ИНТЕРЕСНИ АРХИВНИ ДАННИ (и събития), включително лични (+ снимкови)

Климатът - многогодишен режим на времето и тенденции в неговото изменение в миналото, настоящето и бъдещето. Климатична и метеорологична информация (архиви) за минали години и нейното обсъждане. Наблюдения върху режима на климатичните елементи. Обобщение на времето по месеци, сезони, години.

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Бял облак

Потребителски аватар
wolfie
Регистриран: 23 дек 2008, 14:11

Мнение от wolfie » 01 дек 2024, 16:50

dinkow написа:
09 ное 2024, 20:35
Един от първите ми ясни спомени свързани с времето. Малко са объркали датата, защото снегът валя основно на 05.11.1988 г, а снежната покривка беше около 40 см. Помня го много добре този ден, защото ходих на мач ЦСКА-Ботев Пд. Бях болен :) на тема футбол в онези години. Мачът се игра по тъмно от 17,30 ч или 18 ч, но започна с около половин час закъснение, защото не можеха да почистят терена. Бяха докарали естествено войници да чистят и те с едни големи брезентови платнища се опитваха да изнасят снега от терена към пистата, но нищо не се получи. Така и не стигнаха до тревата. Играха с оранжева топка, за да се вижда по снега. През цялото време валеше силно и продължаваше да трупа. В нормалните страни при такива условия мачовете се отлагаха, у нас нямаше такова нещо - играеше се винаги.
Бях се вкочинясал от студ, но все пак издържах до края :grin1:
И аз го помня, мачът завърши 1:1. Валежът спря чак някъде на следващия ден вечерта. Цял живот ще се помни тази обстановка. Но е имало не една и две тежки ноемврийски такива, не чак такива разбира се. То май и преди нас не съм сигурен дали се е случвало в такъв мащаб, но май не.
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

Потребителски аватар
wolfie
Регистриран: 23 дек 2008, 14:11

Мнение от wolfie » 01 дек 2024, 17:03

Frape написа:
01 дек 2024, 15:35
Зимата изчезва напълно до 2080 г.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/z ... 0-g-872614
Вече е актуална статията 12г по-късно.
В България остават още осем истински зими, а след 2020 г. студени месеци почти няма да има. Зимата ще изчезне напълно от България след 2080 г. Това гласи Третият национален план за действие по климата до 2020 година. Според сценария на екоминистерството мерките за адаптация към климатичните промени ще струват на страната ни около 10 млрд. лв.
Да, до тогава ще имат време да направят хиляди поразии по икономиките на всички страни и удобно ще си измият ръцете с ГЗ. Имат още около 100г. време, защото след това може би ще започне да се захлажда лека, полека. Че ние с дейността си променяме състава на атмосферата, а оттам и парниковия ефект е неуспорим факт! Но доколко този наш "принос" или съставка (може да се/ще се) окаже фатално за живота на планетата (чиято вина се опитват да ни вменяват ежедневно) аз не се наемам да изчислявам, защото и най-печения климатичен модел едва ли е в състояние да изчисли дори приблизително последствията, просто защото изначално много неизвестни има в уравнението, по-точно, видът на уравнението съвсем не ни е известен, още по-малко пък теглата на факторите.... Не в детската градина, ами и в яслата не сме още в това отношение.
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 01 дек 2024, 17:16

Преди 1988 г. не е имало друг такъв ноември. Този е рекордно студеният ноември. Сериозни снежни обстановки е имало главно след 1988 г. през 1993, 1995 и 1998. Последната истинска зимна обстановка беше на 20-21 ноември 1998 г., този сняг в Дунавската равнина откара докъм края на декември. В Шумен естествено от едно южно нахлуване на 5 декември всичко се стопи. После вече само трохи по 2-3 см в отделни дни.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
ASENOV
Регистриран: 22 фев 2007, 17:58

Мнение от ASENOV » 01 дек 2024, 19:29

За мен 09/10 ми е в топ на зимите в Русе. Скъса се да вали обстановка след обстановка, като в началото пропиляхме няколко циклона на границата на дъжд и сняг. То не бяха суграшици, не бяха ледени дъждове безчет. Но после януари феврури и март ни спука и на два пъти удряхме 60см с донатрупвания, ако не се лъжа и март имахе обстановка, когато неофициално пак имаше 30-40 в части на града.
Потенциалът дори беше доста по-голям, за нещо историческо, но тогава още се усещаше ГЗ и че нещо не ни достига студ като хората, особено отчетливо през декември 2009г.
Но най-сантиментален ще ми остане циклона на 02-03.01.2008г. и еуфорията на всички във форума тогава. Тогава като че ли всички знаехме вътрешно, че се случва нещо веднъж в рамките на човешки живот без да знаем какво предстои. От позицията на времето вече това се доказва с пълна сила.

