ЛИЧНИ ДИАЛОЗИ (разни)

Хубаво е, когато се обменят мнения по разни въпроси, да има поне минимум информация за стоящите отсреща, достъпна за всички... Тук всеки може да споделя неща за себе си или да пита другите, това е мястото и за теми, свързани със срещи на форумци, учене и работа. За образование и работа, свързани с времето и климата, има друг раздел ("Образование, реализация, наука (метеорология/климат)"): viewforum.php?f=30

Модератори: Radoslav Petkov, ncuxap

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: 08 фев 2013, 12:10

Мнение от lancelot » 02 яну 2025, 16:37

Windy написа:
02 яну 2025, 16:28
lancelot написа:
02 яну 2025, 16:27
Geogri Zahariev написа:
02 яну 2025, 16:14
А във Враца колко е било в 14 часа?
:grin1:
+17С!
:laughm:
Като изключим индуструалния сняг, което беше наистина готино явление, бих се сменил на мига с теб, да си карам колело по къс ръкав във Враца, вместо тая мъгла вече няколко дни. :grin1:
Иначе в центъра тук макса е -1.6, сега е -2.3
Напротив - имах 5 оферти за Нова Година извън София, но като знам че трябва да изляза от зимния рай, за да отида на слънчево-алапролетен миазъм ги отрязах ВСИЧКИТЕ!!! На 31ви годих до Лозен, на 1ви до Ринг мола и съм внимавал много да не си показвам носа извън мъгливата зона.
Е, чакай сега, в Лозен има сняг, това е друго.
Сняг или повече скреж е окей да има мъгла, ама без сняг и на сиво, аз лично не се кефя, но лични виждания.
Като човек обичащ планинския климат, предпочитам слънце и сняг, пред мъгла и сивота, без сняг. :grin1:
Но да, имаше интересни явления и в мъглата тези дни, макар и малко.
Be an encourager. The world has enough critics already.

Потребителски аватар
blue
Регистриран: 27 авг 2009, 17:59

Мнение от blue » 06 яну 2025, 23:01

Stoyan_ написа:
06 яну 2025, 01:15
Реших да мина пее една малка граница понеже навсякъде казваха за 6-8 часа чакане на Хоргош. Правилно се оказа решението и там чакахме само един час . В крайна сметка София Виена с детето го взех за 11:30 часа с детето и при това движение . Нормално го взимам за около 9-10 часа .
И коя е тази малка граница която си минал вместо Хоргош? А на Унгария/Австрия границата има ли проверки - нали уж австрийците възстановиха някакви гранични проверки?
Единственият начин да поддържаш разговор с глупака е да го игнорираш!
Стивън Кинг

Stoyan_
Регистриран: 07 ное 2010, 20:50

Мнение от Stoyan_ » 06 яну 2025, 23:20

blue написа:
06 яну 2025, 23:01
Stoyan_ написа:
06 яну 2025, 01:15
Реших да мина пее една малка граница понеже навсякъде казваха за 6-8 часа чакане на Хоргош. Правилно се оказа решението и там чакахме само един час . В крайна сметка София Виена с детето го взех за 11:30 часа с детето и при това движение . Нормално го взимам за около 9-10 часа .
И коя е тази малка граница която си минал вместо Хоргош? А на Унгария/Австрия границата има ли проверки - нали уж австрийците възстановиха някакви гранични проверки?
Бачки Виногради се казва от сръбската страна . Унгарската не помня точно името . Изтеглих едно приложение border watcher там има относително актуална информация от преминаващи колко време се чака и беше адекватно , отделно информацията там съвпадна и това , което казаха сърбите на работа . Има още няколко по-малки граници , но идване към Бг минах пробно от тази и не беше зле.
Иначе Унгария - Австрия този път нямаше проверки. По принцип проверките , отразени от медиите , се изразяват в това да седи полиция на границата и да спира евентуално една от 15-20 коли , може би и по-рядко за документи . Това от години го има на Пасау, на Никелсдорф с Унгария също го има често , към Братислава дори на малката граница , от където минавам има подобен пункт . Едно време имаше и на Границата Германия / Залцбург . Още 20116-2017 се вяскаха полицаи и по границата Германия /Франция . Дори са ни спирали на път за Париж . Никога не съм виждал Германия Люксембург , Люксембург / Белгия , Белгия / Франция .
Тази година нямаше и никакви контроли към Дания .
Есента имахме обаче на влизане от Чехия в Австрия при Зноймо. Дори искаха документи, а ние не бяхме взели паспорта на детето, но със здравната карта нямаше проблеми .

