(Лични) СНИМКОВИ РЕПОРТАЖИ ОТ ПЪТУВАНИЯ
Модератор: Radoslav Petkov
Намирам се в село Мадара на 16 км източно от Шумен. Тръгвам по шосето вляво нагоре към Мадарския конник
След 2 км съм пред входа на комплекса
Отбивам се до хижа Мадарски конник, която е тук под шосето
Хижата е добре поддържана, работи заведение, от което се разкрива хубава гледка
Заплащам входна такса 7 лв и се изкачвам по стълбите нагоре
Отбивам се вляво при останките на Старобългарския култов комплекс
Връщам се на стълбите, които отвеждат право под конника
Мадарският конник е средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала
Тръгвам вдясно по алеята за пещерите
Първо е Голямата пещера
Следва Малката пещера
След пещерите е Сухия водопад. Мястото е частично заградено с предупреждение, че падат камъни
Под пещерите и водопада е подходът към Извора на нимфите
От извора през дънера тече слаба вода
Връщам се и започвам изкачване по стълбите към върха на платото
Следобеда е най-неподходящото време за тук. Скалите са напечени до 50С
Има и бая стръмни участъци
Въпреки жегата и други ентусиасти са тръгнали нагоре. Проливат пот и не се отказват
Гледките на запад са страхотни, но са в контражур срещу падащото слънце
Горе ме посреща приятна изненада - изведнъж задуха прохладен североизточен вятър
Над скалите е Мадарската крепост
Тръгвам на север по панорамната пътека над скалния ръб
Спускам се по римски път, прокаран през участък, където скалите отстъпват
Под мен е село Калугерица
На север са Каспичан и зад него Нови пазар
Нощувам в хотел Кирека, който е под скалите над Калугерица
На следващия ден слънцето изгрява доста рано. Мадара е още в сянка, но в далечината блестят Шумен и Платото
След 2 км съм пред входа на комплекса
Отбивам се до хижа Мадарски конник, която е тук под шосето
Хижата е добре поддържана, работи заведение, от което се разкрива хубава гледка
Заплащам входна такса 7 лв и се изкачвам по стълбите нагоре
Отбивам се вляво при останките на Старобългарския култов комплекс
Връщам се на стълбите, които отвеждат право под конника
Мадарският конник е средновековен барелеф, изсечен на отвесна скала
Тръгвам вдясно по алеята за пещерите
Първо е Голямата пещера
Следва Малката пещера
След пещерите е Сухия водопад. Мястото е частично заградено с предупреждение, че падат камъни
Под пещерите и водопада е подходът към Извора на нимфите
От извора през дънера тече слаба вода
Връщам се и започвам изкачване по стълбите към върха на платото
Следобеда е най-неподходящото време за тук. Скалите са напечени до 50С
Има и бая стръмни участъци
Въпреки жегата и други ентусиасти са тръгнали нагоре. Проливат пот и не се отказват
Гледките на запад са страхотни, но са в контражур срещу падащото слънце
Горе ме посреща приятна изненада - изведнъж задуха прохладен североизточен вятър
Над скалите е Мадарската крепост
Тръгвам на север по панорамната пътека над скалния ръб
Спускам се по римски път, прокаран през участък, където скалите отстъпват
Под мен е село Калугерица
На север са Каспичан и зад него Нови пазар
Нощувам в хотел Кирека, който е под скалите над Калугерица
На следващия ден слънцето изгрява доста рано. Мадара е още в сянка, но в далечината блестят Шумен и Платото
"Протестирайте колкото си искате - тоталитарна власт лесно не пада." ГЕРБ
Днес се качвахме на кратера на Везувий. Много яко, даже пуши на някои места
Утрото беше хладно, но в Неапол, и в Помпей си се затопли и си беше лятно. Неапол има +24 макс днес. Горе се стига с автобус от Помпей. Стига до 1000 м височина. Оттам се върви нагоре още около половин час, докато се стигне кратера на 1150 м. Гледките са уникални. От едната страна на длан целия Неапол и цялото крайбрежие. Заедно с островите Капри, Исихия. От другата кратера.
Сега вечерта е приятно, не се потиш, но и не е студено. +19. Утре ще е като днес. Лятото продължава.
Много евтино даже в Помпей. Пица маринара 3,50 в ресторант, голяма. Маргарита 4. Капучино 2 евро. Вчера малка минерална вода от магазинче в центъра на Неапол 1 евро . Днес топло парче пица от супермаркета до апартамента 1 евро. Тъкмо ги докараха топли. Големичко.
