simovremeto написа: ↑20 яну 2025, 12:51
А, в Малта и на мен ми се ходи, но някак си, си го представям есента по някое време, понеже, тогава водата е топла оше и ми се ще да направя и плаж, а там не е да няма яки.
Симо, днеска имам малко време да кажа набързо някои неща за Малта.
Не знам за какви яки плажове обаче говориш за Малта, тъй като то като за начало там няма плажове въобще, още повече пък за яки?

Като цяло Малта е съставена от няколко острова, два малко по-големи и няколко много малки, които са изцяло чукари с много малко растителност, предимно опунции се виждат. Плаж няма, даже и каменистите са малко, а пясъчните общо да са 5-6 малки плажчета в цяла Малта, които доколкото разбрах лятото се пукат от хора, понеже няма къде другаде. Така че силно
не ти препоръчвам тази дестинация, ако ще е за цел море и плаж.
Както казах, много е ощетено там откъм природа, дори палмите са много малко и не видях никакви канарски палми, а там климатът е много подходящ за тях. Градовете са изцяло бетон, никаква растителност или озеленяване няма, което не ми направи добро впечателние. И като казах градовете - там градовете по-скоро си ги представи като квартали на една голяма градска агломерация, няма градско разделение, както в другите държави. Според мен най-правилно е да се обобщят два града - един на остров Малта и един на остров Гозо, които съставят съответните градски агломерации. Иначе свързаността между различните точки е много добра чрез градски транспорт, има фериботи между двата острова и от Валета до отсрещните градове Слима/Гзира, които са нещо като Слънчака и Златните.

Движението обаче е ляво и много объркващо, били са колония на англичаните до миналия век по някое време и поради тази причина са много повлияни от тях, както и от италианците заради близостта, в кухнята си например. Езикът им е микс между арабски и италиански, много е странен, но английският също е официален и всеки го говори перфектно.
Кухнята е микс от Италия и Великобритания - много пасти и бургери и затова може би малтийците са най-затлъстялата нация в ЕС. Аз лично харесвам италианска храна доста, по-малко обичам бургери, но да се храня постоянно с толкова високо въглехидратни манджи не е моето, затова и не съм и такъв поклонник на италианската кухня, както 9 от 10 човека, които познавам.

Намирам испанската, португалската и гръцката кухни за доста по-разнообразни, вкусни и здравословни. Но да не се отплесвам.

Имат тяхно традиционно ястие - яхния със заешко место, което всъщност изключително много ми допадна. Цените по заведенията са като у нас, но в евро, общо взето нормални за южна Европа. Случайно видях и два ресторанта с Мишелин звезди и тук се сещам, че доста ме е яд, че у нас такова нещо нямаме, при все че кухнята ни, макар и много повлияна от съседите е много вкусна по мое мнение и по нищо не отстъпва на топ европейски кухни, а Малта е държавичка от половин милион хора официално. В магазина цените са нормални, близки до тези тук и в страните от южна Европа, нищо особено в това отноешние.
Има някои красиви малки градчета/квартали със стара архитектура, които ми допадат с типичните малки улички, заведения и дух на мястото - например столицата Валета. Между другото много бавно се пътува там, уж малки разстояния, но трафикът е кошмарен, тъй като няма никаква алтернатива на автомобилния транспорт и това в най-ниския сезон - лятото е кошмар затова има много значение в коя част да отседнеш, ако се интересуваш някой път да ходиш мога да ти препоръчам къде е ок. Малта е наводнена от южноазиатци - не знам от Тайланд, Филипините или някъде от Индокитай, но буквално в магазини, ресторанит, в автобуси навсякъде такива работят, градските автобуси на няколко пъти видях. някакви с тюрбани да ги карат, не знам сикхи ли какви са, индийци има доста също, може да са от Пакистан или Бангладеш, не правя разлика.
Понеже апартаментът ни се оказа на последен етаж, 7-ми от блок и имах гледка над другите по-малки блокчета направи ми впечатление, че на всеки покрив е пълно с варели с вода, ние като си пускахме водата на душа или чешмата се чуваше шум от тавана, явно идваше от тези контейнери на покрива, малко ми беше странно. Разбрах, че там тъй като нямат източници на вода, пречистват морска вода, нещо за което е добре може би и у нас да се помисли, предвид сушите и все по-топлите лета.
Иначе ние се пуснахме, че времето там сега е най-добре в близък радиус, за 3 дена нямам много опции да е близо с кратък полет и топло. Денем в автобусите пускат климатици на студено, януари месец, ама там се ходи по тениска без проблем, даже и надвечер, ако не духа става за по тениска само, малко под 20 градуса през деня беше във всичките дни със слънце. На отиване имаше много яки гръмотевични бури някъде около Сицилия бяха, святкаше всяка секунда, по-рано беше минало и през Малта, ама малко беше валяло. Там рядко стават яки обстановки с бури и мощни валежи, както става в Сицилия често.