Има различни класификации, но реалността е, че температурите са вече като типични места, които са определени със субтропичен климат по света. В случая субтропичен, но граничен с умерения в студената му част. Не знам като какъв ще определят климата на Финикс Аризона тукашните спецове? Намира се на 33.5 градуса северно от екватора и 2024г. летището праска 25.9 средногодишна!SKYLINE написа: ↑05 яну 2025, 17:19Сега малко се зачетох по тоя въпрос , че ми е случно хаха , попринцип не ме интерсува кое как се наричало , но...maniac написа: ↑05 яну 2025, 17:00То и в много райони на северна България е от порядъка на 14-15 средно годишната, но тук много хора ще ти донесат от 10 кладенеца вода за да те убедят, че е умерен климат.нашия написа: ↑05 яну 2025, 16:38Приятно мартенско време в началото на януари 2025 г. във Варна със средномесечна към момента 6.0 С. Водим все още на Бургас по средномесечна. По колата в този час е 7 С. Голям кеф е Варна( 6С) да е на юг от Сяр (4.3С ) и Гевгелия (4.5С ) по средномесечна този януари. Миналата година (2024) изпляскахме 15 С средногодишна температура, което си е субтропичен климат по този показател.
Тази нощ на вилата си изравних най-ниската минимална за тази зима умопомрачаващите -4.0! Макса днес там е 4.1, НИМХ 5.2. Ушинци след макс. от 6.0, вече е на 0.0.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Humid_s ... al_climate
По тази класификация дават че субтропичен климат се води , когато имаш поне 8 месеца със средна темп над 10 градуса.
Проверих за Варна , от последните 10 години , 4 отговарят на условието за субтропик , 6 не отговарят.
За И и Ю Бг е подобно положението , т.е може да се каже че сме на ръба все още , но с тенденция трайно да влезем в субтропични показатели.
Все още април и ноември в някои години дънят ситуацията
ПРОМЕНИТЕ НА КЛИМАТА (в България) (2021-...)
Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Бял облак
-
- Регистриран: 29 дек 2008, 19:38
- Местоположение: Разград 210м.н.в./Островче 415м.н.в./Финикс 424м.н.в
- Контакти:
Агрометеоролог: Забравете за снежните зими!
Предстоят ни още по-горещи лета, твърди доц. д-р Веска Георгиева, ръководител секция "Агрометеорология“ в НИМХ, пред "Агро.бг.":
Сценариите за бъдещите климатични условия показват, че ще има още по-горещи лета. Очаква се средните месечни юлски температури да достигнат до 28 градуса и през август също, като юлските и августовските температури почти се изравняват. За нашия регион се оказва, че повишаването на температурите през цялата година е сериозно, много е сериозно и през зимните месеци. Вече почти нямаме месец януари с отрицателни средномесечни температури.
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgari ... mi-2402017
Предстоят ни още по-горещи лета, твърди доц. д-р Веска Георгиева, ръководител секция "Агрометеорология“ в НИМХ, пред "Агро.бг.":
Сценариите за бъдещите климатични условия показват, че ще има още по-горещи лета. Очаква се средните месечни юлски температури да достигнат до 28 градуса и през август също, като юлските и августовските температури почти се изравняват. За нашия регион се оказва, че повишаването на температурите през цялата година е сериозно, много е сериозно и през зимните месеци. Вече почти нямаме месец януари с отрицателни средномесечни температури.
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgari ... mi-2402017
Рекорда на Образцов чифлик е 170см, намира се на 12км ЮИ от Русе и е на надморска височина 130м /тоест колкото високите квартали на Русе, които са на 2-3км от центъра/. Това е от великата 1954г.Victus написа: ↑11 яну 2025, 12:52Силен сняг в Княжево. Шофьорите да внимават и да карат със съобразена скорост в зимните условия. Втора катастрофа стана под прозореца ми на бул. "Цар Борис III" от сутринта насам. Засилват се все едно е сухо.И това в града с рекордна СП под 600м. 160см ли беше от квартал Образцов чифлик? Такъв спомен имам.
Бях правил сметки по десетилетия, че затоплянето е експоненциално, а не пропорционално. И няма никакви индикации за прекъсване на този тренд. Очевидно, че в ниските части на Северна БГ то е много ударно поради трудното натрупване на СП и липсата на инверсии. Имахме един период около 2000-2015, когато затоплянето увеличи граничните снежни обстановки и имаше често дебела СП. Изглежда обаче, че последните 7-8 години затоплянето достигна такива нива, че много трудно в нашия район могат да се съчетаят студ и валежи. Миналата "зима" имахме късмета на 2 снежни обстановки, но като цяло тенденцията е ясно - според мен до 2030г това да видим сняг ще е много рядко явление. София и останалите високи полета може би ще имат още 10-15 години, в които ще виждат сняг сравнително често зимата.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!
Да, допълня. Че 2000-2015год. макар да изпълнявахме Лебедовата си песен, наистина снежността се повиши в СИБ спрямо минали години. Но затоплянето продължи и граничните обстановки бяха победени от дъжда. И аз смятам, че в планините може би ще продължи да има дебели снегове, но температурите средно ще се повишават и лека полека сезонът ще се скъсява, снежните валежи есента и пролетта ще са кът. За високите полета обстановките ще стават все по-гранични, но поне докато ги има ще има привидно усещане за нормалност. Ако обаче затоплянето продължава с изпреварващи темпове, просто точката на пречупване ще стане по-скоро. А дотогава партито ще продължи с пълна сила, макар и за по-кратко време през годината. Дори може да стане още по-зрелищно на определени места предвид повечето валежи.
Софиянци наистина трябва да са благодарни на това, което имат сега, защото то наистина може да изчезне отведнъж, както се случи това в Русе.
Софиянци наистина трябва да са благодарни на това, което имат сега, защото то наистина може да изчезне отведнъж, както се случи това в Русе.
-
- Регистриран: 23 яну 2011, 03:51
- Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)
Чак такива мрачни прогнози за котловините на западна България не вярвам да се случат. Ще продължаваме на имаме снеговалежи до края на века, стига да има обстановки през зимата. Но вече много рядко ще се засичат покривките между два процеса.
Зимата на 1953/54 затова е била толкова сурова. Декември е бил сух, но януари и особено февруари е имало множество обстановки без големи затопляния между тях. В Букурещ са паднали 160мм сняг за два месеца:
https://www.stringmeteo.com/synop/cent_ ... %D0%98#sel
Зимата на 1953/54 затова е била толкова сурова. Декември е бил сух, но януари и особено февруари е имало множество обстановки без големи затопляния между тях. В Букурещ са паднали 160мм сняг за два месеца:
https://www.stringmeteo.com/synop/cent_ ... %D0%98#sel
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов
Това 1954г наистина е било уникално. Такава циркулация ми изглежда като майтап. От средата на декември до началото на март - пълен блок на Атлантика, мощни студени АЦ на север, а Средиземно море нон-стоп бълва благоприятни снежни циклони.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!