АВТО-МОТО СВЯТ

Това е мястото на теми, за които няма други подходящи раздели...

Модератори: mmirro, Weatherman

Потребителски аватар
SKYLINE
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40

Мнение от SKYLINE » 30 окт 2024, 18:55

https://carmarket.bg/drugi/i-taka-novii ... geely-9757

И така, новият Mercedes-Benz CLA ще е с китайски двигател от Geely

Новият Mercedes-Benz CLA ще бъде оборудван с китайски двигател Geely. Както съобщава CarNewsChina, третото поколение моделът CLA ще премине към китайски 2,0-литров четирицилиндров агрегат, произведен от съвместно предприятие между Geely и Horse (a Horse е подразделението на Renault за ДВГ-та).

Мощността на двигателя ще бъде 250 к.с., а въртящият момент 360 Нм. В същото време катализаторите за двигателя все още ще се произвеждат в Германия в съответствие със стандартите за емисии.

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 30 окт 2024, 22:35

:grin1:

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 31 окт 2024, 15:14

"Все още не сме достигнали нивата от 2008 г. по продажби на нови автомобили"
Александър Костадинов: Нужна е стратегия за обновяване на автомобилния парк в България
Нови автомобили с бензинови двигатели са най-предпочитаните у нас през 2024 г.
31.10.24 в 14:42
"Най-предпочитаните нови автомобили в България през 2024 г. са с бензинови двигатели, следвани от тези с хибридни двигатели. Дизелът прогресивно спада като проникване в продажбите. Все още на последно място са електрическите автомобили, за съжаление".

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 01 ное 2024, 12:38

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 10 ное 2024, 22:32

Google патентова технология, която не позволява да шофирате, ако реши, че не се справяте добре
09.11.2024

:grin1:
Tesla се появява на първите страници на вестниците по-често от Waymo, но подразделението за роботизирани таксита на Google е победител в надпреварата за разработване на самоуправляващи се автомобили. Дори прототипите на Waymo обаче предлагат пътувания само в избрани райони и е малко вероятно да станат повсеместни в обозримо бъдеще. Това обаче не е попречило на Google да иска да получи достъп до вашия автомобил, а последният патент на компанията ще направи още една стъпка напред, като следи шофирането ви и поема управлението, ако не харесва това, което правите.

В общи линии новата система ще следи всички системи за подпомагане на водача и за безопасност, за да определи доколко добре шофира човек. Ако системата реши, че водачът е лош, тя ще може да предприеме серия от действия, които ще се увеличават. Така например, ако искате да направите опасна смяна на лентата за движение, тя може да ви изкрещи и да мига с предупредителни светлини. Хипотетично би могла също така да уведоми другите водачи, ако по някаква причина автомобилът ви е неуправляем. А ако реши, че това е необходимо, системата може просто да поеме управлението и да ви блокира, докато не реши да ви позволи да шофирате отново.
...

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 26 ное 2024, 15:47

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 30 ное 2024, 23:12

17 въпроса (и отговорите) за смяна на маслото: вече знаете всичко
Тук ще прочетете митове и грешни схващания, разсеяни от специалист
30 ноември

Как автокрадците използват Google Maps, за да набелязват скъпи цели
Трябва да се има едно наум с технологиите
26 ноември

Blood
Регистриран: 13 авг 2011, 20:59

Мнение от Blood » 23 дек 2024, 00:17

Има ли фенове на ретро автобуси :grin1:

https://www.facebook.com/share/18ZeZqirbW/

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 04 яну 2025, 18:36

Kia изтегля 23 000 електромобила заради разсеян работник, който забравил да постави монтажни болтове
02.01.2025
Kopeйcĸият aвтoмoбилeн пpoизвoдитeл Кіа e бил пpинyдeн дa изтeгли близo 23 000 eлeĸтpoмoбилa ЕV9 зapaди oплaĸвaния нa двaмa ĸлиeнти oт липcaтa нa мoнтaжни eлeмeнти зa зaднитe ceдaлĸи в тexнитe eлeĸтpoмoбили, пишe издaниe ТесhЅроt.

:scratch:

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 08 яну 2025, 14:10

Някъде на север където електричките са мнозинството от новите коли вече....

https://www.facebook.com/share/v/18WUzgewd5/

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 09 яну 2025, 10:48

Нова организация за колите на Терминал 2 от днес (видео)
09 януари 2025 в 08:43
Нова система за управление на автомобилния трафик пред Терминал 2 влиза в сила от днес, съобщиха от пресцентъра на „СОФ Кънект“, оператор на Летище София.

:bowl:

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 25 яну 2025, 11:10

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » 25 яну 2025, 12:38

Аз от лексуса (2.5 бензин , автомат , 208коня) за година и нещо и 30000км , мога да кажа че съм супер доволен.Комфорт , управление, динамика , разход (извън 7 , градско 11-12) , музика (5 по 1 съраунд) .Въобще цялостната сглобка на колата си личи че е топ.Поддръжката е учудващо евтина - амортисъор например е 220лв , тампон носач 50 кинта, водна помпа 150лв, ремък 60лв итн всичко оригинално от тойота говоря и е лесно сам да си ги сменяш.Няма 15 електронни модула и адаптации като при бмв и мерк, дето няма как да ги бараш без диагностика.Не съм сменял нищо, ама съм разглеждал само да имам идея за какво става въпрос, ако....
Въобще не бих я сменял на тоя етап , но Единственото нещо което не предвидих е че ми дойде тясна с лапето - кошари , колички, столчета ала бала.
Замислям се вече да минавам на по-големия модел GS350
https://blog.bestride.com/reviews/new-c ... gy-luxury/
Там вече хем по ново и модерно , супер гъзария и кеф, 3.5 мотор 310 коня , 8 степенен автомат, задно предаване.Ако се намери нещо до 40-45к може да се навия , ако не gs250 , същата кола само че с по-малък мотор като на моя , ама ще идва слабичък на това купе и няма да отговаря динамиката на визията на колата :D За возене ще става.
Иначе на моето купе 2.5 си е пъргавелка.