Нарове 1 кг 2,50 евро. Половин голям пъпеш 1,70 евро.
Железопътния транспорт е уникално добър и точен. Днес взехме влак от станцията до квартирата до Помпей без прекачване 1 час път струва само 3,30 евро билета. Влакът е на минутата точен и в двете посоки. А честотата е голяма за всякакви посоки на всеки 5 минути тръгва влак за някъде и как успяват все да са точни.
Мръсно е в Неапол и морето също е мръсно, плуват мръсни петна, а по плажа пръчки, ябълки, боклуци.
Стъпвам правя крачки на пешеходна пътека, те не спират въпреки това дава газ и минава пред краката ми. Днес в Помпей на пешеходните пътеки имаше полици, които следяха дали спират Спираха ти да видиш. Иначе поздравяват съседи, минувач дойде при нас да ни упътва пита къде отиваме и взе да ни обяснява възрастен италианец. В Германия никой не ти обръща внимание, всеки гледа само себе си. Тук са дружелюбни и са възпитани повече от българите. Мигранти почти не виждам. Няма. Малко черни има по центъра, има и бездомници и просяци и то италианци. Спят до метростанциите. Метрото е неугледно мизерно е, но влакчетата са модерни и чисти. Има няколко линии метро и три линии фуникульор до високите части на града, към градския транспорт. Транспортът е идеално уреден, инфраструктурата в много добра.
Ето снимки и видео от вулкана
https://www.facebook.com/share/p/3U4xuiXPvjdSR1Dt/
Утрото беше хладно, но в Неапол, и в Помпей си се затопли и си беше лятно. Неапол има +24 макс днес. Горе се стига с автобус от Помпей. Стига до 1000 м височина. Оттам се върви нагоре още около половин час, докато се стигне кратера на 1150 м. Гледките са уникални. От едната страна на длан целия Неапол и цялото крайбрежие. Заедно с островите Капри, Исихия. От другата кратера.
Сега вечерта е приятно, не се потиш, но и не е студено. +19. Утре ще е като днес. Лятото продължава.
Много евтино даже в Помпей. Пица маринара 3,50 в ресторант, голяма. Маргарита 4. Капучино 2 евро. Вчера малка минерална вода от магазинче в центъра на Неапол 1 евро . Днес топло парче пица от супермаркета до апартамента 1 евро. Тъкмо ги докараха топли. Големичко.
Нарове 1 кг 2,50 евро. Половин голям пъпеш 1,70 евро.
Железопътния транспорт е уникално добър и точен. Днес взехме влак от станцията до квартирата до Помпей без прекачване 1 час път струва само 3,30 евро билета. Влакът е на минутата точен и в двете посоки. А честотата е голяма за всякакви посоки на всеки 5 минути тръгва влак за някъде и как успяват все да са точни.
Мръсно е в Неапол и морето също е мръсно, плуват мръсни петна, а по плажа пръчки, ябълки, боклуци.
Стъпвам правя крачки на пешеходна пътека, те не спират въпреки това дава газ и минава пред краката ми. Днес в Помпей на пешеходните пътеки имаше полици, които следяха дали спират Спираха ти да видиш. Иначе поздравяват съседи, минувач дойде при нас да ни упътва пита къде отиваме и взе да ни обяснява възрастен италианец. В Германия никой не ти обръща внимание, всеки гледа само себе си. Тук са дружелюбни и са възпитани повече от българите. Мигранти почти не виждам. Няма. Малко черни има по центъра, има и бездомници и просяци и то италианци. Спят до метростанциите. Метрото е неугледно мизерно е, но влакчетата са модерни и чисти. Има няколко линии метро и три линии фуникульор до високите части на града, към градския транспорт. Транспортът е идеално уреден, инфраструктурата в много добра.
Ето снимки и видео от вулкана
https://www.facebook.com/share/p/3U4xuiXPvjdSR1Dt/
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“
Толкова хубав ден беше и днес в Неапол. Бяхме на остров Капри. Почти единственото място, което нищо не усеща от студената .
Водата е поне +23, плувах. И е изумрудена като в Адриатика.
Въздухът беше само +22, но и почти е щяло да има тропична на Капри. А на това слънце и цял ден в движение по баирите не се усещаше хлад. Само на лифта към връх Монте Соларо, който е най-висок на острова 589 м, духаше хлад.
Гледката отгоре е бижу! Това е почти колкото платото, а доста изкачване си беше.