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 01 дек 2024, 19:48

Тази обстановка от началото на 2008-ма я помня много добре, защото тогава едната вечер валя изключително силен сняг и гърмя като при лятна буря, яко мълнии, светкавици яко шоу беше във Варна тогава. СП беше май към 20-тина сантиметра, тогава не съм мерил, но ефектната гръмотевична буря няма как да забравя и до ден-днешен това е най-зебележителната гръмотевична буря със сняг, която съм виждал. Беше някъде около 20ч вечерта и помня как вървях с баща ми навън точно в него момент, точно в района около онази злополучна козирка, която рухна върху едно момиче на следващия ден.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Plam
Регистриран: 16 авг 2022, 12:17

Мнение от Plam » 01 дек 2024, 20:46

Най са ми се запечатали снежни обстановки, при които вали с дни. Ако говорим за ноември - 18-20 ноември 1985-а, когато валя сняг стабилно само в ЦСБ и СЗБ. В София даже е било само дъжд. Тогава поне 35 см в Свищов. Също 1-4 декември 1984-та, края на януари 1987-а - два-три дни. В оня район валеше резултатно преди. И по-късно е имало, но аз тогава съм циркулирал доста заради ученето и следването в страната. Едни хубави 50 см за 8 март '93 също си спомням. Този еднометров случай от 2008-ма.. бях в Сф и се прибрах няколко дни по-късно, така че пропуск. Иначе тук в пункта редовно до 2015-16 имаше към 30-40 см СП. Сега рядко, но пак добре като за епохата на ГЗ!

svetlin_vr1995
Регистриран: 01 яну 2023, 10:23

Мнение от svetlin_vr1995 » 01 дек 2024, 21:47

Сега гледах статистика, за този сняг в началото на 2008 г, тогава по спомени валя от 1 януари следобед чак до 3ти сутринта, а като гледам във Враца е имало дни със снежна покривка от 14.12 до 25.01, това са над 40 дена, то сега със 100 зора дали ще съберем 40 дена със сняг за последните 2-3г, да после имаше доста топъл февруари, за днешните стандарти нормален, ама по онова време си беше много топъл.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 02 дек 2024, 11:50

1-4 декември беше обстановка през 1983 г, а не през 1984. Имаше избори на 4.12.1983 и с майка излязохме от входа, всичко беше потънало в сняг и продължаваше да вали на парцали. Този момент на излизането от входа го помня. Майка отиваше да гласува.
През декември 1984 е имало коледна обстановка но само в Западна България. В Шумен беше поледица.
Края на януари 1987 също помня. Една вечер на 29 януари изведнъж заваляха най-големите парцали в живота ми. Както беше мокро и над нулата, при тази интензивност нямаше как да не започне да трупа. Валя цяла нощ брутално мокър сняг, на терасата нямаше сняг, не се задържаше. Но навън навсякъде имаше 37 см. Толкова е измерила станицята. Не се стопи,все задържа изцяло, защото на 30.01 в течение на деня застудя от североизток и то сериозно, на 31 януари сутринта при ясното вече време са измерило кръгло -20 градуса в Шумен.
И на 19 януари 1987 си валя цял ден и натрупа 20 см. Точно по време на зимната ваканция. Много снеговалежи имаше тогава, много студена зима. От декември до края на март, че и през април имаше една полуснежна обстановка.
А осбатновката от януари 2008 я усетих буквално. Няколко дни преди да се пръкне циклонът, имах силното усещане, че от онази неопределена Средиземноморска депресия, в която моделите още не даваха нищо, ще се пръкне снежен циклон и така стана. В Шумен нямаше гръмотевици, нормален зимен снеговалеж си беше.
Но гръмотевици с обилен сняг имаше в Шумен точно на Бъдни вечер 1996 г. Беше уникално! Цял следобед валя дъжд при минусови Т, образува се поледица, вечерта след 20 ч. го преряза в обилен снеговалеж засвятка и загърмя. Натрупа 12 см за 3 часа феерия с гръмотевици и светкавици и спря. После фронтът се усложни със средиземноморски циклон и пак заваля с виелица. Покривката стигна 30 см и не се стопи цял месец.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Plam
Регистриран: 16 авг 2022, 12:17

Мнение от Plam » 02 дек 2024, 21:30

Да, 1-4 дек. 1983-та. След хубавия сняг на 15 ноември, добър раннозимен момент.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 02 дек 2024, 21:45

Точно, и този зимен период се поддържаше до средата на декември, имало е и още добавки, макар че тях не ги помня, и се е задържало студено, макар и с дни с над нулата, малко са ледените в този период. Втората половина на декември 1983 г. има турбо затопляне и +17 в Шумен. На 1-2 януари 1984 г. беше пролет, събирахме изгърмяните конфети зад блока след новогодишната нощ и търсехме здрава неизгърмяна. Полъхваше такъв топъл ветрец фьон, усещането ми беше буквално за пролет. Но естествено бързо зазими, поне в СИ България, на 9 януари и 10 дни се крепеше някаква зима с малка мокра снежна покривка и леки добавки. Като цяло този януари беше доста топъл +2,3 средна януарска, един от най-топлите през 80-те, обаче на сегашния фон би била прилично студена средноянуарска, вече и такава не можем да хванем. :dontknow:
После февруари обаче беше зимен гърч, поднормен и с много валежи от сняг и снежни усложнени тридневни обстатовки с пълна блокада на пътищата и преспи. Както и март почти до края му, имаше много дебела СП 60-80 см в местата над 300-400 м в СИ България, в Шумен имаше над 20 см в доста дни. Тази зима 1983/84 макар и не най-студената, има втори по брой дни със СП 72, след 1954 г. Даже 1995/96 имаше по-малко, 68.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 06 дек 2024, 18:32

