Туризъм, пътувания - полезно/любопитно (разни)

Тук може да се пише (и да се пускат снимкови репортажи) за всичко впечатляващо от пътувания или походи сред природата, както и да се пуска полезна туристическа информация.

Модератор: Radoslav Petkov

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 18 окт 2024, 11:04

И аз да кажа, че миналата седмица пътувах до Виена и съвсем умишлено избегнах резервация за Раян, даже заобикалях и предложения само в едната посока (+ Австрийски в другата). Първо, продължавам да нямам особено доверие на тези "нискотарифни" компании. :laughm: Второ, офертите бяха без регистриран багаж (някои даже и без ръчен)... ъъъ... май по-скоро почти всичките подобни оферти бяха без ръчен багаж :hmm: (а аз нося даже и лаптоп обикновено, за това не съм сигурен как точно ще ме брулят :dontknow: ) и като направих 1-2 изчисления от материала за първи клас (за споментите видове багаж), крайната цена не излизаше кой знае колко по-ниска от Австрийските в случая, примерно. А според мен рискът (и някои неудобства) при тези компании е къде, къде по-висок, но все пак не пътувам толкова често, че да съм много сигурен в това. :D Трето, не плащах аз цената на билета. :roll2: (Но все пак това последното не беше изобщо решаващ фактор, поне за мен и поне в конкретния случай. :wink: )

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 18 окт 2024, 12:30

Намерих малко интересно инфо за климата в Малага :wink: :roll:
The lowest temperature ever recorded was −3.8 °C (25.2 °F) on 4 February 1954.[59][60] Snowfall is virtually unknown; since the beginning of the 20th century, Málaga city has only recorded snow on one day, on 2 February 1954.[61]
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 18 окт 2024, 12:51

Моето мнение за нискотарифните компании е малко по-различно. Ако става въпрос за пътуване в рамките на Европа не виждам особен смисъл да пътуваш с друг вид компания, освен ако цената не е по-добра или поне сходна или пък нямаш връзка за друга дестинация. Ако пътуваш веднъж годишно или по-рядко също е ок според мен да си с по-фенси компания, в други случаи съм по-скоро не. Разстоянията в Европа са малки. Относно закъснения - такива има и при другите компании и изобщо нямаш гаранция и при тях, че няма да закъснееш с час-два. За над три часа, след кацането, имаш право на обезщетение без значение дали си с Уиз, Раян или австрийците, така че и самите авиокомпании избягват да допускат повече от 3ч закъснение считано от обявения час за кацане. Луфтханза и Австрийците имат често закъснения, особено първите.
При нискотарифните плащаш за всичко обаче - места, даже и за ръчен с колелца и в самолета постоянно досаждат да ти продават нещо за ядене и пиене и даже и лотарийни билетчета. :grin1: Ама слагаш си слушалките и изобщо не ти прави впечатление.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Потребителски аватар
gosho97
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 18 окт 2024, 12:57

wilkosz написа:
18 окт 2024, 12:30
Намерих малко интересно инфо за климата в Малага :wink: :roll:
The lowest temperature ever recorded was −3.8 °C (25.2 °F) on 4 February 1954.[59][60] Snowfall is virtually unknown; since the beginning of the 20th century, Málaga city has only recorded snow on one day, on 2 February 1954.[61]
В Малага сняг не вали никога, това е било някакво мега събитие, ама тогава са били и други времена. Иначе сняг е валял и в Тампико, май това беше най-южното място на морското равнище, в което е валял сняг. Тази стойност е от летището иначе, там е най-старата им станция, на пристанището през зимата едва пада под 10℃ даже, а какво остава за сняг и минуси. :grin1:
На час и половина от Малага обаче има ски курорт, който реално се намира в планината Сиера Невада над Гранада и това е най-южният ски курорт в Европа. На голяма височина е и работи безпроблемно. :wink:

simovremeto
Регистриран: 03 яну 2007, 10:05

Мнение от simovremeto » 18 окт 2024, 16:37

gosho97 написа:
18 окт 2024, 12:51
Моето мнение за нискотарифните компании е малко по-различно.
Гошо и моето е такова. За 1, 2 или 3 часа не ми пречи да си летя с тях, нямам проблем. Места не си длъжен да си купуваш, където се паднеш, понякога е кофти, но не веднъж съм се падал до яки мацки. :grin1: Освен, това не винаги са пълни и може да си седнеш и на друго място. Да, продават всякакви тъпотии, но не си длъжен. Багаж, много рядко си купувам, само ако сме всички и над 6, 7 дни. В раницата си събирам 4, 5 чифта чорапи, гащи и фланелки, ако е студено и някой полар и това е. Аз отивам на уикенд туризъм повечето пъти, винаги пътувам от четвъртък, петък до пн, вторник или нещо такова да влизат сб и нд. Вече, като съм служебно, половината ми пътувания са такива, ест. пътувам с България ер или с Австрийци или с турците. Ами, като комфорт не виждам разлика, освен, че ти се полага обслужване, ама не съм умрял за едната кола и за кафявата вода - уж кафе.
И досега не са ми правили проблем за раницата, но почти винаги, като съм с Раян и се заяждат за багажа на някой с по-голяма раница и ги чарджат. Забелязъл съм, че на нашето летище не го правят, но в чужбина е винаги. Сега в Братислава поне 5 човека си доплащаха 60 евро, април във Виена също, поне 5, 6 човека. Докато с Уиза съм виждал, само единични такива случаи. Може и да е въпрос на късмет. Но не обичам да плащам повече, като за същото може да дам по-малко. До Баку, летях с Азербайджанските лиии, досега са ми най-луксозните. Повече ме изкефиха от Туркиш, които яко се изложиха последния път. Жената не яде месо и бях предупредил със специална нота, те ми върнаха, че е ще го имат на предвид, но накрая и дадоха порция с месо. :thumbdn:

wilkosz

Мнение от wilkosz » 18 окт 2024, 16:57

И аз бях така в един хотел в Швейцария. Питаха да ви запазим ли маса за вечеря, аз казах, че съм веган и само ако има веган, тогава да. Те ми запазиха и казаха, че ще измислят нещо веган, но вечерта като седнах на масата, нямаше нито едно веган ястие в менюто, а като казах на сервитьорката, тя се запъна че нямали политика да поддържат веганството и били месояден ресторант на хотела. :shock:
Понеже нямало в менюто, отказаха да ми донесат картофи и зеленчуци, а по чиниите до месата имаха тези неща. Но за мен отделно не можело. Изтрещях направо при тези сцени.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
gosho97

Мнение от gosho97 » 18 окт 2024, 17:21

За заяждането на летището съм забелязал, че зависи от настроението на агентите преди качването, в София наистина сякаш по-рядко съм виждал да се заяждат, но съм чувал, че на някои места тенденциозно са по-стриктни. До сега не съм имал проблем никога, но ние сме си взели едни ранички за 25лв, които са точно 40/30/20 и между другото се оказа много издържливи, но са от мека тъкан и могат да се натъпчат без проблем.

Ние обаче нямаме никакъв шанс да пътуваме без никакъв багаж, понеже приятелката ми винаги намира какво да сложи за цял куфар, ако ще и за 3-4 дена да сме, абсурд е да пътуваме само с малки ранички, така че винаги взимам един куфар, което е още 100лв двупосочно отгоре. Иначе аз бих могъл и само с безплатната раничка, никакъв проблем, особено ако е топло, още повече, че винаги наемаме апартамент с пералня даже и за 3 дена да сме, перем през ден. :grin1:
Места си взимаме да сме заедно, което е още по 8 Евро на човек или 64 лева и така 164лв без цената на билетите винаги ги имам като начална сума.