Самото Капри е надценено. Туристическа лудница. Не можеш да се разминеш а не е нещо особено градчето. И е оскъпено. За мен природата беше важното и там тя е рай.
Водата е поне +23, плувах. И е изумрудена като в Адриатика.
Въздухът беше само +22, но и почти е щяло да има тропична на Капри. А на това слънце и цял ден в движение по баирите не се усещаше хлад. Само на лифта към връх Монте Соларо, който е най-висок на острова 589 м, духаше хлад.
Гледката отгоре е бижу! Това е почти колкото платото, а доста изкачване си беше.
Самото Капри е надценено. Туристическа лудница. Не можеш да се разминеш а не е нещо особено градчето. И е оскъпено. За мен природата беше важното и там тя е рай.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“
- gosho97
- Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
- Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/
И на Сицилия водата беше такава кристална и синя, направо си беше същата като тази по снимките ти.
Иначе наистина е много евтино из южна Италия, а и храната много повече ми хареса от тази в Рим например, където бях по-рано тази година и според мен не е нищо особено.
Относно влаковете дори в Сицилия са на светлинни години от нашите, а стандарта е като нашия, че и по-нисък на хората цялостно. Мен лично ме кефи да пътувам с влак, не и в България, където влаковете са не мизерни, а гнусни направо и с дървеници и бълхи. Честотата е добра за по-големите населени места. Иначе гарите ми приличат на нашите в някаква степен, видях някои малки гари доста западнали като при нас, големите са ок. Обаче там няма бързи влакове, макс вдига до 130км/ч и то в малък участък, предимно се движи с около 90км/ч, но пък са много точни. Цените са изключително достъпни за всеки, евтини направо са и те, както всичко останало. В другата част на Италия знам, че има по-модерни и бързи влакове, но там не съм ползвал.
Иначе наистина е много евтино из южна Италия, а и храната много повече ми хареса от тази в Рим например, където бях по-рано тази година и според мен не е нищо особено.
Относно влаковете дори в Сицилия са на светлинни години от нашите, а стандарта е като нашия, че и по-нисък на хората цялостно. Мен лично ме кефи да пътувам с влак, не и в България, където влаковете са не мизерни, а гнусни направо и с дървеници и бълхи. Честотата е добра за по-големите населени места. Иначе гарите ми приличат на нашите в някаква степен, видях някои малки гари доста западнали като при нас, големите са ок. Обаче там няма бързи влакове, макс вдига до 130км/ч и то в малък участък, предимно се движи с около 90км/ч, но пък са много точни. Цените са изключително достъпни за всеки, евтини направо са и те, както всичко останало. В другата част на Италия знам, че има по-модерни и бързи влакове, но там не съм ползвал.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html
Влакът от Болоня до Неапол цепеше с 300 км/ч. Но не през цялото време. Голяма част от маршрута е само тунел.
Днес пътувах с интерсити от Неапол до Салерно. Навреме си беше и взе разстиянието само за 34 минути, пак поне 30% от маршрута е в тунел.
Има невзрачни гари и порутени сгради и в този район. За първи път виждам толкова порутени неща извън България.
В Салерно също има старинен център, но голяма част от сградите са олющени, висят пранета. Но има метро даже с 6 станции, а градът е само 134 000 жители. Италия на тема жп транспорт е много висока класа! Билетите за градския транспорт са още по-евтини 1,20 евро. На плажа от барче парче пица 2 евро.
Днес беше +23 и все така чуден слънчев ден.
Използвах го за плаж. Тук водата не е синя, пясъка е с ръждив цвят и водата изглежда дори по-малко синя от Черно море.
Четвъртък ще вали бая много и с гръмотевици.
Салерно не е особено туристически град, подценен е. Но е много привтен с променадата с палми, зад която директно започва старият град и с това, че има плаж с пясък. Палмите не са поддържани, сухите листа по стъблото не са ги кастрили от години В Хърватия навсякъде бяха старателно окастрени. Там е и в пъти по-скъпо и по-благоустроено. Пясъкът е по-кофти от българския, пепелив. И в Сплит е такъв. Освен това половината ширина се мокри от прилива всяка нощ, и в Испания е така. В това отношение българското море е в плюс с незабележимо малкия си прилив от 9 см. Не мокри плажа.
Днес пътувах с интерсити от Неапол до Салерно. Навреме си беше и взе разстиянието само за 34 минути, пак поне 30% от маршрута е в тунел.
Има невзрачни гари и порутени сгради и в този район. За първи път виждам толкова порутени неща извън България.
