ПРОГНОЗНИ "ОПАШКИ" (01-02.2025)

Тук всички със що-годе сносен опит в прогнозирането на времето (или в четенето на чужди прогнози :D) могат да обсъждат предстоящи (евентуално де:) ) събития на атмосферната сцена. А останалите пък могат да четат и питат ;)...

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari

Потребителски аватар
SKYLINE
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40

Мнение от SKYLINE » 03 фев 2025, 09:37

Да и както приключва , да не се окаже че февруари и март ще доближат януари по средна темп , а първия дори и да е с по-ниска :laughm:
За след 15ти нещата не изглеждат оптимистично за любителите на топлото :laughm:

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: 08 фев 2013, 12:10

Мнение от lancelot » 03 фев 2025, 09:42

Този януари е с 3.0 градуса месечна Т.
Нормата на февруари е 1.6, тъй че ако февруари излезе по-малко от +1.4 над норма ще го бие по студ.
Бих оценил това на поне 50% шанс. :grin1:
Щеше да е добре малко снежец да падне, но това ще стане предимно покрай планините и по орографски причини на изолирани и познати наветрени места.
Вече химиите на изток дали ще станат, едва ли. :dontknow:
Be an encourager. The world has enough critics already.

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 03 фев 2025, 10:19

SKYLINE написа:
03 фев 2025, 09:37
Да и както приключва , да не се окаже че февруари и март ще доближат януари по средна темп , а първия дори и да е с по-ниска :laughm:
За след 15ти нещата не изглеждат оптимистично за любителите на топлото :laughm:
Да го доближат...колко да го доближат - март със 7-10 градуса. :buble:
Впрочем хубаво е целият февруари да е поднормен. То втората половина колко да е поднормен.... Не ви ли минава през акъла, че това ще бъде "студения пролетен период" и после март да стартираме лятото, подобно на миналата година? :grin1:
Ама що ли питам, некои криофили са доказано нелечими. :laughm:
И по-близо до темата, напънете си мозъците и си спомнете колко е продължил най-дълго последният истински поднормен зимен период? Аз помня едни 3 седмици плюс-минус 2-3 съотв на север и юг 2012.
За жалост сега май няма да откара толкова (дълбочината ИЗОБЩО не коментирам, жалка пародия - тогава минус 30 минимални, сега на същите места ако слезе под минус 5-6 ще е "добре" и това не е преувеличение), а ми се щеше именно заради пролетното лято, което миналата година ми аресА. Сега към средата на месеца ансамбълът го подпира нещо отдолу и влиза в норма май.... :|

Изображение

svetlin_vr1995
Регистриран: 01 яну 2023, 10:23

Мнение от svetlin_vr1995 » 03 фев 2025, 12:33

Ми отиваме на около 7 до 10 дни със температури около нормите, или една идея под, ама без сняг, на този студ единствената полза ще е че ще спре вегетацията на растенията, която в ниското изпреварва сигурно с месец нормата. А то и тва студ ли е, сутрин около и малко под 0, следобед около 5 градуса, това някога си бяха нормални мартенски прояви. :D :D

raptor
Регистриран: 17 юни 2008, 07:05

Мнение от raptor » 03 фев 2025, 23:14

bismarck написа:
03 фев 2025, 10:19

Да го доближат...колко да го доближат - март със 7-10 градуса. :buble:
Впрочем хубаво е целият февруари да е поднормен. То втората половина колко да е поднормен.... Не ви ли минава през акъла, че това ще бъде "студения пролетен период" и после март да стартираме лятото, подобно на миналата година? :grin1:
Ама що ли питам, некои криофили са доказано нелечими. :laughm:
И по-близо до темата, напънете си мозъците и си спомнете колко е продължил най-дълго последният истински поднормен зимен период? Аз помня едни 3 седмици плюс-минус 2-3 съотв на север и юг 2012.
Леко пропускаш обаче, че такъв студен период през февруари и началото на март имаше и през 22-ра и 23-та, а през 21-ва направо си продължи до края на април. И 3-те години имаха супер шибани студени пролети, така че никва такава зависимост няма, поне не и в последните години. Даже и миналата всъщност, просто студения период дойде след почти лятното време от края на март до средата на април и беше малко по в лек вариант. Не че няма да се кефя на такъв сценарий, ама леко ме съмнява.
По втората част, забравяш 2017-та, не знам как е било по северна България, ама тук при нас меко казано ни се е**а майката, 5 седмици не се размразихме. Последната здрава зима беше

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 04 фев 2025, 09:53

Рапторе, аз нищо, нито леко, нито тежко не пропускам. Ако прочетеш внимателно въпроса - за продължителност и блабла. 17 нямаше 3 седмици. А когато е имало около 3 седмици (зимата, зимата!) винаги е последвало или солидно затопляне или солидна дълга норма със +. 12 е особен случай - там същинският студ беше 3 седмици (на север от 27 януари докъм средата на февруари, НО с опашка от около седмица, която бе необходима да се разкара гнусния сняг, който беше доста.
А на пролетите нищо им няма - и хладни - стават, важното е да няма зима. Това дори е малка цена за липсата на гнусни, скъпи и излишни зими. Още повече, че винаги става дума за един поднормен месец или за 2 съседни околонормени. Ако очакваш да влизам в спор по напълно ясен казус, при това с теб - не, нямам ищах. :grin1: Можеш спокойно да цвъкнеш нещо последен и да приемеш, "че си прав".