Ама, да, като цяло ме кефят нискотарифните, понеже на повече от достъпни цени може да отидеш на супер много места. Транспортът е средство, за да достигна до дадена точка, в самолета съм макс 4 чАса за Европа, не ми трябва нещо кой знае какво да има вътре, вече като си стигнал до даденото място не се пестиш и си правиш кефа. :buble:

Иначе хора всякакви и всеки сам решава за кое колко да плаща. На мен и товв priority ми се вижда тотален булшит, ама има хора, които си го взимат, нищо че накрая всички по едно време влизат. По същата логика лично за мен не е окей да плащам два или три пъти по-висока цена за що-годе една и съща услуга. :wink: То по същия начин има и хора, които отиват на почивка и се забиват само в един хотел или вила и не излизат от нея през цялото време. Даже ми се струва, че голяма част от българите така почиват затова и ходят в Гърция, където почти няма какво да се прави освен да киснеш на някакъв плаж, може би освен някои острови като Крит и Корфу примерно са по-интересни. Аз затова винаги избягвам Гърция и може би е една от най-малко привлекателните дестинации в Средиземноморието. :grin1: Но както казах всеки има различни виждания и цели. :)

simovremeto
Регистриран: 03 яну 2007, 10:05

Мнение от simovremeto » 18 окт 2024, 18:38

Ееее, Гошо, аз ако плащам повече от 164 лв за четирима отиване и връщане и почва да ми се вижда много. Е, не навсякъде има по 20.00 лв, де, а и напоследък децата, вече не искат да идват с нас. Но почти навсякъде от дестинациите съм виждал, наистина ниски цени за билети, без тъпите емирства и Лисабон. Включително и на дълги полети, като Дъблин, Стокхолм и Барселона. До Хамбург и Мюнхен също летяхме за 20 лв. За другите испански летища, обаче не съм виждал под 40 лв, само за Мадрид от време на време, но рядко. :grin1: Но, както и ти каза, всеки сам си преценя. Но, пък, като отидем някъде не се скъпя да пробваме разлини неща и т.н. А, за Гърция, аз си я обичам, понеже ми харесва да кисна на плажа по цял ден и най-вече във водата, тази година ходих три пъти и още ми се ходи. Аз, там си избирам дестинацията, спрямо на пръво място плажа, мстото за спане не ми пука много, понеже не прекарвам време там. Общо взето от изгрев до залез, че и след това съм на плажа. Затова, търся и спането да е на плажа, ако не е баснословна цена, даже, така предпочитам.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 23 окт 2024, 11:07

Каква магия е било в Лилехамер на 4 януари 2023 г. Един англичанин е бил там тогава и го е снимал. Като погледнах синоптичната обстановка от тогава, направо брутална блокада на атлантически циклон от скандинавски антициклон с източен поток и орографско усилване на валежите от източната страна на планините в Лилехамер. Снежната покривка преди този снеговалеж е била 48 см, а след това расте с по 20 см на денонощие, на 5 януари вече е 68 см, а на 6 януари 88 см, след това снеговалежите продължават от нов циклон и на 7 януари СП е вече 100 см. От 8 януари обаче налазва топлик и става +4 изведнъж, не е защитен на затопляния уви. Освен това на този 4 януари от видеото Т сутринта е била -20. Следобяд с усилването на снеговалежа не повече от -16. Даже не е било меко.
Пожелавам си такава обстановка за Коледа.

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 30 окт 2024, 18:13

Близо 30 души не бяха качени на полета на "Райънеър" за Лондон
30.10.24 в 16:23

Толкова за качеството при нискотарифните компании :grin1: ...

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 05 ное 2024, 17:19

Есенна разходка по калдъръмените сокаци на с. Лещен
05.11.24 в 13:15
Есента придава специален чар на скътаното в западните родопски склонове селце Лещен. Каменните му зидове се открояват като стожер на фона пиршеството от багри в природата и пазят уюта на българския дом. Елеонора Тропанкова от БНР-Благоевград ни предлага фото разходка до това живописно българско селце.

Изображение

Изображение

Отговори

Върни се в “Туризъм, екскурзии, пътувания”