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: 20 мар 2015, 19:27
Местоположение: София,Стрелбище, н.в 575м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » 06 яну 2025, 23:43

Аз за Хоргош наскоро бях чел много гадни мнения. Реално, този пункт, който е на основния европейски коридор Е35, е бил пълен кошмар между Сърбия и Унгария, защото нещата стават изключително бавно и тромаво и обикновено работят с минимален капацитет. А, да - най-странното, което прочетох е, че има някакво работно време и през нощта не работи. Е какъв е този пункт бе? Какво излиза - че ако ида в полунощ да кажем, трябва да чакам в колата до 7ам, че да почнат работа ли?

Също четох, че условията са под всякаква критика и въпреки че те карат да чакаш часове, няма елементарна тоалетна.
Като цяло, останах с впечатление, че маджарите много обичат да се ебават със сръбски граждани. И това бих го приел за не чак толкова ненормално, ако ставаше на някой от т.нар "малки пунктове", ама да става на баш най-главния, който е част от Е35, вярно малко странно ми се видя.

Stoyan_
Регистриран: 07 ное 2010, 20:50

Мнение от Stoyan_ » 06 яну 2025, 23:58

Хоргош по принцип си работи 24/7. Има доколкото знам и някакъв пункт на Хоргош , който не е на магистралата и той прави някаква пауза 6-8 часа нощеска, но главният пункт е денонощен и е голям , има доста гишета . Проблемът е , че унгарците са мноооого тежки. Давам елементарен пример, изпитал съм го многократно . Излизаме от Унгария и има 3 работещи гишета , на всяко има по около 10-15 коли. На всяко гише са по поне 2ма митничари. Времето за минаване, в случая излизане е около 20-30 минути , зависи коя колона си хванал . Излизам от Унгария и влизам в Сърбия.
Там работи едно Гише, седи само един клет сръбски Класикивич на гишето и времето за минаване е максимум 15 минути . Няма отваряните на багажника , мотане , циркосване и важнеене. Излиза , че един сърбин върши повече работа от 6ма унгарци. Едно време заобикалях винаги Унгария и минавах през Словения и Хърватска , сега просто ми имам голямо обикаляне и е абсолютно нерентабилно , иначе унгарците не са ми от любимците .

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 10 яну 2025, 11:03

(реплика без конкретен получател, риторичен въпрос)
Вече е ясно, че по баирите почти навсякъде на запад ще е зимно, сняг, иху-аху от утре до вторник, че и с опашка от студ после. Някакъв де, не чак като в София :grin1:
Та се чудя, защо любителите на снега не си вземат 2 дни отпуск и още тая вечер да забият в някоя балканска или родопска хижа. Средностатистическият скот се е поохарчил по празниците и сега релаксира, вероятно базите са полупразни, сега е моментът да се насладят на истинска зима за почти седмица.
ЗАЩО? Уай дъге? Едва ли всички, но повечето със сигурност могат да си го позволят - защо да не си харчат отпуската за истински кеф по техните представи, вместо на Великден да пълнят гръцките миризливи таверни без дори да се топнат в морето с кеф (студено все още, 20 април все пак :dontknow: )
Ето СЕГА е моментът. :deal:

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: 08 фев 2013, 12:10

Мнение от lancelot » 10 яну 2025, 11:17

[риторичен отговор]
А защо си мислиш, че не го правят? :grin1:
Даже ежеседмично, макар и понякога без преспиване по хижи, просто качване в планината.
Be an encourager. The world has enough critics already.

