Защо сме такива икономически "оръфляци"?
Модератор: Weatherman
-
- Site Admin
- Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
- Контакти:
Николай Василев: Държавната администрация трябва да бъде съкратена веднага
29 януари 2025 17:46
Държавната администрация трябва незабавно да бъде съкратена с двуцифрен брой хиляди души. Този, който го направи – повярвайте ми! – ще има над 90% одобрение в обществото. Това заяви бившият вицепремиер и бивш министър на икономиката Николай Василев.
29 януари 2025 17:46
Държавната администрация трябва незабавно да бъде съкратена с двуцифрен брой хиляди души. Този, който го направи – повярвайте ми! – ще има над 90% одобрение в обществото. Това заяви бившият вицепремиер и бивш министър на икономиката Николай Василев.
-
- Site Admin
- Контакти:
За храните, цените и хората: Има ли икономически живот извън веригите
16 февруари 2025 17:35
През изминалата седмица станахме свидетели на бойкот и контрабойкот
Предприемач: Потребителите не знаят какво стои зад ценообразуването на продуктите
16 февруари 2025 18:20
Според Сергей Петров от "Истински мед" продаваме собственото си производство за жълти стотинки
16 февруари 2025 17:35
През изминалата седмица станахме свидетели на бойкот и контрабойкот
...
Осман Ибрямов е фермер и производител на млечни продукти от малко селце в Троянския балкан. „Животновъдството ми е от родителите. Малко почнахме на шега. Понеже имам и дървообработващ цех. Парите, които ги отделях, почнах да си купувам животни. Все пак го имам в кръвта, както казват. По едно време те се събраха към 30-40. В момента са около 19”, разказва за пътя си Осман.
По думите му през тези години българското животновъдство е вървяло по-скоро назад, отколкото напред. „Пишем документи всеки ден животните, докъде ходят да пашуват. Сигурно е по-лесно да се запишеш и да отидеш в космоса, колкото да се разправяш с програмата. Толкова документи ни искат. Трябва да се премахната виртуалните животни – фиктивните. Аз лично познавам такива, които вземат пари за фиктивни животни”, споделя фермерът.
...
Предприемач: Потребителите не знаят какво стои зад ценообразуването на продуктите
16 февруари 2025 18:20
Според Сергей Петров от "Истински мед" продаваме собственото си производство за жълти стотинки
-
- Site Admin
- Контакти:
Драстичен спад на производството на оранжерийни зеленчуци тази зима
22 февруари 2025 08:06
По пазарите в момента да има все по-малко български домати и краставици
22 февруари 2025 08:06
По пазарите в момента да има все по-малко български домати и краставици
Добавен линк от админа преди местене на офтопици!
viewtopic.php?p=821366#p821366
Публична тайна е, че Батуми през последните години прави огромен лъвски скок в развитието си, както и цяла Грузия. Модерна, прогресираща, чиста, благоустроена. Отдавна ни задмина на светлинни години. И всичко това без да е в ЕС и е в приятелския лагер на Русия.
Населението им се оказва по-малко боклучаво и по-малко корумпирано, и по-работливо.
Даже има един руснак, занимаващ се с недвижими имоти, живееше в България и продаваше жилища по Черноморието, вече е в Батуми, напусна България, говори против България колко е изостанала и порутена, как няма никакво развитие, и как Батуми с бурното си развитие било класи над Варна и Бургас. Направо ме хвана срам какви оръфляци сме и как една Грузия има способността да се развива така. А колко по-зле бяха от нас. На старите гугъл стрийт снимки се виждат по покривите на сградите се виждаха бъчонки с вода...
Имаше и снимка на снега край Батуми, на която се вижда супер модерен влак...а нас БДЖ-то продължава да ни третира като животни и да ни превозва в 55 годишни разнебитини.
viewtopic.php?p=821366#p821366
Публична тайна е, че Батуми през последните години прави огромен лъвски скок в развитието си, както и цяла Грузия. Модерна, прогресираща, чиста, благоустроена. Отдавна ни задмина на светлинни години. И всичко това без да е в ЕС и е в приятелския лагер на Русия.

