Защо сме такива икономически "оръфляци"?

...

Модератор: Weatherman

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 04 яну 2025, 21:40

weather_master написа:
04 яну 2025, 20:20
Гоше, сори за объркването. Имах предвид че градовете в Южна Италия са леш. Иначе магистрали и влакове са ок.
Пак измислици. Много си комплексиран бе. Все търсиш да злепоставиш някоя друга страна, само и само да не признаеш, че България е най-големият оръфляк по всички показатели.
Бях в градове в южна Италия и не само в Салерно на крайбрежието, където само палмите по крайбрежната алея не бяха подстригани, всички сухи листа по стъблото си стояха, не са ги окастрили. Иначе жив град, много млади хора, перфектни тротоари, улици, градски транспорт, имат дори метро. Но билетите за автобус се купуват само от табакериите, няма автомати и не могат да се купят онлайн, нито в автобуса.
Но и в Потенца, която е във вътрешността на южна Италия и не е туристически град. И там всичко е благоустроено. Всички стради са абсолютно реновирани, няма олющени мазилки или полуразрушени сгради, въпреки че градът е бил разрушен от земетресение през 1980 г...
Вярно, че на ескалаторите на входа седи някакъв чичко убитак и събира пари, няма автомати, все едно България, не е като в другите държави поне това нещо организирано. Центърът е абсолютно излъскан и перфектен. Нарочно отидох в един квартал с блокове да се разходя да видя има ли прилики с България. Еми няма, тотална чистота, изпипано, алеи, тротоари, зелени площи. Цивилизация! По пътя между гарата и центъра имаше тук там мааалко малки болклуци по земята тук там и толкоз.
Ей в този квартал обиколих, който иска може да се разходи, уж са блокове, обаче всичко е изпипано и не е мизерия като в България. В Потенца съвсем южна Италия.
https://maps.app.goo.gl/ox5CYLfD23B9d3WC7
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: 20 мар 2015, 19:27
Местоположение: София,Стрелбище, н.в 575м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » 04 яну 2025, 23:15

Малко психология ще вкарам.
За хората е повече от нормално да се прехласваме по чуждото, по другото, по непознатото, за разлика от това, което виждаме всеки ден до/около нас, до степен, че отдавна не ни прави впечатление. ;)

Няма да забравя преди две години, когато един приятел ходи за 10 дни на екскурзия в Рио и после ми разправя и обяснява. Всичко било топ, красота, пейзажи, атмосфера, хора. Чаааак на 7-8-ия ден започнал да забелязва някакви дребни детайли от обстановката - като например, че почти всяко натоварено кръстовище висят 3-4-ма жандари с калашници. Същите постове с калашници са поставени през 300-400м по Копакабана и Ипанема - нещо като туристическа полиция. (апропо, това последното съм го чувал за Куба и Доминикана) Или че, когато предпоследния му ден са решили да посетят дерби мач на "Маракана", се оказало, че трябва да са на входа на стадиона цели 4 чАса преди началото, защото абсолютно всеки посетител е трябвало да бъде щателно проверяван за оръжие и да се минава през няколко нива/етапа на проверка.

Та, пичове, имайте го това предвид, когато храчите по всичко българско и славословите всичко чуждо. Да, нашата инфраструктура е леш, спор няма, но извън нея, не всичко в България е толкова зле, колкото го изкарвате.

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 05 яну 2025, 00:09

Единствено по това, че е по-малко опасно, отколкото на други места. Този физик-сеизмолог Бойко Рангелов в едно предаване разказва, че като бил на есксурзия в Рио де Жанейро, вечерта излязъл от хотела си да се разходи по Копакабана и в един момент усетил нож на гръкляна си. Двама маскирани бразилци му казали давай портфейла си или ще те убием. И той го дал и те избягали. Без малко да го убият. И това в Рио де Жанейро на пъпа на най-известното място на плажа.
Също и онази украинко-канадка, която пътува, разказа, че в Колумбия посред бял ден като се разхождала по едно красиво място, както нямало никой, изведнъж от шубраците изскочили няколко мъже и тръгнали злобно и заплашително след нея. Тя ги усетила, обърнала се и побягнала, те хукнали да я гонят моментално, там имало автобусна спирка и нейния късмет бил, че точно тогава минал автобус и тя се метнала на него и така им избягала. Почти като моята случка като дете през 1986 г. когато отивах на платото сам, и слязох на последната спирка и тръгнах по алеята, едни цигани поне 5-6 бяха ме пресрещнаха заплашително, аз се уплаших, обърнах се и побягнах обратно към спирката, точно в този момент на нея имаше автобус с отворени врати и тъкмо тръгваше, аз със спринт се метнах в автобуса, затвори вратите и тръгна и на циганетата им избягах.
Но тя каза, че в България се е чувствала най-сигурно от всички държави, които е обиколила, като сама жена и по тъмно не е усещала никаква заплаха.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

weather_master
Регистриран: 28 май 2007, 09:07

Мнение от weather_master » 05 яну 2025, 01:16

SKYLINE написа:
04 яну 2025, 17:09
https://www.google.com/maps/@43.2314109 ... FQAw%3D%3D
Аз постнах снимки от квартали на Варна , дори не е нужно да ходя до села - имай предвид , че в много от случаите , хората си събират пари за пътя.
https://www.google.com/maps/@43.2610887 ... FQAw%3D%3D
https://www.google.com/maps/@43.3673668 ... FQAw%3D%3D
Ей ти и типично българско село и то по главния път , не по странични улички
Ся ако обърнем темата на спор кои села са по зле в Бг или в Румъния...няма смисъл , донякъде е субективно, в южна Италия също не съм виждал такива мизерии, ако има дай да видим.
А Стринг ме банва , щото не може да ме обори с факти :grin1:

