Ами сигурно съм ги спрял, по едно време се ядосах доста на практиката неработещи (реално) камери да продължават да изпращат (безсмислени) картинки към сайта, все едно са пресни и текущи ...
Пуснах двете камери, но използвам случая пак да апелирам след такива сериозни промени (пускане след дъъълга НЕработа), ако някой вижда някакви аномалии около появата на картинките тук, да ме алармира. Е, само ако смята за полезно и важно съответните кртинки да се появяват (и архивират) на всички места тук де.
Използвам повода да информирам аудиторията (основно собствениците на камери), че периодично трия от архивите всичката баластра от камерите, основно:
1. Картинки от камери, изпращани за повече от 1 климатичен/синоптичен срок без никаква актуализация/промяна.
2. Картинки от камери, изпращани за повече от 1 климатичен/синоптичен срок със само минимална актуализация, например само на щампата с основните текущи методанни в ъгъла на картинката (основата на снимката е една и съща и НЕактуална).
3. "Черни" картинки, тоест картинки, съдържащи единствено напълно черни пиксели.
(4. Картинки от камери, насочени в посока без никаква метеоинформативност - това с голяма условност и като цяло преценявам случай за случай, но да се има предвид. )
Сори, но специално за случай 2 това също си е пълноправна загуба на дисково пространство и няма как да пазя такива картинки, независимо дали по същото време съответната станция е изпращала към сайта по другия канал и актуални данни, или не е.
И още нещо. От години не съм повдигал този въпрос, но апелирам всеки собственик на камера да прецени правилно възможностите на камерата си и доколко е необходимо и най-вече - смислено да се изпращат снимки от нея от по над 1 MB. Ако една камера по чисто оптически (или матрични, или софтуерни) причини не дава достатъчно ясно изображение, и 100 MB да се направи снимката, тя пак няма да е по-ясна, гарантирано. Обаче в последния случай ще се генерира доста боклук от похабена памет, което е доста излишно и вредно даже и за локалните компютри, между другото (за моите проблеми, свързани с това, деликатно ще си замълча ), защото така значително се увеличава вероятността за задръстване на RAM-а (и често блокиране на компютъра), за поява на проблеми и прекъсвания около ftp-трансфера и т.н. (По принцип не знам доколко има възможност да се избира локално размерът на изпращаните картинки, но предполагам, че все пак има някакъв контрол над това, най-малкото като настройки на самата камера. )
Край на изявлението ми.