"НАТУРАЛНИ" ПРОДУКТИ И ХРАНИ?
Модератор: mmirro
Втори (всъщност мн повече от втори ) Сравни размера на атом хлор (доказано премахва хлор) и този на микроплатмаса, колкото и микро да е. Дори теоретично разцепен до мономера на съотв пластмаса (да, друг път) - примерно винилхлороид (от поли ВЦ). За полиетилена не споменавам, етиленът ще си избяга сам , абе веселИ ме тая тема, признавам.
Да продължавам ли?
А, значи мъкни стъклени дамаджани и ги пълни от изворите в планината, за да не "ядеш пластмаса". Ако искаш го чети с или без иронията.
Колкото до чешмяната, пак да повторя: Софийската е страхотна, НО заради гадостите по водопровода се налага да я пре-хлорират (дезинфекцират), затова - ОК, аз в София си пия само от чешмата, но СЛЕД филтриране.
на село понякога също пия от чешмата, но след филтриране с Х-филтрите на А.фор, за твърда вода. Просто има 3-4 вида минерални, които ми харесват на вкус повече (от филтрираната видинска вода). Нве, от софийската - не, тя за мен е най-добра. Само Петроханската, но от един висок извор встрани по пътя за старата хижа, само тя е по-добра. Със сигурност има стотици други страхотни планински извори, просто не са ми на път.
ПС Минералните не зеленясват защото просто няма какво да зеленясва, ако излиза от 1000 метра дълбочина, тая вода не е била биологически активна от времето на Иван Александър. ОК, на Осман Пазвантоглу, в тия рамки. Не драскайте малоумия, от които не разбирате. (Стринг, последното не е към теб, ти не разбираш само от политика)
Да продължавам ли?
А, значи мъкни стъклени дамаджани и ги пълни от изворите в планината, за да не "ядеш пластмаса". Ако искаш го чети с или без иронията.
Колкото до чешмяната, пак да повторя: Софийската е страхотна, НО заради гадостите по водопровода се налага да я пре-хлорират (дезинфекцират), затова - ОК, аз в София си пия само от чешмата, но СЛЕД филтриране.
на село понякога също пия от чешмата, но след филтриране с Х-филтрите на А.фор, за твърда вода. Просто има 3-4 вида минерални, които ми харесват на вкус повече (от филтрираната видинска вода). Нве, от софийската - не, тя за мен е най-добра. Само Петроханската, но от един висок извор встрани по пътя за старата хижа, само тя е по-добра. Със сигурност има стотици други страхотни планински извори, просто не са ми на път.
ПС Минералните не зеленясват защото просто няма какво да зеленясва, ако излиза от 1000 метра дълбочина, тая вода не е била биологически активна от времето на Иван Александър. ОК, на Осман Пазвантоглу, в тия рамки. Не драскайте малоумия, от които не разбирате. (Стринг, последното не е към теб, ти не разбираш само от политика)
Аз от 2 години някъде ми писна да мъкна туби с минерална вода и минах на кана с филтър.8лв изкарва 2 месеца и съм доволен.Пречиства и маха гадния дъх на хлор и тръби.Тия филтри с въглена са мисля че половин микрон филтрация.Всичко можеш да пиеш ако се филтрира достатъчно финно.Тия в космическата станция си пият урината и потта от години... Само че там мисля че е чрез изпарители някакви.Може би вече да махаш примеси на ниво отделни молекули е сложно...нз тия пластмаси ако са на ниво нанометри...няма да ги филтрира тоя на каната или какъвто и да е механичен филтър, тряа нещо по-спешъл или обратна осмоза.
Джакузито си го филтрирам с хартиен 5 микрона....и като я налея в чаша и сравня с чешмяна изглеждат еднакво чисти.За къпане става идеална.А дето се вика може и да я пиеш , нищо че си си киснал краката и мъдете в нея
Покрай това си правих някакви експерименти с филтрации , най-финния хартиен филтър намерих 0.1 микрон - и си викам супер яко , ще си чистя водата перфектно.Да ама след 5 минути вече е запушен...не става.С 1 микрон изкарва 30 минути преди да почне да мъчи помпата и затова се върнах на 5 микрона - можеш да го ползваш 1 месец и пречистването е задоволително.
Джакузито си го филтрирам с хартиен 5 микрона....и като я налея в чаша и сравня с чешмяна изглеждат еднакво чисти.За къпане става идеална.А дето се вика може и да я пиеш , нищо че си си киснал краката и мъдете в нея
Покрай това си правих някакви експерименти с филтрации , най-финния хартиен филтър намерих 0.1 микрон - и си викам супер яко , ще си чистя водата перфектно.Да ама след 5 минути вече е запушен...не става.С 1 микрон изкарва 30 минути преди да почне да мъчи помпата и затова се върнах на 5 микрона - можеш да го ползваш 1 месец и пречистването е задоволително.
