За след 15ти нещата не изглеждат оптимистично за любителите на топлото

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari
Да го доближат...колко да го доближат - март със 7-10 градуса.
Леко пропускаш обаче, че такъв студен период през февруари и началото на март имаше и през 22-ра и 23-та, а през 21-ва направо си продължи до края на април. И 3-те години имаха супер шибани студени пролети, така че никва такава зависимост няма, поне не и в последните години. Даже и миналата всъщност, просто студения период дойде след почти лятното време от края на март до средата на април и беше малко по в лек вариант. Не че няма да се кефя на такъв сценарий, ама леко ме съмнява.bismarck написа: ↑03 фев 2025, 10:19
Да го доближат...колко да го доближат - март със 7-10 градуса.![]()
Впрочем хубаво е целият февруари да е поднормен. То втората половина колко да е поднормен.... Не ви ли минава през акъла, че това ще бъде "студения пролетен период" и после март да стартираме лятото, подобно на миналата година?![]()
Ама що ли питам, некои криофили са доказано нелечими.![]()
И по-близо до темата, напънете си мозъците и си спомнете колко е продължил най-дълго последният истински поднормен зимен период? Аз помня едни 3 седмици плюс-минус 2-3 съотв на север и юг 2012.
Ами тя масата е суха във височина, точно защото няма възходящи движения. Ако се появят условия за такива, и "малкото" влага при земя ще е достатъчна за по-сериозни валежи, защото ще се "концентрира" в зоните на валежи от много по-голяма територия, ще се "засмуква" и допълнителна такава. Но засега изглежда, че в близките дни (и седмици?bismarck написа: ↑04 фев 2025, 10:06...
Континенталната "руска" или ако предпочитате "северноевропейска" ВМ е дебела към 2 километра, след което росата рязко, ама мноого рязко отива вляво, а сухата адиабата - вдясно![]()
Прегърнаха се и се разотидоха - това е ултрасухата и срв топла АЦ въздушна маса във височина. Което показва, че истински валеж без някакъв солиден влаготранспорт от съседен гьол, не си струва да се чака.
"Държи" ансамбълът, ама за всеки случай отпраща обстановката чак към 1728-мия час, за да има "солидно" оправдание после, след като тя не се случи
https://www.stringmeteo.com/synop/temp_ ... 0%98#27612bismarck написа: ↑04 фев 2025, 10:30
Частично връщайки се към опашките... Хвърлете един поглед на дневните Т в Москва в следващите десетина дни.
Има ли нужда да ги коментирам? На тоя студ ли ще разчитаме за зима? Да, да, има някакви маскирани слоеве вероятно, но колко да са маскирани, след като дори там не го докарва под нулата денем? Да бъдем реалисти. За да чакаме нещо тук, студът, който идва от тази посока трябваше да е един минус 10 и отдолу денем. Примерно, така, съвсем умозрително и наизуст, като ориентир....
Тоя АЦ - както и ти отбеляза, е ужасно сух и ужасно топъл във височина (за това място и за това време). И ужасно ЯККК![]()
https://www.wetterzentrale.de/maps/ICOOPEU00_102_2.png
Нещо много съм те наплашил да спориш с мен, споко тук си признат авторитет и от мен, така че не се шашкайbismarck написа: ↑04 фев 2025, 09:53Рапторе, аз нищо, нито леко, нито тежко не пропускам. Ако прочетеш внимателно въпроса - за продължителност и блабла. 17 нямаше 3 седмици. А когато е имало около 3 седмици (зимата, зимата!) винаги е последвало или солидно затопляне или солидна дълга норма със +. 12 е особен случай - там същинският студ беше 3 седмици (на север от 27 януари докъм средата на февруари, НО с опашка от около седмица, която бе необходима да се разкара гнусния сняг, който беше доста.
А на пролетите нищо им няма - и хладни - стават, важното е да няма зима. Това дори е малка цена за липсата на гнусни, скъпи и излишни зими. Още повече, че винаги става дума за един поднормен месец или за 2 съседни околонормени. Ако очакваш да влизам в спор по напълно ясен казус, при това с теб - не, нямам ищах.Можеш спокойно да цвъкнеш нещо последен и да приемеш, "че си прав".