В ПЛАНИНАТА - снимкови репортажи, новини, разни... (2024)
Модератор: Radoslav Petkov
Преди няколко години научих за съществуването на Коматинските скали и веднага ми харесаха като цел за посещение. По моя вкус са. Но разстоянието в едната посока е над 20 км, а възможностите ми са твърде ограничени. Нямам кола, няма и къде да се нощува наблизо. Неща като спални чували в никакъв случай не ползвам.
На подобни отдалечени места обикновено отивам с такси. Но за целта трябва що-годе приличен асфалтов път. На там има такъв път, но незнам как е нагоре. На стрийт вюто изглежда да е добре, но са го дали само донякъде. Освен това аз не съм убеден, че таксиметров шофьор от Благоевград ще е чувал за някакво си село Брестово, където живеят само няколко човека.
Един осъществим вариант е асфалта да го мина с колело, така вече ще се справя, но сега и това нямам.
На подобни отдалечени места обикновено отивам с такси. Но за целта трябва що-годе приличен асфалтов път. На там има такъв път, но незнам как е нагоре. На стрийт вюто изглежда да е добре, но са го дали само донякъде. Освен това аз не съм убеден, че таксиметров шофьор от Благоевград ще е чувал за някакво си село Брестово, където живеят само няколко човека.
Един осъществим вариант е асфалта да го мина с колело, така вече ще се справя, но сега и това нямам.
"Протестирайте колкото си искате - тоталитарна власт лесно не пада." ГЕРБ
Слизам на жп спирка Железница, намираща се на 13 км след Благоевград. Времето е студено, земята е замръзнала,
но се затопля бързо
В село Железница има нова църква с новогодишна украса отпред
На запад непосредствено над селото се издига Влахина планина
Тръгвам по широкия път нагоре
Отсреща е южният изход на тунел Железница на автомагистрала Струма. Пуснат е в експлоатация преди по-малко от година
Северно от селото е Железнишкия пролом на Струма между Влахина планина и Рила
Започвам изкачване на връх Атанасова църква. Долу между селото и тунела има вертолетна площадка
Зад връх Атанасова църква е построен малък параклис
От върха се вижда пролома и село Долно Церово, а вече и Рила
Продължавам на запад към връх Бачовска чука висок 773 метра. Всичкият сняг се е стопил
Минавам покрай друг параклис на фона на връх Пирин
След малко виждам голяма църква и изоставена къща. На картата BGMountains това е обозначено като Железница(нежилищно)
Прехвърлям баира и се спускам под връх Пандурски рид. Тук на кръстовището също има параклис
Под мен са махалите на село Мощанец, а долу е Благоевград
Под село Мощанец минава магистралата
Тази магистрала е гордост за управлението на Бойко Борисов. Сега се пътува масово към южната ни съседка
и гърците се видяха в чудо
но се затопля бързо
В село Железница има нова църква с новогодишна украса отпред
На запад непосредствено над селото се издига Влахина планина
Тръгвам по широкия път нагоре
Отсреща е южният изход на тунел Железница на автомагистрала Струма. Пуснат е в експлоатация преди по-малко от година
Северно от селото е Железнишкия пролом на Струма между Влахина планина и Рила
Започвам изкачване на връх Атанасова църква. Долу между селото и тунела има вертолетна площадка
Зад връх Атанасова църква е построен малък параклис
От върха се вижда пролома и село Долно Церово, а вече и Рила
Продължавам на запад към връх Бачовска чука висок 773 метра. Всичкият сняг се е стопил
Минавам покрай друг параклис на фона на връх Пирин
След малко виждам голяма църква и изоставена къща. На картата BGMountains това е обозначено като Железница(нежилищно)
Прехвърлям баира и се спускам под връх Пандурски рид. Тук на кръстовището също има параклис
Под мен са махалите на село Мощанец, а долу е Благоевград
Под село Мощанец минава магистралата
Тази магистрала е гордост за управлението на Бойко Борисов. Сега се пътува масово към южната ни съседка
и гърците се видяха в чудо
Намирам се в село Рибник разположено на пътя между Сандански и Петрич. За разлика от София, където е снежен ад,
процесът не достига толкова на юг. Поемам пътя нагоре по източните склонове на планината Огражден
Излизам над Рибново. Зад селото са останките от кратера на загасналия вулкан Кожух
Движа се по черния път за село Богородица, което е по-високо в планината. До него асфалтирано шосе няма
Огражден е много приятна планина за разходки през зимата. Склоновете са меки и няма сняг. Обаче в неделя
и тук ще се заснежи
Изкачвам се на скалист връх висок 400 метра, което е 280 метра над Рибник
Долу се вижда как Струма е разцепила кратера на Кожух на две части
В Огражден е силно развито животновъдството
Наближавам село Богородица, което е скрито в дълбока долина и не се вижда от билото
В унисон с името на селото, жителите са построили в околностите няколко параклиса. Този е Света Петка
На разклона е построена църква. Селото е надясно, аз продължавам наляво за върха
След малко Богородица вече се вижда
Изкачвам се на връх Свети Илия висок 621 метра, където е едноименният параклис