-
- Site Admin
- Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
- Контакти:
Козметиката между натуралното, реалното и научното
Как да избираме безопасни козметични продукти?
21.05.24
На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти.
В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката може да бъде едновременно работеща, натурална и основана на науката.
Как да избираме безопасни козметични продукти?
21.05.24
На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти.
В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката може да бъде едновременно работеща, натурална и основана на науката.
-
- Site Admin
- Контакти:
Пчелари и учени във Великобритания обединяват усилията си срещу подправения мед
06 авг. 2024
Лин Инграм е пчеларка от над 40 години и се придвижва без страх сред своите жужащи кошери в югозападната част на Англия. За нея опасността идва не от пчелите й, а от все по-усъвършенстваните измами с мед, предаде АФП.
06 авг. 2024
Лин Инграм е пчеларка от над 40 години и се придвижва без страх сред своите жужащи кошери в югозападната част на Англия. За нея опасността идва не от пчелите й, а от все по-усъвършенстваните измами с мед, предаде АФП.
-
- Site Admin
- Контакти:
Лобистка ли е новата наредба за храните?
Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината
26.08.24 в 10:03
Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС).
Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината
26.08.24 в 10:03
Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС).
Туй го видях чак сега, опита ли с новите филтърни топки (аквалун е едната марка, но вече има много). Нови нови, аз ги ползвам в пясъчния филтър (вместо пясък) на басейна вече 4 години едните, едва сега взех нов комплект. Горещо ти ги препоръчвам. Перат се и се слагат пак. Темата не е съвсем оффтоп. Вакт е, че аквафорите изчистват напълно "аромата" на хлор и дезинфектанти от чешмяната вода. Но да не се повтарям.SKYLINE написа: ↑07 май 2024, 14:56Аз от 2 години някъде ми писна да мъкна туби с минерална вода и минах на кана с филтър.8лв изкарва 2 месеца и съм доволен.Пречиства и маха гадния дъх на хлор и тръби.Тия филтри с въглена са мисля че половин микрон филтрация.Всичко можеш да пиеш ако се филтрира достатъчно финно.Тия в космическата станция си пият урината и потта от години... Само че там мисля че е чрез изпарители някакви.Може би вече да махаш примеси на ниво отделни молекули е сложно...нз тия пластмаси ако са на ниво нанометри...няма да ги филтрира тоя на каната или какъвто и да е механичен филтър, тряа нещо по-спешъл или обратна осмоза.
Не съм , но ще ги пробвам.Мерси
То покрай едно смешно джакузи 1.2 кубика , колко неща научих за налягане , воден стълб , дебити, дезинфекции , ПХ итн....може би над 500лв съм дал и аз за неща в началото , които се оказва , че не работят окей и купувам наново .Та едни топки , няма да пробвам Истината е че съм го отсвирил джакузито , сега лятото плажове и други кефове.Ама за мене най-якия сезон е есен-зима, тепърва ще се ползва пак.
То покрай едно смешно джакузи 1.2 кубика , колко неща научих за налягане , воден стълб , дебити, дезинфекции , ПХ итн....може би над 500лв съм дал и аз за неща в началото , които се оказва , че не работят окей и купувам наново .Та едни топки , няма да пробвам Истината е че съм го отсвирил джакузито , сега лятото плажове и други кефове.Ама за мене най-якия сезон е есен-зима, тепърва ще се ползва пак.
-
- Site Admin
- Контакти:
Михаил Михайлов, председател на Сдружение "Обединен български пчеларски съюз":
Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите
За 10 години регистрираните пчелари са намалели 3 пъти
17.09.24 в 07:12
До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда.
Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите
За 10 години регистрираните пчелари са намалели 3 пъти
17.09.24 в 07:12
До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда.
-
- Site Admin
- Контакти:
"За достъпна и качествена храна" иска санкции за некоректни производители на млечни продукти
24.09.24 в 08:07
Сдружение "За достъпна и качествена храна" настоява за законови промени, с които да се завишат санкциите за некоректни производители на млечни продукти, а при многократни нарушения - да се отнема правото им да произвеждат.
24.09.24 в 08:07
Сдружение "За достъпна и качествена храна" настоява за законови промени, с които да се завишат санкциите за некоректни производители на млечни продукти, а при многократни нарушения - да се отнема правото им да произвеждат.
...
Сдружението неколкократно оповестява скандални резултати от проверки на млечни продукти, като последните от тях показаха, че само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, а в обявено като биволско сирене няма и грам биволско мляко. Особена реакция от контролните институции не последва.
...
-
- Site Admin
- Контакти:
Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло
30.09.24 в 08:15
Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните.
30.09.24 в 08:15
Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните.