Собствен водоизточник, сондажи, кладенци

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

maniac
Регистриран: 29 дек 2008, 19:38
Местоположение: Разград 210м.н.в./Островче 415м.н.в./Финикс 424м.н.в
Контакти:

Мнение от maniac » 30 окт 2024, 13:04

SKYLINE написа:
30 окт 2024, 07:34
Между другото не е ли жалко в Дубай в пустинята където произвеждат сладка водка от морската чрез изпарители...1 кубик за дома да струва 2лв наши пари , а в Бг - много богата на водни източници , подземни води , реки итн да струва 5-6лв :grin1: Кво викаш евросъюза та кефи? Aa добре :P
А в Тайланд на много места водата е безплатна. :lol:

martina85hristova
Регистриран: 20 яну 2025, 12:05

Мнение от martina85hristova » 14 фев 2025, 09:00

bismarck написа:
26 авг 2024, 13:23
И така, след няколко неуспешни опита с различни помпи, попаднах на правилните хора (от Варна е чичото, перфектен профи, АКО някой има нужда от инструкции и помпи да ми пише на лични да му дам координати - ако ги имах преди 2 седмици, щях да спестя едно 500 лв и най-важното - 10 дни време!). То не е и това главното: ваденето на помпа с цол ПЕ маркуч, 35-40 метра, пълен с вода (възвратен клапан!) е крайно досадна и във висша степен неприятна хамалогия: маркучът, кабелът и осигурителното стоманено въже се стягат със свински опашки или други солидни фиксатори през 50 см на едно (пишат 2 метра - много е!).
В момента тече "тренировка" на сондажа, избистрянето му.
Това може да отнеме и седмици, макар че няма как да знам отсега точно колко.
Водата е убиец, трябва да измеря на изхода сутринта температурата, но след 10 секунди на струята, ръката започва да боли от студ, голем тасхак на тия жеги!)))

В момента върви точене на под 15 на сто на око от капацитета (теоретично, защото и той още не е определен), около 300 литра на час, прецененият равновесен дебит според мен е около /между 1 и 1.5 кубика, това като минимум. Това е с цел образуването на филтриращ пясъчен слой в/около облеклото на тръбите - среднодребен речен филц(реално са едри до дребни камъчета, не точно филц).
Да, сондажът не е много пълноводен, от друга страна, на мен ми трябва да си поливам растенията на около декар, тъй че това е предоволно. (260 лв вода за втори месец от чешмата). От трета страна, капацитетът непрекъснато расте, а и по-сухо едва ли ще става в следващата година.
Водата е с перфектно ПХ, не знам дали споделих, около 7.1 (на чешмата е над 8.9 - извън обхвата на тестера за басеина :thumbdn: ). Освен това, дворът ми е в подножията на хълмовете с лозята, които се издигат на до 240-250 метра (аз съм на 90) нмв на много солидна площ, 50 на сто от територията на общината и това, което имам в момента е почти неизчерпаемо)
Може ли да ми напишете контакт за връзка с профито от Варна. в момента правим цялостен ремонт на къщата ни и това ще бъде следващата стъпка. :) ( Идеята ни е първо да приключим с ремонта вътре и тогава да започнем в двора) Майсторите ни от https://maistordom.com/ ни дадеха препоръка за фирма за сон дажи, но за съжаление не се разбрахме. Също така приемам препоръки за фимра за изработка на ограда. За ограда искаме нещо такова https://miradex.bg/image/catalog/galler ... -7024.webp + врата

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 14 фев 2025, 14:46

https://aquapump.net/
Само това мога да ви помогна. Това е сайт за ПОМПИ не сондажи. За сондажите не мога да ви помогна.
Иначе за разбирането - според мен под 170- 200 лв на метър вече трудно ще се "разберете" с някой, имам предвид нормални сондажи, не някакви самодейци.
За оградата - съвсем не съм в час, но тук има няколко другари от Варна, може те да са.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 05 юни 2025, 11:12

И така, водата вече е окончателно избистрена, кристал. Максималният дебит, при който не се размътва е малко над кубик на час, но съм ограничил с кран изхода на около 700-750 литра на час - честно казано и това ми е много, но да има някакъв резерв.
С това смятам сагата за приключена, предстоят малко по-пипкави неща наесен (термоизолирана малка шахта, съдове, пресостати, ако реша да вкарам водата в къщата вместо тая на В и К) като успешна. Единственото любопитно нещо е кога ще се изплати инвестицията. С приближаване и закръгляне винаги надолу (във вреда на по-бързо такова теоретично), това ще се случи в края на следващото лято. Ама с мноого силно закръгляне не в моя полза. Демек реално по-скоро ще е в началото или първата половина на следващата година, но да приемем горното приближение. Всичко влиза вътре - цена на сондажа, помпите (ускорена амортизация "на хартия" нарочно). Насреща - цената на кубик вода, която с включени споменатите неща, е под (закръгляме) на 20 стотинки. Срещу 500 ст на В и К :laughm:

И пак да напомня: При мен става дума за среднотруден сондаж на дълбочина общо 42 метра. В низината само 5 км на юг или изток би било между 2 и 10 пъти по-плитко. В селата около видинското Златорожие (и в кварталите на самия град!) просто удрят една пробита тръба с елементарна помпа (нищо общо с моя малък звяр за 40 метра напор!) на 3-5 метра дълбочина и черпят неограничено (дунавска тераса) с огромен дебит. :dontknow:
Тъй че - действайте, нещата с водата ще стават по-зле, няма да се подобряват (валежи, пад на подпочвените води!). При по-нормални сондажи, инвестицията би била сравнима с цената на една почивка за 2 в Гърция. Мислите, че се бъзикам? Не се.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 05 юни 2025, 11:18

А, всъщност темата не е окончателно закрита, защото дойде време за анализ на водата.
Мислите, че ще закарам проба във лаборатория и В и К? Лъжете се.
Устроилите се на реално държавна работа търтеи на възраст под 35-40 г са тотално неграмотни. Това виждаме и във форума. Четящите това извън групата на Шаро са изключение. :buble:
Анализът им се състои в това да "изследват" водата с кит, който струва (десетки) левчета в НЕТа.
Как мислите, дали не мога да си взема сам въпросните китове за анализ и как мислите, дали не съм по-навътре в химията от неграмотните селтаци у грАдо?) Напомням: синтезирах сам първия си нитроглицерин в 7 клас. Фактът, че съм тук и съм жив, е едно малко чудо. Химията е 3 или 4 мое забравено (липса на време) хоби. А и анализът на вода е доста по-безопасен от опит за синтез на нитроглицерин. :laughm:

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”