Удоволствие ще е за мен да направя дисекция разследване на видеото от култовия коледен хит на Wham Last Christmas.
Видеото от песента е заснето в швейцарските Алпи в района на курортчето Саас Фее /още не съм ходил там, но не е далеч от Цермат/. Записът с видеото е направен на 21 ноември 1984 г. Има тази точна инфомация в интернет. Така че клипът и песента навършиха 40 години. Винаги, когато гледах това видео, ми се струваше че това е снеговалеж по топъл фронт и че снегът някак изглежда мокър. А Саас Фее е на много голяма надморска височина почти 1800 м.
Вижда се, че косите им са мокри от мокър сняг, става за снежен човек и снежни топки, с които се замерват, а дървената оградка пред вилата е мокра. Проверих каква е била обстановката и температурите в този ден 21.11.1984 г.
На 19-20 ноември под влияние на някаква спускаща се откъм Британия към Италия депресия е трупнал сняг без нулата на 850 хПа въобще да успява да обхване Алпите. На 21 ноември вали предимно слаб мокър сняг само във високите части на Алпите над 1500 м. под влияние на настъпващ топъл фронт на Атлантически циклон. Именно този сняг е и заснет във видеото. Най-близката налична станция до Саас Фее тогава е измерила +1 градус, тя е на 1457 м височина. През следващите дни се е затоплило още повече под въздействие на силна зонална циркулация откъм Атлантика с пренос на топъл въздух. Тази година на 21 ноември в Саас Фее е било много по-зимно. Валял е обилен сняг и е имало доста сериозна покривка при -7 градуса. Накрая и една снимка от архива на камерата от тази година.
Атмосферата от клипа е наистина докосваща. Лъха на нормалните 80-те години, нормални младежи и на Запад, елегантна мода, елегантни дрехи, сравнително нормални коси. Много човещина. Без наративи с климата, джендърите, Украйна, с демократични правителства на Запад. Завинаги изгубихме този свят.
Иначе в Шумен и през нея зима още не беше валял никакъв сняг. За първи път валя на 13 декември, когато празнувахме нова година с класовете в сладкарница Днепър. Но не натрупа. Чак на 1 януари 1985 вечерта заваля сняг и започна да трупа. До нова година не беше хубава зима.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
originalgröße

wilkosz

Мнение от wilkosz » 11 дек 2024, 21:24

Сега по ТВ Он еър даваха серия от сериала Дом за нашите деца. Най-добрата българска семейна сага от 80-те.
Всички кадри, снимани навън, са със снегове. Сегът не е кой знае колко дебел, но е много яко отрупано облепени целите клони на дърветата. И е студено и слънчево. В началото на процеса е било около 0 и се вижда на места висулки и леко свличане на първоначалната мокра покривка, след това сковава и вече горният слой е пухкав.
Това най-вероятно е някой от снеговете през януари или февруари 1986 г. Премиерата на тези първи серии е била на 26 юни 1986 г. Зависи дали са успели толкова бързо да го обработят, може снимките със снега да са от януари или февруари 1985 г. От култовата зима. Ето серията от ю тюб.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 21 дек 2024, 13:16

Архивни снимки от зимата на 1969 в Плевен. Брутално дебел сняг :shock:
https://www.facebook.com/share/1DtK2UPenx/

wilkosz

Мнение от wilkosz » 06 яну 2025, 20:54

Гледаме на ГИФ-анимация каква борба ставаше в Източна България в тези дни на януари през 1985 г. преди точно 40 години. Между 5 и 10 януари. Постоянно брутална борба на топлото да измести студеното и в ЮИ България и Черноморието да доминира, частично с температури в Кърджали до +18. Същевременно в Западна и Северна България си е дълбока зима.
Как топлото веднъж пробива чак до Русе и Свищов, но бързо е ликвидирано там, в Шумен прониква 2-3 пъти леко, а в Сливен, Бургас властва през цялото време. Шумен е на границата на бруталията, с валежи от сняг, дъжд, поледица, пълна програма. И частично помня тези изцепки. На 3 януари вече беше натрупал сняг, но после поледица го поразвали. Последната картинка е статуквото след края на битката и победата на студа. В СЗ България 60 см СП, в Шумен тънка СП, на югоизток няма.
https://gif-erstellen.com/gif/gifcomple ... c25b32bc23

wilkosz

Мнение от wilkosz » 16 яну 2025, 23:09

Ринене на сняг от кораба Русе през 1988 г., когато на зимните обстановки им се удаваше навсякъде да зазимят.

Отговори

Върни се в “Климат”