ТЕКУЩИ ДАННИ (и снимки) ЗА ЕВРОПА, СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО И РУСИЯ (2025)

Фактически данни за времето в страната и света, интересни явления, текущи уеб-камери, препратки към информация в Интернет и медиите, отнасяща се за времето в момента.

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari, ASENOV

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 07 мар 2025, 19:33

Целият ден в Севиля днес си остана абсолютно без никакъв валеж. По обяд се беше заоблачило със средна облачност, под която имаше и купести и слоести бързоподвижни. Подухва и хладен вятър. След обяд стана слънчево за около 3 часа. Но си духаше и определно има студена адвекция вече. Максимумът е +19.
От запад в 18 ч започна да потъмнява. Точно по поръчка изкара деня с добро време, а сега вече може да завалява след час два. На сателита бухти по фронта здраво. Може и гръмотевици да има тази вечер. Посетих замъка Алказар. 15,50 евро само за долния етаж, горе не пускат, трябва да плащаш отделно, цената не си струва само за един етаж, определено. Опитах папаята испанска, гадна е тръпчиво-нагарча. Толкова гаден плод не съм ял никога. Мангото пък се оказа бразилско, навсякъде по магазините пише, че е бразилско, но е много вкусно. Само на едно място в Нерха имаше испанско, в Малага и Севиля не. На етикетите пише произход Бразилия.
Изображение
Изображение
Изображение
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: 20 мар 2015, 19:27
Местоположение: София,Стрелбище, н.в 575м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » 07 мар 2025, 19:42

На радара се вижда, че бая сериозна линия с валежи налазва от запад. В Севиля може и да има фойерверки тази вечер и нощ. :thumbup:

Mакс, ще очакваме от теб регулярно да ни информираш за времето в Андалусия и през дългото лято, което предстои - както обичаш да правиш за други локации, където вече си бил. :wink:

wilkosz

Мнение от wilkosz » 07 мар 2025, 20:10

Не за топло може би няма да информирам, няма тръпка , само за студени дестинации продължавам да коментирам след като съм ги посетил :wink: :roll:
Иначе сега исках да е колкото се може по-топло, докато съм там.
В Уикипедия за климата на Севиля пише, че от 1500 г само 10 пъти е валял сняг, през 20 век само два пъти, като последният път е бил на 2 февруари 1954 г. То във Флорида вали много по-често.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 07 мар 2025, 20:19

На мен пък папаята ми е от любимите плодове. Не си случил или вече не им е сезон по-скоро и на папаята, и на мангото. Когато аз бях там нямаше внос на тези плодове, щом сега са от Бразилия предимно, вече им е минал сезонът. Имаше в лидл преди няколко месеца папая от Тенерифе и то само за 10лв и бяха доста големи, както си трябва, беше много яка и се пръснах да ям. :grin1:

Реал Алкасар е много хубав комплекс /не като в Гранада, но пак има какво да се види/, освен културното наследство, което носи има страхотни палмови и цитрусови градини, ако си видял само един етаж от всичко - жалко.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

wilkosz

Мнение от wilkosz » 07 мар 2025, 22:10

Папаята пише, че е испанска. Само мангото е бразилско.
Има и от едрите розови домати като българските, поне така изглеждат. Взех си манго и домати за Германия. Както и канарски банани те ще са за изпът.
В Севиля вали от около два часа, чува се да шурти, но не е проливно, сигурно е не повече от 5-6 литра. Още два часа ще вали и ще спре. По средата на валежната зона е вече. Следващата порция вече утре рано сутринта.
Утре на обяд ще пристигна в Барселона. Този влак на частната компания Iryo е по-хубав от AVE които са на държавната ренфе. Те отвън изглеждат доста опърпани някои от тях, а вътре са нормални салони две по две седалки. Докато този на iryo от едната страна е само по една седалка и нямаш съсед и точно на такава отделна седалка ми беше мястото. Дано и утре е така. От другата страна са по две седалки. Сканираш менюто от вагон ресторанта и ти сервират поръчката на мястото ти, има доста голяма масичка пред всяка седалка. Толкова комфортно пътуване не съм имал никога преди.
Билетът Севиля -Барселона 800 км струва само 24 евро раннна покупка. На ренфе нямаше такива ниски цени. Там почват от 40-50 евро. До Малага iryo беше 44 евро уж е същото разстояние, но Малага винаги е по-скъпа от Севиля. Ренфе и до Малага беше доста по-скъпо.

Потребителски аватар
blue
Регистриран: 27 авг 2009, 17:59

Мнение от blue » 08 мар 2025, 00:08

Макс, да се гърчиш с тези влакове, при положение, че толкова бързо и евтино е вече пътуването със самолет, незнам. :dontknow: Дори да те е страх, сядаш на среден ред там, затваряш очи и за 2 - 3 часа максимум си до всяка една точка в Европа. И често това струва някви кирливи 40-50 евро максимум. :dontknow:
Единственият начин да поддържаш разговор с глупака е да го игнорираш!
Стивън Кинг

Потребителски аватар
Weatherman
Регистриран: 12 дек 2006, 13:20

Мнение от Weatherman » 08 мар 2025, 00:22

На мен ми е доста странно как може да има човек, интересуващ се от метеорология, който да го е страх да пътува със самолет. Мисля, че всички метето запалянковци се наслаждават на такива пътувания и даже гледат да си резервират място до прозореца. Поне аз съм така. :grin1:
Реалист.