В Салерно също има старинен център, но голяма част от сградите са олющени, висят пранета. Но има метро даже с 6 станции, а градът е само 134 000 жители. Италия на тема жп транспорт е много висока класа! Билетите за градския транспорт са още по-евтини 1,20 евро. На плажа от барче парче пица 2 евро.
Днес беше +23 и все така чуден слънчев ден.
Използвах го за плаж. Тук водата не е синя, пясъка е с ръждив цвят и водата изглежда дори по-малко синя от Черно море.
Четвъртък ще вали бая много и с гръмотевици.
Салерно не е особено туристически град, подценен е. Но е много привтен с променадата с палми, зад която директно започва старият град и с това, че има плаж с пясък. Палмите не са поддържани, сухите листа по стъблото не са ги кастрили от години В Хърватия навсякъде бяха старателно окастрени. Там е и в пъти по-скъпо и по-благоустроено. Пясъкът е по-кофти от българския, пепелив. И в Сплит е такъв. Освен това половината ширина се мокри от прилива всяка нощ, и в Испания е така. В това отношение българското море е в плюс с незабележимо малкия си прилив от 9 см. Не мокри плажа.
- elenaRudolf
- Регистриран: 08 фев 2013, 21:35
Аз пътувах 2019 от Рим до Пескара през 'Апенина-планина', има доста култови гледки по пътя и като цяло е живописен маршрутът. Само имах проблем на гарата Термини със закупуването на билета (който май беше нещо около 12 евро), тъй-като само на машини се купуваха, но италианският ми е доста слаб (да не кажа че знам 10-15 думи) и добре, че беше 1 индиец (той тва си работеше неофициално), който срещу 2-3 евро на стотинки ми помогна да извадим билета.
Иначе Капри казват, че е курорт непрекъснато от 2000 години, винаги съм искал да отида.
Иначе Капри казват, че е курорт непрекъснато от 2000 години, винаги съм искал да отида.
"Миналото е минало, а в бъдещето духат бъдещите ветрове..." /японска поговорка/
- gosho97
- Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/
И сега има машини, но през сайта на trenitalia можеш да си купиш билет и онлайн, много по-удобно и бързо. После няма нужда нищо да чекираш само си влизаш във влака и веднага идват и ти сканират QR кода. Изключително удобно и добре измислено, може да си купиш и в последния момент билета и преди пътуването може да правиш каквито искаш промени. И аз съм с много добри впечатления от италианските железници.
В Испания обаче жп транспортът е още по-добър. Там и влаковете, и гарите ми хареса още повече, а и мрежата от бързи влакове на Испания е втората в света след тази на Китай и най-голямата в Европа. От Малага до Мадрид се стига за по-малко от 3ч, а разстоянието е що-годе като София-Варна да речем, тук такива разстояние се взимат по 8ч. От Малага до Барселона е около 6-7ч, това е огромно разстояние.
В Испания обаче жп транспортът е още по-добър. Там и влаковете, и гарите ми хареса още повече, а и мрежата от бързи влакове на Испания е втората в света след тази на Китай и най-голямата в Европа. От Малага до Мадрид се стига за по-малко от 3ч, а разстоянието е що-годе като София-Варна да речем, тук такива разстояние се взимат по 8ч. От Малага до Барселона е около 6-7ч, това е огромно разстояние.
-
- Регистриран: 03 яну 2007, 10:05
Да, абсолютно съм съгласен с горните мнение за жп-то. В Италия, като си купиш билет от машината, обаче трябва да го завериш на валидаторите, преди да се качиш във влака. Има ги по пероните, иначе могат да те глобят вътре във влака.
Гошо, в средата на ноември ще отида до Малага. Проблемът е, че е само за 4 дни. Знам, че си специалист за района, какво би препоръчал да видими за тия 4 дни, като най-вероятно ще вземем кола под наем (не обичам, предпочитам да ползвам влаковете, но за краткото време, май е най-добре с кола) и задължително ще отидем до Севиля?
Гошо, в средата на ноември ще отида до Малага. Проблемът е, че е само за 4 дни. Знам, че си специалист за района, какво би препоръчал да видими за тия 4 дни, като най-вероятно ще вземем кола под наем (не обичам, предпочитам да ползвам влаковете, но за краткото време, май е най-добре с кола) и задължително ще отидем до Севиля?
