Това е заключение ,за което ще трябват доста години непрекъснати наблюдения на вятъра..Иначе чисто субективно от пътувания при нахлувания по долината на Струма духа сравнително еднакво. Още при качването на магистрала Струма откъм Петрич и се започва бруленето по колата. Във Вундера има станция в Струмяни ,нейния собственик понякога пише и тук (blagoo) ,която е разположена на около 3м над земята в двор ,АМС тип all in one ,тоест и вятъра се измерва на тази височина и са сравнително близки с Илинденци като скорости ,с тази разлика ,че при Илинденци самата средна скорост при нахлувания е по-висока от тази ниско долу до Струма ,поривите са почти идентични (22-25м/с).Да се има предвид и ,че станцията ми в Илинденци е в ''Гроната махала'' на едно връхче с триангулчана точка 424мнв. Със сигурност обаче на юг от дефилето се раздухва повече отколкото в самото дефиле. Може би се получава нещо като обтичане по склоновете на студената ВМ и слиза със сила. В момента в който се преминат възвишенията на Огражден и Рупите в посока Петрич и нещата рязко утихват.
Като нахлуването е от по-западна компонента по Струмешница също духа доста ,основно покрай долината на реката и станцията ми в Рупите ,но там вятъра се мери на 13метра височина ,което със сигурност оказва влияние върху стойностите. Но в общия случай Петрич ,или поне от средата му нагоре в посока Беласица остава встрани от силните ветрове по Струмешница. А за толкова години наблюдения и един хубав фьон не съм хванал в Петрич ,имам предвид с яки пориви на вятъра над 20 м/с.
РАЗПОЛОЖЕНИЕ (и вид на монтажа) НА (любителски) АВТОМАТИЧНИ СТАНЦИИ (2018-...)
Модератори: Бял облак, angilari, alexander
-
- Регистриран: 26 дек 2013, 23:31
-
- Регистриран: 26 дек 2013, 23:31
Работя и по въпроса и по разполагане на стандартна станция в Подгорието на приблизително същата височина като Илинденци ( към 420-430-440мнв) ,за да са сравними. На етап намиране на подходящо место съм все още. Но е факт ,че има едни височини между 250 до към 450мнв ,при които има много тропични нощи ,може би най-много от цялата страна (или поне излседваната част към момента). Към Подгорието (Коларово) обаче средните температури са по-ниски ,заради това ,че е на северен склон и максимумите са една идея по-ниски.gosho97 написа: ↑05 юни 2025, 08:52Ванка![]()
Изпуснал съм този ъпдейт по станцията в Коларово, жалко, че там е специфичен район с отличаващ се климат и то не само при валежи. Поздравления за твоята станция, ще следим лятото как ще се представи.![]()
Със сигурност в подходящи места в ЮЗ-да като Коларово, сега ще видим и твоя пункт тази година, има локални точки с много тропични нощи, които като краен брой могат да се мерят по този показател с места от Черноморието. Най-вече, защото и във вашия край е отчетливо по-топло във височина спрямо при нас средно. Мисля, че Цецо/Облака/ миналата година беше пускал една карта за сравнение на места с еднаква надморска в ЮЗБ и СИБ.
''Професионализма идва от добрия опит ,а добрия опит идва от грешките''