4itatel
Регистриран: 21 мар 2020, 23:36

Мнение от 4itatel » 25 яну 2025, 13:03

SKYLINE написа:
25 яну 2025, 12:38

Там вече хем по ново и модерно , супер гъзария и кеф, 3.5 мотор 310 коня , 8 степенен автомат, задно предаване.Ако се намери нещо до 40-45к може да се навия , ако не gs250 , същата кола само че с по-малък мотор като на моя , ама ще идва слабичък на това купе и няма да отговаря динамиката на визията на колата :D За возене ще става.
Иначе на моето купе 2.5 си е пъргавелка.

Хаха, типична българска снобария, живея в 2-стаен панел, нямам гараж, нито паркомясто, пазарувам от промоциите със стока с изтичащ срок в Лидл ама важното е да имам 8-10 годишна "луксозна" кола на реални 300 хил км, ама врътнати на 150 хил и претърпяла 1-2 леки катастрофи. Т.е. опитваш се да бъдеш алтернативен снобар, вместо с БМВ/Мерцедес/гримиран Голф с гримирана Тойота? И после естествено колата паркирана в калта в градинката пред блока, не сменяш към зимни гуми защото комплекта струва 2 бона, годишната поддръжа в гаражното сервизче защото при дилъра пак ще отидат 2 бона минимум и разбира се китайски части или части от морга като се чупи нещо.

Имам познат с японската имитация на ЕС класа Lexus LS (5-6 годишен тогава) преди 2 години му се счупи нещо (не помня точно какво) каза че трябва да чака 7-8 месеца за въпросният оригинален компонент да дойде от Япония. Човека си купи една чисто нова Дачийка Jogger на газ и до ден днешен си я кара нея, може да я ползва и като пътническа и като товарна кола (защото задните седалки се сгъват), гори 6 лв газ на 100 км смесено каране, 60 хил км навъртяни вече без никакви проблеми, супер доволен е. А за Лексуса частта пристина след почти една година, ремонтира колата и я продаде за някакви смешно малко пари. Имай предвид и това като вадиш 50 палки за кола на 8-10 години, че трудно върви японският лукс в БГ.

Като се разходиш в Западна Европа виждаш основно Рена, Дачийки, Опелчета, Фордчета и тн, ама Бай Ганьо пак трябва да си покаже голият шкембак с чифте пищовите отпред (в случая с 10+ годишна немска луксозна кола)

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » 25 яну 2025, 13:36

Е живея в собствена къща , гумите ми са чисто нови и двата комплекта Мишелин и вадя над 100к лв на година, колата ми в момента струва 20к лв, точно аз съм много далече от това да се опитвам да бъда снобар :laughm: Те лексуса като го видят в Бг и го гледат като голям камък...тия коли не са вървежни тука , ама на мен не ми дреме.Просто ме кефят , щото са различни от масовката и здрави.
Преди да хейтиш се замисли че има и друг прост вариант: просто се кефя на коли :D И смятам че мога да си го позволя - не харча за скъпи дрехи, обувки , часовници (взимам си от Мадара и някой път втора ръка , щото да даваш 80лв за тениска пума е супер тъпо сп мен или 100лв за турски дънки от мола :grin1: ) , скъпи почивки , не се правя на гъзар , но колите ме кефят.
Отделено смятам че ако ще се кефиш на коли или някакво хоби то периода е между 25 и 50 години , после вече се опърдял масура
И 3то автомобила освен ако не е дачийка или нещо евтино на газчица да те вози - винаги има доза удоволствие и набутване на пари "излишно" - но в крайна сметка не може пък съвсем да си спрелтак и да не се набуташ с кинти и да не се кефиш на нищо в живота или да нямаш хоби...поне аз така го виждам.
Поне мъжете на това сме по-лабилни.И пак ест гледам да съм разумен , щото мога да си взема и чисто ново м5 на лизинг...ама това вече е простотия.
А за авера ти с лекса , има хора в Бг които доставят всичко , каквото се сетиш за 10 дена оригинално от Япония.Така че не знам каква е била тази част, но вероятно човека не е бил наясно как и от къде да поръчва и е технически неграмотен (само такъв може да мине от лексус на Дачия :grin1: )
Въобще много хора си приказват някаква неща ей така....когато сменях спирачките на лекса например , някои авери ми казваха - аре бе кво се занимаваш цял ден за 100лв ще ти ги сменят - не е въпроса за 100те лв, просто имам време , интересно ми е да си пипна , да видя как работи , ставаш и по-близък с колата.Неща които , хора не кефещи се на колите няма как да разберат.
На мен ми е мечта и да си направя кола проект.
Може би стар lexus is200 - да оставя само шасито ,после боя , окачване , турбиниране на мотора , шпер диф - и да бъде една индивидуална машина построена от мене.Но нямам чак толкова излишни кинти засега.Приеми го като хоби.
Отделно си имам компресор вкъщи и си боядисвам дейтали по колата , ей така щото ме кефи да се науча как става :laughm:
Та не е за всеки да поддържа стара кола - трябва малко да разбираш и да се интересуваш или поне да имаш много добър и честен майстор.За които няма тия неща и е некадърен - взима Дачия за 35к и почва плюе лексусите и бмв-тата , поне аз така го виждам :grin1:

Отговори

Върни се в “Разни (крими, аварии, авто-мото, голотийки, хумор...)”