По 3 влака на всеки час има от Неапол за Салерно. Регионалните влакове струват 5,50 евро. Направо без пари. Интерсити е 9,50 евро, с такъв пътувах. А експресите са по 20 евро. Интерситито е по-бързо от експресите с 3 минути по тази отсечка. Но вагоните са по-стари. Нещо като новите стари Дойче бан, дето БДЖ ги купи.
Това за валидирането на билетите отпадна от септември. Вече важат само за влака, за който са купени и няма нужда да се валидират.
На автоматите за билети има избор на езици, има английски и немски и някакви други. Така че за мен няма проблем да си купувам билетите за метрото оттам. От сайта на трениталия купувам извънградските, и там има опция немски. Но е мъчително, защото трябва да въвеждаш имената и рождените дати на всички.
Корабите до туристическите места са доста по-скъпи. Неапол-остров Капри е 28 евро за 50 минути. Капри-Соренто 22 евро за 20 минути разстояние. Салерно -Амалфи 16 евро.
Това за валидирането на билетите отпадна от септември. Вече важат само за влака, за който са купени и няма нужда да се валидират.
На автоматите за билети има избор на езици, има английски и немски и някакви други. Така че за мен няма проблем да си купувам билетите за метрото оттам. От сайта на трениталия купувам извънградските, и там има опция немски. Но е мъчително, защото трябва да въвеждаш имената и рождените дати на всички.
Корабите до туристическите места са доста по-скъпи. Неапол-остров Капри е 28 евро за 50 минути. Капри-Соренто 22 евро за 20 минути разстояние. Салерно -Амалфи 16 евро.
- gosho97
За 4 дни много малко ще видиш, там има какво да се гледа за седмици.simovremeto написа: ↑02 окт 2024, 08:26Гошо, в средата на ноември ще отида до Малага. Проблемът е, че е само за 4 дни. Знам, че си специалист за района, какво би препоръчал да видими за тия 4 дни, като най-вероятно ще вземем кола под наем (не обичам, предпочитам да ползвам влаковете, но за краткото време, май е най-добре с кола) и задължително ще отидем до Севиля?
Само в провинция Малага, не Андалусия, има доста места. Може да идеш до Ронда и Сетенил де лас Бодегас, много си заслужава, аз до Сетенил не успях тогава, но в Ронда изкарах цял ден супер градче с много история и яки гледки. Друго - Каминито дел Рей, ако те кефят такива места - това е едно дълго ждрело, на времето е било един от най-опасните пътища в света, понеже има огромни пропасти, но от 2015-та мястото е изцяло реновирано и няма нищо опасно, но е много красиво.
За Нерха знаеш, тя е на 40км някъде мисля че беше източно от Малага, там не съм бил, но за феновете на Синьо лято сигурно ще е яко, там има някаква пещера, която се води за забележителност, но нямам лични впечатления.
В Беналмадена има готин лифт, който от градчето, което е на плажа те води до планината над града на 800-900м.н.в. има гледки и има комбиниран билет с един като зоопарк, не особено голям, но може да откаваш половин ден там, понеже има шоу с птици, делфини и пингвини, има и контактна зона, яко е, ама ако имаш повече време за там, че в района има много други неща. В Торемолинос съм бил в крокопарк - има беседа, накрая може да се снимаш с крокодил, малък разбира се.
Бил съм и в Михас, което е типично бяло село за Андалусия, много спретнато и се вижда даже и Гибралтар от там при добра видимост.
Малага също е супер град с много як вайб, ние лично се влюбихме в него, центъра е уникално място с невероятен дух и малки улички и ресторанчета и колониална архитектура, над града има хълм Гибралфаро, където им е Алкасабата и има яка гледка и денем и нощем към града. Има безплатен ден, ама не помня кой беше, ние нацелихме точно него, или след определен час ли беше, не помня вече. В центръа на Малага е и музеят на Пабло Пикасо, който е родом от там. Има един парк до морето, който е пълен с тропчиеска растителност, много готин, а из целия град е пълно и с папагали, което ми се стори много колоритно, никъде другаде в Европа не съм виждал такова чудо. Сега се сещам, че имаха и хубава ботаническа градина с евтин вход, май 5 еврака беше, като и за нея имаше безплатен вход в някой ден или час, ама не помня кой точно. Това са нещата само от провинция Малага, които сега се сещам, а иначе в Андалусия има още супер много. За Марбея нищо няма да казвам, не съм бил и нямам особено желание - по това, което съм чел съм стиганл до извода, че е снобарско място - мега скъпо и намазано без да има нещо кой знае какво по-отличаващо се. Не е моето, но го казвам, понеже пак е до Малага, може да ти е интересно, не знам.
