АВТО-МОТО СВЯТ

Това е мястото на теми, за които няма други подходящи раздели...

Модератори: mmirro, Weatherman

Потребителски аватар
SKYLINE
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40

Мнение от SKYLINE » 25 яну 2025, 13:44

Реално тоя 10 годишен гс350 както казваш ще ми дойде на цената на чисто ново рено клио 1.2 80 коня....нужно ли е да обяснявам кое е повече кола :laughm:
Само че Германците те са некадърни , едни спирачки да им сменят им взимат 500 евро за работа и даже не им ги сменят и ги лъжат , съответно гледат да карат нови кочинки с гаранция , щото после ги скубят, докато в България намираме варианти и караме по-хубави стари коли :grin1:
Един приятел преди 4-5 години си вкара ауди с8 дето попринцип струваше 80к лв втора ръка по него време , го взе за 30к с блокиран двигател.....от Германия...знаеш ли кво се оказа, отчоплено зъбче на стартера блокира, смени се зъбното колелце за 12лв и колата е пушка.В Германия са страшни некадърници , не се върти мотора - край счупен е , продавам , взимам нова :lol:
Така че не ми ги хвали , тия глупости.Винаги е по-добре да караш втора ръка автомобил , по-висок клас.

4itatel
Регистриран: 21 мар 2020, 23:36

Мнение от 4itatel » 25 яну 2025, 13:49

SKYLINE написа:
25 яну 2025, 13:36

А за авера ти с лекса , има хора в Бг които доставят всичко , каквото се сетиш за 10 дена оригинално от Япония.Така че не знам каква е била тази част, но вероятно човека не е бил наясно как и от къде да поръчва и е технически неграмотен (само такъв може да мине от лексус на Дачия :grin1: )
Той човека може и да е технически неграмотен (не знам има или няма претенции по въпроса) ама не той е определил каква част му е нужна и не той я е поръчал. Всичко това се случава в официалният сервиз на Тойота, не в някакви полулегални сервизчета. Около и малко след Ковид пландемията и последващият я хаос имаше голям недостиг на всякакви стоки идващи от Изток, и от Запад дори (каквото е останало да се произвежда там) съответно се чакаше както за нови коли, така и за части за коли доста. Вече се нормализираха веригите на доставки и може наистина да му дойде същата част за 1 месец. Колкото до Дачията ами човека наближава 50-така и вече си е практичен. Реално колата му дава на него и на 90% от хората всички което им е нужно от точка до точка с нисък разход, ниска поддръжка, не се чупи често има базовете екстри и системи за сигурност без да е нещо впечатляващо. Може да си я ползва примерно да си нови новият хладилник защото задните седалки падат, я пробвай това с Лексуса :grin1: . Прицнпно ако вадиш над 100-ка на година може да си позволиш поддръжката на 5-6 годиншо БМВ, ама ако си някакъв с 2-2,5 нето заплата на месец да караш стара луксозна кола си е overkill отвсякъде, а това е масовият случай.

Като си купуваш кола е важно тя да ти служи, не ти да й служиш на нея. Образно казано да можеш да я пуснеш на свободна в пропастта да се смаже и да отидеш до магазина и да си купиш същата кола без заеми, това е моята гледна точка. Гримираните Голфове (наречени още Ауди от маркетинговият отдел на VW :laughm: ) са просто едни играчки, които са страшно скъпи за поддръжка, ненужно бързи, имат голям разход и цените на частите и услугите в официалните сервизи са космически. И как хем в Германия били страшни некадърници, хем било супер яко да караш стар немски премиум на 300 хил км (поне) :roll: който ще ти гори страшно много и ще ти одерат кожата за поддръжка и ремонти.

Генерално според мен трябва данъците за стари мощни коли да поне 3-4 пъти по-високи от тези на нормална кола до (140-150 к.с. да речем) за да се реши (частично) проблема с дрифтаджиите камикадзета с БМВ–та по пътищата.

