Басейн в двора - "Хидродинамична температура" според сезона

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 02 сеп 2024, 15:51

4uk написа:
31 авг 2024, 16:18
Иво има ли проблем да се полива с хлорираната вода от басейна, че ще източвам моя скоро? Жена ми отговаряше за хигиената - слагаше му някакви таблетки и мирише на хлор. Тази година инсталирах един малък за плацикане, ...ама вече трудно се стопля и ще го прибирам.
Да поливаш с нея ли? Не. Но извади хлоратора за всеки случай и изчакай 2-3-4 дни (не повече, че да не почне да зеленясва) и после поливай спокойно. Моят е голям и октомври досега водата отива напразно, точно тогава няма какво да се полива.... Но съм поливал с нея палми, няма проблем. Само с юбеи не рискувам. :grin1:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 21 сеп 2024, 18:04

"Така, така, такаааа...." както пееше фолк-дивата.
Вчера 23 и половина (след няколко без или малко-слънчеви дни), днес вече над 25 и си направих няколкостотин метра в басейна. Градуса. На водата. ЍНапомням. че е опакован надеждно с полиетилен, трява да направя снимка, ама на утринна хубава светлина.
Оттук нататък имам плътни плувни дни до края на месеца, предполагам, че при 48 градуса радиационна Т на датчика на въздуха по обед ще качи водата на поне 26-26 от утре.
Кефът е гоуем! Който се интересува може да погледне назад в темата. Понякога и на мен си ставам досаден да познавам в предположенията си. :buble:
Даже сложих две големи таблетки хлор, бяша почти изфирясал в хлоратора. Дори трябва да допълня кубик-два.

Потребителски аватар
SKYLINE
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40

Мнение от SKYLINE » 21 сеп 2024, 21:02

Аз пък откривам Жакузи сезона.Лятото не се ползва...плажове , повече обикаляне насам натам , няма време , а и желание такова.Това се ползва от сега до май...пак омръзва попринцип , ама натапяне в гореща вода като е студ навън с едно питие е готино.Хем подпомагаш ГЗ и дразниш зелените като гориш газ за кеф :grin1:
Това надуваемото като се спука или скъса (неизбежно) , следващия проект ще е копаене на дупка , изливане на бетон , лепене на плочки и цялата инсталация с тръбите и дюзите вградено.Тамън вече понаучих кое как става :grin1:
Водата я поддържам по следния начин - като се сетя го пускам да върти помпата с филтъра да не застоява , по час на ден някъде.Ест мн често забравям.Помпата , която чисти е с дебит 6 тона на час , демек от към боклуци над 2нм , нямам проблеми, бързо го превърта.Входа и изхода съм ги направил така , че като бачка помпата , водата вътре се завихря и не остават "мъртви точки".Другата помпа дето върти през бойлера е по-слаба около тон на час - няма смисъл повече.Пак като се сетя проверявам Пх и нива на хлор с ония лентични и си ги коригирам ако има нужда от нещо.Но това пак е занимавка , при бъдещ проект е добре да се автоматизира всичко , има електроники , които следят и не се занимаваш.
Обща цена на всичко по тая самоделка Джакузи 1500лв , другите неща около 1500лв , демек 3000лв , ако някой се интересува.
Отдолу съм му сложил изолация фибран 7см да намали загубата на топлина зимата.Другото което се продава е един термо кожух....някъде към 400лв май беше, обгръща цялото джакузи и намаля загубите отстрани и отгоре.Зимата са си големи загуби.Например вечер се къпя на 0 градуса външна , джакузито е 36 градуса, до сутринта ще е паднало на около 20-22 гр.На другата сутрин ще е 12-13 и на 3тия ден 7-8 градуса.Това при 0 външна например.Т.е всеки път трябва да загряваш 1 тон вода с 25-30 градуса.Ако е с кожух или вкопано истинско джакузи , загубите според мен ще са двойно, тройни по-малко.
Тя страницата му е 20см дебела , двойна стена с въздух...от там не губи много сп мен , ама капака е само 5-6см.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 24 сеп 2024, 18:38

Евала, Скълине! Ясно ми е било, че си скрит топломан, точно както Стринг и групата на Шаро реално са болезнени русофили ("бий мъ, обичъм тъ!!"
Сериозно, евала за мерака.
При мен вече трети ден е около 26 градуса температурата на водата, а при слънчево и тънкооблачно време въздухът е между 30 и 40 градуса (капсулиран нео-юли). Разбира се, скоро ще започнат дс се изявяват астрономическите проблеми, но до събота имам плувен сезон без проблем. Оттук насетне е интересно другата седмица доколко ще е комфортно след ниските Т понеделник и вторник.