Даже има един руснак, занимаващ се с недвижими имоти, живееше в България и продаваше жилища по Черноморието, вече е в Батуми, напусна България, говори против България колко е изостанала и порутена, как няма никакво развитие, и как Батуми с бурното си развитие било класи над Варна и Бургас. Направо ме хвана срам какви оръфляци сме и как една Грузия има способността да се развива така. А колко по-зле бяха от нас. На старите гугъл стрийт снимки се виждат по покривите на сградите се виждаха бъчонки с вода...
Имаше и снимка на снега край Батуми, на която се вижда супер модерен влак...а нас БДЖ-то продължава да ни третира като животни и да ни превозва в 55 годишни разнебитини.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“
- gosho97
- Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
- Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/
На палмите не им е зор, понеже едва ли Т са много под нулата, вероятно най-много до -1/-2℃ да е паднало и то за кратко, там е много меко времето в сравнение с нашето крайбрежие и имат възможност да поддържат красива флора, докато при нас може за седмица да има корави студове, но ги има всяка зима и такава растителност трудно може да преживее без допълнителни грижи. Там лошото е, че вали прекомерно много.
Иначе да, за съжаление нашето Черноморие, ама не само, доста изостава и не само спрямо Батуми. Два основни града - Варна има история, има какво да покаже на теория, но всъщност е кочина и мръсотия до шия, неподдържано масово, Бургас - тотално безличен град особено спрямо големината си - няма почти нищо интересно и можеш да си умреш от скука там, но пък поне е поддържано, чисто и приветливо в пъти спрямо Варна в това отношение. Остават някои малки градчета като Балчик, Несебър и Созопол с история и култура, но те са твърде малки. Отделно от това свързаността между Варна и Бургас е ужасяваща, тотална липса на инфраструктура, нито път/не и нормален такъв/, нито влак, нищо. Това е с години все едно и също. Времето е спряло, освен за изграждане на хотелчета. Та така де, наистина много изоставаме по тези показатели, икономически вече не знам със заплати как е в Грузия положението.
Иначе да, за съжаление нашето Черноморие, ама не само, доста изостава и не само спрямо Батуми. Два основни града - Варна има история, има какво да покаже на теория, но всъщност е кочина и мръсотия до шия, неподдържано масово, Бургас - тотално безличен град особено спрямо големината си - няма почти нищо интересно и можеш да си умреш от скука там, но пък поне е поддържано, чисто и приветливо в пъти спрямо Варна в това отношение. Остават някои малки градчета като Балчик, Несебър и Созопол с история и култура, но те са твърде малки. Отделно от това свързаността между Варна и Бургас е ужасяваща, тотална липса на инфраструктура, нито път/не и нормален такъв/, нито влак, нищо. Това е с години все едно и също. Времето е спряло, освен за изграждане на хотелчета. Та така де, наистина много изоставаме по тези показатели, икономически вече не знам със заплати как е в Грузия положението.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html
От няколко дни тик-тока ми гърми от клипчета на Батуми. Много яко ги е заринало. 
Иначе, да, Грузия, та дори май вече и Армения ни изпревариха по инфраструктура и някои показатели на качество на живот (не съм гледал детайлно, но съм склонен да повярвам). Имам надежда, че и при нас нещата ще тръгнат в правилна посока. Помня още през 2015г. като бях на стаж в ОББ, четох статии за реформите в Грузия. Основната такава, която тласка икономиката им е, че съкращават и оптимизират голяма част от публичната им администрация. Нещо, което при нас скоро не виждам да се случи.

Иначе, да, Грузия, та дори май вече и Армения ни изпревариха по инфраструктура и някои показатели на качество на живот (не съм гледал детайлно, но съм склонен да повярвам). Имам надежда, че и при нас нещата ще тръгнат в правилна посока. Помня още през 2015г. като бях на стаж в ОББ, четох статии за реформите в Грузия. Основната такава, която тласка икономиката им е, че съкращават и оптимизират голяма част от публичната им администрация. Нещо, което при нас скоро не виждам да се случи.

Нещата никога не са толкова зле, колкото изглеждат!
По официални данни на грузинския институт към март 2024 г. средната брутна заплата в Грузия е била 707 евро. По-ниска е от България, обаче расте стремително. През 2019 г. е била 388 евро. По селата очевидно е беднотия още, но големите градове се развиват бурно. Там нямат скрупули относно Турция и й позволяват да налива милиарди и да ги завладява икономически.
https://www.geostat.ge/en/modules/categories/39/wages
Батуми е в Аджария, аджарците са 25% мюсюлмани. Турция се чувства привлечена от този район и налива пари.
От друга страна Батуми е нож с две остриета. Германците, които пътуват по есксурзии, коментират, че Батуми може да се пропусне и че няма какво да се види там. Никой не иска да почива на море на плажове, над които се издигат множество небостъргачи. Така че това може да е някакъв автогол от гледна точка на туризма.
https://www.geostat.ge/en/modules/categories/39/wages
Батуми е в Аджария, аджарците са 25% мюсюлмани. Турция се чувства привлечена от този район и налива пари.
От друга страна Батуми е нож с две остриета. Германците, които пътуват по есксурзии, коментират, че Батуми може да се пропусне и че няма какво да се види там. Никой не иска да почива на море на плажове, над които се издигат множество небостъргачи. Така че това може да е някакъв автогол от гледна точка на туризма.