От върха също се вижда селото. Отзад е съседната Малешевска планина
Вижда се и Петрич, но доста мътно
От другата страна е Сандански, където е по-хубава видимостта
процесът не достига толкова на юг. Поемам пътя нагоре по източните склонове на планината Огражден
Излизам над Рибново. Зад селото са останките от кратера на загасналия вулкан Кожух
Движа се по черния път за село Богородица, което е по-високо в планината. До него асфалтирано шосе няма
Огражден е много приятна планина за разходки през зимата. Склоновете са меки и няма сняг. Обаче в неделя
и тук ще се заснежи
Изкачвам се на скалист връх висок 400 метра, което е 280 метра над Рибник
Долу се вижда как Струма е разцепила кратера на Кожух на две части
В Огражден е силно развито животновъдството
Наближавам село Богородица, което е скрито в дълбока долина и не се вижда от билото
В унисон с името на селото, жителите са построили в околностите няколко параклиса. Този е Света Петка
На разклона е построена църква. Селото е надясно, аз продължавам наляво за върха
След малко Богородица вече се вижда
Изкачвам се на връх Свети Илия висок 621 метра, където е едноименният параклис
От върха също се вижда селото. Отзад е съседната Малешевска планина
Вижда се и Петрич, но доста мътно
От другата страна е Сандански, където е по-хубава видимостта
Намирам се в село Владимир разположено на 16 км югоизточно от град Радомир. Студ и мрак в историко-географската
област Мраката
Тук през зимата няма празно - гъста мъгла и обилна скреж по дърветата
Наливам си вода от селската чешма
В северния край на селото са гробищата и там има стара църква
Поемам по пътя нагоре към хълма Свети Петър издигащ се на 200 метра денивелация източно от селото
От долу при чешмата с мен тръгна едно куче, което доволно тъпчеше из снега
Боровете се превити от тежкия сняг
Излизам на върха на хълма на 877 метра височина. Тук е параклисът Света Петка
Зад параклиса има клетки на мобилните оператори. За съжаления малко не ми достигна да изляза над мъглата.
Тук слънцето вече прозираше
Влизам в параклиса да запаля свещ
Спускам се по южния склон на хълма към село Гълъбник
В Гълъбник също е студ и мъгла
В центъра работи ресторант
Влизам за обяд в топлото заведение
област Мраката
Тук през зимата няма празно - гъста мъгла и обилна скреж по дърветата
Наливам си вода от селската чешма
В северния край на селото са гробищата и там има стара църква
Поемам по пътя нагоре към хълма Свети Петър издигащ се на 200 метра денивелация източно от селото
От долу при чешмата с мен тръгна едно куче, което доволно тъпчеше из снега
Боровете се превити от тежкия сняг
Излизам на върха на хълма на 877 метра височина. Тук е параклисът Света Петка
Зад параклиса има клетки на мобилните оператори. За съжаления малко не ми достигна да изляза над мъглата.
Тук слънцето вече прозираше
Влизам в параклиса да запаля свещ
Спускам се по южния склон на хълма към село Гълъбник
В Гълъбник също е студ и мъгла
В центъра работи ресторант
Влизам за обяд в топлото заведение
Намирам се пред гарата в Благоевград. Тази зима Югозапада го скъсаха мъглите. Ръми и е ужасно влажно.
Вземам такси за близкото село Мощанец
Мощанец е 100 метра по-високо от Благоевград, но тук мъглата е още по-гъста
Поемам по пътя нагоре към връх Пандурски рид. Вече съм 180 метра над Благоевград, но е все така мъгливо
При параклиса на 630 метра височина достигам горния край на мъглата. Мъгливият слой се оказа дебел 250 метра
Отправям се към близкия връх Пандурски рид. Отляво ме залива огромна вълна от издигаща се мъгла, но за кратко
Наближавам върха, който е висок само 659 метра, но е много обзорен
Долу под мъглата е скрит Благоевград
Продължавам към по-високия връх насреща Малючка чука
От Малючка чука има страхотна гледка към седловината Предела
Следобед слънцето напече яко и разкара мъглата
Изстрадалият Благоевград се показа
Зад билото на Влахина планина наднича заснежената Осоговска планина
Хващам пътя за село Железница
Час преди залеза Железница е в дълбока сянка от високия склон
Вземам такси за близкото село Мощанец
Мощанец е 100 метра по-високо от Благоевград, но тук мъглата е още по-гъста
Поемам по пътя нагоре към връх Пандурски рид. Вече съм 180 метра над Благоевград, но е все така мъгливо
При параклиса на 630 метра височина достигам горния край на мъглата. Мъгливият слой се оказа дебел 250 метра
Отправям се към близкия връх Пандурски рид. Отляво ме залива огромна вълна от издигаща се мъгла, но за кратко
Наближавам върха, който е висок само 659 метра, но е много обзорен
Долу под мъглата е скрит Благоевград
Продължавам към по-високия връх насреща Малючка чука
От Малючка чука има страхотна гледка към седловината Предела
Следобед слънцето напече яко и разкара мъглата
Изстрадалият Благоевград се показа
Зад билото на Влахина планина наднича заснежената Осоговска планина
Хващам пътя за село Железница
Час преди залеза Железница е в дълбока сянка от високия склон