Потребителски аватар
SKYLINE
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40

Мнение от SKYLINE » 24 сеп 2024, 22:21

Еми , какво да ти кажа , има нещо топломанско със сигурност , но трябва да се поддържа имиджа :grin1:
Иначе това опаковане на басейна , явно върши голяма работа , при положение че от 10тина дни падат минималните до 6-7-8 градуса , водата да държи 26.... :shock: ....Много добре...кво нещо е парниковия ефект :grin1:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 25 сеп 2024, 19:30

Да, като влезеш вътре, чувството е като да се телепортираш на екватора - топло и влажно.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 26 сеп 2024, 18:23

Почти 27 днес хадвеото). Фак дис плежа! :buble: :buble: :grin1: (превеждам, че знам, че има недоволни от кирилизирания инглиш: Еб.си кефа!" ) :cool:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 14 окт 2024, 10:41

За протокола, вчера Т на водата в басейна беше 23.5 градуса. Днес ще бъде слънчево пак, но е ветровито с умерен Горняк. Все пак, заради срв високия минимум и около 24-25 очаквани максимална, със сигурност пак ще имам едни 23-23 и половина поне.
Утре и в сряда също няма дилема. Но с нетърпение и изследователски интерес очаквам да видя къде ще се завърти температурата и след сряда по време на ниските облаци и липсата на слънце.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 24 окт 2024, 11:27

Два-три дни след предния пост, Т на басейна в най-топлата част на деня вече беше 20, а от 2 дни - 18-20 градуса, въпреки слънчевото време (вчера леко мина 20).
Така, мога да констатирам, че оценъчните ми очаквания се оправдаха практически на 100 процента. Водата в тоя обем/басейн падаше под комфортните 23-24 в първите дни на септември предните години, а след 6-10 практически вече не ставаше (към 20).
Полиетиленовият купол отгоре удължи сезона откъм тоя край с точно месец и половина. Преценката е при РДУ, иначе реално 20 градуса и вчера при добро желание стават за плуване, още повече че Т на въздуха е около и малко над 30 при слънчево време от 11 докъм 17 часа в момента.

Сега пускам филтъра за час-два за да държи водата "питейна" (идеално бистра и с аромат на чисто).
Не съм решил дали и кога да го изпразвам, за да видя какви температури ще държи зимата, но ако пролетта е както миналата, отварянето на сезона би било към/малко след 22 март. Разбира се, ако се случи облачно тогава - няма как, първата половина на април, при достигане на 800-850 вата на квадрат. В момента теорет. макс е малко под 600, но реално падат към 120 в тази минута. :thumbdn:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 31 мар 2025, 11:53

Дейва, от януари се заричам и все забравям.
По време на топлия януари смених водата на басейна, която стои от началото на юни месец с допълвания естествено, със сондажна такава.
Януари температъурата и беше около 10 градуса, 8-12.
По време на студения период февруари с 4-5 последователни минимума между минус 9 и минус 12, температурата и спадна до 4. Тогава за всеки случай затворих клапаните и източих филтъра и помпата.
След преминаване на периода, отворих и пуснах на таймер за няколко часа на денонощие филтъра, добавих и две големи таблетки хлор в хлоратора-ветеран)
От 5-6 март Т на водата от ден на ден, независимо от външната Т (по-скоро само частично, минимално зависимо), расте и в петък като тръгвах оттам беше 17 градуса, въпреки облачното време. Горския - дори през облаците, както и бързо нарастващия ден.
Подозирам, че към 15 април, със затоплянето до 10 във височина в опашките, вече ще мога да влизам вътре (ще мине 20-21 градуса).

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 22 апр 2025, 23:11

27 градуса е водата. Лятото започна.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 05 юни 2025, 11:01

От няколко дни Т на водата е 33 градуса :grin1:
Надявам се със спада на Т ниво след няколко дни да слезе поне на 30.

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”