ТЕКУЩИ ДАННИ (и снимки) ЗА ЕВРОПА, СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО И РУСИЯ (2024)
Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari, ASENOV
Хамбург цяла нощ го е перкал лейк ефект изляли са се 25 мм. СП 4 см мерят тази сутрин. Разписа се и Хамбург тази зима и то с по-голяма СП, отколкото София досега
Шлезвиг цялата нощ е било 0 градуса, след изваляванията после вече не е валяло. На сутринта бонус изясняване за изгрева и скова веднага. Брутално е отрупано във високата част на града. Която е на 50 м. А ниската около езерото на 15 м е страдала малко вчера и през нощта, но пак си има 10 см. Идеално се получи с идването тук.
Шлезвиг цялата нощ е било 0 градуса, след изваляванията после вече не е валяло. На сутринта бонус изясняване за изгрева и скова веднага. Брутално е отрупано във високата част на града. Която е на 50 м. А ниската около езерото на 15 м е страдала малко вчера и през нощта, но пак си има 10 см. Идеално се получи с идването тук.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“
-
- Регистриран: 07 ное 2010, 20:50
От цялата динамика последната седмица Виена не разбра почти нищо . Основната новина тук е, че след 26 дни суша паднаха 7-8 мм дъжд и се пораздуха . Температурите са малко над 0, мраз е имало май само веднъж и то крехък-0,8 градуса . По прогнози сухото време каро цяло продължава , липсата на сняг е сигурна . Навсякъде покрай падна сняг, на много места и натрупа. Словения -Кранска гора , Каринтия имат не малко сняг. Добър приятел от Берн ми праща снимки с 15 + сантиметра . В славакия също си поваля сняг, в Сърбия имаха сериозни проблеми в участъка Белград -Ниш.
Дори в Париж и Франция имаше снеговалеж .
Ще чакам явно отпуските в България да гоня снега по планините .
Дори в Париж и Франция имаше снеговалеж .
Ще чакам явно отпуските в България да гоня снега по планините .
В Унгария също натрупа в Будапеща, Дебрецен, на много места. В южна Германия , в Мюнхен си натрупа също. Явно Виена е останала нещастна безснежна дупка.
И на мен ми пращаха снимки с дебел сняг от топлата западна равнинна Швейцария.
И на мен ми пращаха снимки с дебел сняг от топлата западна равнинна Швейцария.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“
-
- Site Admin
- Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
- Контакти:
Какъв лейк-ефект, като през цялата нощ е духало общо взето от ЗЮЗ и то не само при земята, ако се разгледат картите?
Не знам откъде е духало при земята, но облаците с валежите пълзяха цял ден и цяла нощ от северозапад на югоизток. Което отразява и картата с калибрираните радарни валежи. Едното перо е било от запад на изток през Шлезвиг, където ходих, и то беше главно през деня в петък, и после едно голямо изваляване в полунощ, което заснех. А в Хамбург беше през цялата нощ петък до събота сутринта от северозапад на югоизток. При мен в Баргтехайде, което е североизточно от там, нямаше никой.
Разцъкай радара, който е през 5 минути, от 2 ч. през нощта докъм ранна утрин и виж какво става през Хамбург.
https://kachelmannwetter.com/de/radar-s ... 0100z.html
Иначе в Лилехамер най-после днес заваля първият сняг, досега беше срамно празно откъм сняг, а пътуването ми наближава. Вече е плътно бяло и ще трупа бясно поне още 5 часа. После ще има лееко затопляне над 0 за около 2 дни, след което потъва в минус, вече няма да се стопи всичко, но качеството на снега ще се влоши малко.
Разцъкай радара, който е през 5 минути, от 2 ч. през нощта докъм ранна утрин и виж какво става през Хамбург.
https://kachelmannwetter.com/de/radar-s ... 0100z.html
Иначе в Лилехамер най-после днес заваля първият сняг, досега беше срамно празно откъм сняг, а пътуването ми наближава. Вече е плътно бяло и ще трупа бясно поне още 5 часа. После ще има лееко затопляне над 0 за около 2 дни, след което потъва в минус, вече няма да се стопи всичко, но качеството на снега ще се влоши малко.
Последна промяна от wilkosz на 24 ное 2024, 15:54, променено общо 1 път.
