Защо сме такива икономически "оръфляци"?

...

Модератор: Weatherman

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 31 яну 2025, 12:01

Николай Василев: Държавната администрация трябва да бъде съкратена веднага
29 януари 2025 17:46
Държавната администрация трябва незабавно да бъде съкратена с двуцифрен брой хиляди души. Този, който го направи – повярвайте ми! – ще има над 90% одобрение в обществото. Това заяви бившият вицепремиер и бивш министър на икономиката Николай Василев.

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 16 фев 2025, 22:36

За храните, цените и хората: Има ли икономически живот извън веригите
16 февруари 2025 17:35
През изминалата седмица станахме свидетели на бойкот и контрабойкот
...
Осман Ибрямов е фермер и производител на млечни продукти от малко селце в Троянския балкан. „Животновъдството ми е от родителите. Малко почнахме на шега. Понеже имам и дървообработващ цех. Парите, които ги отделях, почнах да си купувам животни. Все пак го имам в кръвта, както казват. По едно време те се събраха към 30-40. В момента са около 19”, разказва за пътя си Осман.

По думите му през тези години българското животновъдство е вървяло по-скоро назад, отколкото напред. „Пишем документи всеки ден животните, докъде ходят да пашуват. Сигурно е по-лесно да се запишеш и да отидеш в космоса, колкото да се разправяш с програмата. Толкова документи ни искат. Трябва да се премахната виртуалните животни – фиктивните. Аз лично познавам такива, които вземат пари за фиктивни животни”, споделя фермерът.
...

Предприемач: Потребителите не знаят какво стои зад ценообразуването на продуктите
16 февруари 2025 18:20
Според Сергей Петров от "Истински мед" продаваме собственото си производство за жълти стотинки

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 22 фев 2025, 10:06

Драстичен спад на производството на оранжерийни зеленчуци тази зима
22 февруари 2025 08:06
По пазарите в момента да има все по-малко български домати и краставици

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 28 фев 2025, 10:42

Добавен линк от админа преди местене на офтопици!

viewtopic.php?p=821366#p821366

Публична тайна е, че Батуми през последните години прави огромен лъвски скок в развитието си, както и цяла Грузия. Модерна, прогресираща, чиста, благоустроена. Отдавна ни задмина на светлинни години. И всичко това без да е в ЕС и е в приятелския лагер на Русия. :deal: Населението им се оказва по-малко боклучаво и по-малко корумпирано, и по-работливо. :deal:
Даже има един руснак, занимаващ се с недвижими имоти, живееше в България и продаваше жилища по Черноморието, вече е в Батуми, напусна България, говори против България колко е изостанала и порутена, как няма никакво развитие, и как Батуми с бурното си развитие било класи над Варна и Бургас. Направо ме хвана срам какви оръфляци сме и как една Грузия има способността да се развива така. А колко по-зле бяха от нас. На старите гугъл стрийт снимки се виждат по покривите на сградите се виждаха бъчонки с вода...
Имаше и снимка на снега край Батуми, на която се вижда супер модерен влак...а нас БДЖ-то продължава да ни третира като животни и да ни превозва в 55 годишни разнебитини.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 28 фев 2025, 10:58

На палмите не им е зор, понеже едва ли Т са много под нулата, вероятно най-много до -1/-2℃ да е паднало и то за кратко, там е много меко времето в сравнение с нашето крайбрежие и имат възможност да поддържат красива флора, докато при нас може за седмица да има корави студове, но ги има всяка зима и такава растителност трудно може да преживее без допълнителни грижи. Там лошото е, че вали прекомерно много.

Иначе да, за съжаление нашето Черноморие, ама не само, доста изостава и не само спрямо Батуми. Два основни града - Варна има история, има какво да покаже на теория, но всъщност е кочина и мръсотия до шия, неподдържано масово, Бургас - тотално безличен град особено спрямо големината си - няма почти нищо интересно и можеш да си умреш от скука там, но пък поне е поддържано, чисто и приветливо в пъти спрямо Варна в това отношение. Остават някои малки градчета като Балчик, Несебър и Созопол с история и култура, но те са твърде малки. Отделно от това свързаността между Варна и Бургас е ужасяваща, тотална липса на инфраструктура, нито път/не и нормален такъв/, нито влак, нищо. Това е с години все едно и също. Времето е спряло, освен за изграждане на хотелчета. Та така де, наистина много изоставаме по тези показатели, икономически вече не знам със заплати как е в Грузия положението.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Потребителски аватар
AlekssS
Регистриран: 03 дек 2010, 00:00

