О в Германия и като цяло западна Европа са големи некадърници и измамници по сервизите (пакистанци , турци инт) Там затова като минат 150-200к км и ги продават.Там дори нямаш право да си ремонтираш колата сам или да работи на едно място.Предпочитат нова по-нисък клас.Имам познати и там и направо такива истории има че ще ти стане лошо.....
Тука ако си грамотен и знаеш какво се чупи в една кола и знаеш как да не те мамят по сервизите....можеш да караш премиум по-евтино от нова Дачия , която е пълно дърво.Но трябва наистина малко да се интересуваш кое как става или да имаш много много близък и добър майстор, дето няма да ти събуе гащите.
Самия факт , че ходи в Тойота , твоя човек , означава че бъкел нищо не му е ясно.Там нито виждаш какво ти пипат , какво ти свалят и сменят нито нищо и могат да ти обявят и 10000лв за ремонт.Като сменях спирачките на лекса ми трябваха едни дифтунги (шайбички) за маркучите , викам ае ще ида до Тойота че ми трябват за днес , казаха ми 105лв за 4 шайбички

Моя човек ги дава по 5лв бройката същите оригинални ама с доставка 10 дена , съответно отидох до железарията и взех същите алуминиеви тъпи шайбички за 15 стотинки бройката

Това Германец няма да го направи или някой лъохман , който не се интересува кое как и ще се набута и ще каже...аааа то много скъпо да караш втора ръка , по-добре Дачия.
Иначе аз мисля , че данъците НЕ трябва да се вдигат, това е тъпотия.Колите втора ръка реално опазват природата, щото вместо да се претопи и направи нова кола , се ползва същото нещо 20-30 години.
Специално това за колите е много дълга тема и мога да говоря много , но накратко засега в България сме МНОГО по-добре от западна Европа , от към свободи и от към свободно мислене и импровизиране.
Сестрата например 2023та си купи бмв е60 за 7500лв.... ся някой разбирач ще каже ооо мо бмв на 400к км , леш....еми колата беше със сменени вериги преди 50к км , много добре обслужвана, лимка , няма драскотинка вътре и вече година и нещо няма никакви ядове.Кара премиум немско , возия , комфорт , всичко.7500 лв дори да я хвърли след 1 години на вторичните , ти ще изгубиш повече в обезценяване на Дачията за същия период , ама и си карал кенеф...

Ноо като купуваш втора ръка трябва пак да знаеш какво да гледаш...иначе на 99% ще се нахапляриш.А даже ако я барне с един м-пакет и я наточи , сигурно може да я продаде за 12-13к в момента, щото човека беше зорлия дето продава и свали много цената тогава ...