Севиля определено препоръчвам - там Реал Аказар е изключително красив и отсъпва с малко само пред Аламбра в Гранада, кваратала Триана в историческия център също. Севиля е душата на Испания, изобщо Андалусия е истинската Испания. Някой като ми каже, че в Испания е ходил само в Барселона изобщо не го броя, че е бил в Испания и е усетил нещо от истинската им култура и история. Храната също е много разнообразна и страшно вкусна, където и каквото и да съм ял там. Месото е на почит, задължително опитай хамон - по-хуабв е от италианското прошуто, но трябва да е по-тъмен, иберико, той е най-добрият, но и най-скъпият. В Малага са най-добрите чуроси, които съм ял, имат една верига чурерии - Техерингос /Tejeringos/, пробвай там и няма да съжаляваш, ако те кефят такива неща. Според мен са топ.
В Гранада и Кородба също има какво да се види, особено в Гранада - Аламбра или пък в Кордоба - джамията-катедрала и дворецът на християнските царе + центъра, ама поне по ден на тези два града ще отиде, за да се видят, както трбява. В Севиля трябва повече.
И навсякъде е супер чисто и спретнато, никакви мизерии и цигании, абсолютно никъде, много съм впечатлен от Испания, определено знаят как да правят туризъм на много високо ниво и неслучайно само Франция ги изпреварва по брой туристи. А и хората са супер позитивни и дружелюбни и никой никога и никъде не те гледа високомерно както е у нас понякога.
За обикаляне и гледане има много, кое и къде ти си решаваш вече.
п.с. Само плажът в Малага не става, пясъкът е по-тъмен и прашлив, нашите плажове са по-хубави, ама ти си чак ноември там, може и да става времето затова го казвам. Аз на плаж не съм ходил там, понеже не ми е цел това, плаж си имам и тук, а и на фона на всичко останало плажът бледнее.
За Нерха да. Той е от поколението, което не може да остане безразлично към този филм. Там е балконът на Европа - една платформа над морето, където са снимани много сцени от филма. И корабът на Чанкете го има някъде в града за посещение.
Аз обмислям началото на март по време на 50-я ми рожден ден, да пътувам за там, ама ако морето още не става за плуване, няма голям смисъл да е тогава и май пак ще е Лапландия.
Аз обмислям началото на март по време на 50-я ми рожден ден, да пътувам за там, ама ако морето още не става за плуване, няма голям смисъл да е тогава и май пак ще е Лапландия.
- gosho97
Март месец няма да става за къпане, освен ако не обичаш хладка вода, вероятно ще е 20-21℃ най-много, през лятото също не е топла като в И Средиземноморие, около 25℃ е най-често. По-хубави са плажовете източно от Малага доколкото знам точно около Нерха, Алмуниекар и т.н., най-малкото там е по-топла водата, докато към Марбея и Естепона става още по-хладна. Испанците знам, че ходят на Коста де ла Луз в Андалусия, там няма толкова туристи, това е крайбрежието на провинция Кадис и Уелва, но там е океан и сигурно е още една идея по-ниска Т на водата. Ама като цяло аз специално точно от самите плажове не съм удивен де, не са нещо уау точно те. На други места са най-хубавите плажове на Испания.
Тито най-малкото дете от филма сега е на 51 г, две години по-голям от мен. Имам го във фейсбук, живее в Нерха и помня, че в началото на март тази година писа,че е открил сезона.
Иначе днес съм в Позитано. Много красиво. Но и чудовищно комерсиално.
Все пак има безплатна плажна зона със сив пясък и камъни. Водата е бистра и синя, но не толкова като на остров Капри.
+24 градуса е. Сутринта беше слънчево. Но на западния хоризонт се забелязаха първите облаци, признаци на зараждащият се средиземноморски циклон. Сега вече е напълно облачно, но никъде не вали, чак към Болоня. Няма вятър и си е приятно топло. Водата изглежда поне с градус по-топла от Салерно.
Иначе днес съм в Позитано. Много красиво. Но и чудовищно комерсиално.
Все пак има безплатна плажна зона със сив пясък и камъни. Водата е бистра и синя, но не толкова като на остров Капри.
+24 градуса е. Сутринта беше слънчево. Но на западния хоризонт се забелязаха първите облаци, признаци на зараждащият се средиземноморски циклон. Сега вече е напълно облачно, но никъде не вали, чак към Болоня. Няма вятър и си е приятно топло. Водата изглежда поне с градус по-топла от Салерно.