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: 20 мар 2015, 19:27
Местоположение: София,Стрелбище, н.в 575м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » 08 мар 2025, 03:32

Айде спрете се!
Не е нужно да разбираме нечия фобия!

Макс го е страх от самолети и това е. Помня, като дете, как пищеше майка ми, когато всеки път понечвах да влизам в морето. Бяха писъци и чудо и баща ми го отнасяше да ни пази - мен и брат ми - във водата. :D

wilkosz

Мнение от wilkosz » 08 мар 2025, 04:51

Стринг метлата! Последните няколко мнения са повърня и не им е мястото е никоя тема на форума. :evil:

weather_master
Регистриран: 28 май 2007, 09:07

Мнение от weather_master » 08 мар 2025, 10:39

Аз се чудя какво се случи със шкодичката му. Така щеше да е най-независим и да се кефи. Иначе явно си предпочита вип купетата с некви мъже. :lol:
ПС: Влаковете не са много безопасни. С тези скорости едно излизане от релсите и край. Най-добре си е нашето БДЖ. Там може да слезнеш, да си набереш ягоди и после да догониш влака. :lol:

wilkosz

Мнение от wilkosz » 08 мар 2025, 11:04

Пак финтирах лошото време. В Севиля цяла нощ не валя въобще. Валежът от снощи е 11 мм. След като тръгнах за Барселона, веднага заваля на излизане от Севиля и гледам че сериозна зона минава оттам.
Малага през нощта я в разпорило 47 мм тропичен порой.
Барселона 22 мм, близо до Барселона има 81 мм.
Наближаваме Мадрид. В интерес на истината нещо стана с влака или трасето и спря. 50 минути стоя, съобщаваха няколко пъти нещо на испански, но после тръгна.
Този път обаче вагоните са с по две седалки от двете страни, а аз се паднах на единствената четворна седалка. :dontknow: Но Само една жена има срещу мен.
Не всички испанци са културни, някои са си качили краката на съседните седалки с обувките направо :nono:
На пет места видях изхвърлени боклуци, дори строителни материали като в България. Направо сред маслиновата горичка :laughm: И около 3-4 изоставени полуразрушени сгради като в България. Но са много малко така или иначе. Всичко в брутално благоустроено и поддържано. Навсякъде. По-високо ниво от Германия.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 08 мар 2025, 16:36

Малага вече 69 мм за днес, и продължава да дъни. Севиля 26 мм. В Барселона съм, тук не вали сухо е. Около полупистинятя Сарагоса беше слънчево даже, единственото място. Преди и след Сарагоса навсякъде беше мрачно, а около Мадрид и южно от него и валеше дъжд.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 08 мар 2025, 23:29

Пристигнах в Ним южна Франция и имаше меле между араби и черни пред гарата. Класика.
Сухо е, +13 градуса. За утре сутринта дават валежната зона от Испания да налази. Но към 10 ч, а аз тръгвам в 9:25. Пак избягвам на дъжда.
Пустинята Сарагоса в пернала едва в последния час валеж и то 15 мм, но вече спира. Наистина там ландшафтът във всички посоки около самия град, е ужасно подтискащ. Апокалиптичен само камъни и сухи стръкове. Никаква зеленина. В самия град има декоративна зеленина, но извън града няма нищо. Някакви плата като в СИ България, само че сухи и каменисти докъдето ти стига погледа.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 10 мар 2025, 00:37

Тази сутрин се разходих като цар из римските забележителности на френския Ним, и тръгнах с влака, а в Ним след това днес цял ден се е разпрало да вали 30 литра, както и в Малага 31 литра.
Извън Ним е вечнозелено, но в града видях само голи дървета, пълно е с чинари.
Изображение
Изображение

wilkosz

Мнение от wilkosz » 16 мар 2025, 10:15

За 1 седмица си дадох почивка от интернет, социални мрежи и форуми след връщането от Испания. Всичката помия и тролстване, която се лее в интернет в последно време, ми идва вповече.
За отбелязване е ужасно лошото време в Андалусия, което е било през цялата тази седмица. Не е имало един хубав ден. Всеки ден яко дъжд и студ. Малага със сумарно количество за първите 15 дни 218 мм. И още циклони и валежи идват откъм Атлантика! Виждат се двата безвалежни дни, в които бях в Малага. Луд късмет извадих. И на статистиката на Севиля пък се вижда единствения сух ден там, точно в който бях. :grin1:
Нерха също не е била пощадена след моето заминаване. Там сумарното количество само между 9 и 15 март е 167 мм. Аз бях там до 6 март.
Това са данните за Малага. Който е бил в тези места на почивка в дните веднага след мен, е бил изпълнен с фрустрация заради постоянния мрак, студа и дъжда.
Изображение

Отговори

Върни се в “Фактически данни за времето”