По темата. С изкл. на обновлението вчера в 12, в опашките между 14 и 19 по различни сценарии (околозападен или ЮЗ), както си му е редът, десетдневният по-хладен периос приключва. Тъй че, за съжаление няма да имаме три седмици под норма. :cool:
Последният рън е по-стабилен, със западното затопляне след едно полупрезареждане на студа от ССИ третата петодневка най-общо. :dontknow:

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: 08 фев 2013, 12:10

Мнение от lancelot » 04 фев 2025, 10:02

Поредния спам и плява, с много фактически неточности.
Има си теми за оплаквания/гняв и тн. :grin1:
Норма минус, сухо, поне 10 дни напред.
Максове от 2 до 7, в някои дни градус нагоре/надолу.
Минимумите, според зависи, но предимно -4 до +2-3, ако има условия за изстиване и до -8/-10 при първенците.
Be an encourager. The world has enough critics already.

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 04 фев 2025, 10:09

Погледнах американския ансамбъл и се оказва, че той засега държи на сереозна зимна обстановка.....

Изображение

Изображение
Последна промяна от meteo fen на 04 фев 2025, 10:22, променено общо 1 път.

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 04 фев 2025, 10:17

bismarck написа:
04 фев 2025, 10:06
...
Континенталната "руска" или ако предпочитате "северноевропейска" ВМ е дебела към 2 километра, след което росата рязко, ама мноого рязко отива вляво, а сухата адиабата - вдясно :grin1:
Прегърнаха се и се разотидоха - това е ултрасухата и срв топла АЦ въздушна маса във височина. Което показва, че истински валеж без някакъв солиден влаготранспорт от съседен гьол, не си струва да се чака.
Ами тя масата е суха във височина, точно защото няма възходящи движения. Ако се появят условия за такива, и "малкото" влага при земя ще е достатъчна за по-сериозни валежи, защото ще се "концентрира" в зоните на валежи от много по-голяма територия, ще се "засмуква" и допълнителна такава. Но засега изглежда, че в близките дни (и седмици? :laughm: ) няма да има условия за масирани подобни вертикални движения, в "грешното" барично поле (и съответни атмосферни процеси), което се очаква да доминира при нас :dontknow: ...

meteo fen написа:
04 фев 2025, 10:09
Погледнах американския ансамбъл и се оказва, че той засега държи на доста сереозна зимна обстановка.....
...
"Държи" ансамбълът, ама за всеки случай отпраща обстановката чак към 1728-мия час, за да има "солидно" оправдание после, след като тя не се случи :roll2: ...

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 04 фев 2025, 10:30

Именно бе, Стринг, това се подразбира - това е красотата на тия виснали....гребени точно над Балканите за 10 дена напред. Затова и вероятността за валежи, на които се надяваха някои (не знам защо точно за историческата дата 8 февруари :grin1: ) беше твърде химерна и го натвърдих оня ден.
Тук може да се поразсъждава защо тоя гребен се чувства толкова добре точно към Балканите. Така, умозрително, и двамата вероятно предполагаме защо (защото е най-близката до "леговището му" на север по-солидна суша-изпъкналост - Пиринеите са далеч, Апенините - твърде хилави). Тук може да се поразсъждава и за "кутсуза" или късмета "що при турците вали, а при нас - не" и че това всъщност не е късмет/кутсуз, а закономерност при тия начални условия, но бихме се отклонили твърде много от темата, последно: при наличие на солиден АЦ потенциал вследствие на конкретни мащабни процеси на север, има едно място, където да се "разтече" тая АЦ стабилност (ако нещо в конкретен период не я подпира от З или Ю) и това място е само едно.