Мнение от AlekssS » 28 фев 2025, 11:05

От няколко дни тик-тока ми гърми от клипчета на Батуми. Много яко ги е заринало. :thumbup:
Иначе, да, Грузия, та дори май вече и Армения ни изпревариха по инфраструктура и някои показатели на качество на живот (не съм гледал детайлно, но съм склонен да повярвам). Имам надежда, че и при нас нещата ще тръгнат в правилна посока. Помня още през 2015г. като бях на стаж в ОББ, четох статии за реформите в Грузия. Основната такава, която тласка икономиката им е, че съкращават и оптимизират голяма част от публичната им администрация. Нещо, което при нас скоро не виждам да се случи. :grin1:
Нещата никога не са толкова зле, колкото изглеждат!

wilkosz

Мнение от wilkosz » 28 фев 2025, 11:48

По официални данни на грузинския институт към март 2024 г. средната брутна заплата в Грузия е била 707 евро. По-ниска е от България, обаче расте стремително. През 2019 г. е била 388 евро. По селата очевидно е беднотия още, но големите градове се развиват бурно. Там нямат скрупули относно Турция и й позволяват да налива милиарди и да ги завладява икономически.
https://www.geostat.ge/en/modules/categories/39/wages
Батуми е в Аджария, аджарците са 25% мюсюлмани. Турция се чувства привлечена от този район и налива пари.
От друга страна Батуми е нож с две остриета. Германците, които пътуват по есксурзии, коментират, че Батуми може да се пропусне и че няма какво да се види там. Никой не иска да почива на море на плажове, над които се издигат множество небостъргачи. Така че това може да е някакъв автогол от гледна точка на туризма. :roll:
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 28 фев 2025, 12:02

E, откъм плажове грузинците са много назад - там е камънак, няма база за сравнение. В Грузия не съм бил, Симо е бил и мисля че и той беше казал, че в Батуми няма какво да се види особено, а по снимки съм виждал, че т.нар им плаж е само камъни, не знам кой би отишъл там с цел морска почивка. :dontknow: Въпреки всичко в БГ има хубави пясъчни плажове, даже от цялото крайбрежие на ЧМ, мисля че точно България от тази гледна точка е най-добре. Нека бъдем обективни. :wink: Ние сме зле откъм инфраструктура, реклама и завършен качествен продукт.

Пък заплатите хубаво ги гледаш - ама какво може да си купиш с тези пари? Така са само числа и не значат нищо. Който е бил може да коментира как са цените там, макар че ако си живущ и други неща имат значение и само като турист трудно ще се сблъскаш с реалната картина.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

wilkosz

Мнение от wilkosz » 28 фев 2025, 12:09

Симо беше казал, че цените в Тбилиси били като в София. :dontknow:
Докато в Баку било доста по-евтино, но там и заплатите са още по-ниски от Грузия, въпреки че имат петрол и би трябвало да имат богато население, ако нямаха мюсюлмански корумпират диктатор като всяка мюсюлманска държава има. :roll:

doncho
Регистриран: 10 апр 2011, 14:49

Мнение от doncho » 28 фев 2025, 13:52

Кво се връзвате на йогата не мога да разбера. В Грузия направиха проруски завой и веднага почнаха внушенията колко много напред били. Грузия точно. Единия вика не знам как е ама съм склонен да повярвам че е по-добре. Явно е от тия дето са склонни да повярват, че навсякъде другаде е по-добре.
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

alfa
Регистриран: 10 мар 2011, 10:31

Мнение от alfa » 28 фев 2025, 19:30

wilkosz написа:
28 фев 2025, 10:42
Публична тайна е, че Батуми през последните години прави огромен лъвски скок в развитието си, както и цяла Грузия. Модерна, прогресираща, чиста, благоустроена. Отдавна ни задмина на светлинни години. И всичко това без да е в ЕС и е в приятелския лагер на Русия. :deal:
Имаше и снимка на снега край Батуми, на която се вижда супер модерен влак...
Звучи много добре.
Ти лично би ли се преместил там и защо?

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 07 мар 2025, 17:38

Евростат: България е с най-висок коефициент на плодовитост
Данни за 2023 г. ни поставят на първо място пред Франция и Унгария
07 март 2025 в 16:43
През 2023 г. България е била страната най-висок общ коефициент на плодовитост в ЕС (1,81 живородени деца на жена), следвана от Франция (1,66) и Унгария (1,55), съобщи Евростат.

Не знам обаче как точно трябва да се тълкува това, някои важни подробности липсват в тези голи данни :hmm: ...

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 13 мар 2025, 10:55

Какво се случи със заплатите в МВР? Епизод пореден
13 март 2025 г.
ТерминалНО публикува поредица от текстове на експерт по сигурността, който изследва проблемите със заплащането на служителите в МВР на всички нива в системата​

Отговори

Върни се в “Икономика”