНЕ/ХЛАДНО»БАВНО ЗАТОПЛЯНЕ, СУХО(без 25. на Зап.?) - 12-13-21-28.9.24 (Бг)

Фактически данни за времето в страната и света, интересни явления, текущи уеб-камери, препратки към информация в Интернет и медиите, отнасяща се за времето в момента.

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari, ASENOV

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 28 сеп 2024, 21:37

Брат ми днес е бил на плаж в Обзор и каза, че в никой момент не се е усещал грам студ. Обаче и по снимките, които ми изпрати, се вижда, че като цяло няма грам хора по плажа, каза, че имало значително повече само при хотелите (вероятно има предвид комплекса северно от Обзор) :dontknow: ...
wolfie написа:
28 сеп 2024, 20:24
Изобщо не са митове, това че не си бил роден, не значи, че е било кой знае колко отдавна :) На север си беше определено по-студено и едва ли не бяха ожалвани тези, почиващи на север от Варна, че трудно ще е при тях и плажните им дни няма да са много.
Не знам, но даже и през 90-те (до около средата им), когато съм се пускал понякога за ден-два на север (или в района на Обзор-Шкорпиловци) в началото на септември, определено си беше бонус водата да е повече от 20-21℃, пряко сили 22℃, съвсем очевидно е (поне за мен), че тогава нещата бяха коренно различни :dontknow: ... Да, може би по-съществената промяна започна някъде към края на 90-те, от тогава насам май съм нацелвал и доста по-топла вода по това време, примерно поне 24℃, а в по-следващи години даже и повече :hmm: ... А след това по някое време спрях да ходя през септември, макар че с годините времето ставаше все по-годно за море по него време, но все пак с голяма доза риск :laughm: ... Ето, даже и през миналата година имаше наводнения долу-горе по него време, а тази година - май пак почти или направо съвсем :laughm: ... Но да, даже и да има(ше) някакви изцепки в началото на септември, много често и преди времето се кротваше за някакъв период след това, така че, не знам :dontknow: ...

А, да, забравих да спомена една важна подробност - още от края на 90-те вече ходя основно на юг и впечатленията ми за края на сезона на север избледняха (все пак се е случвало да отида за поне ден, примерно в Шкорпиловци, на отиване или на връщане от на юг), така че може и да съм излъгал леко за бързото затопляне на водата (ако все пак е било основно на юг :hmm: ) от тогава насам, ако говорим основно за водата на север :dontknow: ... Но то тези неща могат да се проверят и от архивите, поне за Варна и Бургас, а до някое време (2013) - и за Шабла и Ахтопол :thumbup: ...

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 28 сеп 2024, 22:04

Само 29.2 макса за деня, още един едн исках да е така за да съм ОК в турнира, но не би. Бахъра подрани....

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 28 сеп 2024, 22:34

wolfie, митове са към днешна дата, защото поне откакто аз следя състоянието на морската вода по нашия бряг /поне от 2010-та някъде, а реално сигурно от началото на века/ такива разлики няма. Нито е вярно твърдението, че на юг плажният сезон продължава повече. Плажният сезон се прекъсва по едно и също време винаги откакто следя. Това е новата реалност. Някога може да е било както казваш, не го оспорвам, но е време да спрем да живеем в миналото и да се адаптираме към настоящето. :wink:

В Обзор няма хора още в началото на септември ако ще и 30 градуса с 26℃ вода да е пак никой няма да има. Все пак това е много малко градче с много обширен плаж, няма как местните да го запълнят, а курортисти почти няма през септември вече. У нас все още не е много популярно да се ходи на море през септември въпреки модерната реалност. То там много магазинчета затварят още преди 6-ти септември даже и до тази дата част от чадърите са премахнати вече.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Заключена

Върни се в “Фактически данни за времето”