„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“
- gosho97
- Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
- Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/
E, откъм плажове грузинците са много назад - там е камънак, няма база за сравнение. В Грузия не съм бил, Симо е бил и мисля че и той беше казал, че в Батуми няма какво да се види особено, а по снимки съм виждал, че т.нар им плаж е само камъни, не знам кой би отишъл там с цел морска почивка.
Въпреки всичко в БГ има хубави пясъчни плажове, даже от цялото крайбрежие на ЧМ, мисля че точно България от тази гледна точка е най-добре. Нека бъдем обективни.
Ние сме зле откъм инфраструктура, реклама и завършен качествен продукт.
Пък заплатите хубаво ги гледаш - ама какво може да си купиш с тези пари? Така са само числа и не значат нищо. Който е бил може да коментира как са цените там, макар че ако си живущ и други неща имат значение и само като турист трудно ще се сблъскаш с реалната картина.

Пък заплатите хубаво ги гледаш - ама какво може да си купиш с тези пари? Така са само числа и не значат нищо. Който е бил може да коментира как са цените там, макар че ако си живущ и други неща имат значение и само като турист трудно ще се сблъскаш с реалната картина.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
Симо беше казал, че цените в Тбилиси били като в София.
Докато в Баку било доста по-евтино, но там и заплатите са още по-ниски от Грузия, въпреки че имат петрол и би трябвало да имат богато население, ако нямаха мюсюлмански корумпират диктатор като всяка мюсюлманска държава има.

Докато в Баку било доста по-евтино, но там и заплатите са още по-ниски от Грузия, въпреки че имат петрол и би трябвало да имат богато население, ако нямаха мюсюлмански корумпират диктатор като всяка мюсюлманска държава има.

Кво се връзвате на йогата не мога да разбера. В Грузия направиха проруски завой и веднага почнаха внушенията колко много напред били. Грузия точно. Единия вика не знам как е ама съм склонен да повярвам че е по-добре. Явно е от тия дето са склонни да повярват, че навсякъде другаде е по-добре.
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.
Звучи много добре.wilkosz написа: ↑28 фев 2025, 10:42Публична тайна е, че Батуми през последните години прави огромен лъвски скок в развитието си, както и цяла Грузия. Модерна, прогресираща, чиста, благоустроена. Отдавна ни задмина на светлинни години. И всичко това без да е в ЕС и е в приятелския лагер на Русия.![]()
Имаше и снимка на снега край Батуми, на която се вижда супер модерен влак...
Ти лично би ли се преместил там и защо?
-
- Site Admin
- Контакти:
Евростат: България е с най-висок коефициент на плодовитост
Данни за 2023 г. ни поставят на първо място пред Франция и Унгария
07 март 2025 в 16:43
През 2023 г. България е била страната най-висок общ коефициент на плодовитост в ЕС (1,81 живородени деца на жена), следвана от Франция (1,66) и Унгария (1,55), съобщи Евростат.
Не знам обаче как точно трябва да се тълкува това, някои важни подробности липсват в тези голи данни
...
Данни за 2023 г. ни поставят на първо място пред Франция и Унгария
07 март 2025 в 16:43
През 2023 г. България е била страната най-висок общ коефициент на плодовитост в ЕС (1,81 живородени деца на жена), следвана от Франция (1,66) и Унгария (1,55), съобщи Евростат.
Не знам обаче как точно трябва да се тълкува това, някои важни подробности липсват в тези голи данни

-
- Site Admin
- Контакти:
Какво се случи със заплатите в МВР? Епизод пореден
13 март 2025 г.
ТерминалНО публикува поредица от текстове на експерт по сигурността, който изследва проблемите със заплащането на служителите в МВР на всички нива в системата
13 март 2025 г.
ТерминалНО публикува поредица от текстове на експерт по сигурността, който изследва проблемите със заплащането на служителите в МВР на всички нива в системата