П.П ся видях , че са стари снимки от 2012-2019 , но повярвай ми не е по-различно , тук таме ако има нещо ремонтирано :D
Наистина си дървен философ. Как правиш заключения за състоянието в България на база няколко улици? Как правиш заключението за пътната инфраструктура в България на базата на един лош път около Видин? Мога да ти дам поне 10 примера на пътища в много добро състояние. И дори пътища в Северна България. Наскоро пътувах от София до Русе и пътят си беше супер. Както през Велико Търново, така и през Плевен. Дори през Плевен беше по-добър. Без проблеми карах с превишена скорост без никаква опасност или проблем. Идеално гладък и доста прав път без много трафик. Пътят към Кулата е супер, пътят към Маказа е супер, пътят Кричим - Девин беше супер преди 3 години. Пътят към Пампорово е екстра. Пътят Бургас- Варна-Шабла е хубав. Пътят към Малко Търново е добре. Айтоския проход е нов. Проходът на Републиката е супер. Старият път София Бургас през Казанлък е много хубав. Може би има кофти пътища. И само да вметна че южната дъга на София близо 15 години не е мръднала въпреки трафика. Ноооо там не минават големите тирове. Претоварването на тировете руши пътищата в България. Докато няма яко кантари и яко глоби, няма да имаме идеално гладки пътища. По-ското това трябва да се въведе като за начало.

weather_master
Регистриран: 28 май 2007, 09:07

Мнение от weather_master » 05 яну 2025, 01:21

wolfie написа:
04 яну 2025, 21:28
weather_master написа:
04 яну 2025, 20:20
ivog_68 написа:
04 яну 2025, 19:04
Ами от горните два линка се виждат асфалтирани улици с дати съответно през 2022 и 2023 .
Гоше, сори за объркването. Имах предвид че градовете в Южна Италия са леш. Иначе магистрали и влакове са ок.
Кое е леш в южна Италия? Конкретно кажи? Кой град, къде? :dontknow:
Аз това което съм видял там няма нищо, АМА НИЩО ПОДОБНО!!!
Вълчо, прав си. Може би направих заключение на базата на един Неапол и да базата на разказа на едни близки познати, които бяха ходили до Сицилия. Иначе си има колкото искаш хубави места като Соренто, Позитано и т.н. Просто гледам че така правят и други тук като хулят Бг. И в Гърция, и в Румъния, и в Македония, и в Сърбия е пълно със западнали села и порутени къщи.

И Макс, никъде не съм се скрил. Просто нямам време да пиша. За разлика от тебе аз нямам проблем да си призная като греша или не съм прав. Ти си този който при първия неудобен въпрос изчезва и го игнорира. ;)

Потребителски аватар
SKYLINE
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40

Мнение от SKYLINE » 05 яну 2025, 06:57

Leberkez написа:
04 яну 2025, 23:15
Малко психология ще вкарам.
За хората е повече от нормално да се прехласваме по чуждото, по другото, по непознатото, за разлика от това, което виждаме всеки ден до/около нас, до степен, че отдавна не ни прави впечатление. ;)

Няма да забравя преди две години, когато един приятел ходи за 10 дни на екскурзия в Рио и после ми разправя и обяснява. Всичко било топ, красота, пейзажи, атмосфера, хора. Чаааак на 7-8-ия ден започнал да забелязва някакви дребни детайли от обстановката - като например, че почти всяко натоварено кръстовище висят 3-4-ма жандари с калашници. Същите постове с калашници са поставени през 300-400м по Копакабана и Ипанема - нещо като туристическа полиция. (апропо, това последното съм го чувал за Куба и Доминикана) Или че, когато предпоследния му ден са решили да посетят дерби мач на "Маракана", се оказало, че трябва да са на входа на стадиона цели 4 чАса преди началото, защото абсолютно всеки посетител е трябвало да бъде щателно проверяван за оръжие и да се минава през няколко нива/етапа на проверка.

