Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski
Утре сутрин ще е с 10 градуса по-топло на 850хПа. От -7 става +3 градуса за Варна. Възможно ли е да не окаже никакво влияние, предвид че нямате сняг в града?
Аз пък мисля, че оста на баричен гребен е доста по-силен фактор, както много пъти съм натъртвал предимно по зимни поводи. Точно въпросните места през миналата нощ са попаднали в перфектния център на много добре изявен баричен гребен. В подобни райони се наблюдават много силни низходящи движения, които свалят сух въздух от горните нива на тропосферата и изсушават много добре цялата тропосфера. Даже и да остане някаква влага в сравнително тънък слой при земята (под антициклонална инверсия), който слой през зимата даже може и да не е много тънък, все пак като цяло влагата в тропосферата е малко и парниковият ефект намалява много силно. По настоящото време на годината изсъхването даже може да се благоприятства до по-близо до земната овърхност, тъй като дневното приземно нагряване е по-силно и антициклоналната инверсия през деня може почти да изчезва. В изявено ниските места обаче това става по-трудно, а и по-близо до морето може да стават допълнителни полубризови химии, които ако не с друго, да помагат поне с по-ниски (стартови за изстиването) максимумиБял облак написа: ↑08 юни 2025, 13:16Интересна ситуация се получи тази нощ с минимумите в Североизточна България и то най-вече тази зона по-близо до морето.
Първо, там бе тихо цяла нощ за разлика например от района на Лудогорието, където имаше градиент и е подухвало.
Второ и най-интересно за мен - точно в този район, крайните СИ части, въздушната маса е крайно бедна на влага, тъй като попада в периферията на високия антициклон с център непосредствено западно от Крим, което осезаемо увеличи излъчването на земна топлина в Космоса най-просто казано. И в резултат се получи доста остро изстиване. Това сравнено и с негативните релефни форми в Централна и Западна България, където водната пара беше в изобилие и съответно изстиването нищо особено.
Изобщо, много показателна синптична обстановка за изключителната роля на водната пара в задържането на топлината в атмосферата.
Идната нощ условията се запзват с доста ниска влага пак там и може да се очаква минимумите в Николаевка, Метличина, Добрич, Йовково и др. да са подобни на днешните или малко по-високи.![]()