-
- Site Admin
- Контакти:
Съжалявам, но това НЕ Е "лейк-ефект". При него водещият механизъм е, че приземен, изявено студен, въздух се движи (или по-скоро преминава) над топла водна повърхност за известно време, при което приземните (и близките до тях) слоеве едновременно се нагряват и овлажняват, вертикалният градиент се увеличава и възникват валежи (основно) на принципа на конвекцията (конвективната неустойчивост). Е, сигурно има и неконвективни механизми (например от сорта на "брегови ефект") тук, не съм задълбавал скоро в тази материя, но казах кое е водещото (приземният поток над съответна подложка ).
-
- Site Admin
- Контакти:
Е, добре, тънки са нещата, признавам, но точно по-късно след полунощ, когато са съществените валежи в района на Хамбург, потокът вече е изявено от ЗЮЗ ... ОК, нека да приемем, че може тези валежи да са последействие от лейк-ефект, формирал се няколко часа по-рано в райони на запад от Хамбург, който след това може да е продължил да действа известно време, въпреки обръщането на вятъра при земя. Добреее, има шанс все пак, както казах, малко тънки са нещата в този случай, но поне аз приключвам спора. Черпя една безалкохолна бира по този повод.
Минаваха разни вълнови смущения предните дни едно след друго от същата посока от северозапад, и не всичко беше лейк ефект, но това все пак най-вероятно беше. Радарните изображение имат форма на лейк ефект, а и под постинг на Кахелман някой коментира, че е лейк ефект и никой не противоречи, така че се прие.
Иначе аз в този сезон вече съм на безалкохолен винтер пунш. Германците имат традиционен зимен пунш от червени плодове, с подправки. Много ароматен и се пие горещ. Има го и на коледните базари заедно с глювайна, и също в супермаркетите в тетрапак или в стъклени бутилки. Много по-ароматен, отколкото който и да е плодов сок.
Иначе аз в този сезон вече съм на безалкохолен винтер пунш. Германците имат традиционен зимен пунш от червени плодове, с подправки. Много ароматен и се пие горещ. Има го и на коледните базари заедно с глювайна, и също в супермаркетите в тетрапак или в стъклени бутилки. Много по-ароматен, отколкото който и да е плодов сок.
След като досега няма никакъв сняг в Лилехамер, а пътуването ми заплашително наближава ГФС сега реши да го натъпче със сняг за следващите 2 седмици 80 см. А нормалното за декември е не повече от 20-30 см.
Голяма лудница е в Рованиеми сега. Все по-пренаселено става в селото на дядо Коледа. И е доста тъмно вече, разходих се из други камери наоколо, където е ясно, още не е изгряло слънцето. В 12 ч. е съвсем леко на хоризонта и после пак изчезва. Има доста малко сняг, почти символичен. А и е поомекнало доста пак. Тази зима там няма нищо общо с предишните.
Днес в Германия прекрасен ярък слънчев ден, но студено. Сутринта и вечерта под нулата, следобяд измъчени зимни +3 +5. Сланата по сянката не се стопи въобще през целия ден, а утре сутринта ще има нова. Такива температури и това ясно време са обикновено, когато в България има зимна обстановка със средиземноморски циклон, само че сега е с изчанчено положение.
Месецът обаче няма да е под нормата, ами в нормата. Има две станции, които са -0,1 -0,2 от нормата, една от тях е Оснабрюк, но останалите са на +0,1 +0,5 от нормата, и все пак си е в норма. Доста разпространена неположителна аномалия над Европа този ноември.
Месецът обаче няма да е под нормата, ами в нормата. Има две станции, които са -0,1 -0,2 от нормата, една от тях е Оснабрюк, но останалите са на +0,1 +0,5 от нормата, и все пак си е в норма. Доста разпространена неположителна аномалия над Европа този ноември.
Тазвечершното ГФС радва. Точно за събота сутринта идеална траектория на циклон леко южно от Хамбург и 5 см всичко облепено с мокър сняг. Супер разходка сред природата ще се получи ако това стане. Зимите тук нещо почнаха да ни разглезват. Няма празно вече. Тъкмо си гледах снимка какъв хубав сняг имаше тук тези дни преди 1 година.