Та, пичове, имайте го това предвид, когато храчите по всичко българско и славословите всичко чуждо. Да, нашата инфраструктура е леш, спор няма, но извън нея, не всичко в България е толкова зле, колкото го изкарвате.
Да , тоя момент е ясен , където живееш , там виждаш най-много минуси , но все пак тук коментиращите надали са тъпанари и не могат да се придържат към обективността поне до голяма степен - пак пример в Румъния , Полша и другите подобни - всички или голям процент от соц сградите са санирани....ние не успяхме да се справим за 17 години ЕС....все още е грозотия , шарения , всеки плюскал някакви изолации, мязат на цигански катун , знаеш много добре.Дали са санирани и 5-10% ? Ето още едно безхаберие....17 години не можеш да решиш един проблем.Хората си го решиха отдавна :dontknow:
А ние имаме преимущества спрямо тия държави - например черноморско крайбрежие за туризъм - Румъния нямат нищо - дали имат и 20км плажове покрай Констанца и туй то....ние имаме стотици км...планините им пак са пълен ташак, а Полша хептен нямат, нашите са къде къде и отгоре на всичко са облагодорени , имаш заготовката.
И въпреки тия преимущества пак ни бият по инфраструктура , въпреки че имаме доста по-добри природни и географски дадености, източници на бизнес , приходи :dontknow:
Ама тировете били виновни - не бе , ние трябва да се кефим че сме транзитна зона , това са ти допълнителни приходи от такси и винетки, просто направи здрави пътища....ебахти аз оправданията
А пък ето ви и една статистика на тежкотоварен трафик
https://www.researchgate.net/figure/Mod ... _357521859
Въобще не сме с най-много тирове - най много има покрай големите пристанищни хъбове в северна Европа - Ротердам , Бремерхафен , Антверп итн...други оправдания ще има ли?

Bobson
Регистриран: 11 авг 2023, 13:09

Мнение от Bobson » 05 яну 2025, 08:56

https://www.dnes.bg/a/2-svyat/286912-ru ... -v-zatvora

Това е истината...в Мамалигария Бойко Пачков Кюлчев щеше отдавна да е изгнил в панделата...

doncho
Регистриран: 10 апр 2011, 14:49

Мнение от doncho » 05 яну 2025, 09:50

Ето тема по която много тъпанари могат да се почуватват поне маалко шастливи, макар че по принцип са нещастни.
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

4uk
Регистриран: 10 май 2019, 13:02
Контакти:

Мнение от 4uk » 05 яну 2025, 10:32

Bobson написа:
05 яну 2025, 08:56
https://www.dnes.bg/a/2-svyat/286912-ru ... -v-zatvora

Това е истината...в Мамалигария Бойко Пачков Кюлчев щеше отдавна да е изгнил в панделата...
Бойко не е на власт от 4 години и оттогава камък върху камък не е сложен в тази държава. Ако Борисов е крадял(недоказано) , то сега някой краде 2 пъти повече, ....понеже само трупаме дългове и инфлация, а няма нищо построено насреща. Още чакаме обещаните от Асен магистрали, 3-4 моста на Дунав и 2-3 тунела под Ст.планина, ...щото той уж не крадял!? Ами, щом обещаното от Асен го няма, то предполагам, че е откраднал парите!?

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » 05 яну 2025, 10:47

Разбира се че Борисов и всички около него са се разпрали от кражби - било недоказано хаха.Човека е милиардер в офшорки , както и Пеевски още от 90те години - има си как тия неща да се прикриват , за който разбира - Сейшелски острови , фирми на други имена итн :laughm: .Само че от американското разузнаване ,няма как да го прикриеш, в момента, в който искат да те притиснат удрят 1-2ма покрай теб...а пък ти се сещай какво значи :laughm:
Разбира се това не значи , че невменяемата секта на Кирчовците е алтернативата...напротив
Бокича е научил много неща от Бай ви Тошо и за държавнически дела е що годе адекватен.Въпреки че е голям посерко и ме дразни.
2 години повтаря като папагал какъв агресор е Путин , нищо ще въртяха крановете заедно и му подаряваше кученца , и от 2022 нито дума за Тръмп и Орбан , сега откакто Тръмп спечели , взе да вади негови снимки и да разправя какви са приятели и почна да се прегръща с Орбан хахахаха

doncho

Мнение от doncho » 05 яну 2025, 13:33

SKYLINE написа:
05 яну 2025, 10:47
Разбира се че Борисов и всички около него са се разпрали от кражби - било недоказано хаха.Човека е милиардер в офшорки
Ти естествено ги знаеш тия работи, от тебе нищо не може да се скрие. От теб и от американското разузнаване, всичко виждате и всичко знаете.

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » 05 яну 2025, 14:22

Конспиративни теории викаш :laughm:

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 06 яну 2025, 18:33

Руслан Стефанов: България няма дългосрочна политика за иновациите
10.12.24
България постигна много, откакто е член на ЕС. Има сериозни инвестиции в иновации, стартиращи предприятия и в технологичното обновление на бизнеса, но липсва стратегическа насоченост.

doncho

Мнение от doncho » 06 яну 2025, 19:34

София е рай за пенсионерите от САЩ и Англия

Можете веднага да се разциврите колко е зле тука. Даже още по-добре, причакайте някой заблуден английски пенсионер и му кажете да ходи в Перу, Малайзия или където там са следващите в класацията, защото тук е адът на земята.

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/19644446

Отговори

Върни се в “Икономика”