Частично връщайки се към опашките... Хвърлете един поглед на дневните Т в Москва в следващите десетина дни.
Има ли нужда да ги коментирам? На тоя студ ли ще разчитаме за зима? Да, да, има някакви маскирани слоеве вероятно, но колко да са маскирани, след като дори там не го докарва под нулата денем? Да бъдем реалисти. За да чакаме нещо тук, студът, който идва от тази посока трябваше да е един минус 10 и отдолу денем. Примерно, така, съвсем умозрително и наизуст, като ориентир....
Тоя АЦ - както и ти отбеляза, е ужасно сух и ужасно топъл във височина (за това място и за това време). И ужасно ЯККК :grin1:
https://www.wetterzentrale.de/maps/ICOOPEU00_102_2.png

ПС Метеофене, няма да казвам за какво ме държи амариканският ансамбъл, защото съм твърде културен и възпитан мъж. :buble:

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 04 фев 2025, 10:37

Просто го споменах, иначе всички знаем успеваемостта му в крайните срокове колко е добра и за какво става, мое лично мнение, ЕС е доста по-добър модел в далечните срокове, не че и той не се дъни, но е доста по-малко. :thumbup:

yavor_zhekov
Регистриран: 31 юли 2014, 16:02

Мнение от yavor_zhekov » 04 фев 2025, 10:53

bismarck написа:
04 фев 2025, 10:30

Частично връщайки се към опашките... Хвърлете един поглед на дневните Т в Москва в следващите десетина дни.
Има ли нужда да ги коментирам? На тоя студ ли ще разчитаме за зима? Да, да, има някакви маскирани слоеве вероятно, но колко да са маскирани, след като дори там не го докарва под нулата денем? Да бъдем реалисти. За да чакаме нещо тук, студът, който идва от тази посока трябваше да е един минус 10 и отдолу денем. Примерно, така, съвсем умозрително и наизуст, като ориентир....
Тоя АЦ - както и ти отбеляза, е ужасно сух и ужасно топъл във височина (за това място и за това време). И ужасно ЯККК :grin1:
https://www.wetterzentrale.de/maps/ICOOPEU00_102_2.png
https://www.stringmeteo.com/synop/temp_ ... 0%98#27612
Москва кърти мивки през януари - 10 градуса аномалия и положителна средномесечна :shock: Февруари се очертава да бъде 2 пъти по-студен или само 5 градуса аномалия :laughm: :grin1: Иначе гледам Волгоград и Оренбург ще навлезнат по-дълбоко в минуса, там ще е една идеи по-добре от Москва :grin1:
"Страхът е просто състояние на ума, а състоянията на ума подлежат на контрол и насочване" - Наполеон Хил, Мисли и забогатявай..

raptor
Регистриран: 17 юни 2008, 07:05

Мнение от raptor » 04 фев 2025, 13:44

bismarck написа:
04 фев 2025, 09:53
Рапторе, аз нищо, нито леко, нито тежко не пропускам. Ако прочетеш внимателно въпроса - за продължителност и блабла. 17 нямаше 3 седмици. А когато е имало около 3 седмици (зимата, зимата!) винаги е последвало или солидно затопляне или солидна дълга норма със +. 12 е особен случай - там същинският студ беше 3 седмици (на север от 27 януари докъм средата на февруари, НО с опашка от около седмица, която бе необходима да се разкара гнусния сняг, който беше доста.
А на пролетите нищо им няма - и хладни - стават, важното е да няма зима. Това дори е малка цена за липсата на гнусни, скъпи и излишни зими. Още повече, че винаги става дума за един поднормен месец или за 2 съседни околонормени. Ако очакваш да влизам в спор по напълно ясен казус, при това с теб - не, нямам ищах. :grin1: Можеш спокойно да цвъкнеш нещо последен и да приемеш, "че си прав".
Нещо много съм те наплашил да спориш с мен, споко тук си признат авторитет и от мен, така че не се шашкай :)

Все пак ако позволиш, 2017 януари беше най студения от 1960 и някоя година на сам, с тук при нас студът изкара от 5-ти януари до към средата на февруари, много добре си спомням целя х""** тогава. Ся на северозапад нямам идея кво е било, ама за тук си беше хард период наравно с 2012-та.

За студената пролет явно тва ще е модерния климат, мен не ме кефи, ама никой не ме пита, както и тебе всъщност, можем да се надяваме, че поне ще се нормализират на фона значително по топлите останали сезони

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 04 фев 2025, 17:07

По отношение на споменатия ансамбъл ан ЕС от сутринта, може да приемем, че до 14-15 февруари нещата са ясни в някаква степен ("жена, виждаш, това е положението!").
После без никакъв намек за това, че едното е по-вероятно от другото, все пак да споменем за протокола, че оперативният на модела е почти напълно самотен в срв с ансамбъла. Разбира се и обратното да бе (той да стърчи, а ансамбълът да потъва - сейм шит, за такъв срок.)

Изображение

kichuka
Регистриран: 24 ное 2023, 16:28

Мнение от kichuka » 04 фев 2025, 17:19

положението с крио-прогнозите е "голям човек си, а вярваш в дядо Коледа" ... както беше вицът. Не знам не се ли уморихте да вещаете зимни сценарий и да се хващате за всяка по-сериозна обстановчица в края на всеки ансамбъл, която в последствие се превръща в двуневна мокротия в 95% от случаите.

Отговори

Върни се в “Прогнози за времето”