Както винаги медиите изопачават нещата. Включвам се, за да внеса яснота на форумската аудитория.
Накратко ще кажа, че ИИКАВ е поставил станция там не заради някого, а вследствие на задълбочени проучвания и експертен анализ.
Също така на едно място в статията се споменава НИМХ, който няма нищо общо с това начинание. Също така пишат, че Метличина е в СЗ България

Но, това са медийните брътвежи.
Понеже съм инициатора за тази станция ще напиша няколко допълнителни думи.
Още преди 5 г. (2020) инсталирах станция в местността Беглика. Повечето от вас, предполагам, знаят къде се намира тази местност - недалеч от Равногор е.
Тогава проучвах интензивно Западни Родопи от множество гледни точки - природни, антропогенни, всякакви. Впоследствие изградих още една станция на изключително интересно и неизвестно на науката място (друг път може да пиша за това). Много от вас сигурно не знаят, но се интересувам живо и от ботаника. В онзи момент четох за едно растение, което е български ендемит (и реликт също), т.е. от целия свят се среща единствено покрай реката в Равногор. Разгледах внимателно релефа и на база опита ми бързо ми стана ясно, че с много голяма вероятност това е най-студеното село в България. Обмислях в някакъв момент да го изследвам самостоятелно, но с времето нещата се промениха. Наскоро станах част от ИИКАВ-БАН (макар и само на 4ч.) и моя изследователски профил се прехвърля и на института.
Преди около година попаднах във фейса на публикациите на Георги Пашкулев от Равногор, който подаваше информация от термометър разположен под стряхата на една барака. Зарадвах се, че има такъв човек, който има отношение към метеорологията и който потвърди моите заключения, които си бях направил по-рано. Не изтече много вода и времето за изграждане на нов пункт там назря. Набелязах си няколко потенциални точки. И в уречения ден с Вълчо (без подкрепата на когото станцията нямаше да стане факт) бяхме на място. Първо отидохме да се запознаем с човека - няма как да заобиколим такъв метео фен

Предварително бях проучил къде живее по клиповете, които бе пускал във фейса. Изненадахме го

Така де, живия контакт е най-доброто. При него мястото не беше добро за измервания, така че го запитахме за другите две точки, които бях избрал и за късмет попаднахме на много свестни хора на едното място и решихме да действаме.
В общи линии това е историята.