ОТГЛЕЖДАНЕ НА ТОПЛОЛЮБИВИ/ ЕКЗОТИЧНИ РАСТЕНИЯ
Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV
А, на картофите от такава нмв тук в низината може само да им дишаме праха. Вярно, че при мен мога да изкарам 2 реколти от едно място, реално, без преувеличение, обаче са картонени, плътни. освен това трябва да се пръскат яко, докато на 1000 метра не успява главният им душманин, доколкото знам - Колорадския бръмбар (хладно му е на какавидите, слушах преди време някакъв пич да обяснява).
Но главното е, че скорбялените вериги са по-къси вероятно (заради по-хладното време, по-дълга вегетация) затова картофите "от Самоков" или Гинци са толкова вкусни - с по-рехава консистенция, леко сладникав вкус в срв с картона от низината. красота.
ПС Впрочем, в Гинци вече никой нито гледа картофи, нито кози и овце, затова всичко там е пълен фалшификат, но това е друга тема.
Но главното е, че скорбялените вериги са по-къси вероятно (заради по-хладното време, по-дълга вегетация) затова картофите "от Самоков" или Гинци са толкова вкусни - с по-рехава консистенция, леко сладникав вкус в срв с картона от низината. красота.
ПС Впрочем, в Гинци вече никой нито гледа картофи, нито кози и овце, затова всичко там е пълен фалшификат, но това е друга тема.
Бих могъл да споделя някои сведения за Бели Искър, където често минималните температури са по-ниски от тези в самоковското поле. От овошките най-добре биха се чувствали сливи и ябълки, донейде и круши. Череши и вишни също стават, но през някои години страдат от възвратни мразове през месец май. Дюлите са защитени с техния по-късен цъфтеж, но не винаги успяват да узреят съвсем преди настъпването на зимата. Съседите всяка година гледат домати, но доста от тях остават зелени (за туршия или сладко) дори и с частична парникова защита. Пробват и с царевица, но сякаш е повече "за спорта". Виждал съм асми в някои дворове, но не и особено много грозде по тях. Удачно е да бъдат отглеждани малини, ягоди. Лавандулата и ригана се чувстват като у дома и растат буйно. В полето над Самоков има и голям масив с броколи. От цветята добре се чувстват калуните, а също и всички пролетни, разбира се.doncho написа: ↑19 ное 2024, 17:36Някой знае ли например в самоковското поле или в района на Гинци или където и да било на височина 900-1000 м какви овошки плододават? Навремето имаше райониране ама сега с това затопляне не знам. Ако преди са ставали само някои полудиви или местни сортове ябълки, круши и сливи дали в днешно време е по-различно? Лозе предполагам не става на тая височина. Може би някой бял сорт.
doncho, намерих кайсия за теб - расте във френските/италиански Алпи.
Има неяснота дали е кайсия или слива обаче по-скоро била кайсия, отколкото слива.
Как ще си намериш плодче, костилка или клонка - не знам!
Има неяснота дали е кайсия или слива обаче по-скоро била кайсия, отколкото слива.
Как ще си намериш плодче, костилка или клонка - не знам!