weather_master
Регистриран: 28 май 2007, 09:07

Мнение от weather_master » 17 яну 2025, 13:26

wilkosz написа:
17 яну 2025, 12:35
Нищо няма. Не съм решил да се връщам и да живея в София, въпреки непоносимата политика и мигранти в Германия. Защото с работата нещата вървят много добре, тази година правя точно 10 г. на нея, уважават ме много, вдигнаха ми заплатата без аз да съм питал за повишение. Питах само за още един ден хоум-офис и те ми го дадоха без проблем. Вече съм само 2 дни във фирмата седмично, а 3 дни хоум офис.
От един ръководител проекти разбрах, че всички те се борят аз да им работя проектите. Всички ме искат и имало конкуренция между тях кой да ме вземе мен за тях. Явно работя по-добре от германците. :roll: :wink: А и при навършване на 10 г. във фирмата имало допълнително повишение на заплатата, така че. :wink:
За 7-8 февруари имам друго планирано пътуване на снежно място Зеефелд до Инсбрук, дано дотогава да натрупа още свеж сняг, сега има някъде 35 см. Но заради стар сняг не ми се ходи.
Иначе Малко Търново 44 см днес, въпреки слънчевото време вчера, само 8 см за заминали в канала.
Викаш друго си скапания капитализъм. Това ако беше соца щеше да има нулево уважение и нулев хоум офис. Щеше да трябва всеки ден да ходиш в предприятието, а при шефа щеше да може да ходиш само при голяма нужда. :laughm:

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: 20 мар 2015, 19:27
Местоположение: София,Стрелбище, н.в 575м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » 17 яну 2025, 17:14

wolfie написа:
17 яну 2025, 16:39
weather_master написа:
17 яну 2025, 14:37
Аз от ППДБ изобщо не съм доволен, но от Терзиев за момента съм много приятно изненадан и ако не направи някакъв гаф на следващите избори със сигурност ще гласувам за него.
Нали беше Гербаджия бе, каква е тая работа :grin1:
Нещо по ИТ линия да не сте се оказали познати. Аз друга причина за такъв ЛЕВ завой не мога да се сетя. За мен новото кметство на София е точно като старото, само че НОВО. (по Божинката)
Просто Мастъра е захапал тази тема с качеството на въздуха от поне 2-3 години и всяка зима намила до откат в почти всеки негов пост каква е гняс в София. Наистина не виждам какво ще се промени, ако го напишеш още 300 пъти. Или поне тук във форума, където надали някой в София се отоплява на дърва или гори гуми. :)

Точно миналата зима си играх да вадя данни и числа за всички европейски столици и тяхното качество на въздуха и се оказа, че София си е в топ 5-7 на най-малко влошено качество спрямо останалите столици. Да не говорим, че имаше и немалко нестолични градове с по-лошо качество, ама важното е да се драматизира.

А какво е направил Терзиев? Направо гениално - забрани стари дизелови варели да влизат в двата централни ринга на града. Сега, оставям настрана тоталната липса на контрол и че надали някой изобщо е бил глобяван по камера, но самата идея е абсолютно дебилна и не върши никаква работа. Забраняваш на някого да влиза в центъра, обаче няма проблем да си бръмчи в кварталите, понеже изгорелите газове ще си останат там и няма да се разпространят до центъра. Гениално просто.

Другото, което е - някъде поне 70-75-80% от сградния фонд в столицата е топлофициран и хората не се топлят на печки с дърва. Основно това може да се случва в циганската маала, както и в няколкото квартала като Бояна, Княжево, Симеоново, Драгалевци, където жилищният фонд е предимно къщи. T.e нещата се преекспонират и драматизират излишно от медии и разни "зелени" говорители.