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » 25 яну 2025, 14:20

О в Германия и като цяло западна Европа са големи некадърници и измамници по сервизите (пакистанци , турци инт) Там затова като минат 150-200к км и ги продават.Там дори нямаш право да си ремонтираш колата сам или да работи на едно място.Предпочитат нова по-нисък клас.Имам познати и там и направо такива истории има че ще ти стане лошо.....
Тука ако си грамотен и знаеш какво се чупи в една кола и знаеш как да не те мамят по сервизите....можеш да караш премиум по-евтино от нова Дачия , която е пълно дърво.Но трябва наистина малко да се интересуваш кое как става или да имаш много много близък и добър майстор, дето няма да ти събуе гащите.
Самия факт , че ходи в Тойота , твоя човек , означава че бъкел нищо не му е ясно.Там нито виждаш какво ти пипат , какво ти свалят и сменят нито нищо и могат да ти обявят и 10000лв за ремонт.Като сменях спирачките на лекса ми трябваха едни дифтунги (шайбички) за маркучите , викам ае ще ида до Тойота че ми трябват за днес , казаха ми 105лв за 4 шайбички :grin1: :grin1: Моя човек ги дава по 5лв бройката същите оригинални ама с доставка 10 дена , съответно отидох до железарията и взех същите алуминиеви тъпи шайбички за 15 стотинки бройката :grin1: Това Германец няма да го направи или някой лъохман , който не се интересува кое как и ще се набута и ще каже...аааа то много скъпо да караш втора ръка , по-добре Дачия.
Иначе аз мисля , че данъците НЕ трябва да се вдигат, това е тъпотия.Колите втора ръка реално опазват природата, щото вместо да се претопи и направи нова кола , се ползва същото нещо 20-30 години.
Специално това за колите е много дълга тема и мога да говоря много , но накратко засега в България сме МНОГО по-добре от западна Европа , от към свободи и от към свободно мислене и импровизиране.
Сестрата например 2023та си купи бмв е60 за 7500лв.... ся някой разбирач ще каже ооо мо бмв на 400к км , леш....еми колата беше със сменени вериги преди 50к км , много добре обслужвана, лимка , няма драскотинка вътре и вече година и нещо няма никакви ядове.Кара премиум немско , возия , комфорт , всичко.7500 лв дори да я хвърли след 1 години на вторичните , ти ще изгубиш повече в обезценяване на Дачията за същия период , ама и си карал кенеф... :grin1: Ноо като купуваш втора ръка трябва пак да знаеш какво да гледаш...иначе на 99% ще се нахапляриш.А даже ако я барне с един м-пакет и я наточи , сигурно може да я продаде за 12-13к в момента, щото човека беше зорлия дето продава и свали много цената тогава ... :laughm:

4itatel
Регистриран: 21 мар 2020, 23:36

Мнение от 4itatel » 25 яну 2025, 14:32

:grin1:

Ок, разбрахме схемата, всички си купуваме стари немски премиуми и се учим как да ги ремонтираме или си намираме добър майстор на черно който да следим изкъсо какво прави :laughm: съответно и намираме доставчик на черно за части за тях и никакви официални сервизи, никаква удължената гаранция и тн. Че е скъпо по официалните сервизи, скъпо, но поне си знаят моделите и какво точно трябва да се сменя на коя година и какви настройки трябва да се пипнат. Аз лично с една Тойота направих грешката преди време за да спестя някой лев и я закарах на годишно обслужване не в официалният сервиз, а в гаражен и скоро след това компютъра на колата започна да пищи, че не е сменено маслото понеже трябва да се настрои на всяка смяна брояча за смяна маслото съответно трябваше да търся виде в тубата как точно се прави.

Данъците трябва да се пипнат на колите понеже са прекалено много и завземат всеки свободен тротоар и градинка, българинът няма никаква съвест и ако чисто физически на едно място може да се паркира кола ще се паркира. Трябва да се намери някаква златна среда на данъците където средният човек да се замисли нужна ли му е кола наистина или нужни ли са му 2-3 коли :grin1: паркирани в градинката пред блока, без естествено автомобилите да стават недостъпни.

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » 25 яну 2025, 14:47

По-скоро съм твърдо за тия пушещите боклуци да се спират от движение...но и това не се прави.Напротив те даже най-лесно минават преглед :grin1:
Иначе не е това баш схемата...ако наистина разбираш от коли, никога няма да работиш в представителство на заплата, добрите майстори си имат сервизи.Един познат го молеха да ходи в Пежо , ама си работи са себе си и като има по-сложен проблем ,звънят да го питат, там са такива дето се учат като цяло :grin1: В представителствата плюса е че работят със софтуер и инструкции от производителя, които можеш и ти да си изтеглиш например за тойота е 20 долара за 2 дена и имаш достъп до всички сервизни бюлетини и обяснения със схеми , кое как се сменя....накратко просто трябва да се интересуваш повечко от коли и не е за всеки да кара дърт премиум.Аз такива хора не ги съдя и не ги обвинявам , не искам и те да ме обвиняват за избора ми.Самия баща ми е такъв - кара си новичко голфче 90 коня и въобще не го интересува нищо.До работа обратно , до вилата и на плаж лятото...толкоз.Бъзикам го дай поне едни джанти сложи бе..баси пенсионерския голф с тасове.... :grin1: А не не вика , не ми се занимава с глупости.Та човека въобще не се вълнува от коли , иска само да го мести от А до Б, да има климатик и радио и да не се разправя с ремонти и да мисли кое от къде да поръча...което си е минус при дърт премиум.Трябва да го мислиш.Но мен ме кефи , щото научваш за колите така...
Кара по магистралата със 100кмч , а на първокласния път , ако има камион или някой бавен край....трябва да има 3 км права , че да изпревари...един път ме кара до София , стори ми се 2 дена пътя :grin1: :grin1: :grin1:
Иначе и за клошарите дето карат бмв и мерк за 50к лв ,ама с турски гуми 16-та ръка... да има ги , доста...това вече е жалка работа :laughm:
Тя една кола като не стъпва както трябва....кел фейда , че върви , че окачване....караш на пластмаси...
А дали нещо си струва опира до типа на човека и е въпрос на предпочитания и интереси...за 99.9999999% от хората не си струва да дадеш 500лв за метео станция и да мериш вятъра :grin1: Като има информация на телефона и кво ги боли фара дали е 5 градуса или 2.5 ...да обаче за такива хамави като нас си струва, това не значи че сме комплексари...така че и с колите е подобно.Другия пък ще иде на дискотечка в петък и ще даде 150лв за бутилка фалшиво уиски и ще каже един път се живее , е да ама за мен това е простотия и просто не ме кефи и няма да го направя , кефело ме е като съм бил на 20 години.Сега други работи ме кефят.
А струва ли си дадеш 15000лв за колело? щото едно планинско електрическо с карбонова рамка дето издържа на екстремен бой струва там някъде.Еми като ти е хоби и искаш най-доброто ще си купиш.Моето е от 400лв и каплата му играе :grin1:

PetarKalinov
Регистриран: 16 яну 2025, 10:48

Мнение от PetarKalinov » 13 фев 2025, 14:07

здравейте, Може ли някой от Велико Търново да ме посъветва за сервиз за смяна на масло? Докато живеех в София съм посещавал https://motoexpert.bg/ и бях доволен от обслужването

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 19 фев 2025, 15:03

Край на глобите? Waze получи нова функция, която ще предупреждава за триноги
преди 21 часа
Πpeз пocлeднитe дни пoтpeбитeли нa Wаzе cъoбщиxa зa нoвa oпция пpи дoĸлaдвaнeтo зa пoлиция и пo-ĸoнĸpeтнo зa нaличиeтo нa мoбилнa ĸaмepa или т.нap тpинoгa, пpeдaвa Fаktі.bg. Paзпpocтpaнeниeтo нa тaзи фyнĸция вeчe e в xoд c пocлeдния ъпдeйт нa пpилoжeниeтo и вeчe e видимa зa няĸoи oт пoтpeбитeлитe.

Потребителски аватар
SKYLINE

Мнение от SKYLINE » 19 фев 2025, 15:30

Най-якото приложение :clap: Ползвам го постоянно

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 09 апр 2025, 17:17

Адвокат: Да има видимо полицейско присъствие в критични пътни участъци!
Силвия Петкова: Видимият полицейски контрол е по-ефективен от тайния
09.04.25 в 08:37
"Ако държавата няма достатъчно пари да поддържа критичните участъци, поне може да има видимо полицейско присъствие там за превенция. Вместо държавата да мисли как да не се стига до ПТП, след всеки сериозен инцидент тя мисли как да накаже по-тежко извършителите. Смисълът е да не се стига до нарушение. Видимият полицейски контрол е много по-ефективен от тайния."

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 15 апр 2025, 18:03

Колко ще са камерите на пътя и къде ще измерват средната скорост, а глобите?
15.04.25 в 10:49
Камерите на тол системата, които са разположени почти по цялата пътна мрежа в страната, вече могат да следят и за превишение на скоростта.

Потребителски аватар
king_montana
Регистриран: 01 юли 2020, 12:49

Мнение от king_montana » 15 апр 2025, 19:51

Не е ли работа на КАТ това?

Потребителски аватар
meteo fen
Регистриран: 18 ное 2013, 00:06

Мнение от meteo fen » 16 апр 2025, 08:50

КАТ ще глобява, АПИ ще засича.....крайно време е да се въведе ред и да се накара Ганьо Балкански /Фитипалди/ да бъде накаран финансово да кара нормално, крайно време е да спрем войната на пътя!!!

Потребителски аватар
FENIX
Регистриран: 17 мар 2007, 16:37

Мнение от FENIX » 16 апр 2025, 09:42

Не е това единственият начин, само това няма да доведе до нищо. А защо бягат от темата за състоянието на пътищата. То е трагично. Ок, ще дебнат в храстите с цивилни коли и пак за да пълнят хазната, а не толкова за да предотвратят нещо. Джигитите пак ще са си джигити и ще си плащат глобите, но ще страдат пак обикновенните хора. Масово пътищата ни са потънали, с коловози и дупки. Магистралите недовършени и в окаяно състояние. Това е важното и основното. Видя се че глобите не дават траен и голям резултат, когато няма пътища.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 16 апр 2025, 12:21

Какво означава засичане на средна скорост: Как работи, колко струва и къде дебне
Какво точно е средна скорост? Как работи? Колко ще е глобата? И как разберем къде има такива участъци? Ето всичко, което трябва да знаете – просто, ясно и разбираемо
16 април 2025, 11:00
От началото на април в България се тества нова система за контрол на скоростта по пътищата – засичане на средна скорост. Тестовете ще продължат до 1 юни, като целта на Националното тол управление е системата да влезе в действие с началото на летния сезон.

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 17 апр 2025, 14:35

Нерегламентирани автосервизи, евтини ремонти, липса на правила... докъде ще я докараме
17.04.25 в 11:45
Средната възраст на автомобилите в България е 17-18 години, посочи пред БНР председателят на Съюза на автосервизите Емил Германов.
По думите му това подсказва, че тези автомобили изискват доста по-сериозна и задълбочена поддръжка и ремонт, за да бъдат сигурни на пътя.

Отговори

Върни се в “Разни (крими, аварии, авто-мото, голотийки, хумор...)”