Показателното е, че завишени нива на ФПЧ в София има основно в период на инверсионни условия. Ако качеството беше толкова зле, то щеше да бъде такова целогодишно, при равни други условия (напр. трафик, индустрия етц).

kerry
Регистриран: 14 сеп 2019, 15:35

Мнение от kerry » 17 яну 2025, 17:20

Забелезахте ли какъв сняг си имаме :grin1: Фалшив сняг в София!! После защо сме били болни!!! 😡😡😡Ето защо...
Снегът не се топи, ами напротив, става черен и мирише! Прилича на топчета стиропор. Какво крият?? 🤬🤬😤

weather_master
Регистриран: 28 май 2007, 09:07

Мнение от weather_master » 17 яну 2025, 17:43

wolfie написа:
17 яну 2025, 16:39
weather_master написа:
17 яну 2025, 14:37
Аз от ППДБ изобщо не съм доволен, но от Терзиев за момента съм много приятно изненадан и ако не направи някакъв гаф на следващите избори със сигурност ще гласувам за него.
Нали беше Гербаджия бе, каква е тая работа :grin1:
Нещо по ИТ линия да не сте се оказали познати. Аз друга причина за такъв ЛЕВ завой не мога да се сетя. За мен новото кметство на София е точно като старото, само че НОВО. (по Божинката)
Е, все още подкрепям ГЕРБ. Централната власт няма много общо с местната. Особено кмета, където се гласува за личност. Терзиев доста добре и активно започна да решава стари проблеми. Например
1. Започнаха яки проверки за неправилно паркиране. Почти се справиха с нахално спрелите около мол Парадайз. Мен лично до болница Надежда ме глобиха за неправилно паркиране. Глобите са смешни 20лв но и това ще се оправи
2. Яки проверки правят на строежите с това носене на кал из цяла София. Вече имало глобен с 50к лв глоба. Още по-строги трябва да са.
3. Въвеждане на ниско емисионни зони.
4. Затягане на контрола за старите коли. В крайна сметка има и градски транспорт
И още много други промени започнаха.... :thumbup:
В Бургас също кмета е от ГЕРБ и много хора, които не харесват ГЕРБ го подкрепят. За 20 години преобрази града и продължава с много сериозен темп.

Geogri Zahariev
Регистриран: 28 яну 2012, 18:40

Мнение от Geogri Zahariev » 25 яну 2025, 08:19

Има ли желаещи?
:grin1:

От 34 000 до 66 000 евро заплата за работа на Антарктида, какви работници се търсят

https://www.focus-news.net/novini/inter ... at-2422014

:flourish:

Да съчетаеш полезното с приятното.
Да обичаш работата си.

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 25 яну 2025, 09:52

Няма желаещи. Първо, ние сме криофили, ама обичаме на задниците ни да е топло, докато се радваме на блокираните пътища навън. Второ, без да отварям линка ти, съм сигурен, че не хващат неграмотници с основно и без знания и умения или хуманитари (което е същото), трябват специфични видове образование(я).

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 25 яну 2025, 10:45

34000 евро на година са си подигравка отвсякъде! То аз вземам 50000 на година, те за такива сурови условия 34 ще предлагат и ще го промотират като голяма заплата.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
wolfie
Регистриран: 23 дек 2008, 14:11

Мнение от wolfie » 25 яну 2025, 10:49

Необходими са готвачи, дърводелци, електротехници, водопроводчици, корабни служители, оператори на инсталации и други.... Да, примерно социолози не се търсят.

Какво прави един дърводелец в Антарктида? Занимава се с остъргването на лед.

Елоиз Савил е дърводелец в изследователска станция, която се намира на леден шелф и е най-южната от изследователските станции на Британският антарктически институт. Това е първият ѝ сезон в Антарктика.

"Стържа лед, карам моторни шейни и създавам неща на едно от най-екстремните места на земята“, казва Елоиз Савил.

"Хората тук са едни от най-интересните и приключенски настроени, които съм срещала и въпреки това са нормални! Не е просто студено, а готино“, отбелязва още тя......

Между другото, имам позната, която работи като лодкар на нашата база на остров Ливингстън. Всички, които са ходили там, до един казват, че това е най-голямото преживяване в живота им.
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

Отговори

Върни се в “Лични. Образование. Работа. Взаимопомощ”